5 redenen waarom ik van de bergen hou

Op de dag van de liefde wil ik graag mijn liefde aan bergen verklaren. Een grote liefde waarvoor ik een paar jaar geleden verhuisde. Of eigenlijk: een liefde waarvoor ik emigreerde. En een liefde die maar niet voorbijgaat. Soms denk ik zelfs dat ze nog steeds groeit, groter wordt. Zonder dat er ooit een deuk in de relatie komt. Althans, afgezien van de keer dat ik met mijn mountainbike over de kop vloog… Maar dat is dan ook wel de grootste deuk die ik heb opgelopen wanneer op het de bergen aankomt. Waarom? Voor mij zijn er vele redenen. Maar onderstaande vijf zijn doorslaggevend.

Ideale wandeling voor families - hart , leuk, mooi

Een heerlijke wandeling voor families.

In de bergen kan je altijd naar buiten

Natuurlijk kan je overal altijd naar buiten. Maar in de bergen is het elke dag fijn om naar buiten te gaan. Zo ervaar ik dat tenminste. Zomer, herfst, winter of lente, het maakt niet uit. Ik kijk uit naar ieder seizoen. En of ik nu een uur tijd heb, of twee weken ik kan mij hier buiten uitstekend vermaken.

the north face op de piste

In de bergen kan je altijd naar buiten.

Zoveel te doen

In de winter kan ik soms niet kiezen wat ik wil: sneeuwschoenwandelen, skiën, langlaufen, boarden, toerskiën of winterwandelen. En dan ben ik nog beperkt omdat ik echt niet van schaatsen hou, anders zou mijn gang nog voller staan.

En dat is alleen nog maar de winter. In de zomer zijn we aan het wandelen, mountainbiken, kajakken of klimmen. Er is letterlijk zoveel te doen in de bergen dat geen dag hetzelfde is.

Stuibenfall klettersteig

In de bergen is zo veel te doen.

Eindeloos genieten van de natuur

De eerste keer dat ik oog in oog stond met een ree voelde ik de magie. Dat klinkt misschien zweverig, maar zo was het voor mij. En ondanks dat ik ondertussen talloze wilde dieren ben tegengekomen, voelt het soms nog steeds heel speciaal. Net als het urenlang zoeken naar paddenstoelen, bessen of kruiden. En om deze vervolgens te verwerken tot de lekkerste gerechten. En dan kan ik ook gewoon op de top van de berg of langs een beek minutenlang van een uitzicht genieten. De bergen zijn gewoon zo mooi!

De alpenmarmot of "Murmeltier".

Wildlife in Oostenrijk.

Het eten is zó lekker

In bergdorpen eet je doorgaans lokaal. En lokaal betekent puur natuur. Wild uit de omgeving, paddenstoelen uit de omgeving en oeroude recepten die al generaties lang in de familie zijn. Dit is niet alleen in Europese bergdorpen zo, maar overal. En hoewel we heus wel eens iets minder lekker gegeten hebben in een onbekend bergdorp in Tibet, is het eten in de bergen doorgaans fantastisch.

verse karnemelk brandalm

Het eten en drinken is zo lekker.

Stilte

De bergen bieden rust en stilte. Iets waar ik behoorlijk aan moest wennen toen we hier net kwamen wonen. Ik was gewend aan continue geluid van andere mensen, auto’s, vliegtuigen en bussen. Maar in de bergen vindt je absolute stilte. Toen we net in de bergen woonden, zocht ik vaak de nabijheid van water op. Dan is de stilte niet zo absoluut.

Door de stilte hoor je opeens je eigen gedachten. En dat zijn er soms zo veel! Maar na een tijdje ontdekte ik hoe lekker dit eigenlijk is. De stilte. En hoe ik ervan kan ‘opladen’. Wanneer ik het gevoel heb dat ik te druk ben, trek ik er op uit. Naar mijn favoriete plek onder de bomen, op mijn favoriete berg. Met een geweldig uitzicht en omgeven door totale stilte.

wandelen in Abtenau

Imposante bergen, prachtige natuur en totale stilte in de bergen.

Waarom hou  jij van de bergen?

Er zijn nog veel meer redenen om van de bergen te houden. Maar dit zijn ze dus voor mij… En jij? Waarom hou jij van de bergen?

Bergfamilie » 5 redenen waarom ik van de bergen hou

verder lezen op bergfamilie.nl

Laat een opmerking achter..

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we er vanuit dat je ermee instemt. OK