- Alles voor je actieve vakantie in de bergen

Huttentocht met kinderen: tips, bestemmingen en paklijst

Maaike Meerman

Laatste update:

Huttentocht met tiener
Huttentocht met tiener.

Een huttentocht met kinderen is sowieso een onvergetelijke ervaring. Maar waar begin je, wanneer begin je en wat neem je allemaal mee? Zelf maakten we diverse huttentochten. Een aantal huttentochten met kinderen, maar ook huttentochten zonder kinderen. In dit artikel delen we onze ervaringen, tips, de mooiste bestemmingen voor huttentochten en een complete paklijst. Dus ben je benieuwd of een huttentocht met het gezin iets voor jou is? Of ben je klaar om je eerste huttentocht als gezin te plannen? Dan is dit artikel speciaal voor jou!

Sneeuwveld oversteken in Gargellen
Huttentocht met kinderen in Oostenrijk

Onze tips voor een huttentocht met kinderen

Een huttentocht klinkt heel avontuurlijk een spannend. En ondanks dat het ook echt wel heel avontuurlijk aanvoelt, is het gelukkig niet zo spannend. Zeker niet wanneer jee een tocht uitzoekt die goed bij de leeftijd van je kinderen past. Hieronder delen we een paar tips om het iets minder spannend te maken.

Begin met een simpele huttentocht

Ga je voor het eerst een huttentocht met kinderen maken? Dan is het handig om te weten hoe lang je kinderen kunnen wandelen. En dan zowel het aantal uren dat ze achter elkaar door kunnen wandelen, als het aantal dagen dat ze aaneengesloten kunnen wandelen. Onze eerste tip is dan ook: begin simpel. Ga tijdens een zomervakantie gewoon eens een nachtje slapen een berghut. Of twee nachten in dezelfde berghut. Wij begonnen hiermee toen de kinderen 4 jaar waren. We kozen een kleine tocht, namen spullen voor twee nachten mee en kwamen terug bij dezelfde berghut. Van daaruit maakten we uitstapjes. Zo kon iedereen voorzichtig kennismaken met deze nieuwe manier van reizen.

De Venet Gipfelhutte in Tirol-West leent zich hier bijvoorbeeld uitstekend voor (ook voor kinderen die nog niet ervaren zijn met bergwandelen).

Oefen met het materiaal

Wandelen op bergschoenen is best even wennen. En wandelen met een zwaar bepakte rugzak ook. En misschien heeft jouw kind nog nooit in een slaapzak geslapen? Kortom, bij een huttentocht maakt je kind onwijs veel nieuwe ervaringen. En dat staat nog los van de beleving, het slapen in de berghut en meerdere dagen actief zijn op hoogte. Laat je kind daarom vast wennen aan het dragen van de rugzak. En aan de wandelschoenen. Laat je kind ook eens wandelen met wandelstokken (als je deze straks meeneemt) of slapen in de slaapzak die je straks in de hut gebruikt. Zo beperk je het aantal spannende momenten een beetje.

Fjallraven thermokleding - herfstwandeling
Oefen alvast met materiaal.

Zorg voor voorpret

Welke dieren kan je onderweg tegenkomen? Alpenmarmotten, vogelsoorten, slangen, steenbokken, reeën of vlinders. Bekijk ze alvast in een boek of op internet, zodat je kind ze straks kan spotten. Of bespreek de route alvast. Onderweg zijn misschien wel leuke speeltuinen, zwemmeren of leerroutes. Een goede verrekijker zorgt ook altijd voor veel plezier. Zowel vooraf als tijdens de huttentocht.

En als het helder weer is, zie je vanaf de meeste berghutten een indrukwekkende sterrenhemel. In de bergen is namelijk veel minder lichtvervuiling aanwezig, waardoor de sterren veel beter te zien zijn. Misschien vind jou kind dit wel heel interessant.

Kies een kindvriendelijke route en een berghut

Kies voor een kindvriendelijke route met niet al te veel kilometers en hoogtemeters op een dag. En kijk ook naar de kindvriendelijkheid van de hut. Bij de keuze van tocht, helpen we je hieronder. We hebben een aantal kindvriendelijke wandelroutes en hutten voor je op een rij gezet.

Slimme bepakking voor een huttentocht met kinderen

Kinderen vanaf een jaar of 12 kunnen waarschijnlijk hun eigen bepakking wel dragen. We schrijven hier bewust waarschijnlijk, want we hebben hier zelf nog geen ervaring mee. Ondanks dat onze kinderen (10 jaar en 12 jaar) inmiddels meerdere huttentochten gelopen hebben, dragen we altijd een deel van hun bepakking.

Nu komt dat waarschijnlijk omdat ik vrij veel inpak (elke dag een schoon wandelshirt, elke dag twee paar sokken en extreem veel water) maar het is ook gewoon veel. Zeker als iedereen ook nog een kussensloop, compacte slaapzak en lakenzak (handig) meeneemt. En wanneer je tieners hebt die veel eten, dan nemen de lunchpakketten en alle tussendoortjes ook behoorlijk wat plek in. Dus pak je wandelrugzak slim in en oefen thuis alvast of alles past.

Onderaan dit artikel vindt je trouwens een complete paklijst, zo weet je zeker dat niks vergeet.

Kijk gemzen en steenbokken
Dieren spotten onderweg

Huttentocht met kinderen: waarheen?

Huttentochten zijn vrijwel over te maken. Zelfs ‘gewoon’ in Nederland. Maar het mooiste zijn (volgens ons) natuurlijk de tochten in de bergen. Zelf maakten we voornamelijk huttentochten in Oostenrijk, Frankrijk en Italië.

Huttentochten met kinderen in Oostenrijk

Oostenrijk is kindvriendelijk, de taal is (ook voor kinderen) goed te begrijpen en de hutten zijn doorgaans hygiënisch en goed onderhouden. De meest populaire huttentochten voor families in Oostenrijk vind je hieronder.

Stubaital – geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar

Dit is een geweldige tocht voor ouders met tieners! Je wandelt 4 dagen door het hooggebergte aan voet van de Stubaier gletsjer. De hutten liggen allemaal boven de 2000 meter en de route tussen de hutten gaat over smalle, rotsachtige padaen. Sportieve kinderen met veel bergwandelervaring kunnen mee vanaf 10 jaar. Voor meer informatie over deze reis kijk je hier.

Huttentocht Virgental – geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar

Een tocht door het Virgental is perfect als eerst kennismaking met huttentochten in de bergen. Bij deze specifieke tocht verblijf je in twee verschillende berghutten. De afstand tussen de berghutten is niet zo groot en de hoogtemeters blijven beperkt. Voor meer informatie over een huttentoch in het Virgental kijk je hier.

Een heerlijk gebied voor families
Huttentocht in Frankrijk

Huttentochten met kinderen in Frankrijk

Het grootste verschil tussen een huttentocht in Oostenrijk en een tocht in Frankrijk is toch wel het eten. In de Franse hutten wordt je vaak volledig in de watten gelegd. Er wordt aan dieet wensen voldaan, je krijgt meerdere gangen te eten, er is een ruime keuze aan lekkernijen en de wijnen smaken goed. In Oostenrijk is het eten zeker niet slecht, maar wat ‘simpeler’.

Vallée de la Clarée – geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar

In dit zuidelijke deel van de alpen is het klimaat wat milder en de natuur overweldigend. Je bezoekt dijdens deze tocht twee berghutten in de prachtige Ecrins vallei. Deze omgeving een mengeling van stenige paden, groene weides, beekjes en meertjes. Meer informatie over deze gemoedelijke tocht vind je hier.

La Plagne – geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar

Een kleine huttentocht naar een duurzame hut in Champagny-en-Vanoise in La Plagne. Dit beschermde natuurgebied is de thuisbasis van vele alpenmarmotten. Berghut La Glière is voorzien van speciale familiekamers en leent zich perfect voor een tweedaagse overnachting. Zo kan je vanuit de hut verder de vallei verkennen en op de terugweg een tweede overnachting boeken. Meer informatie over deze toch vind je hier.

Huttentocht met tiener
Huttentocht met tiener.

Huttentocht met kinderen in de Dolomieten, Italië

Italië heeft het allemaal. De bergen, het mooie weer en het lekkere eten. Je moet er een stuk voor rijden, maar je krijgt er dan wel wat voor terug. Onze favorieten huttentocht met kinderen vind je in de Dolomieten, in het ongerepte Parco Naturale. De tocht bestaat uit vier wandeldagen en drie overnachtingen in drie verschillende berghutten. De eerste dag wandel je slechts 4 kilometer en de daarop volgende dagen 15 kilometer, de laatste dag daal je af terug naar het startpunt (6 kilometer). Dit maakt de tocht geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. Meer informatie over deze tocht vind je hier.

Picknik onderweg
Lunch onderweg.

Wat moet je allemaal meenemen bij een huttentocht met kinderen?

Zorg voor alles wat je nodig kan hebben en neem zo min mogelijk mee. Dit is zo ongeveer het pakprincipe tijdens een huttentocht. Bij huttentochten kan je rekening houden met alle weersomstandigheden. Hiervoor is het laagjes principe ideaal, zowel voor jezelf als voor je kind. Draag dus zoveel mogelijk laagjes. Een wandelshirt, daarover een fleecevest of midlayer en daarover een regenjas. Zo kan je makkelijk een laag weglaten wanneer het te warm wordt. Daarbij is de zon op hoogte extra fel, dus zorg ook voor goede zonnebescherming. Een petje of hoe, zonnebril en zonnebrandcrème zijn echte must haves. En de laatste jaren, met de pandemie, is ook het meenemen van een kussensloop en slaapzak in veel berghutten verplicht.

Hieronder hebben we een complete paklijst voor je samengesteld:

 • goed wandelshirt met lange mouwen en een wandelshirt met korte mouwen.
 • ondergoed (liefst sportondergoed, zeker voor dames).
 • een paar goede wandelsokken per dag per persoon.
 • afritsbare wandelbroek (of een lange wandelbroek en korte wandelbroek).
 • een goede outdoor jas of wandel jas.
 • als je geen outdoor jas hebt, dan een fleecevest of fleecetrui.
 • goede regenjas.
 • nachthemd, pyjama of iets anders om in te slapen (vergeet de knuffel van je kind niet).
 • slippers of pantoffels voor in de berghut (schoenen moeten hier uit).
 • goede wandelschoenen voor bergwandelen (categorie A of B).
 • een paar dunne handschoenen.
 • zonnebril voor in de bergen.
 • pet of hoedje tegen felle zon.
 • eventueel wandelstokken voor wie graag met stokken wandelt.
 • eventueel een verrekijker voor het bekijken van wild (tijdens het wandelen of bij de hut).
 • hoofdlampjes of zaklamp voor als je ’s morgens vroeg wil vertrekken.
 • zonnecreme, ook op minder zonnige dagen.
 • EHBO setje met warmhouddeken en tekenpen.
 • anti insectenmiddel.
 • toiletspullen (in berghutten is doorgaans geen zeep en shampoo aanwezig).
 • microvezel handdoek (deze drogen snel en nemen weinig plek in).
 • kussensloop, lichtgewicht slaapzak en een lakenzak.
 • veel water en voldoende eten voor onderweg.
 • spelletje voor in de berghut.
Berghut Frankrijk
Slaap jij deze zomer in een berghut?

Huttentocht met kinderen – FAQ

Hieronder hebben de meest gestelde vragen over huttentochten met kinderen nog een keer kort en bondig op een rij gezet.

Wat zijn leuke huttentochten met kinderen?

Huttentochten zijn vrijwel over te maken. Zelfs ‘gewoon’ in Nederland. Maar het mooiste zijn (volgens ons) natuurlijk de tochten in de bergen. Zelf maakten we voornamelijk huttentochten in Oostenrijk, Frankrijk en de Dolomieten.

Via de links hieronder kom je snel bij de juiste informatie over huttentochten met kinderen in deze bestemmingen.

Huttentochten met kinderen in Oostenrijk
Huttentochten met kinderen in Frankrijk
Huttentocht met kinderen in de Dolomieten, Italië

Wat neem je mee op een huttentocht met kinderen?

Zorg voor alles wat je nodig kan hebben en neem zo min mogelijk mee. Dit is zo ongeveer het pakprincipe tijdens een huttentocht. 

Draag zoveel mogelijk laagjes. Een wandelshirt, daarover een fleecevest of midlayer en daarover een regenjas. Zo kan je makkelijk een laag weglaten wanneer het te warm wordt. Daarbij is de zon op hoogte extra fel, dus zorg ook voor goede zonnebescherming. Een petje of hoe, zonnebril en zonnebrandcrème zijn echte must haves. 

Kijk hier voor de complete paklijst.

Geniet

Maaike Meerman

Ik ben gek op bergen, natuur en lekker eten. Eigenlijk ben ik altijd buiten en onderweg. In alle seizoenen, in alle weersomstandigheden en op alle manieren. Het liefst onderneem ik activiteiten met de leukste mensen die ik ken, mijn eigen gezin. Maar ik kan heel erg genieten van een vakantie met vrienden of gewoon helemaal alleen.

De afgelopen jaren heb ik ontelbaar veel avontuurlijke activiteiten ondernomen en outdoorkleding en gear getest. Op bergfamilie.nl deel ik al mijn ervaringen.

Eerder Verschenen

LOWA RENEGADE WARM: een geliefde wandelschoen in wintertenue

Review: RevolutionRace Trail Pants en Jacket voor winterwandelingen

Ook Interessant

4 gedachten over “Huttentocht met kinderen: tips, bestemmingen en paklijst”

 1. Hoi Maaike,
  Leuk artikel! Ik heb 2 kinderen van 8 en 9 jaar oud. We hebben eerder dagtripjes met ze gewandeld in de Alpen en de Pyreneeën. Nu willen we graag een huttentocht van een paar dagen maken en denken daarbij aan de Dolomieten of aan Oostenrijk. Ik zie dat je linkt naar een site van SNP. Mijn vraag is hoe je de hutten zelf zou kunnen boeken? Weet jij hoe we dat het beste kunnen aanpakken?

  Beantwoorden
  • Hoi Esther,
   Bedankt voor het compliment! Wat leuk dat jullie een huttentocht willen maken met jullie kinderen! Je kan heel goed de hutten zelf zoeken en boeken. Je moet alleen wel precies weten waar je heen wil, zodat je kan zoeken en boeken. De Salzburger Almenweg in Oostenrijk biedt bijvoorbeeld een eigen zoek en boek tool. En ook de Stubaier Höhenweg in Tirol kan online geboekt worden. In dit artikel vind je huttentochten die je online bij de hut zelf kan boeken: https://bergfamilie.nl/huttentocht-oostenrijk/
   In de Dolomieten hebben wij helaas minder ervaring. Succes met de planning!

   Beantwoorden
 2. Ik zou graag een tip willen over een huttentocht met mijn tweeling van 16 jaar (J/M) met weinig conditie. Ik dacht aan 4 dg, 3 nachten. Daarnaast wil ik erna nog 3 a 4 dg relaxen in een hotel met zwembad. Tot slot wil ik er met de trein heen en weer terug vanuit Leiden. Iemand tips?

  Beantwoorden
  • Hoi Niels,
   Ik weet niet wat je verstaat onder weinig conditie? Voor een huttentocht is eigenlijk een goede conditie vereist. Anders kan het al snel gevaarlijk worden. Op hoogte is het natuurlijk al snel wat vermoeiender allemaal. Ik kan zelf zo snel niks aanbevelen, of misschien een tocht van één nacht.
   Groeten Maaike

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.