- Alles voor je actieve vakantie in de bergen

Beste luchtbed om te kamperen – top 5 slaapmatten voor op de camping

Maaike Meerman

Laatste update:

beste luchtbed
Onze favorieten luchtbedden bij elkaar.

Wat is het beste luchtbed voor kamperen? Met deze vraag hebben we ons de afgelopen weken intensief bezig gehouden. Want laten we eerlijk zijn: kamperen is heerlijk, maar dan moet je wel lekker slapen. Het grootste euvel wat wij, als kampeerders ervaarden, was toch wel het slaapcomfort. Of eigenlijk: het gebrek daaraan. Daarom besloten we deze zomer, na een korte kampeervakantie in de Dolomieten, dat het vanaf nu echt anders moest. En dus bestelde ik enthousiast verschillende luchtbedden en een aantal van de beste slaapmatten via het gewillige internet en testten we deze stuk voor stuk tijdens de familie kampeervakantie in Tsjechië.

beste luchtbed
Onze favorieten luchtbedden bij elkaar.

Het beste luchtbed per categorie

Wat het beste luchtbed of de beste slaapmat is, blijft natuurlijk een hele persoonlijke keuze. Een goede slaapmat is niet moeilijk te vinden, maar de beste is natuurlijk heel persoonlijk. Daarom hebben we onze favorieten opgedeeld in onze favorieten varianten per categorie.

Exped Megamat 10 LXW – beste luchtbed in compact formaat

Type luchtbed: zelfopblazende slaapmat, extra breed.
Afmeting opgeblazen slaapmat: 197cm x 77cm x 10cm.
Afmeting opgevouwen slaapmat: 79 x 25cm.
Wat is leuk: comfort, comfort, comfort en toch klein opvouwbaar.
Wat is minder: te breed voor kleine tentjes of slaapkabines.
Exped Megamat 10 kopen: voor 237 euro verkrijgbaar.

Exped Megamat 10 LXW is direct ons favorieten luchtbed in een kleine tent. De slaapmat komt in een mooie, compacte tas met handig handvat. De mat ligt hier opgerold in en als we hem uitrollen lijkt het nog niet veel. Maar zodra we de mat zichzelf laten opblazen (ja dit is echt zo makkelijk als het lijkt) wordt het al snel een mooi matras. Er is een kleine handpomp bij deze slaapmat geleverd en hiermee pompen we het laatste beetje lucht in het luchtbed. Tijdens het kamperen hadden we de bijhorende pomp trouwens niet mee, maar daar hebben we gewoon onze reguliere pomp gebruikt, werkt ook. Het comfort van het matras is enorm. met een dekbedovertrek er omheen en een comfortabel kussen erbij doet dit niets onder voor een hotelbed. Enig nadeel: de extra brede versie neemt veel plek in in de tent. Heb je een kleine tent? Kies dan de reguliere versie MW, die is 65 cm breed. Let wel op dat deze ‘maar’ 183 cm lang is. Dus daarmee niet geschikt voor de langere mensen onder ons.


Nomad Dreamzone Premium – beste dikke slaapmat

Type luchtbed: zelfopblazende slaapmat, extra breed en extra dik.
Afmeting opgeblazen slaapmat: 198cm x 78cm x 15 cm.
Afmeting opgevouwen slaapmat: 80 x 50 cm.
Wat is leuk: comfort voor een goede prij.
Wat is minder: neemt veel ruimte in.
Nomad Dreamzone Premium slaapmat kopen: voor 200 euro verkrijgbaar.

Nomad Dreamzone Premium was bij het testen favoriet bij één van de volwassenen. Dit slaapt beter dan mijn bed thuis! Niet iedereen was het ermee eens, maar smaken verschillen nou eenmaal. Wel zijn we het er allemaal over eens dat dit een zeer comfortabel matras is. Zo wordt kamperen weer leuk en wordt je uitgeslapen wakker op de camping. Dit luchtbed is dik en relatief hart. Kinderen en zeer licht gebouwden volwassenen blijven daardoor ‘op’ het luchtbed liggen, in plaats van erin te zakken. Exped Megamat is net was soepeler en zachter dan Nomad Dreamzone. Maar wie op zoek is naar een dik matras met hoog comfort, zal dit een heerlijk luchtbed vinden. Enig nadeel? Het luchtbed is vrij log. Ook opgerold, met sjorbanden, in de zak neemt hij vrij veel ruimte in. Met vier van deze luchtbedden is de kofferbak vol.


Decathlon slaapmat: goedkoop zelfopblazend luchtbed

Type luchtbed: zelfopblazende luchtbed van Quechua.
Afmeting opgeblazen slaapmat: 200 cm x 70 cm x 8 cm.
Afmeting opgevouwen slaapmat: 72 x 50 x 11 cm.
Wat is leuk: goedkoop zelfopblazend luchtbed.
Wat is minder: beperkt comfort en vaak lucht bijblazen.
Goekope slaapmat kopen: voor 100 euro verkrijgbaar.

Decathlon heeft voor ongeveer alles een goedkoop alternatief. Zo ook voor het zelfopblazende slaapmatje. Dit luchtbed van Decathlon ziet er degelijk uit en is mooi verpakt. De verpakking is redelijk groot, maar omdat het een vierkante verpakking is, is hier nog redelijk makkelijk mee te werken. Helaas kan het in kwaliteit niet tippen aan de betere merken hierboven. De slaapmat is een stuk harder en loopt gedurende de nacht een beetje leeg. Hierdoor moet je hem na 2 nachten echt even bijvullen. Op zich geen probleem, maar gezien onze opties hebben we deze niet meegenomen op onze vakantie. Wel een prima luchtbed wanneer je maar korte periodes (zeg 3 nachten) gaat kamperen.


Nemo Roamer – beste compacte slaapmat

Type luchtbed: zelfopblazende luchtbed.
Afmeting opgeblazen slaapmat: 198 cm x 76 cm x 10 cm.
Afmeting opgevouwen slaapmat: 40 x 25 cm.
Wat is leuk: combinatie van comfort en compact.
Wat is minder: wederom de breedte die niet geschikt is voor kleine cabines.
Goekope slaapmat kopen: voor 250 euro verkrijgbaar.

Nemo Roamer is beslist één van de meest comfortabele luchtbedden. We hebben Nemo Roamer meegenomen tijdens een hike waar we sliepen op de bergtop. De slaapmat heeft een ideale combinatie van comfort en klein formaat en is perfect voor dit soort korte trips. Het comfort doet wat ons betreft net iets onder voor de Exped Megamat of Nomad Dreamzone Premium en dus ging deze niet mee naar de camping. Maar die keuze is natuurlijk heel persoonlijk. En eigenlijk ook gebaseerd op dat deze slaapmat wederom te breed is om met vier op een rij te kunnen liggen in de vier persoons slaapcabine. Maar als we meer ruimte zouden hebben, zouden we twee van deze meenemen en ze aan elkaar vastmaken tot een twee persoonsmatras. Want dat is met deze luchtbedden mogelijk en maakt ze een goede keuze voor koppels.


Bo-Camp luchtbed – fijn luchtbed in opblaasbare vorm

Type luchtbed: opblaasbaar luchtbed.
Afmeting opgeblazen luchtbed: 191 cm x 60 cm x 12 cm.
Wat is leuk: lage prijs, klein opvouwbaar.
Wat is minder: beperkt comfort je voelt het patroon in je rug na een paar dagen.
Dit luchtbed kopen: voor 119,95 euro verkrijgbaar.

Ben je op zoek naar een klassiek opblaasbaar luchtbed? Dan is dit luchtbed voor jou! Jarenlang wilden wij niet geloven aan zelfopblazende luchtbedden en jarenlang hebben we ontelbare luchtbedden geprobeerd. En sommige mensen uit ons testteam, slapen nog steeds het liefst op een luchtbed. En dan wel dit luchtbed. Het neemt weinig ruimte in, heeft niet zo’n sterke chemische geur als de meeste luchtbedden en het loopt snel leeg. Het is vele malen kleiner en lichter dan alle andere luchtbedden uit de test, dus als je ruimte wil besparen, dan is dit een perfecte keuze. Je voelt de luchtbanen wel een beetje in je rug, maar wie daar gaan last van heeft, zal heerlijk slapen op dit luchtbed.


Afmetingen luchtbedden
De afmetingen verschillen behoorlijk!

Hoe vind je een goed luchtbed?

Wil je graag een goed luchtbed kopen? Let dan vooral op onderstaande aandachtspunten.

Hoeveel ruimte heb je beschikbaar?

Wanneer je met een camperbusje op vakantie gaat, heb je natuurlijk veel meer ruimte dan wanneer je op fietsvakantie met kinderen gaat. Pas je luchtbed dus in eerste instantie aan, aan de ruimte en het gewicht wat je tot je beschikking hebt. De luchtbedden in deze luchtbeddentest zijn allemaal uitgezocht op comfort. Ze zijn stuk voor stuk ongeschikt om trekkingen mee te maken of voor op de paklijst voor je fietsvakantie.

Hoe comfortabel wil je slapen?

Kort gezegd: hoe meer comfort, des te meer ruimte neemt een luchtbed in. De perfecte combinatie van ruimte en comfort heeft Exped Megamat 10. Dit goede luchtbed is geschikt voor kamperende gezinnen met een dakkoffer. Nemo Roamer is verrassend comfortabel voor het formaat, maar met de overige kleinere luchtbedden lever je behoorlijk in op comfort. Kies dus wat voor jou belangrijk is.

Dreamzone pakmaat
Hoeveel plek heb je beschikbaar?

Isolatiewaarde luchtbed, wat is de omgevingstemperatuur?

Veel kampeerders vergeten bij het kopen van een luchtbed aan de isolatiewaarden te denken. Wij vergeten het zelf ook vaak. Maar een dikke slaapzak neemt ook behoorlijk wat ruimte in. En dan is het toch effectiever om een isolerend luchtbed te kopen. Hierdoor trekt de kou van de bodem niet door het luchtbed heen en heb je dus een minder warme slaapzak nodig. Dit ondervonden wij tijdens een kampeervakantie in de Dolomieten. Exped Megamat en Nomad Dreamzone hebben een zeer hoge isolatiewaarden en we konden dus in onze lichtgewicht slaapzak comfortabel slapen. De luchtbedden van Bo-Camp en Decathlon hadden een veel lagere isolatiewaarden en daarop kregen we het veel sneller koud. Houdt hier dus rekening mee wanneer je een nieuw luchtbed koopt.

De afmeting van het luchtbed

Door schade en schande zijn we wijzer geworden. Vier goede luchtbedden van meer dan 65 cm passen niet in een vier persoonsslaapcabine. Nou ja, ze passen uiteindelijk wel, maar er ligt dan één persoon overdwars bij het voeteneinde. En zo hadden we het ons niet voorgesteld.

Hetzelfde geldt overigens voor onze twee persoons trekkerstentje. Hierin passen twee luchtbedden van 62 cm en dan is het vol. De luxe luchtbedden van 70 cm zijn in dat geval dus geen optie. Hoe comfortabel ze ook liggen.

Waar kan je een goed luchtbed kopen?

Jarenlang waren de outdoorwinkels de beste plekken om de luchtbedden en slaapmatrassen te kopen. Tegenwoordig zijn de beste luchtbedden vooral online te vinden. Hieronder staan vier webshops die kwalitatief goede slaapmatrasse in hun assortiment hebben.

Bever webshop
Slaapmatras of luchtbed kopen? Kijk eens in de webshop van Decathlon
De beste slaapmatrassen koop je in de webshop van Bergfreunde.nl
Bol.com

Overzicht en veelgestelde vragen

Om je te helpen om jouw ideale luchtbed te kopen, hebben we hieronder de belangrijkste informatie kort en bondig samengevat.

Wat is een goed luchtbed voor kamperen?

Wat het beste luchtbed of de beste slaapmat is, blijft natuurlijk een hele persoonlijke keuze. Een goed luchtbed is niet moeilijk te vinden, maar de beste is natuurlijk heel persoonlijk. Daarom hebben we onze favorieten opgedeeld in onze favorieten varianten per categorie.

– Beste luchtbed in compact formaat: Exped Megamat 10 LXW.
– De beste dikke slaapmat (comfortabel luchtbed): Nomad Dreamzone Premium.
– Goedkoop luchtbed: Decathlon zelfopblazende slaapmat
– Beste compacte slaapmat – Nemo Roamer
– Eenvoudig, maar goed luchtbed – Bo-Camp luchtbed

Waar kan je een goed luchtbed kopen?

Jarenlang waren de outdoorwinkels de beste plekken om de luchtbedden en slaapmatrassen te kopen. Tegenwoordig zijn de beste modellen vooral online te vinden.

Hier staan vier webshops die kwalitatief goede slaapmatrassen in hun assortiment hebben.

Vakantie in Schladming-Dachstein

Maaike Meerman

Ik ben gek op bergen, natuur en lekker eten. Eigenlijk ben ik altijd buiten en onderweg. In alle seizoenen, in alle weersomstandigheden en op alle manieren. Het liefst onderneem ik activiteiten met de leukste mensen die ik ken, mijn eigen gezin. Maar ik kan heel erg genieten van een vakantie met vrienden of gewoon helemaal alleen.

De afgelopen jaren heb ik ontelbaar veel avontuurlijke activiteiten ondernomen en outdoorkleding en gear getest. Op bergfamilie.nl deel ik al mijn ervaringen.

Eerder Verschenen

PFC vrij, wat houdt dat eigenlijk in?

5 tips om optimaal te genieten van reizen als introvert

Ook Interessant

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.