- Alles voor je actieve vakantie in de bergen

Fietsvakantie met kinderen, tips uit eigen ervaring

Kees

Laatste update:

Bestemmingen voor een fietsvakantie in Duitsland.
Bestemmingen voor een fietsvakantie in Duitsland.

Fietsvakantie met kinderen: veel ouders, zelfs de ouders die van fietsen houden, vinden dit toch beste wel een ‘dingetje’. Het idee van jengelende kinderen op de fiets (als ze al kunnen fietsen) en het vele werk wat de kinderen mogelijk met zich meebrengen tijdens de vakantie, is voor veel ouders een reden om toch maar weer een stacaravan te huren, op die grote camping met zwembad en veel vriendjes.

Mijn fietsvakanties met kinderen

Iedereen maakt zijn eigen keuzes, maar dit was beslist niet onze keuze. Tot het moment dat de kinderen kwamen, waren we al helemaal verzot op lange bergwandelingen en fietsvakanties. Op het moment van de familie-uitbreiding (3 kinderen, waarvan een tweeling) waren vrienden en familie het er allemaal over eens: Die bergwandelingen en fietsvakanties konden we de komende 10 jaar wel uit ons hoofd zetten. Wij hadden daar duidelijk onze eigen gedachten over…

In de babyjaren hielden we onze actieve vakanties in stand door zonder kinderen weekendjes naar de bergen te trekken. Maar na een paar jaar begon het weer te kriebelen. Na wikken en wegen hebben we geïnvesteerd in de juiste materialen, en zijn we weer lange bergwandelingen gaan doen met de kinderen in comfortabele rugdragers. En ook de fietsvakantie met kinderen stond op het programma. De kinderen waren nog niet groot genoeg om zelf langdurig te fietsen, dus hebben we een aanhangfiets gekocht voor de oudste (5 jaar) en een fietsaanhanger voor de tweeling (3 jaar).

Tot ongenoegen van de familie hebben we ons weer in het avontuur gestort, en hebben hier nooit een moment spijt van gehad.

Mijn tips voor een fijne fietsvakantie met kinderen

Natuurlijk moet je je organiseren rond de kinderen, maar dat is toch ook een deel van het plezier? Samen met de kids avonturen beleven is toch geweldig? Toegegeven, de voorbereiding is intensiever dan als je vertrekt met z’n tweetjes. Maar voor de rest is het alleen maar genieten.

Uit eigen ervaring wil ik je graag een aantal belangrijke tips geven zodat ook jullie het plezier van een fietsvakantie met kinderen kunnen ervaren.

fietsen met familie
Kinder achterop de fiets met fietshelm.

Kies de juiste fiets

Of je nu gaat huren, lenen of kopen: Het is belangrijk om met goede materialen op pad te gaan. Allereerst moeten jullie zelf over goede fietsen beschikken: Je hebt niet alleen bagage op je fiets, maar je moet ook nog eens wat kilo’s trekken.

Kies een aanhangfiets of fietskar voor jonge kinderen

Als je, net als wij, met kleine kinderen op pad gaat, raad ik je een aanhangfiets aan. Afhankelijk van het aantal kids en de leeftijd kun je ook een fietsaanhanger gebruiken, of een combinatie van deze twee. Het grote voordeel van een fietsaanhanger is dat je ook nog wat (extra) bagage mee kunt nemen.

Goede kwaliteit fietstassen

Daarnaast de reguliere fietstassen en stuurtas. En als het nodig is kun je ook nog kleine fietstassen op de. Bagagedrager van de aanhangfiets monteren.

Je ziet het: Mogelijkheden genoeg, maar alles staat en valt bij de keuze van het juiste materiaal.

aanhangwagen kind
Met een aanhanger kan je niet alleen je kind kwijt, maar ook veel bagage. Photo by KBO Bike on Unsplash

Fietsvakantie met kinderen, wat neem je mee?

Zoals bij elke fietsvakantie, geldt ook bij een fietsvakantie met kinderen: minder is meer. Uit eigen ervaring kan ik je vertellen dat je voor een vakantie met kinderen veel meer mee wilt nemen dan noodzakelijk is.

Klein speelgoed

Neem bijvoorbeeld het speelgoed: Kies voor klein speelgoed zoals bijvoorbeeld autootjes en spelletjes die je in een zakje mee kunt nemen in plaats van de hele doos. En vermijd bijvoorbeeld Lego of Playmobile: Veel te veel kleine onderdelen die je gedurende de vakantie allemaal gaat verliezen.

Tijdens de fietsvakantie spelen de kinderen toch vaak met andere dingen die ter plekke aanwezig zijn, bijvoorbeeld in het bos of op het strand.

Kleding: kies voor wassen onderweg

Kleding is ook zo’n punt: Neem niet meer kleding mee dan voor een dag of 4. Tussentijds kun je vaak wel een was draaien bij een wasserette, of gewoon op de hand.

Zelf koken en slapen in eigen tent

Wij hadden altijd alles bij ons om zelf te koken en te overnachten, zonder afhankelijk te zijn van een camping.

Ok, ook dat vergt weer speciaal materiaal wat licht in gewicht is, en wat een minimaal volume heeft. Het is even een investering, maar het is echt de moeite waard!

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om voor de nacht een hotel te boeken en in het plaatselijke restaurant lekker te eten. Is gemakkelijker, maar is financieel gezien misschien niet voor iedereen haalbaar en lang niet zo avontuurlijk!

De quecha slaapzak in een tent
Klein kooktoestel, lichte tent.

Vermijd hele (lange) dagen fietsen

Met z’n tweetjes fietsen is wel wat anders dan fietsen met kinderen. Probeer niet langer dan een uur achter elkaar te fietsen. Tijdens de pauze is het tijd om wat te snacken, te ravotten, of misschien is er wel de mogelijkheid om even te zwemmen.

Ons ideale dagprogramma zag er ongeveer zo uit. Rond 10 uur op de fiets en met verschillende pauzes doorfietsen tot een uur of 2. Daarna camping opzoeken of plekje in de natuur voor wildkamperen. De kleintjes konden daarna even rustig hun middagdutje doen. Dit werkte prima voor ons.

Afhankelijk van de leeftijd, kan het ook een goede keuze zijn om rond een uur of twee een camping met zwembad op te zoeken. Tent opslaan en de kinderen lekker loslaten in het zwembad. Op deze manier kun je zelf ook even bijtanken!

spelen tijdens fietsvakantie met kinderen
Fiets niet te lang door, maar zorg dat er genoeg tijd blijft om te spelen onderweg.

Water, water, water

Zeker als je in de zomer fietst, is water drinken essentieel. Niet alleen voor jezelf, maar vooral ook voor de kinderen. Kies voor duurzame hervulbare drinkflessen in plaats van de standaard kunststof bidons. Op deze manier blijft het water fris en het is tegen een stootje bestand.

Kies een redelijk vlakke route en vermijd klimmen

Hoewel je natuurlijk in ‘topvorm’ verkeerd, moet je niet vergeten dat je niet alleen je fietstassen aan je fiets hebt hangen, maar ook nog eens je kind mee moet trekken. Is prima te doen, maar vermijd klimmen.

In Nederland is dat geen groot probleem, maar wanneer je gaat fietsen in Frankrijk moet je oppassen waar je fietst. Als je een rivier volgt, bijvoorbeeld de Loire, ben je vrij zeker van redelijk vlakke fietspaden. Zoek dit vooraf goed uit en maak een globale routeplanning.

Een compleet verzorgde fietsvakantie met kinderen boeken

Vind je het met bovenstaande tips nog steeds spannend om je lang verlangde fietsvakantie te boeken? Dan kan je ervoor kiezen op een compleet verzorgde fietsvakantie te boeken. Hierbij hoef je geen tent en kookgerei mee te nemen, maar kan overnacht je in hotels en wordt je eten voor je gekookt. Wel zo makkelijk als beginner en het scheelt een hele investering. Hieronder staan een aantal leuke opties voor een familie fietsvakantie:

Ervaringen om nooit meer te vergeten

Vind je het het nog steeds spannend om een fietsvakantie met kinderen te maken? Bedenk je dan dat je tijdens zo’n avontuurlijke reis eraringen voor het leven maakt. Kinderen zijn nooit te jong om te leren genieten van een actieve levensstijl en te ontspannen in de buitenlucht met het hele gezin. Het geeft ze een andere kijk op het leven en ze ontdekken dat het leven meer biedt dan televisie en computerspelletjes.

Wij hebben altijd erg genoten van onze fietsvakanties met de kinderen en hebben er fantastische herinneringen aan. Niet alleen onszelf, maar ook de kinderen kunnen zich juist die avontuurlijke vakanties heel goed herinneren. Ik kan je een fietsvakantie met kinderen van harte aanbevelen, ongeacht de leeftijd van je kinderen. Er zijn altijd oplossingen om ook jouw fietsvakantie tot een succes te maken!

Heb jij hier al ervaring mee? Of heb je plannen voor een fietsvakantie met je kinderen? Heb je andere tips? Of heb je vragen? Laat hieronder je commentaar achter!

Ontdek de magische harz

Kees

Wonend in Frankrijk maar thuis in de natuur. Dankzij mijn Landcruiser met opbouw ontdek ik de mooiste plekjes van Europa en kom ik op plekken waar bijna niemand komt. Daar geniet ik het liefst van mooie wandelingen, lange fietstochten en het goede leven. Jarenlang maakt ik de mooiste fietsvakanties in Frankrijk, Duitsland en andere landen. Mijn mooiste ervaringen en tips voor fietsen, die deel ik hier.

Eerder Verschenen

Review Merrell MQM 3 lage wandelschoenen voor dames

Huttentocht maken of kamperen? Deze lakenzakken zijn het beste!

Ook Interessant

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.