Recept: paardenbloem honing zelf maken

door bergfamilie

Paardenbloemen honing is officieel geen honing. De gevonden definities verschillen nogal, maar twee dingen komen altijd overduidelijk naar voren.

  1. Honing wordt gemaakt door bijen.
  2. De bijen maken dit van nectar uit bloesems.
bloemen van de paardenbloem

Aan deze honing komen geen bijen te pas.

Paardenbloem honing is dan ook een zogenaamde ‘veganistische honing’. Een honing waarbij niet de bijen het werk doen, maar de mensen. In Oostenrijk is paardenbloem honing een begrip. Mijn vriendinnen verzamelen hier zonder uitzondering paardenbloemen in het voorjaar. Niet alleen voor honing, maar ook voor salades. Zelf ben ik vooral fan van de honing. En ondanks dat het wat tijd kost om deze paardenbloem honing zelf te maken, is het proces op zich heel simpel.

paardenbloem honing betekend heel veel bloemen verzamelen

200 paardenbloemen zijn genoeg voor 1 liter honing.

Recept paardenbloemhoning

  1. Verzamel 200 paardenbloemen (alleen de bloem) en spoel ze af onder de kraan. Leg de schone bloemen in een pan met 1 liter water (400 bloemen met 2 liter kan natuurlijk ook).
  2. Snijdt een halve citroen in schijven, verwijder de pitten en doe deze ook in de pan. Laat het geheel aan de kook komen en laat 15 minuten zachtjes koken (met deksel).
  3. Haal de pan van het vuur en laat 24 uur rusten.
  4. Zeef het water door een schone linnen doek en knijp alles goed uit. Je hebt nu een donkergele siroop.
  5. Voeg 1 kilo suiker toe en laat het zachtjes inkoken. Het inkoken kan enkele uren duren. Blijf tussendoor roeren en kijk ieder half uur of de honing al dik genoeg is. De honing is klaar wanneer deze opgedroogd kleverige draden vormt bij het opscheppen.
  6. Schenk de honing (zo heet mogelijk) in steriele glazen potten en schroef direct dicht. De honing is nu minimaal een jaar houdbaar.
honing zelf gemaakt

De honing is klaar wanneer je draden krijgt bij het scheppen.

Liever geen suiker in je paardenbloem honing?

Vervang de suiker in bovenstaand recept dan door 12 eetlepels agavediksap en een geleermiddel.

Let op de kwaliteit van de paardenbloemen

Het belangrijkste ingrediënt in dit recept zijn de paardenbloemen. Zoek ze op een schone plek. Je wil geen bloemen waar honden of katten mogelijk overheen geplast hebben. En het liefst zoek je een biologisch, onbespoten en niet bemest veld. Verzamel de bloemen in de loop van de ochtend op een zonnige dag. De bloemen moeten droog zijn en open staan. Voor de honing wil je echt alleen de bloemblaadjes hebben (de bloesem).

Zelf houd ik bij het wandelen altijd goed mijn ogen op de omgeving gericht om dit soort velden te ontdekken. Het is misschien even zoeken, maar er zijn genoeg genoeg velden te vinden. En anders kan je altijd nog overwegen om het gras in je tuin gewoon eens een week niet te maaien.

 

 

verder lezen op bergfamilie.nl

Laat een opmerking achter..

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.