Bergfamilie.nl
- Alles voor je actieve vakantie in de bergen

Fietsvakantie in Frankrijk? Dit zijn de 6 mooiste fietsroutes van Frankrijk!

Kees

Laatste update:

Wanneer jij voor je familie een fietsvakantie in Frankrijk aan het plannen bent, dan ben je hier aan het goede adres. De acht mooiste fietsroutes in Frankrijk heb ik voor je op een rij gezet.

Via Rhona, misschien wel de mooiste route om te fietsen in Frankrijk

Fietsvakantie in Frankrijk: een hele belevenis

Een fietsvakantie in Frankrijk is een hele belevenis. Het maakt niet uit of je mountainbiker bent, of een fietsvakantie organiseert voor je hele gezin (inclusief kids): Frankrijk kan je dit allemaal bieden!

De 8 mooiste fietsroutes van Frankrijk

Hieronder staan de mooiste plekken voor een fietsvakantie in Franrkijk. De fietsroutes in Franrkijk uit mijn selectie zijn deels gebaseerd op fietsroutes binnen het netwerk van EuroVelo en gaan grotendeels over fietspaden en groenstroken. Kijk snel welke jouw favoriet is.

 1. ViaRhôna: fijne fietsroute voor de hele familie!
 2. Dolce Via: een relaxte fietsroute van Zuid naar Noord Frankrijk
 3. Le Canal des Deux Mers – op de fiets van kust naar kust.
 4. Vélodyssée – fietsroute voor strand en zee liefhebbers.
 5. La Loire à Velo – fietsvakantie bij de Loire.
 6. De Grande traversée du Morvan: must voor mountainbikers.
 7. La Meuse à Vélo: fietsen door de Benelux en Frankrijk.
 8. Le Tour de Bourgogne: fietsronde rondom Dijon.

ViaRhôna: fijne fietsroute voor de hele familie!

De ViaRhôna is een traject van ruim 800 km lang en, zoals de naam al zegt, volgt voor het overgrote deel de rivier de Rhône. Deze aangename fietsroute vertrekt vanuit Saint-Gingoplh, een dorp aan de oevers van het Meer van Genève, en eindigt letterlijk op het Franse strand van de Middellandse zee.

Je fietst langs de mooiste plekken van Frankrijk (Foto: House of Media – France)

Helaas heb ik nog niet de gelegenheid om de hele route te fietsen. Afgelopen jaar heb ik een deel gedaan: Van Valence naar   Port Saint Louis du Rhône aan de Middellandse Zee. De frisse duik, op Plage Napoléon, was welverdiend!

De auto was gestald in een parkeergarage (Q-Park) naast het treinstation van Valence. Met de fiets, inclusief volledige bepakking, ben ik op weg gegaan: Via Montelimar, Orange, en natuurlijk Avignon, uiteindelijk aangekomen in Arles. Vanuit Arles is het nog relatief kort fietsen om die felbegeerde duik in de zee te nemen.

Fietsvakantie Frankrijk Camarque
De Camarque (Foto: House of Media – France)

Via de dijk heb ik nog een rondje gemaakt door de Camargue. Hier en daar een beetje hobbelig, maar een hele mooie route. Via Saintes Maries de la Mere weer terug naar Arles, waar ik de trein genomen heb naar Valence om de auto op te halen. Dit laatste is niet onderdeel van de ViaRhôna, maar een eigen variant. Neemt niet weg dat het een waardevolle aanvulling is, en natuurlijk erg praktisch om de auto weer op te halen.

Meer informatie kun je vinden op: https://en.viarhona.com


Dolce Via: een relaxte fietsroute van Zuid naar Noord

De Dolce Via is een heerlijke, relaxte fietsroute, tenminste als je vanaf de goede kant begint. Zoals je weet is de Ardèche niet plat. Integendeel!

Zelf heb ik deze route gefietst in combinatie met de ViaRhôna. Vanuit Valence (zie hierboven) een stukje naar het noorden gefietst. Aangekomen in Tournon sur Rhône heb ik de trein gepakt. En nee, geen sneltrein, maar een toeristisch boemeltreintje die je binnen een uur (Inclusief fiets en bepakking) naar het veel hoger gelegen Lamastre brengt. Van daaruit, gedurende 90 kilometer, alleen maar (lichtjes) afdalen via hagelnieuwe fietspaden. Spectaculaire vergezichten, veilig, een lichte wind door je haren, en alleen maar afdalen. Heerlijk!

Dolce Vita, misschien wel de mooiste fietsroute in Frankrijk
Dolce Via (Foto: House of Media – France)

Natuurlijk kun je ook de trein overslaan, en óók de beklimming met de fiets doen, maar dat vereist wel goede benen. Maar in combinatie met het boemeltreintje, is dit een heerlijke fietsroute voor het hele gezin.

Meer informatie kun je vinden op: https://www.dolce-via.com/en/


Le Canal des Deux Mers – op de fiets van kust naar kust

Deze fietsroute verbindt de Atlantische Oceaan met de Middellandse Zee. Vertrek vanuit Royan, ten noorden van Bordeaux, en aankomst in Seth, aan de Middellandse zee.

De totale lengte is ruim 800 km, inclusief het welbekende Canal du Midi tussen Toulouse en Seth.

Dit laatste deel, Canal du Midi, heeft helaas haar charme volledig verloren: Door ziekte zijn heel veel bomen gekapt, en er is (veel) achterstallig onderhoud. De wortels van de bomen hebben delen van de fietspaden volledig verwoest en veel gaten in het wegdek. Het is niet voor niets dat voor dit deel van de route een mountainbike wordt aangeraden.

Voor families en debutanten is deze fietsroute een genot, tenminste tot Toulouse. Daarna heb je echt een mountainbike nodig, en een paar zeer gemotiveerde benen.

Deze fietsroute in Frankrijk staat goed aangegeven
Een genot voor families (Foto: House of Media – France)

Een bijzondere variant

Je start niet vanuit Royan, maar vanuit Le Verdon sur Mer (of je neemt de veerpont vanuit Royan naar Le Verdon sur Mer), en volgt een deel van de EuroVelo 1 naar het zuiden, tot en met het meer van Arcachon. Een prachtige route voor strandliefhebbers, met het oude vissersdorpje Arcachon als kers op de taart. Daarna zoek je aansluiting met de originele route via het dorpje La Réole.

Meer informatie kun je vinden op: https://en.canaldes2mersavelo.com

Fietsroute langs de Atlantische kust.
Fietsen langs de Atlantische kust. (Foto: House of Media – France)

La Vélodyssée – fietsroute voor strand en zee liefhebbers

De originele EuroVelo 1 start in Schotland, en gaat via Ierland, Engeland, Frankrijk, Spanje, uiteindelijk naar het noorden van Portugal. Een fantastische fietsroute waar heel veel over te vertellen valt. Toch concentreren we ons hier op het Franse deel: van Roscoff in Bretagne, naar Henday, aan de grens tussen Frankrijk en Spanje.

Als jij strand- en zeeliefhebber bent, dan is dit dé ideale route om te fietsen: De fietspaden zijn kwalitatief goed, en liggen allemaal nagenoeg op zeeniveau, dus geen zware klimpartijen, en een mountainbike is niet noodzakelijk.

Euro Velo 1: fijne route om te fietsen in Frankrijk.
La Vélodyssée (Foto: House of Media – France)

En voor de èchte liefhebbers die ruim tijd nemen: Er zijn verschillende aansluitingen met andere EuroVelo fietsroutes. Met name de EuroVelo 8, die aansluit in het zuiden van Spanje, is een aanrader. Deze brengt je via de Middellandse Zee kust helemaal naar Griekenland!

Meer informatie kun je vinden op: https://en.eurovelo.com/ev1


La Loire à Velo – fietsvakantie bij de Loire

De rivier de Loire volgen op de fiets is een klassieker. Veel Nederlanders hebben deze route al gedaan. Niet alleen omdat het een erg gevarieerd traject is, maar ook omdat het traject binnen redelijke reisafstand van Nederland ligt.

En als we spreken over bereikbaarheid en reisafstanden, dan is het deel tussen Orléans en Angers of Nantes het meest aantrekkelijk. Beide steden zijn vanuit Nederland prima bereikbaar met de trein, inclusief fietsen en bepakking.

Fietsvakantie bij de Loire
Fietsvakantie bij de Loire (Foto: House of Media – France)

Het Loire-gebied staat natuurlijk bekend om haar vele kastelen, en fantastische vergezichten. De route is redelijk plat, en dus geschikt voor debutanten en families met kinderen. Daarnaast heel veel mogelijkheden om te picknicken en om te overnachten, en vertier voor de kids. Al met al een ideale keuze als het gaat om een geslaagde fietsvakantie in Frankrijk.

Meer informatie kun hier vinden op: https://en.francevelotourisme.com/cycle-route/la-loire-a-velo-loire-valley-by-bike.

Je kunt er trouwens ook voor kiezen om een compleet georganiseerde fietsvakantie naar dit deel van Frankrijk te boeken. Dat kan onder meer bij deze aanbieder.


La Grande traversée du Morvan: must voor mountainbikers

Natuurpark Morvan is over het algemeen goed bekend onder de Nederlandse Frankrijk-gangers: Een geliefde regio voor een familievakantie, en een walhalla voor mountainbikers.

De Morvan wordt ook wel de kleinste bergketen van Europa genoemd. De regio heeft een dichtheid van minder dan 30 inwoners per vierkante kilometer, dus volop ruimte voor natuur!

Stel je eens voor: bijna 350 kilometer genieten van zon en natuur op je mountainbike, samen met je partner en/of vrienden. Heerlijk toch?

Avallon is het beginpunt. Prima ligging in verband met bereikbaarheid via trein. Na 350 kilometer arriveer je in Autun, een oude Romeinse stad wat beslist een bezoek waard is. Ook Autun heeft een treinstation, dus van daaruit ben je vrij snel weer in Nederland.

Avalon - fietsvakantie in Frankrijk met de trein.
Goed met de trein bereikbaar. (Foto: House of Media – France)

Wat je niet mag missen is Mont Beuvray met de eeuwen oude opgravingen van Bibracte. Bibracte was het vroegere Autun, hoofdstad van de regio. Het was Caesar die besloot om de stad te verhuizen (!) vanwege de betere bereikbaarheid in het dal. De opgravingen en het bijbehorende museum zijn erg indrukwekkend. Vanaf de oude marktplaats, op 900 meter hoogte, kun je op heldere dagen de Mont Blanc zien liggen, 200 kilometer verderop!

Meer informatie kun je vinden op: https://nl.francevelotourisme.com/node/501


La Meuse à Vélo: fietsen door de Benelux en Frankrijk

Voor een fietsvakantie in Frankrijk, België en Nederland, is deze route (EuroVelo 19) heel geschikt. Je vertrekt met de trein (en fiets) naar Langres in Frankrijk, en fietst gedurende 280 kilometer weer rustig naar huis. Het eindpunt is Rotterdam.

Meer informatie kun je vinden op: https://en.francevelotourisme.com/cycle-route/le-tour-de-bourgogne-by-bike


Le Tour de Bourgogne: fietsronde rondom Dijon

Als je niet een traject wilt fietsen, maar de voorkeur geeft aan dezelfde stad als begin- en eindpunt, dan is dit traject beslist een aanrader. 644 kilometer lang, begin en einde in Dijon. Een echte must voor de natuurliefhebbers en wijnliefhebbers.

Meer informatie kun je vinden op: https://nl.eurovelo.com/ev19


Nog 6 leuk fietsroutes in Frankrijk bekijken?

Hierboven staan mijn acht favoriete routes voor een fietsvakantie in Franrkijk. Wil je nog zes bijzondere routes? Weet dan, dat je altijd de eerste zes routes ook in omgekeerde richting kunt fietsen. Al deze fietsroutes in Franrkijk zijn prima aangegeven in beide richtingen!


EuroVelo, gegarandeerd kwaliteit

De basis voor deze fantastische fietsroutes is EuroVelo, een Europees netwerk van fietsroutes. op het moment van schrijven omvat EuroVelo 17 trajecten voor een perfecte fietsvakantie. Het netwerk omvat meer dan 40 landen met een totale lengte van ruim 90.000 kilometer.

Fietspaden en groenstroken

De paden bestaan voor het grootste deel uit fietspaden en groenstroken. Soms (rustige) wegen met auto’s. Een camping, een fietsenmaker, fietsstalling, station, en fietsverhuur is altijd binnen (redelijk) handbereik. De routes zijn in beide richtingen prima aangegeven.

Eurovelo - de mooiste routes voor een fietsvakantie in Frankrijk
Eurovelo – de mooiste routes voor een fietsvakantie in Frankrijk. (Foto: House of Media – France)

Ruim 9.000 kilometer aan fietsroutes in Frankrijk

In Frankrijk is inmiddels een EuroVelo netwerk van ruim 9.000 kilometer. Perfect voor een fietsvakantie in Frankrijk, voor beginners en gevorderden, samen met vrienden of met de hele familie.

Meer weten? Alle informatie kun je vinden op: https://en.eurovelo.com

Tips voor het boeken van een fietsvakantie in Frankrijk

Wil jij graag een mooie fietsvakantie in Frankrijk beleven? Dan kan je er voor kiezen om een een van bovenstaande routes te fietsen. Je kunt overnachten in een van de vele gites of campings die je onderweg tegenkomt. Is dat voor jou te veel geregel? Kies er dan voor om een compleet georganiseerde fietsvakantie naar Frankrijk te boeken. Dat kan onder meer bij de volgende aanbieders:

 • SNP reizen – 26 georganiseerde fietsvakanties naar Frankrijk
 • ANWB – 3 mooie fietsreizen over de Franse fietsroutes.
 • TUI.nl – 3 fietsvakanties – vanaf 629 euro.

Fietsen in Frankrijk – wat neem je mee?

Ga jij op fietsvakantie naar Oostenrijk? Zorg dan dat je goed voorbereid bent. De volgende items mag je eigenlijk niet vergeten:

Koo fietsbril
Een fietshelm en fietsbril zijn fijn voor onderweg.

Veel plezier bij het boeken van je fietsvakantie in Frankrijk

Jouw fietsvakantie in Frankrijk start hier en nu. Bereid je goed voor en misschien komen we elkaar tegen op een van deze acht mooiste fietsroutes in Frankrijk.

Watersporten in Oostenrijk

Kees

Wonend in Frankrijk maar thuis in de natuur. Dankzij mijn Landcruiser met opbouw ontdek ik de mooiste plekjes van Europa en kom ik op plekken waar bijna niemand komt. Daar geniet ik het liefst van mooie wandelingen, lange fietstochten en het goede leven. Jarenlang maakt ik de mooiste fietsvakanties in Frankrijk, Duitsland en andere landen. Mijn mooiste ervaringen en tips voor fietsen, die deel ik hier.

Eerder Verschenen

Suppen? Alle informatie om te beginnen met Stand Up Paddling

Review: Keen wandelsandalen voor dames en heren getest

Ook Interessant

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.