- Alles voor je actieve vakantie in de bergen

De DolceVia: de mooiste fietsroute van Frankrijk

Kees

Laatste update:

paklijst fietsvakantie
Niks mooier dan samen een fietsvakantie maken.

Als je een fietsvakantie in Frankrijk aan het plannen bent, loop je steeds weer tegen dezelfde problemen aan, zeker als je met kinderen fietst: Te steil en fietsen op autowegen.  De DolceVia is niets van dat alles: Voor het overgrote deel een lichte afdaling, en alléén maar fietspaden. En als kers op de taart neemt een oud stoomtreintje je mee (mét je fiets) naar het veel hoger gelegen Lamastre. Een plezier voor jong en oud!

Dolce Via: de mooiste fietsroute van Frankrijk
Dolce Via: de mooiste fietsroute van Europa

De DolceVia, de mooiste fietsroute van Europa!

Tijdens de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht is de DolceVia verkozen tot fietsroute van het jaar 2020, een prijs die jaarlijks uitgereikt wordt aan de beste en mooiste fietsroute van Europa. De jury was unaniem: Uitstekende bewegwijzering, kwalitatief goede fietspaden, origineel.

“Een prachtige route door een schitterend landschap met unieke vergezichten. De DolceVia is een voorbeeld voor andere fietsroutes in ontwikkeling”.

Jury Fiets- en Wandelbeurs

De DolceVia in Frankrijk: De etappes

Hieronder staan de etappes van de Dolce Via

Etappe 1: Le Mastrou: Een historisch stoomtreintje

Tournon sur Rhône naar Lamastre – 28 km.

De Mastrou is het stoomtreintje tussen Tournon sur Rhône en Lamastre, hoog in de bergen. De reis duurt ongeveer 1,5 uur met een kleine (plas)pauze van 15 minuten. De reis is een belevenis op zich: Je doorkruist de Ardèche met zijn prachtige kastanjebossen en boomgaarden. De trein volgt de rivier ‘Le Doux’, duidelijk zichtbaar in de vallei.

Het treintje valt beslist niet onder de categorie ‘Duurzaam reizen’: Deze. stoomtrein legt het 28 kilometer lange traject af met behulp van 600 kg steenkool!

Het is verstandig om (online) te reserveren. De vertrektijden zijn beperkt, en in de zomerperiode kan het erg druk zijn. Vol is vol! Het is in ieder geval noodzakelijk om te reserveren als je een fiets meeneemt. De auto kun je probleemloos parkeren op het grote parkeerterrein naast het station.

Niet alleen een unieke belevenis voor jezelf, maar juist ook voor de kids!

Dolce Vita, misschien wel de mooiste fietsroute in Frankrijk
De oude stoomtrein (Foto: House of Media – France)

Etappe 2: Kleine klimmetjes en afdalingen

Lamastre naar Les Noniéres – 12 km.

Na de treinreis is het goed om de benen een beetje te strekken. De 12 kilometer van deze etappe bestaat uit kleine klimmetjes en afdalingen, geen probleem voor een beginnende fietser of voor de kids.

Zeker als je met kinderen aan het fietsen bent, is dit een goed moment om te stoppen en een bezoek te brengen aan het aqua-park vlakbij Les Noniéres. Aqua-park Eyrium biedt 1600 vierkante meter waterpret voor het hele gezin.

Een welkome verfrissing na een inspannende en indrukwekkende dag!

Etappe 3: Het plezier van alléén maar afdalen!

Les Noniéres naar Les Olliéres sur Eyrieux – 36 km.

 Het afdalen begint nu! Vanaf Les Noniéres naar Le Cheylard (8 km.) waar je even pauze kunt nemen voor een kop koffie en/of andere verfrissing.

Vergeet beslist niet om een bezoek te brengen aan Dominique Riou, Maitre Chocolatier: Chocolade in al haar vormen en smaken, een ervaring op zich! Erg fout, want je moet weer flink fietsen om de chocolaatjes weer te verbranden, maar het is beslist de moeite waard!

Na de chocolaatjes weer op de fiets en richting Pont de Chervil. Je verlaat de rivier ‘Le Doux’ en volgt nu de rivier ‘L’ Eyrieus’.

Dit deel van de route is werkelijk ideaal: Geen gravelpaden meer, maar geasfalteerde fietspaden via de oude spoorweg met nieuwe bruggen en dito vangrails. Een groot plezier om hier te fietsen!

Een groot plezier om te fietsen. (Foto: House of Media – France)

Via Pont de Chervil daal je nu verder af naar Les Olliéres sur Eyrieux. Een prima plek om te overnachten. Niet alleen om uit te rusten, maar ook om de volgende dag NIET te fietsen. In plaats daarvan plezier maken in en rond de rivier: Zwemmen in de rivier en/of met een kayak de rivier afdalen, terwijl je geniet van de prachtige natuur.

Etappe 4: De laatste loodjes, nog steeds afdalen!

Les Olliéres sur Eyrieux naar La Voulte sur Rhône – 19,5 km.

Vanaf hier wordt het gebied meer open, de vallei wordt minder diep. Dit is een teken dat je de Rhône nadert. Het einde is in zicht, maar niet voordat je een stop hebt gemaakt in Saint Fortunat, waar een comfortabele rustplaats met speeltoestellen voor de kinderen is ingericht.

Aangekomen in het centrum van La Voulte sur Rhône, is het niet moeilijk om de aansluiting te vinden voor de volgende etappe:

Etappe 5: Via de ViaRhona (EuroVelo 17) terug naar het startpunt

La Voulte sur Rhône naar Tournon sur Rhône – 50 km.

 Om de auto weer terug te vinden pak je een deel van de ViaRhôna, ook wel bekend als de EuroVelo 17. De fietspaden zijn vlak, maar je rijdt tegen de stroom van de Rhône in, dus als er wind staat, heb je tegenwind. Aan de andere kant zijn de fietspaden geasfalteerd, dus fietst het erg gemakkelijk.

Eurovelo - de mooiste routes voor een fietsvakantie in Frankrijk
Over de Via Rhona terug naar het startpunt. (Foto: House of Media – France)

Fiets ook nog even langs Valence

Onderweg raad ik je een stop aan in Valence: De kathedraal Saint Appolinaire is zeker een bezoek waard. En een wandeling in de frisse lucht in het voormalige park Promenade de Beauregard (Nu bekend als Champ de Mars) mag ook niet ontbreken.

Na Valence is het nog een klein stukje naar Tournon sur Rhône, het begin- en eindpunt van dit rondje Ardèche.

Slapen en eten onderweg

Onderweg vind je op regelmatige afstand mogelijkheden om te eten en om te overnachten. Een camping is nooit ver weg, en ook een kleinschalige Chambre d’Hôte ligt binnen de mogelijkheden.

Als je met kinderen fietst is Camping Municipal Le Cheylard een hele goede keuze: Eenvoudige opzet met veel ruimte, en naast de camping kun je zwemmen in de rivier L’Eyrieux.

Alternatieve route voor de DolceVia

Als je geen rondje wilt fietsen, maar op doorreis bent, is er een alternatief: Vanuit het westen van de Ardèche neem je een zelfde soort stoomtreintje van Racoules naar Saint Agréve. Van daaruit fiets je naar Le Cheylard. Vanaf dat punt is de route hetzelfde als hierboven omschreven.

De DolceVia is een geweldige ervaring, veilig en zonder de inspanning van bergopwaarts fietsen.

Tips voor het boeken van een fietsvakantie in Frankrijk

Wil jij graag een mooie fietsvakantie of actieve vakantie in Frankrijk beleven? Dan kan je er voor kiezen om bovenstaande route te fietsen. Je kunt overnachten in een van de vele gites of campings die je onderweg tegenkomt. Is dat voor jou te veel geregel? Kies er dan voor om een compleet georganiseerde fietsvakantie naar Frankrijk te boeken. Dat kan onder meer bij de volgende aanbieders:

  • SNP reizen – 26 georganiseerde fietsvakanties naar Frankrijk
  • ANWB – 3 mooie fietsreizen over de Franse fietsroutes.
  • TUI.nl – 3 fietsvakanties – vanaf 629 euro.

Geniet

Kees

Wonend in Frankrijk maar thuis in de natuur. Dankzij mijn Landcruiser met opbouw ontdek ik de mooiste plekjes van Europa en kom ik op plekken waar bijna niemand komt. Daar geniet ik het liefst van mooie wandelingen, lange fietstochten en het goede leven. Jarenlang maakt ik de mooiste fietsvakanties in Frankrijk, Duitsland en andere landen. Mijn mooiste ervaringen en tips voor fietsen, die deel ik hier.

Eerder Verschenen

Review: dames wandelschoenen Keen Terradora II getest

Reisverslag: genieten van een actieve zomervakantie in Sankt Anton am Arlberg

Ook Interessant

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.