- Alles voor je actieve vakantie in de bergen

Zo ziet een bijzonder actieve zomervakantie in Les Arcs er uit

Frank van Delden

Laatste update:

Het is medio juli en flink warm wanneer de bij Albertville de snelweg verlaten en de provinciale weg richting Bourg-St-Maurice oprijden. We zijn onderweg naar Les Arcs voor een korte vakantie. Drie maanden geleden waren we hier ook al. Toen om van de laatste skidagen van het seizoen te genieten, nu hebben we een korte zomertrip gepland. In april was het ook al groen in het dal, maar lag in het skiresort nog een dik pak sneeuw. We zijn benieuwd hoe het er nu uit ziet!

Aangename temperaturen om activiteiten te ondernemen

Het eerste wat opvalt wanneer we in Arc 1800 aankomen is de aangename temperatuur. In Zuid-Europa heerst een hittegolf en wijst de thermometer tot 30-35 graden aan. In Les Arcs zitten we echter op 1.800 meter. Op deze hoogte is het een stuk aangenamer. Met temperaturen van maximaal 25 graden, is het hier zeker niet te warm om een aantal outdooractiviteiten te ondernemen.

Prachtig weer in de zomer in Les Arcs
Heerlijk weer om activititeiten te ondernemen.

HERO Les Arcs: keuze uit maar liefst 40 activiteiten

In en om Les Arcs wordt onder de naam ‘HERO Les Arcs’ van alles georganiseerd. HERO Les Arcs is een uitgebreid programma van wandelingen met gids, mountainbike trails en tal van andere activiteiten zoals klimmen, minigolf en boogschieten en toegang tot het zwembad. Om aan deze activiteiten deel te kunnen nemen heb je een HERO card nodig. Hierbij kan je kiezen uit een HERO Multipas en een HERO Cool pas, die allebei net weer tot andere activiteiten toegang geven.

HERO Multipass

De basis om deel te nemen aan de activiteiten is de HERO Multipass. Deze kaart kost ongeveer 100 euro per week en daarmee kan je:

  • gratis met de skiliften omhoog om te wandelen
  • deelnemen aan veel georganiseerde wandelingen met gids
  • gratis naar een van de zwembaden
  • met de Funiculaire naar Bourg-St-Maurice
  • deelnemen aan leuke activiteiten zoals boogschieten en volleybal.
  • toegang tot bijvoorbeeld het klimpark, trampolines en meer.
Met de HERO Multipass krijg je gratis toegang tot het zwembad.
Met de HERO Multipass krijg je gratis toegang tot het zwembad.

Cursus boogschieten

Een van de leukste dingen die we met de HERO Multipass gedaan hebben, is een cursus boogschieten. Van een ervaren professional leren we in anderhalf uur de beginselen van het boogschieten. Onze coach spreekt Engels, is erg vriendelijk, maar wel streng. Maar niet zonder resultaat. Wanneer we aan het eind een onderling wedstrijdje doen, lukt het de kinderen zelfs om de gele roos te raken. Wat een leuke ervaring.

Avontuurlijk klimpark

Ook het ‘Parcours Aventures’, het klimpark, dat aan de rand van Arc 1800 ligt, is bij het HERO Multipass inbegrepen. In dit park zijn ouders niet toegestaan en kunnen kinderen vanaf 6 jaar zelfstandig op de routes tussen de bomen klimmen en klauteren. Tussen de boomtoppen is het heerlijk fris en dat is maar goed ook. Sommige van de klimroutes zijn behoorlijk uitdagend.

Uitgebreid wandelprogramma

Met de HERO Multipass kunnen we ook deelnemen aan het uitgebreide wandelprogramma met gids. In totaal zijn er maar liefst 34 verschillende hikes waar we uit kunnen kiezen, allemaal met gids. Wij kiezen voor een rustige wandeling vanaf de top van de gondel naar een klein meertje. Nadat we onze multipas gescand hebben, gaan we met onze gids naar de gondel.

Fransen ondernemen graag activiteiten met elkaar. Onze groep bestaat uit 12 mensen. Sommigen zijn, net als wij, een gezin, anderen zijn alleen. Het leuke is dat de Fransen graag in het Engels met ons een praatje willen maken. Het maakt dat het erg gezellig is.

Amar, onze gids, neemt ons mee over de bloeiende Alpenweides en vertelt enthoussiast over de flora en fauna van de regio. Dit maakt dat we niet alleen kunnen genieten van een prachtig uitzicht, maar ook nog een van alles leren over de natuur.

Mountainkaren en Big Airbag met HERO Cool

Naast bovenstaande activiteiten, zijn er nog veel meer attracties in Les Arcs. Om aan deze deel te nemen, heb je ‘HERO Cool’ nodig. ‘COOL’ zijn speciale credits waarmee je ‘betaalt’ voor een aantal activiteiten die geen onderdeel uitmaken van de Multipas. Zo betaal je bijvoorbeeld 1 COOL om te mogen minigolfen.

Een van de tofste dingen die je met HERO COOL kunt doen is mountainkarten. Voor 3 HERO (omgerekend € 13,50) mag je in een grote skelter de berg af razen. Voordat we met de gondel omhoog gaan, krijgen we nog een korte instructie en een helm op. De afdaling is snel, een beetje stoffig, maar vooral erg gaaf!

Mountainkarten in Les Arcs
Mountainkarten in Les Arcs

Big Airbag

Minstens zo spectaculair is de Big Airbag die in Arc 1800 te vinden is. Hier kan je vanaf grote hoogte op een enorm luchtkussen springen. Het laagste platform is 4 meter, het hoogste 10. Dat zorgt voor een flink adrenalineshot.

Van 4, 6 of 8 meter springen op de Big Airbag
Van 4, 7 of 10 meter springen op de Big Airbag

Waanzinnig raften op de Isère

Naast alle activiteiten in Les Arcs, is er ook in de omgeving van alles te beleven. Vooral rafting op de rivier de Isère is echt een aanrader. We zijn al vaker wezen raften, maar geen enkele keer was het zo spectaculair als deze.

Het raften start in Bourg-St-Maurice. We reizen met de Funiculair. Deze bergtrein start in Les Arcs en eindigt 10 minuten later in Bourg-St-Maurice. Daar worden we opgewacht en met een bus naar het Basecamp van Arc Aventures, de plek waar we onze uitrusting krijgen en het water op gaan, gebracht.

Met een wetsuit, reddingsvest, helm en speciale schoenen krijgen we een korte uitleg. Jerome, onze gids, spreekt wel Engels, maar omdat onze medepassagiers Frans zijn, leren we de noodzakelijke Franse commando’s voor vooruit, achteruit, links en rechts. Dan is het tijd om het water op te gaan. De Isère is een geliefde rivier voor watersporten en dat is niet voor niks. Op sommige plekken is het raften ronduit spectaculair en moeten we uit alle macht peddelen om de raft de juiste kant op te sturen. Wanneer we bij het eindpunt nat, moe en voldaan de raft uit het water halen en in de bus terug naar het basecamp kunnen we nagenieten van een hele toffe belevenis.

Waanzinnig raften op de Isère
Waanzinnig raften op de Isère

Levendige sfeer en fijne restaurants

Het ‘centrum’ van Les Arcs, daar waar de activiteiten plaats vinden en de skiliften vertrekken is erg gezellig. Overal wandelen blije mensen van de ene naar de andere activiteit. Naast alle activiteiten zijn hier ook de andere faciliteiten te vinden. Er zijn een paar (kleine) winkels en tal van restaurants waar je heerlijk kunt eten. Vooral het eten bij onderstaande restaurants kunnen we echt aanraden.

  • Le Chic Mama: in deze gezellige brasserie kan je heerlijke burgers eten. Ook de salades zijn hier erg goed.
  • Onze favoriet is ArcusCoffee. Dit restaurant heeft een heel divers menu. Je kunt kiezen uit een curry, vegi bowl of een van de andere internationale gerechten. De desserts zijn ook heel erg lekker.
  • In Ramèneta Braise is het alsof je terug bent in de 80’s. Er hangen grote neonletters aan de wand en uit de boxen klinken hits van Abba en Rick Astley. Het eten wat er geserveerd wordt is eenvoudig maar erg lekker. Vooral de tartiflette, de lokale lekkernij is heel erg lekker.

Mooie accommodaties van Pierre et Vacances in Les Arcs

Les Arcs is een typisch Frans skistation. Het is aangelegd voor de wintersport en het ‘dorp’ bestaat uit een flink aantal hoge appartementengebouwen. Dat klinkt misschien niet zo sfeervol, maar omdat er bij de bouw veel gebruik is gemaakt van hout, is het zeker niet storend. De appartementencomplexen liggen allemaal in het groen. En het is er heerlijk rustig.

Onze accommodatie: Résidence premium Le Roselend is van de bekende aanbieder Pierre et Vacances. Het appartement is erg ruim, gezellig ingericht heeft uitstekende bedden en zelfs een zwembad en sauna. Vanuit het appartement kunnen we in 10 minuten bergaf naar het centrum van Arc 1800 wandelen. Daar zijn restaurants, winkels, heel veel activiteiten, het zwembad en de skiliften (die ook in de zomer gaan). Om terug naar het appartement te komen, kunnen we ook gratis met de gondel. Hiermee zijn we in een paar minuten weer terug in onze accommodatie.

Résidence premium Le Roselend is van de bekende aanbieder Pierre et Vacances.
Résidence premium Le Roselend is van de bekende aanbieder Pierre et Vacances.

Meer weten over zomervakantie in Les Arcs?

Je ziet het, wij hebben geweldig genoten in Les Arcs. Wil je meer weten over zomervakantie in Les Arcs? Kijk dan op de website van deze bijzondere regio.

JO Salzburg

Frank van Delden

Vanuit Oostenrijk schrijf ik over alles wat met bergen, avontuurlijke vakanties, kamperen en outdooractiviteiten te maken heeft. Mijn favoriete activiteiten zijn (toer)skiën, wandelen, (downhill) mountainbiken en fotograferen. Ik wil iedereen graag laten zien hoe veel er te zien, doen en te beleven is in de bergen.

Daarnaast heb ik inmiddels uitgebreide ervaring met het testen van de wandelschoenen, outdoorkleding, outdoorgear en gadgets.

Eerder Verschenen

Review: Mamalila draagjas Allweather Cosy, de fijnste draagjas in de kou

Je eerste huttentocht: met mijn tips wordt het een onvergetelijke ervaring

Ook Interessant

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.