- Alles voor je actieve vakantie in de bergen

Cantharellen zoeken in Oostenrijk

Maaike Meerman

Laatste update:

cantharellen plukken

cantharellen zoekenCantharellen, hanekam of eierschammerl. In Oostenrijk zijn ze er gek op en al in mei ving in de eerste gesprekken over deze bijzonder lekkere gele paddenstoelen op. Oostenrijkers trekken vanaf juni de bergen in om cantharellen te zoeken en ze maken er de meest lekkere gerechten mee. In Nederland mogen deze paddenstoelen niet geplukt worden, maar in Oostenrijk wel. Waar je ze vindt, dat houden de Oostenrijkers angstvallig geheim. Maar wij geven je graag een paar tips voor het zoeken van cantharellen in de bergen van Oostenrijk.

cantharellen verzamelen

Wat, waar en wanneer vind je cantharellen

Wanneer de eerste cantharellen uit de grond schieten, hangt af van het weer. Het moet warm weer zijn, flink regenen en dan weer warm zijn. Daarna schieten ze (dus letterlijk als paddenstoelen) uit de grond.

Waar vind je cantharellen?

In het bos. Ga van het pad af. Loop het bos in en zoek goed. Met name op mossige plekken onder hoge naaldbomen zal je de eierschwammerl in groepjes aantreffen.

Hoe neem je cantharellen mee?

Als je cantharellen gaat zoeken, neem dan een mand mee. Leg een scherp zakmes en een borsteltje in de mand. Zo kan je de paddenstoelen direct schoonmaken voordat je ze in je mand legt. Zorg ook voor goede wandelschoenen (categorie B) omdat je echt buiten de gebaande paden zal moeten zoeken.

Wanneer kan je cantharellen vinden?

Zoals hierboven beschreven is het in het voorjaar voornamelijk wachten op de juiste weersomstandigheden. Maar doorgaans is het vanaf eind juni tot en met augustus. Zolang het klimaat warm en vochtig blijft.

cantharellen plukken

Waar mag je cantharellen zoeken

In de bossen van Oostenrijk mag je de cantharellen meenemen. Omdat de meeste grond privébezit is, mag je niet onbeperkt eierschwammerl meenemen. Maar maximaal 2 kilo per persoon per dag is toegestaan. En 2 kilo, dat is veel. Twee kilo cantharellen heeft in Nederland een marktwaarde van zo’n 100 euro. Dus dat is best gul…

Hetzelfde geldt overigens voor al het andere fruit en groenten op de berg. Als je naast paddenstoelen ook nog zwarte bessen plukt, mag je in totaal 2 kilo meenemen. Maar dat blijft veel.

cantharellen wild

Beginnen met cantharellen verzamelen

Als je gaat beginnen met cantharellen verzamelen bekijk dan goed de afbeeldingen van de cantharellen (google ook op eierschwammerl). Je kan ze bijna niet missen met hun intens gele kleur en bijzondere vorm.

Zorg voor goede schoenen en zonnebescherming en bescherming tegen teken.

Cantharellen schoonmaken

Dat is best een klus. Borstel ze schoon met een borsteltje of schilderskwast. Probeer ze binnen 24 uur te eten, dan zijn ze het lekkerst. Ga je ze niet binnen 24 uur eten? Droog ze dan in de oven (ongeveer 3-4 uur lang op 50 graden met de ovendeur op een kier), dan kan je ze tot een jaar bewaren.

Vakantie in Schladming-Dachstein

Maaike Meerman

Ik ben gek op bergen, natuur en lekker eten. Eigenlijk ben ik altijd buiten en onderweg. In alle seizoenen, in alle weersomstandigheden en op alle manieren. Het liefst onderneem ik activiteiten met de leukste mensen die ik ken, mijn eigen gezin. Maar ik kan heel erg genieten van een vakantie met vrienden of gewoon helemaal alleen.

De afgelopen jaren heb ik ontelbaar veel avontuurlijke activiteiten ondernomen en outdoorkleding en gear getest. Op bergfamilie.nl deel ik al mijn ervaringen.

Eerder Verschenen

Wandelroute Kleinarl: Ronde om de Jägersee

Kamperen in Porec, familievakantie in Kroatië

Ook Interessant

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.