Oost Tirol: een mekka voor toerskiërs – 10 heerlijke foto’s

Vorige winter waren we op verkenning in skigebied Lienz. Een heerlijk rustig skigebied, waar het lijkt alsof de tijd stilgestaan heeft. Een van de dingen die ons erg opviel, was dat er heel erg veel toerskiërs op de piste waren. Bijna meer dan ‘normale’ skiërs. Overal zagen we ze aan de rand van de piste omhoog lopen. Natuurlijk konden we niet achterblijven en hebben zelf ook twee heerlijke tochten gemaakt. Voor iedereen die wil weten hoe dat er uit ziet hebben we hieronder 10 heerlijke foto’s van toerskiën in Oost Tirol verzameld.

Zettersfeld Lienz: perfecte plek om te starten

Onze eerste skitoer maken we in het skigebied Zettersfeld. Het is een eenvoudige tocht die ideaal is voor alle wintersporters die beginnen met toerskiën. Met de gondel gaan we naar 1.800 meter. Hiervandaan lopen we langs de piste omhoog richting bergrestaurant ‘Stoanamandl’.

In de zon, tussen de bomen, lopen we gestaag omhoog.

In de zon, tussen de bomen, lopen we gestaag omhoog.

Heerlijk panorama

De route is eenvoudig, waardoor we onderweg de tijd hebben om te genieten van het geweldige uitzicht. Oost Tirol ligt ingeklemd tussen de Alpen enerzijds en de Dolomieten aan de andere kant. Welke kant we ook op kijken, het panorama is werkelijk adembenemend.

De zon schijnt zo sterk dat we al snel onze jas uittrekken en verder gaan in ons thermokleding. Echt genieten zo!

Door naar de top

Vlak voordat we bij het berghut restaurant aankomen besluiten we om onze tocht iets te verlengen en door te toeren naar de top van de ‘Goiselemandl’, een bergtop die er uit ziet als een kleine piramide. Voor dit laatste stuk moeten we een half uur extra klimmen, maar o wat is het mooi.

In de verte ons doel van vandaag: de Goiselesmandl (2.433 meter)

In de verte ons doel van vandaag: de Goiselesmandl (2.433 meter)

Afdalen bij zonsondergang

Op de top genieten we van een prachtig uitzicht en genieten van de zonsondergang in dit bijzondere deel van Oostenrijk. Vervolgens skiën we over de piste terug naar de gondel. Die gaat gelukkig tot 17 uur, dus we hoeven ons niet te haasten. Wat een heerlijke dag.

Een heerlijke afdaling met zonsondergang

Een heerlijke afdaling met zonsondergang.

Kals: toerskiën in de buurt van de Grossglockner

Aangespoord door de heerlijke ervaring in Lienz, besluiten we twee dagen later nog een tocht te ondernemen. Nadat we uitgebreid advies hebben ingewonnen bij lokale berggidsen, kiezen we er voor om naar de Stüdlhütte te touren. Deze route ligt midden in het nationale park Hohe Tauern en is een van de mooiste tochten in Oost Tirol.

Wanneer we de auto parkeren, beseffen we wat een geluk we hebben. Het is prachtig weer en de bergtoppen om ons heen zijn echt indrukwekkend.

Toerskiën. We beginnen met een indrukkwekkend uitzicht.

We beginnen met een indrukkwekkend uitzicht.

Toerskiën rondom te Grossglockner

De Studlhütte is de laatste berghut voordat je bij de Grossglockner, de hoogste berg van Oostenrijk komt. Tijdens de hele tocht hebben we een geweldig uitzicht op deze machtige berg. De omstandigheden zijn ideaal. Helaas geen verse sneeuw, maar daardoor hoeven we niet bang te zijn voor lawines.

Toerskiën vlakbij de Grossglockner. De hoogste berg van Oostenrijk.

Toerskiën vlakbij de Grossglockner. De hoogste berg van Oostenrijk.

Het gevoel wanneer je de top bereikt is onbeschrijflijk

Een van de mooiste momenten van iedere toerskitocht, is het moment waarop je het doel bereikt hebt. Na ruim 2,5 uur klimmen komen we bij ons doel van vandaag aan. We maken een paar foto’s, eten en drinken wat en zijn blij dat we vandaag deze tocht gemaakt hebben. Wat een topdag!

Het gevoel wanneer we de top bereiken is onbeschrijflijk.

Het gevoel wanneer we de top bereiken is onbeschrijflijk.

Wat een uitzicht!

De Stüdlhütte ligt echt midden in de Alpen. Wat een adembenemend uitzicht op de Alpenhoofdkam hebben we hier. Wow!

Op de top hebben we een prachtig uitzicht op de Alpenhoofdkam.

Op de top hebben we een prachtig uitzicht op de Alpenhoofdkam.

Afdaling voor onszelf

Dit keer dalen we niet over de piste af, maar langs het spoor waar we omhoog zijn gegaan. Omdat we nauwelijks andere mensen zijn tegengekomen hebben we de afdaling voor ons zelf.

We hebben de afdaling voor onszelf.

We hebben de afdaling voor onszelf.

Indrukwekkende bergen van Hohe Tauern

Moet je zien wat een geweldige plek. We skiën weer terug naar de parkeerplaats. De sneeuw is onder de kracht van de zon inmiddels zacht geworden, maar dat mag de pret niet drukken.

Afdalen over de poedervelden in het Nationale Park Hohe Tauern.

Afdalen over de poedervelden in het Nationale Park Hohe Tauern.

Zelf een keer toerskiën in Oost Tirol?

Ben je na het lezen van dit artikel enthousiast geworden? En wil je zelf een keer gaan toerskiën in Oost Tirol? Vooral doen! In deze regio zijn bijna 200 verschillende routes beschikbaar. Wil je weten of er voor jou een mooie route bij zit? Kijk dan even op de website van Oost Tirol. Daar staan er een heleboel beschreven.

Heb je nog niet zo veel ervaring? Kies dan voor een tocht met een lokale gids. Of plan je bezoek rondom het ‘skitourenfestival‘, dit evenement staat helemaal in het teken van toerskiën en biedt ook beginners de kans om ervaring op te doen.

Bergfamilie.nl » Wintervakantie » Toerskiën » Oost Tirol: een mekka voor toerskiërs – 10 heerlijke foto’s

verder lezen op bergfamilie.nl

Bergfamilie.nl is een uitgave van Paper Moon Media KG, Waldherrstrasse 6, Untertauern, Oostenrijk