De beste wandelstokken kopen: tips om goede hiking stokken te kopen

Wandelstokken hadden lange tijd een beetje suf imago. Tot een paar jaar geleden waren het voornamelijk senioren die met wandelstokken onderweg waren. Maar de laatste jaren zijn de stokken behoorlijk gegroeid in populariteit. Tijdens het trailrunnen worden ze door jongere massaal ingezet en ogen ze opeens ontzettend sportief. Tijdens het winterwandelen kwamen ze ook heel goed van pas op ijzige en gladde stukken sneeuw. Maar vorige zomer ontdekten wij waarom goede wandelstokken echt een goed idee zijn. Je kan je met stokken een stuk sneller over moeilijk terrein bewegen, je ervaart meer ritme en evenwicht en je gewrichten worden minder belast.

Beste wandelstokken test
Wat zijn de beste wandelstokken van dit moment?

Beste wandelstokken – top 6

Tijdens mijn opleiding tot berggids, kreeg ik de kans verschillende wandelstokken te testen. De exemplaren in deze test zijn allemaal getest in de bergen. De top 6 bevat onze persoonlijke favorieten op basis van de beschikbare testmodellen en toegestuurde wandelstokken.

Black Diamond Alpine Carbon – beste wandelstokken voor dames

Geschikt voor: wandelingen in de bergen het hele jaar door, huttentocht, winterwandelen, sneeuwschoenwandelen en toerskiën.
Materiaal: Carbon (stok) en kurk (grip).
Lengte: 60-125 cm.
Constructie: telescoop stokken.
Wat is leuk: stevig, geschikt voor vier seizoenen, licht gewicht en fijne grip.
Wat is minder: na een paar keer gebruik moet je het schuifsysteem opnieuw scherpstellen (met meegeleverde sleutel).
Deze wandelstokken kopen: voor € 155,-.

De beste wandelstokken voor wie het hele jaar door actief in de bergen onderweg is. Black Diamond Alpine Carbon is onze absolute favoriet. Of we nu gaan wandelen, een trekking maken, sneeuwschoenwandelen of toerskiën, deze stokken van Black Diamond zijn er bij! Met één paar wandelstokken ben ik het hele jaar voorzien. Goed, het is wel even een investering. Wanneer je af en toe wandelt door het Nederlandse landschap zijn deze stokken misschien een beetje teveel van het goede. Maar wanneer je op zoek bent naar een wandelstok die je het hele jaar door kan gebruiken (in de bergen) dan zijn deze de investering waard. Koop er wel even een losse winterteller bij, want die wordt niet meegeleverd.


LEKI MAKALU FX Carbon – lichtgewicht, opvouwbare hiking stokken

Geschikt voor: wandelingen (in de bergen), huttentochten, trekkingen, cross trail, trailrunning, Nordic Walking, winterwandelen en sneeuwschoenwandelen.
Materiaal: Carbon (stok) en Aergon Air (grip).
Lengte: 110-145 cm (ingeklapt 40 cm).
Constructie: opvouwbaar.
Wat is leuk: veilig, klein opvouwbaar en lichtgewicht.
Wat is minder: prijzig.
Deze wandelstokken kopen: adviesprijs € 194,95.

LEKI MAKULU is onze nieuwe favoriete wandelstok. Deze innovatieve hiking stokken zijn nog maar net uitgebracht (voorjaar 2022) en daardoor nog maar zeer beperkt verkrijgbaar. We hebben gelukkig een paar kunnen bemachtigen en daar zijn we erg blij mee! De hiking stokken zijn extreem licht, heel klein opvouwbaar (zoals we al gewend waren van LEKI) en hebben een fijne, ergonomische grip. Hierdoor krijgen we zelfs na uren wandelen door uitdagend terrein geen kramp in onze vingers. Het strap systeem is makkelijk te verstellen. De Leki wandelstokken laten zich ook snel en makkelijk in lengte aanpassen, omdat je maar op één punt de lengte in hoeft te stellen. Daarbij is het bereik in lengte (van 110 tot 145 cm) enorm groot. Dit alles bij elkaar maakt dit onze favoriete wandelstok, het hele jaar door. Enig nadeel? Het is best een investering. Maar als je graag met wandelstokken gaat wandelen, is het deze investering absoluut waard.


Black Diamond Trail Back – beste wandelstok voor trekking

Geschikt voor: trekkings in bos en bergen.
Materiaal: aluminium (stok) en rubber (grip).
Lengte: 65-140 cm (ingeklapt 65 cm).
Constructie: telescoop stokken.
Wat is leuk: goede verhouding in prijs en kwaliteit.
Wat is minder: minder geschikt voor toerskiën en sneeuwschoenwandelen.
Deze wandelstok kopen: voor € 82,-.

Deze wandelstokken van Black Diamond zijn een variant uit 2018. Niet het nieuwste van het nieuwste dus, maar wel betaalbare degelijkheid. Trail Back is een stevige en betrouwbare wandelstok die lang meegaat. Of je nu gaat wandelen in Nederland of de bergen ingaat, het kan met deze stokken allemaal. Tijdens een wandelcursus wisselde ik voor een dag met een medecursist mijn favoriete wandelstokken voor de Trail Back variant. In het begin wat het even wennen (de grip is minder comfortabel en ze zijn iets zwaarder) maar echte nadelen kon ik tijdens de wandeling niet ontdekken. Een mooie wandelstok om mee te beginnen of voor wandelaars die puur voor het wandelen iets zoeken. Hier kan je jaren mee vooruit!


LEKI Cross Trail – beste wandelstokken voor trailrunnen en speed hiken

Geschikt voor: trailrunnen, speed hiken en trekken.
Materiaal: carbon (stok) en kurk (grip).
Lengte: 100-135 cm (ingeklapt 40 cm).
Constructie: opvouwbaar (je ‘breekt’ de stokken in drie delen).
Wat is leuk: luchtgewicht, veel grip, fijne handgreep.
Wat is minder: de eerste keer vastzetten is even wennen.
Kopen: voor € 169,95.

Deze hiking stok is ideaal voor speed hiken, trailrunnen en trekkingen (met bepakking). Het is geen klassieke trailrun stok, maar een hybride versie voor al je ‘snelle’ activiteiten in de natuur. De shark grip met harnassen geeft veel grip en comfort. De stok is ontzettend stabiel en klein opvouwbaar. Hij is niet goedkoop, maar als je op zoek bent naar een allround stok voor al jouw zomeractiviteiten, is deze stok het overwegen waard. Let wel op! Er zijn verschillende uitvoeringen van deze stok LEKI Cross Trail FX Superlite vouw je ultraklein in drie delen op en is in maat verstelbaar. LEKI Cross Trail FX ONE is niet in maat verstelbaar (vouwt wel in drie delen op) en LEKI Cross Trail Lite Carbon is een telescoop stok (uitschuifsysteem).


Decathlon wandelstokken – goedkope wandelstok voor de bergen

Geschikt voor: wandelingen in bos en bergen op zacht terrein en rotsen.
Materiaal: aluminium (stok) en schuim (grip).
Lengte: 100-135 cm (ingeklapt 60 cm).
Constructie: telescoop stokken.
Wat is leuk: goedkope wandelstokken.
Wat is minder: kwaliteit, één stok brak na een paar weken tijdens het wandelen af.
Kopen: voor €15,-.

Deze wandelstokken van Decathlon zijn een goede keuze voor iedereen die het wandelen met stokken eens wil proberen, maar niet gelijk een diepte investering wil doen. Ga je een huttentocht maken? Dan adviseren we één van bovenstaande modellen. Maar ga je wandelen tijdens je zomervakantie in de bergen? Of wil je het gewoon eens uitproberen in Nederland? Dan zijn is dit een mooi instapmodel. De stokken zijn klein inschuifbaar, maar het systeem is even wennen. Neem daar dus thuis de tijd voor.


LEKI vario XS – beste hiking stok voor kinderen

Geschikt voor: hiken met kinderen.
Materiaal: aluminium (stok) en schuim (grip).
Lengte: 80-110 cm.
Constructie: telescoop stokken (2 delen).
Wat is leuk: speciale kinder wandelstokken.
Wat is minder: licht van gewicht en robuust
Kopen: voor € 54,95.

Onze kinderen vinden wandelen een stuk leuker wanneer ze hiking stokken mee hebben. Natuurlijk kan je er voor kiezen om een paar voor volwassenen te kopen en deze slechts beperkt uit te klappen. Dit model van LEKI is echter speciaal ontwikkeld voor jonge wandelaars. De stok bestaat uit ‘slechts’ twee delen. Dit maakt de stok licht van gewicht, maar wel erg robuust. De prijs is overigens ook een stuk lager dan die van een ‘grote wandelstok’.


Waarom wandelstokken kopen een goed idee is

Er zijn tal van redenen denkbaar om te gaan wandelen met wandelstokken. Bij ons begon het met de wens om spierpijn (na bergafwaarts wandelen) te verminderen. En ook omdat we meer grip wilde in sneeuw  en ijs. Enkele andere goede redenen om wandelstokken aan te schaffen zijn:

 • belasting op knieën en enkels verminderen tijdens het bergwandelen.
 • meer ritme en evenwicht tijdens een wandeling.
 • sportieve wandelhouding verbeteren.
 • wandeltempo verhogen.
 • ontwikkelen van een vast wandeltempo.
 • stabiliteit op oneffen terrein of in modder, sneeuw of natte ondergrond.

Daarnaast zijn wandelstokken een handige tool voor het bepalen van de helling, al zullen niet veel wandelaars daar gebruik van maken.

wandelstokken van carbon
Wandelstokken zorgen voor evenwicht.

Wandelstokken kopen – waar op letten

Wanneer je op zoek gaat naar goede wandelstokken, let dan op de volgende zaken:

 • Wandelstokken, hiking stokken of trekking stokken
 • Welk materiaal kies je?
 • Wat is een goede lengte voor wandelstokken?
 • Opvouwbare wandelstokken of inschuifbare wandelstokken?
 • Het handvat van de wandelstokken.
 • Kiezen tussen de verschillende merken wandelstokken.

Wandelstokken, hiking stokken of trekking stokken?

De allerbelangrijkste vraag wanneer je wandelstokken gaat kopen, is waar je het voor gaat gebruiken. Wil je meer conditie opbouwen tijdens het wandelen in Nederland? Kies dan voor een paar Nordic walking stokken, deze zijn ook min of meer geschikt voor trailrunning. Ga je de bergen in en wil je meer steun, balans en grip? Kies dan voor een paar ‘echte’ wandelstokken. Soms worden deze ook onder de naam hiking stokken of trekking stokken aangeboden. Deze naamgeving is voornamelijk marketing. Het gaat in alle gevallen om dezelfde soort stokken. Het enige verschil tussen wandelstokken, hiking stokken en trekking stokken is (in sommige gevallen) de grip.

Welk materiaal kies je?

De tweede belangrijke keuze is, is het materiaal. Je kunt kiezen tussen wandelstokken van aluminium, of van carbon. Hieronder staan de verschillen tussen beide materialen kort en bondig uitgelegd:

Aluminium wandelstokken

 • Buigt, maar breekt niet snel bij overbelasting.
 • Zwaarder dan carbon.
 • Weersbestendig.
 • Relatief voordelig.

Carbon wandelstokken

 • Breekt, maar buigt niet bij veel overbelasting.
 • Ultra lichtgewicht
 • Minder geschikt voor lage temperaturen.
 • Duurder dan aluminium wandelstokken.

Wat is een goede lengte voor wandelstokken?

Ook de lengte is een belangrijk aandachtspunt wanneer je wandelstokken gaat kopen. Je kunt er voor kiezen om een wandelstok met een vaste lengte te kopen. Deze is prima wanneer je in vlak terrein onderweg bent en je exact weet welke lengte je fijn vindt. Ga je meer heuvelachtig terrein of de bergen in, of wil je eerst uitproberen wat voor jou een goede lengte is? Kies dan voor hiking stokken die opvouwbaar, of telescopisch zijn. Deze kan je inschuiven of invouwen, waardoor je ze ook nog eens makkelijk mee kunt nemen op je wandelrugzak.

Opvouwbare wandelstokken of inschuifbare wandelstokken?

Of je kiest voor telescopische, of opvouwbare stokken is vooral een persoonlijke keuze. Opvouwbare stokken zijn vaak korter (opgevouwen), maar telescopische stokken laten zich weer makkelijker op de rugzak bevestigen.

Decathlon wandelstokken instellen
Een speciaal systeem on ze in te stellen.

Het handvat van de wandelstokken

Ook het materiaal van het handvat van wandelstokken verschilt per merk en model. De meeste stokken hebben een kunstoffen of rubberen handvat. Dat geeft veel grip. Het beste materiaal voor het handvat is kurk. Dat neemt vocht op en voorkomt blaren. Bovendien is het ook nog eens het meest duurzaam.

Een verlengd handvat is praktisch wanneer je de bergen in gaat en veel wisselt tussen klimmen en dalen. Of wanneer je traverseert. Je kunt de stok dan lager vastpakken, zonder dat je de hiking stok in lengte hoeft aan te passen.

De verschillende merken wandelstokken

Wandelstokken worden doorgaans gemaakt door de merken die we kennen van skistokken. De bekendste merken zijn: Leki, Komperdell en Black Diamond. Het wandelstokkenmerk Komperdell hebben wij helaas niet kunnen testen, Leki wandelstokken en Black Diamond wandelstokken zijn wel uitgebreid aan de test onderworpen. Deze stokken zijn van uitstekende kwaliteit.

Daarnaast zijn er tal van minder bekende merken te koop. Wil je een goede, goedkope hiking stok? Lees dan onze review van de Decathlon wandelstokken. Die hebben wij uitvoerig getest.

Fijne wandelstokken voor in de bergen
Fijne wandelstokken voor in de bergen

Waar kan je wandelstokken kopen?

Het aanbod in Nederland is misschien nog wat beperkt, maar in de Alpenlanden zijn wandelstokken geheel ingeburgerd en kan je ze in iedere sportzaak kopen. Wil je ze in Nederland aanschaffen? Kijk dan eens in de bekende webshops van bol en Decathlon of het iets minder bekende (maar hele fijne) Bergfreunde.

Bever webshop

Samenvatting en overzicht

Hieronder staan de antwoorden op de meest gestelde vragen die wij over onze wandel-, trekking- en hiking stokken test hebben ontvangen. . Heb jij een vraag of opmerking? Stuur dan een mail naar redactie@bergfamilie.nl Dan kunnen we samen deze test zo volledig mogelijk maken.

Wat zijn de beste wandelstokken?

Afgelopen jaren hebben we veel wandel-, trekking- en hiking stokken getest. Onze favoriete modellen zijn:

Black Diamond Alpine Carbon – beste wandelstokken voor in Nederland.
LEKI Makalu FX Carbon – lichtgewicht, opvouwbare hiking stokken.
Decathlon wandelstokken – goedkope wandelstok voor de bergen
LEKI Legacy – beste wandelstokken voor in de bergen.

Bekijk voor meer informatie ook de complete top 6 van onze wandelstokken test.

Welke wandelstokken zijn goed voor wandelen in de bergen?

Onze favoriete wandelstokken voor de bergen zijn de ‘LEKI Legacy‘ deze hebben een speciaal ontwikkeld dempingsysteem waarmee schokken uit de rotsige ondergrond worden opgevangen.

Welke wandelstokken voor wandelen in Nederland?

Voor wandelen in Nederland zijn een paar eenvoudige stokken meer dan voldoende. Voor sportieve wandelaars zijn de Black Diamond Alpine Carbon en de LEKI Makalu FX Carbon de beste keuze. Dit zijn lichtgewicht, hiking stokken. Bij een kleiner budget zijn ook de Decathlon wandelstokken een prima optie.

Bergfamilie.nl » Hiken / Wandelen » Wandelstokken » De beste wandelstokken kopen: tips om goede hiking stokken te kopen

verder lezen op bergfamilie.nl

Bergfamilie.nl is een uitgave van Paper Moon Media KG, Waldherrstrasse 6, Untertauern, Oostenrijk