Cantharellen, hanekam of eierschammerl. In Oostenrijk zijn ze er gek op en al in mei ving in de eerste gesprekken over deze bijzonder lekkere gele paddenstoelen op. Oostenrijkers trekken vanaf juni de bergen in om cantharellen te zoeken en ze maken er de meest lekkere gerechten mee. In Nederland mogen deze paddenstoelen niet geplukt worden, maar in Oostenrijk wel. Waar je ze vindt, dat houden de Oostenrijkers angstvallig geheim. Maar wij geven je graag een paar tips voor het zoeken van cantharellen in de bergen van Oostenrijk.
Wat, waar en wanneer vind je cantharellen
Wanneer de eerste cantharellen uit de grond schieten, hangt af van het weer. Het moet warm weer zijn, flink regenen en dan weer warm zijn. Daarna schieten ze (dus letterlijk als paddenstoelen) uit de grond.
Waar vind je cantharellen?
In het bos. Ga van het pad af. Loop het bos in en zoek goed. Met name op mossige plekken onder hoge naaldbomen zal je de eierschwammerl in groepjes aantreffen.
Hoe neem je cantharellen mee?
Als je cantharellen gaat zoeken, neem dan een mand mee. Leg een scherp zakmes en een borsteltje in de mand. Zo kan je de paddenstoelen direct schoonmaken voordat je ze in je mand legt. Zorg ook voor goede wandelschoenen (categorie B) omdat je echt buiten de gebaande paden zal moeten zoeken.
Wanneer kan je cantharellen vinden?
Zoals hierboven beschreven is het in het voorjaar voornamelijk wachten op de juiste weersomstandigheden. Maar doorgaans is het vanaf eind juni tot en met augustus. Zolang het klimaat warm en vochtig blijft.
Waar mag je cantharellen zoeken
In de bossen van Oostenrijk mag je de cantharellen meenemen. Omdat de meeste grond privébezit is, mag je niet onbeperkt eierschwammerl meenemen. Maar maximaal 2 kilo per persoon per dag is toegestaan. En 2 kilo, dat is veel. Twee kilo cantharellen heeft in Nederland een marktwaarde van zo’n 100 euro. Dus dat is best gul…
Hetzelfde geldt overigens voor al het andere fruit en groenten op de berg. Als je naast paddenstoelen ook nog zwarte bessen plukt, mag je in totaal 2 kilo meenemen. Maar dat blijft veel.
Beginnen met cantharellen verzamelen
Als je gaat beginnen met cantharellen verzamelen bekijk dan goed de afbeeldingen van de cantharellen (google ook op eierschwammerl). Je kan ze bijna niet missen met hun intens gele kleur en bijzondere vorm.
Zorg voor goede schoenen en zonnebescherming en bescherming tegen teken.
Cantharellen schoonmaken
Dat is best een klus. Borstel ze schoon met een borsteltje of schilderskwast. Probeer ze binnen 24 uur te eten, dan zijn ze het lekkerst. Ga je ze niet binnen 24 uur eten? Droog ze dan in de oven (ongeveer 3-4 uur lang op 50 graden met de ovendeur op een kier), dan kan je ze tot een jaar bewaren.