- Alles voor je actieve vakantie in de bergen

Met een mountainbike afdalen van de legendarische ‘Le Galibier’: waanzinnig gaaf

Frank van Delden

Een van de meest memorabele momenten van onze vakantie in Frankrijk met kinderen is de afdaling van de legendarische Alpencol ‘Le Galibier’ die we op een mountainbike maakten. Terwijl, tijdens de spannende afdaling over hard en ruig terrein de adrenaline door mijn lichaam gierde , was er ook nog tijd genoeg om te genieten van de geweldige omgeving, de bijzondere natuur en het overweldigende uitzicht.

Met de bus omhoog

Vanuit het dorpje Monêtier-les-Bains gaan we eerst naar de 2.642 meter hoge top van ‘Le Galibier’, een bekende en beruchte bergtop uit de Tour de France. Hiervandaan zullen we, onder begeleiding van een gids, op onze montainbike afdalen terug naar Monêtier-les-Bains.

Het eerste deel van deze dag leggen we af in de bus. Voor liefhebbers van ‘le Tour‘, dit is in dit geval niet de langzame groep, maar een volkswagenbusje met een aanhanger. Terwijl we omhoog rijden kijken we onze ogen uit. Hier maken we straks een 15 kilometer afdaling waarbij we maar liefst 1.650 hoogtemeter dalen. Spannend!

Uitleg en techniektraining

Voor beginnen, geeft onze gids eerst een duidelijke uitleg  met een stukje techniek training voor het mountainbiken. Vooral het dalen wordt duidelijk uitgelegd. Beide remmen gebruiken, op de pedalen staan en rustig sturen door je gewicht van links naar rechts te verplaatsen. Hoewel we al vaker een afdaling op de mountainbike hebben gemaakt, knopen we het goed in onze oren. De eerste stukken zien er behoorlijk spannend uit…

Lange afdaling over ruig terrein

Na de uitleg volgt de afdaling. Het gaat er behoorlijk hard en ruig aan toe. We rijden over dikke keien, door ondiepe riviertjes en door modderpoelen. Dit is ‘the real deal‘. Gelukkig vallen onze mountainbikes in dezelfde categorie. Met de dikke banden denderen we door het ruige landschap. Terwijl we over smalle paadjes naar beneden fietsen, hebben we een geweldig goed zicht op de bergen om ons heen.

Spannende familie activiteit

Na een vrij technische etappe ben ik benieuwd hoe de kinderen het er vanaf brengen. Maar ze volgen nog steeds op korte afstand. En met mega grote glimlach op de gezichten. Op deze manier is het voor kinderen vanaf ongeveer 10 jaar een super toffe activiteit.

Praktische informatie

Ben je na het lezen van dit artikel enthousiast geworden? En wil je deze toffe activiteit ook een keer ondernemen? Mountainbiken deden we via Serre Che VTT in La Salle-les-Alpes. Zij regelden een gids, een mountainbike op maat, fietshelm en handschoenen en vervoer naar de top van de Galibier. De gids sprak uitstekend Engels.

Meer van het dal zien? Je kunt deze tocht combineren met raften

De tocht eindigt waar we zijn begonnen, in Monêtier-les-Bains. We hebben in ruim 2,5 uur totaal meer dan 15 kilometer afgelegd waarvan we 2 uur zijn gedaald. Het leuke is dat we precies midden tussen de ene kant en de andere kant van het dal van Serre Chevalier zitten. De andere deel van het dal gaan wij bekijken vanaf het water. Na de lunch raften we helemaal van Le Monêtier-les-Bains tot aan Briançon, wat helemaal aan het einde van het dal ligt. Wil je daar meer over weten? Lees dan ons verhaal over raften in Serre Chevalier.

Geniet

Frank van Delden

Vanuit Oostenrijk schrijf ik over alles wat met bergen, avontuurlijke vakanties, kamperen en outdooractiviteiten te maken heeft. Mijn favoriete activiteiten zijn (toer)skiën, wandelen, (downhill) mountainbiken en fotograferen. Ik wil iedereen graag laten zien hoe veel er te zien, doen en te beleven is in de bergen.

Daarnaast heb ik inmiddels uitgebreide ervaring met het testen van de wandelschoenen, outdoorkleding, outdoorgear en gadgets.

Eerder Verschenen

Heet? Zo voorkom je nare geurtjes tijdens het wandelen

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.