Toerskiën? Dit is alles wat je moet weten

Toerskiën wordt steeds populairder. Steeds meer mensen binden de vellen onder de ski’s en lopen op eigen kracht de berg op. Ben je van plan om zelf ook een keer de toerski’s aan te trekken en wil je weten wat je allemaal nodig hebt? Waar je kan toerskiën en nog heel veel andere tips? Lees dan snel verder. Wij gaan zelf regelmatig toerskiën en hebben op basis van onze eigen ervaring zo veel mogelijk informatie verzameld.

toerskiën

Alles wat je moet weten over toerskiën

Materiaal: wat heb je nodig als je gaat toerskiën?

Wanneer je gaat toerskiën heb je heel ander materiaal nodig dan tijdens een ‘normale’ wintersport. Wat je precies nodig hebt, en waar je op moet letten als je materiaal gaat kopen of huren, dat lees hieronder.

Toerski’s

Toerski’s zijn de basis van je uitrusting. Ze zijn van ander materiaal gemaakt en een stuk lichter dan ‘normale’ ski’s. Bovendien zijn voorzien van een speciale toerbinding met een scharnierpunt onder je tenen. Doorgaans is de binding in drie standen instelbaar.

Er zijn toerski’s in allerlei soorten en maten. Het is daarom slim om de eerste keren de ski’s te huren. Wil je toch liever kopen? Dan staan hieronder een paar praktische tips voor het kiezen van de juiste toerski’s.

 • Is de afdaling belangrijk voor je? Kies dan niet voor een te lichte ski. Hoe lichter de ski, hoe makkelijker het omhoog lopen is, maar tegelijkertijd zijn de prestaties bij het afdalen een stuk minder.
 • Kies wanneer je begint voor een ski ongeveer op lichaamslengte. Een ski die te kort is, is niet fijn wanneer je off piste gaat afdalen.
Toerskiën:L binding en schoen

Toerski’s hebben speciale bindingen.

Stijgvellen

Stijgvellen zijn een belangrijk onderdeel bij het toerskiën. Ze worden onder de toerski geplakt en voorkomen dat je achteruit glijdt tijdens het omhoog lopen. Op de stijgvellen zitten allemaal minuscule haartjes die schuin naar achteren zijn geplaatst. Stijgvellen worden vervaardigd uit natuurlijk of syntethische materiaal. Eenmaal boven aangekomen worden de stijgvellen verwijderd en in de rugtas gestopt. Overweeg je om stijgvellen aan te schaffen? Laat je dan goed voorlichten door een gespecialiseerde verkopen.

Zorg bij het opplakken van de stijgvellen dat ze niet over de kanten van de ski komen. Dan gaan ze langer mee en kan je de kanten ook gebruiken bij het klimmen.

toerskien: ski's vellen, telescopische skistokken

Toerski’s, met stijgvel en telescopische skistokken

Toerskischoenen

Het volgende onderdeel van de toerski-uitrusting zijn de toerskischoenen. Deze hebben een paar grote verschillen met ‘normale’ skischoenen. Ze zijn een stuk lichter en soepeler, uitgerust met een loop- en skistand en bovendien is de binnenschoen gemaakt van heel ander materiaal.

Voor toerskischoenen geldt hetzelfde als voor toerski’s. Hoe lichter de schoen is, hoe comfortabeler de klim, maar hoe minder stabiliteit bij het afdalen. Is voor jou de afdaling net zo belangrijk als de klim? Dan kan je overwegen om te gaan toerskiën met freeride skischoenen. Met zulke skischoenen kan je onder alle omstandigheden vol gas afdalen. Zelf  dragen de we de Lange XT Free, een skischoen die zowel op als naast de piste inzetbaar is.

Toerskiën bij de Grossglockner.

Speciale skischoenen om mee te toerskiën.

Telescopische skistokken

Er zijn speciale skistokken voor het toerskiën te koop. Deze zijn inschuifbaar en hebben soms een verlengd handvat. Dat is heel handig, omdat het fijn is om bij het stijgen een langere stok te hebben, dan bij het afdalen. Bij ons is het verschil zo’n 15 cm. Beschik je al over inschuifbare wandelstokken? Dan kan je die ook gebruiken. Zorg er dan wel voor dat je een grote teller monteert. Die heb je nodig om je beter af te kunnen zetten in de diepe sneeuw.

Wij nemen ook altijd een reserve teller mee. Mocht de teller om wat voor reden afbreken, dan hebben we altijd een reserve. Zonder teller zakt de skistok veel te ver weg in de sneeuw.

Skihelm en skibril

Voor je eigen veiligheid is het aan te raden om ook bij het toerskiën een skihelm te dragen. Veel toerskiërs nemen een helm en skibril bij het lopen met de stijgvellen in (of op) hun rugzak mee en zetten deze voor het afdalen op. Voor fanatiekelingen zijn er ook speciale toerskihelmen, deze zijn extra licht en kunnen zowel tijdens het stijgen, als tijdens het dalen gedragen worden. Een goed voorbeeld is de Ascender van het Noorse merk Sweet Protection.

sweet protection ascender met bril

Een helm en skibril.

Tip voor de eerste keer toerskiën. Huren!

Als je begint met toerskiën heb je behoorlijk wat materiaal nodig. Wanneer je alles nieuw gaat kopen, ben je al snel duizend euro verder. Gelukkig kan je op steeds meer plaatsen een volledige uitrusting huren. Dat kost ongeveer 30-40 euro per dag. Wij raden daarom iedereen die begint met toerskiën aan om eerst het materiaal te huren. Vraag naar de mogelijkheden bij de plaatselijke skiverhuur.

Welke kleding trek je aan?

Toerskiën is een stuk sportiever dan skiën. Bij het klimmen kan je behoorlijk zweten. Kies voor ademende skikleding. Hoe beter je skikleding kan ‘ademen’ hoe aangenamer het is tijdens het toeren. Omdat het op de top en bij het afdalen kan behoorlijk koud kan zijn en de weersomstandigheden tijdens een tocht ook nog eens kunnen veranderen zijn minimaal de volgende kledingstukken noodzakelijk:

Je hebt behoorlijk wat kleding nodig als je gaat toerskiën

Je hebt behoorlijk wat kleding nodig als je gaat toerskiën,

Omkleden op de top of niet?

Het klimmen met toerski’s is behoorlijk inspannend. Onderweg wordt je lichaam behoorlijk warm. Maar eenmaal op de top aangekomen koelt het weer snel af. Je kunt er voor kiezen om (net als veel Oostenrijkers) op de top een droog thermoshirt aan te trekken. Onze ervaring is, dat dit met goede thermokleding echter niet nodig is.

Wat neem je mee als je gaat toerskiën?

Een goede voorbereiding zorgt voor een ontspannen tocht. Wanneer je minimaal de volgende zaken meeneemt in je rugzak, weet je zeker dat je op de meeste situaties bent voorbereid. Neem trouwens vooral ook niet te veel mee. Je moet het allemaal mee omhoog nemen. Hieronder staan de belangrijkste dingen die wij altijd meenemen als we een tocht maken.

 • Voldoende eten.
 • Een hervulbare drinkfles voor koude dranken.
 • Eventueel een thermosfles met warme thee.
 • EHBO setje en nooddeken.
 • Eventueel extra kleding.
 • Mobiele telefoon (vergeet niet vooraf de noodnummers op te zoeken).
 • Zonnebril en zonnebrand.
 • Noodfluit (voor het geval dat).
 • Een extra teller voor je skistok.
 • Muts.
 • Harschijzers, voor wanneer het erg ijzig is.
 • Lawine uitrusting (pieps, schep en sonde) wanneer je buiten de piste gaat toeren.
Wat neem je mee als ge toerskiën?

Wat neem je mee als ge toerskiën?

Waar kan je toerskiën?

Overal waar bergen (of heuvels) met sneeuw zijn, kan je toerskiën. Ga je in de bergen een tocht maken? Zorg dan voor een gedegen voorbereiding en kennis van het terrein, de sneeuwcondities en de omgeving. Op een aantal Duitstalige websites (outdooractive en bergfex)  staan uitgebreide beschrijvingen van routes. Heb je nog geen ervaring? Kies dan voor een cursus op boek een gids.

Toerski vakantie of cursussen

Wil je graag toerskiën maar liever niet alleen? Of wil je via een cursus kennismaken met deze leuke wintersport? Via bergsportreizen.nl, de reisorganisatie van de Nederlandse Klim en Bergsport Vereniging (NKBV), kan je een complete verzorgde toerski vakantie boeken. Er zijn reizen voor beginners en gevorderden.

Nog vragen?

In dit artikel staan de antwoorden op de meest gestelde vragen over toerskiën. Heb je een andere vraag? Laat deze dan achter in het opmerkingenveld  hieronder. We komen er dan zo snel mogelijk op terug.

Bergfamilie.nl » Wintervakantie » Toerskiën » Toerskiën? Dit is alles wat je moet weten

verder lezen op bergfamilie.nl

Laat een opmerking achter..

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.