Bergfamilie.nl
- Alles voor je actieve vakantie in de bergen

De beste hoofdlamp kopen? Lees eerst onze hoofdlamp test!

Maaike Meerman en Frank van Delden

Laatste update:

hoofdlamp in donker
Met een hoofdlamp heb je zicht bij het wildkamperen.

Ben je op zoek naar een goede hoofdlamp? En wil je graag de beste hoofdlamp kopen? Dan is deze test voor jou! Wij hebben, na veel onderzoek, 7 verschillende hoofdlampen getest en met elkaar vergeleken. Dankzij onze hoofdlamp test koop je de beste hoofdlamp tegen de laagste prijs.

hoofdlamp in donker
Met een hoofdlamp heb je zicht bij het wildkamperen.

Beste hoofdlamp – top 7 uit de test

Hieronder staan korte reviews van de beste hoofdlamp voor iedere activiteit. Kijk snel welke het beste bij jou past.

 1. Black Diamond hoofdlamp ReVolt – beste oplaadbare hoofdlamp voor sporters.
 2. Led Petzl Bindi – lichtgewicht hoofdlamp voor hardlopen.
 3. Decathlon hoofdlamp Trek – beste prijs/kwaliteit (oplaadbaar)
 4. Sprinter 500 – beste hoofdlamp voor hardlopen
 5. Ledsenser – om gezien te worden (in de stad).
 6. Black Diamond Spot – beste hoofdlamp voor dichtbij.
 7. Petzl Tikkina – beste hoofdlamp onder 25 euro.
 8. Forclaz – leuke hoofdlamp voor kinderen.

De beste hoofdlamp kopen

Hieronder staan de geteste hoofdlampen. De hoofdlampen zijn getest bij het hardlopen, kamperen, wandelen, toerskiën en rodelen. Wij hebben eigenlijk altijd wel een hoofdlampje bij ons als we ’s morgens vroeg of ’s avonds op pad gaan. De hoofdlampen zijn dus vrij intensief getest. Waarschijnlijk zoek jij een hoofdlamp voor 1 bepaald doel. Bepaal daarom waarvoor je een hoofdlamp zoekt, voordat je klakkeloos de meest dure variant aanschaft.


Black Diamond oplaadbare hoofdlamp ReVolt- sportieve favoriet

Reikwijdte: 80 meter.
Batterij duur: 4-120 uur.
Type batterij: Oplaadbare accu en/of 3x AAA batterij
Gewicht: 91 gram
Wat is leuk: krachtige oplaadbare hoofdlamp, lichtgewicht.
Wat is minder: niet goedkoop.
Kopen: voor 60 euro.

Wanneer je op zoek bent naar een hoofdlamp voor sportieve activiteiten in het donker, dan is Black Diamond hoofdlamp ReVolt onze all-round favoriet. Met deze lichte Black Diamond hoofdlamp hebben we perfect zicht op de weg tijdens het hardlopen op de vroege ochtend. Ook tijdens het hardlopen en toerskiën in door het bos biedt deze hoofdlamp het beste resultaat. In de meest krachtige modus gaan de batterijen/accu tot 4 uur mee. Ideaal wanneer je vroeg wil vertrekken tijdens een huttentocht. Het licht kan tevens op rood en is makkelijk te bedienen met handschoenen aan. Dit is onze favoriete hoofdlamp van Black Diamond en tevens de favoriet uit de test. Maar het is ook direct de duurste uit de test, hij kost op dit moment 56,95 euro.

Ben je op zoek naar een hoofdlampje voor sporadisch gebruik (zoals bij het omleggen van sneeuwkettingen of nachtelijk toiletbezoek bij het kamperen)? Dan adviseren we een goedkopere variant. Maar wanneer je op zoek bent naar een sportief inzetbare hoofdlamp die jarenlang meegaat, dan is dit de beste hoofdlamp voor jou.


Petzl Bindi – Led hoofdlamp voor hardlopen

Reikwijdte: 36 meter.
Batterijduur: tot 50 uur.
Type batterij: oplaadbare accu.
Gewicht: 35 gram.
Wat is leuk: licht gewicht!
Wat is minder: licht is beperkt (niet weids).
Kopen: voor 49,95 euro.

Deze led hoofdlamp van Petzl is onze favoriet voor het hardlopen en langlaufen op de vroege ochtend. De led hoofdlamp kan in 6 verschillende lichtstanden bediend worden. Mede omdat de Petzl Bindi wordt opgeladen met een kabel (en dus geen batterijen bevat) is deze de allerlichtste uit de test. In de zwakste lichtstand gaat de accu tot 50 uur mee. Maar eerlijk gezegd gebruiken we zelf nooit de zwakste lichtstand. Lager dan stand 4 wordt tijdens het hardlopen door ons nooit gebruikt.

De Petzl Bindi is heel geschikt voor hardlopen op open wegen, maar in de bossen hebben we helaas niet genoeg zicht met deze hoodflamp. We kunnen ons voorstellen dat deze hoofdlamp vanwege het gewicht, comfort en lichtvariatie ook heel geschikt is voor klimmen en boulderen, maar daar hebben we hem zelf niet voor getest.


Decathlon hoofdlamp Trek – beste prijs / kwaliteit

Reikwijdte: 60 meter.
Batterijduur: tot 30 uur.
Type batterij: oplaadbare accu.
Gewicht: 90 gram.
Wat is leuk: goede oplaadbare hoofdlamp voor aantrekkelijke prijs!
Wat is minder: oogt wat lomp.
Kopen: voor 19,95 euro.

Deze Decathlon hoofdlamp biedt de beste prijs / kwaliteit verhouding. Voor nog geen 20 euro koop je een oplaadbare hoofdlamp met sterke ledverlichting. Dit hoodlampje heeft een reikwijdte van maar liefst 60 meter en is via een USB aansluiting op te laden.

De lamp is goede genoeg om mee te gaan wandelen, hardlopen, kamperen of vissen. Enige nadeel van deze Decathlon hoofdlamp is dat het ontwerp van ‘lomper’ oogt dan dat van duurdere merken. Maar ja.. wie ziet dat in het donker 😉


Sprinter 500 – beste hoofdlamp voor hardlopen

Reikwijdte: instelbaar tot 50 meter.
Batterijduur: 12 uur op de maximale lichtsterkte. 28 uur op minimale lichtsterkte
Type batterij: BD 1800 Li Ion accu en/ of 3x AAA batterij.
Gewicht: 105 gram.
Wat is leuk: veel licht, instelbaar lichtgewicht en veilig door het rode achterlicht.
Wat is minder: voorlicht niet voorzien van rood licht.
Kopen: adviesprijs € 79,95. Nu in de aanbieding bij Bever.

Ben je op zoek naar een hoofdlamp voor het hardlopen? Dan is de Black Diamond Sprinter 500 een uitstekende keuze. De hoofdlamp geeft veel licht, draagt comfortabel en is door het rode achterlicht ook nog eens extra veilig. Doordat deze hoofdlamp zowel op een oplaadbare accu als op batterijen werkt weet je zeker dat je altijd kan hardlopen


Ledsenser – voor stad- en groepsactiviteiten

Reikwijdte: 30 meter.
Batterijduur: tot 40 uur.
Type batterij: 3 AAA-batterijen.
Gewicht: 211 gram.
Wat is leuk: kan ook op de borst bevestigd worden, achterlicht.
Wat is minder: slechte bediening met handschoenen aan.
Kopen: vanaf 30 euro in verschillende kleuren.

De Ledsensor hoofdlamp (wij testte de NEO-4) is een lichte en comfortabele hoofdlamp. Wij droegen hem met hardlopen en tijdens het sneeuwruimen op de vroege ochtend. Het is het soort hoofdlamp waarvan je vergeet dat je hem draagt. Het ontwerp is ideaal voor hardlopen of wandelen in stedelijke omgevingen of in groepen. Er is een achterlicht op de hoofdband bevestigd en je kan Ledsenser hoofdlamp ook rond de borst dragen om elkaar niet in de ogen te schijnen (want dat wil je echt niet met deze lamp, hij is namelijk fel!!).

Het design is van Ledsensor is er natuurlijk ook één om gezien te worden. Kortom, wie gaat hardlopen door de stad heeft hier een goede keuze aan.


Black Diamond Spot – beste zicht dichtbij

Reikwijdte: 80 meter.
Batterijduur: max 200 uur.
Type batterij: 3x AAA batterij.
Gewicht: 86 gram.
Wat is leuk: beste zicht dichtbij.
Wat is minder: optisch goed zicht, maar niet weids.
Kopen: voor 39,95 euro.

Met Black Diamond hoofdlamp Spot krijg je veel waar voor je geld. Het zicht is niet zo goed als met Storm, ondanks dat de lichtbron net zo krachtig zou moeten zijn. Wij ervaren minder weids zicht met Spot. Aan de andere kant is het zicht dichtbij juist veel beter met Spot. Daarmee is Spot ideaal voor klimmen, boulderen en kamperen. Wanneer je ’s avonds nog wat wil koken, lezen of een tent op moet zetten wil je juist op korte afstand veel licht hebben. En dat is precies wat Black Diamond hoofdlamp spot je geeft. Volgens de webshop gaat de batterij 200 uur mee, in onze test is vier uur (op maximaal volume) echter de maximale duur. Het kan natuurlijk aan onze lamp liggen, maar het onderscheid is wel heel erg groot.


Petzl Tikkina – beste hoofdlamp onder 25 euro

Reikwijdte: 50 meter.
Batterijduur: 100 uur.
Type batterij: 3x AAA batterij.
Gewicht: 81 gram.
Wat is leuk: lichtgewicht, scherp geprijsd, sterk licht.
Wat is minder: zicht beperkt in de natuur.
Kopen: voor 25 euro.

Petzl Tikkina is makkelijk in gebruik, ook met handschoenen is deze hoofdlamp heel goed te bedienen. Daarbij is Petzl Tikkina lichtgewicht en gaat de batterij lang mee. Nadeel is dat het zicht minder weids en verlicht is dan met bovenstaande modellen. Petzl Tikkina biedt ook van dichtbij minder zicht dan Black Diamond Spot. Maar dit hoofdlampje kost dan ook net wat minder en biedt nog steeds prima zicht tijdens een wandelen, bij het kamperen of bij het sleutelen aan je auto. Een prima hoofdlampje voor wie er nog geen een heeft en er toch graag één zekerheidswijze meeneemt. Wij zijn onder de indruk van de prijs – kwaliteit verhouding van dit hoofdlampje!


Forclaz – leuke Decathlon hoofdlamp voor kinderen

Reikwijdte: 15 meter.
Batterijduur: 25 uur.
Type batterij: 2x AAA batterij.
Gewicht: 65 gram.
Wat is leuk: zeer aantrekkelijk geprijsd.
Wat is minder: niet voor hardlopers.
Kopen: voor 4,99 euro.

Deze Decathlon hoofdlamp kost slechts 4,99 euro. We vroegen ons af wat je voor dat geld mag verwachten. En dat is nog best wel wat! Dit lampje is ideaal voor kinderen, op de camping, of eenvoudige wandeltochten. De lamp is redelijk fel, de hoofdband snel instelbaar en de batterij gaat echt lang mee en is makkelijk te wisselen. Helaas is het hoofdlampje minder geschikt voor hardlopen of klimmen. Het licht is niet instelbaar, en de lamp zakt bij het hardlopen snel af.

Al met al een leuk lampje voor kinderen. Meer weten? Lees dan deze review


Hoofdlamp tijdens het sneeuwschoenwandelen
Koop de beste hoofdlamp tegen de laagste prijs.

Waar op letten als je er een gaat kopen?

Hierboven staan onze favoriete hoofdlampen, maar dat wil niet zeggen dat dit ook voor jou de beste keuze is. Om te bepalen welke hoofdlamp je gaat kopen kan je jezelf het beste de volgende vragen stellen:

 • Waarvoor heb je het nodig?
 • Hoe veel en welk licht heb je nodig?
 • Hoe vaak ga je hem gebruiken?
 • Kies je voor een oplaadbare? Of een op batterijen?
 • Gebruiksgemak, comfort en hoe werkt de bediening?
 • Wat is je budget?

Waarvoor ga jij je hoofdlamp gebruiken?

Heb jij een lamp nodig om mee te hardlopen? Op de camping? Om te klussen? Voor de kinderen? Of voor noodgevallen tijdens je vakantie? Voor elke activiteit zijn speciale hoofdlampen ontwikkeld met andere eigenschappen. Hierbij moet je denken aan het gewicht van de lamp, de reikwijdte van de lichtstraal en de capaciteit van de batterij.

Hoeveel licht heb je nodig?

Als je weet waarvoor je een hoofdlamp nodig hebt, weet je waarschijnlijk ook hoeveel licht je nodig hebt. Hiervoor kan je de volgende stelregel aanhouden: hoe sneller je beweegt hoe meer licht je nodig hebt. Gebruik je het hoofdlampje alleen om op de camping naar de WC te lopen? Dan heb je veel minder licht nodig, dan wanneer je door het bos gaat hardlopen.

Tip: wanneer je in Nederland gaat hardlopen, dan heb je een reikwijdte van 50-100 meter nodig. Dit komt neer op een lichtsterkte van 150-300 lumen (en evenzoveel lux).

Met deze hoofdlamp wordt je gezien in het donker.
Hoeveel licht heb je nodig?

Welk licht heb je nodig?

Bij het opzetten van je tent, of het monteren van sneeuwkettingen in het donker heb je behoefte aan licht dat wijd uitstraalt. Ga je in het donker hardlopen, wandelen of toerskiën, dan is het wel belangrijk dat je ver vooruit kunt kijken.

Een goede hoofdlamp beschikt over verschillende standen. Een spotlight stand voor ver weg en een flood light modus voor breed licht dat dichtbij blijft.

Steeds meer hoofdlampen worden ook uitgerust met rood licht. Dit is in het donker fijn, omdat je ogen zich dan minder hoeven aan te passen aan de omgeving. Rood licht is ideaal voor het spotten van dieren. Zij worden namelijk veel minder snel afgeschrikt door rood licht.

Black Diamond - ReVolt 350
Uitgebreide review van de Black Diamond ReVolt 350

Hoe vaak ga je het gebruiken?

Wanneer je een hoofdlamp vaak gaat dragen zijn het gewicht, draagcomfort, lichtsterkte en de batterijduur erg belangrijk. Ga je het maar sporadisch gebruiken, dan zijn deze criteria van veel minder belang. Dat kan behoorlijk schelen in de prijs.

Kies je voor een oplaadbare hoofdlamp? Of liever met batterijen?

Er zijn hoofdlampen verkrijgbaar die werken op batterijen en er zijn er met een accu. De keuze voor welke energiebron het beste is, is vaak erg persoonlijk. Over het algemeen zit er weinig verschil in de brandtijd.Een accu is het meest duurzaam, want die kan je steeds opladen.

Dit hoofdlampje werkt op een accu of batterijen.
Deze werkt op een accu of batterijen.

Gebruiksgemak, comfort en hoe werkt de bediening?

Hoe vaker je een hoofdlamp gaat gebruiken, hoe belanrijker gebruiksgemak en comfort zijn. Zeker wanneer je er mee gaat sporten is het belangrijk dat het lampje goed past en aangenaam zit. Ook de plaats van de accu, het gewicht en de bediening kunnen een belangrijke rol spelen bij de keuze van het juiste model en merk.

Wat is je budget?

Er is een hoofdlamp voor elk budget. We hebben modellen getest tussen 5 en 55 euro. Het verschil in prijs zit vooral in de batterijduur en de sterkte van de lichtstraal. Hoe feller en hoe langer het lampje moet branden, des te hoger de prijs.

Waar kan je een hoofdlamp kopen?

In Nederland kan is het aantal fysieke verkooppunten vooral beperkt tot kampeerwinkels en buitensportzaken. Gelukkig is er online een enorm aanbod. Wil je een goede hoofdlamp kopen? Kijk dan eens naar het assortiment van deze bekende webshops of het iets minder bekende (maar hele fijne) Bergfreunde.

Bol.com
900+ lampen
130+ lampen
Hoofdlamp kopen? de goodkoopste koop je bij decathlon
15 lampen
Bever webshop
50+ lampen

Geniet

Maaike Meerman en Frank van Delden

Hi! Wij zijn Maaike en Frank, de oprichters van bergfamilie. Wanneer je op zoek bent naar goede en eerlijke informatie over de beste outdoorgear, ben je bij ons op de juiste plek
Sinds de start van bergfamilie.nl in 2017 houden we ons full time bezig met de outdoor lifestyle. Onze expertise ligt vooral bij het testen van outdoorkleding en -uitrusting. Of het nu gaat om wandelsokken, wandelschoenen, wandelkleding, regenkleding, fiets- en zonnebrillen, rugzakken of thermosflessen, we hebben ze allemaal uitgebreid getest en gereviewed.

In de Bergfamilie Gear Guide vind je een overzicht van al onze tests. Ben je op zoek naar meer informatie over een specifiek product? Kijk dan ook zeker even bij de reviews.

Eerder Verschenen

Stift Stams: een van de mooiste kloosters van Tirol

Puur Oostenrijk: 6 Activiteiten om de pure kant van Oostenrijk te ontdekken

Ook Interessant