Beste hartslagmeter 2021: Welke hartslagmeter uit de top 7 kies jij?

Hartslagmeters zijn enorm waardevol voor het verbeteren van je sportprestaties. Wanneer je een hartslagmeter op de juiste manier gebruikt, kan je veel effectiever conditie opbouwen of vet verbranden. Maar het geeft je ook de mogelijkheid om je hartslag te volgen in rusttoestand om zo meer inzicht te krijgen in je gezondheid.

Polar Vantage M sporthorloge
Dit zijn de beste hartslagmeters van 2021!

Wil je een hartslagmeter kopen? Dan heb je waarschijnlijk al gemerkt dat het aanbod enorm is. Daarom hebben wij een top 7 van de beste hartslagmeters samen gesteld. Dat houdt het lekker overzichtelijk.

Overzicht beste hartslagmeter test 2021

Klik op de omschrijving van de hartslagmeter die het beste bij jou past en bekijk de test. Dit is de beste hartslagmeter 2021 – top 7:

De beste hartslagmeter 2021 – Top 7

Kan je in het enorme aanbod hartslagmeters door de bomen het bos niet meer zien? Dat is niet zo gek. Anno 2021 is het aanbod enorm! En er zijn veel hartslagmeters van goede kwaliteit. Daarom hebben wij een overzicht gemaakt van de beste hartslagmeter van 2021. We hebben ze in willekeurige volgorde gezet. Wat voor jou de beste is, hangt namelijk geheel af van wat je ermee wil doen.

Polar H10 – meest accurate hartslagmeting

Variant: hartslagmeter band.
Wat is leuk: accuraat, geadviseerd door sportartsen, lange batterijduur.
Wat is minder: prijzig voor een borstband.
Kopen: verkrijgbaar voor € 89,95.

Polar hartslagmeter H10 is de meest accurate band om je hartslag te meten. De batterij gaat maar lieft 400 uur mee, de band draagt comfortabel en is waterdicht. Daardoor is de Polar H10 ook heel geschikt voor zwemmers. De band communiceert direct met je smartphone, smartwatch of sporthorloge. Wanneer je telefoon uitstaat of leeg is, worden de gegevens (van maximaal 1 training) op de band opgeslagen tot deze weer kan synchroniseren.


Garmin Fenix 6 PRO – meeste functies en mooi design

Variant: sporthorloge met hartslagmeter (op pols).
Wat is leuk: uitgebreide functies voor multisporters (skiën, hardlopen, kaarten, slaapmeting).
Wat is minder: prijzig en relatief zwaar horloge.
Kopen: verkrijgbaar vanaf € 820.

Diep onder de indruk zijn we van Garmin Fenix 6. Wat ons betreft is dit hét sporthorloge met hartslagmeter voor multisporters. Let op, dit betreft de PRO versie. De Pro versie van Garmin Fenix 6 is voorzien van muziek, kaarten en Wifi. Het horloge meet de hartslag accuraat, is waterdicht (ja, je kan ermee zwemmen) en meet het zuurstofniveau in je bloed (ideaal voor ’s nachts om je slaapkwaliteit bij te houden). De Garmin Fenix 6 doe je één keer om en wil je daarna nooit meer af doen. Het design draagt daar uiteraard aan bij. Dit is het soort horloge waar iedere sporter blij van wordt. Er zitten zelfs kaarten van golfbanen bij en de navigatie biedt uitkomst bij bergwandelingen. We love it! Enig nadeel: het horloge is iets zwaarder dan de andere uit deze test… en wat prijziger ook.


Polar Vantage V – beste hartslagmeter voor multisporters

Variant: sporthorloge met hartslagmeter (op pols).
Wat is leuk: meer dan 100 sportprofielen.
Wat is minder: hartslagmeter niet altijd accuraat.
Kopen: verkrijgbaar voor € 395.

Hartslagmeter Polar Vantage V is de opvolger van de Polar Vantage M. Het is geen geheim dat we groot fan zijn van de Vantage M. De Vantage V valt dan ook opnieuw in de smaak. Doordat je kan kiezen uit meer dan 100 sportprofielen, is de activiteitsmeting zeer accuraat. De hartslagmeting is daarentegen niet altijd accuraat. Om een goede hartslagmeting te laten plaatsvinden, moet het sporthorloge redelijk strak gedragen worden. Wanneer een nauwkeurige meting vereist is, dragen we hem in combinatie met een hartslagmeter op de borst. Echter de afwijking is doorgaans nihil.

Klein nadeel: wanneer je na een (noodgedwongen) trainingpauze weer flink wil opbouwen, heb je kans dat de Polar Vantage V je verplicht rust laat nemen om je lichaam te laten herstellen. Niks van aantrekken, na een paar dagen wordt dit vanzelf hersteld.


Fitbit Charge 4 – goedkope hartslagmeter op pols

Variant: sporthorloge met hartslagmeter (op pols).
Wat is leuk: betaalbaar, lichtgewicht.
Wat is minder: batterijduur, langzame app en schermweergave.
Kopen: verkrijgbaar voor €149.

De Fitbit Charge 4 is de beste keuze voor wie niet teveel geld uit wil geven voor een accurate hartslagmeter. We hebben hem 3 dagen getest in combinatie met een de Polar H10 en daaruit blijkt dat de Fitbit Charge 4 zeer accuraat meet. De charge 4 heeft 15 sportprofielen, waarmee de keuze niet heel uitgebreid is, maar goed genoeg voor starters of recreatieve sporters. Je hartslag wordt de hele dag door gemeten en het horloge geeft ook feedback over je slaap. Het nadeel is dat de batterij snel weer opgeladen moet worden. En bij hardlopen in de zon, wordt het zonlicht weerkaatst. Daardoor is het scherm soms minder goed af te lezen.


Garmin Forerunner 245 – beste prijs – kwaliteit

Variant: sporthorloge met hartslagmeter (op pols).
Wat is leuk: beste prijs kwaliteit, perfect voor hardlopen.
Wat is minder: hoogtemeting niet accuraat, wisselen tussen sporten lastig.
Kopen: verkrijgbaar vanaf €299.

Garmin Forerunner is de ideale hartslagmeter voor hardlopers. Eigenlijk heeft dit horloge alle functies om je hardloopprestaties te meten en te verbeteren. Dat is, als je voornamelijk hardloopt in vlakke gebieden (zoals ons eigen Nederland). Bij de het meten van hoogtemeters (in de bergen) schiet de Garmin Forerunner 245 te kort. Ook is het lastig om snel te wisselen tussen verschillende sporten, wat het horloge minder geschikt maakt voor multisporters. De hartslagmeter op de pols is zeer accuraat. De batterijduur is lang en opladen gaat snel. Alles bij elkaar krijg je met dit sporthorloge de meeste waarde voor je geld.


Apple Watch Series 5 – complete gezondheidscheck

Variant: smartwatch met hartslagmeter op pols.
Wat is leuk: zeer breed inzicht in gezondheid en lichamelijke prestaties.
Wat is minder: oogt niet zo sportief.
Kopen: verkrijgbaar vanaf €442.

De discussie is natuurlijk of de Apple Watch Series 5 een sporthorloge of een smartwatch is, maar aan die discussie gaan we nu even voorbij. We zijn diep onder de indruk van de prestaties van deze Apple Watch. Qua hartslagmeting en trainingsinzicht doet dit horloge met hartslagmeter echt niet onder voor de Garmin Fenix 6 Pro of Polar Vantage V. De navigatie meet je training nauwkeurig door en ook de hartslag wordt accuraat gemeten. Daarbij is dit horloge in staat om afwijkingen in het hartritme te detecteren en houdt het op die manier je gezondheid nauwlettend in de gaten. Overdag en ’s nachts.

Twee ‘nadelen’: wij vinden dit horloge niet zo sportief ogen. En we zijn toch altijd een beetje huiverig voor Apple software. Het 8 jaar oude Polar M400 horloge functioneert tot op de dag van vandaag vrij accuraat, maar van Apple producten verwachten we een beduidend minder lange levensduur. Maar dat is natuurlijk nog gissen..


Garmin HRM Tri – uitgebreide analyse voor triatleten

Variant: hartslagmeter band.
Wat is leuk: zeer breed inzicht in gezondheid en lichamelijke prestaties.
Wat is minder: alleen voor hardlopen, zwemmen en fietsen (geen wintersporten).
Kopen: op moment van schrijven in de aanbieding voor 94 euro.

Voor hardlopers, zwemmers, fietsers en triatleten is dit misschien wel de beste hartslagmeter. Bij het hardlopen wordt niet alleen de hartslag gemeten maar ook de cadans, de verticale bewegingen van het lichaam en het contact van je voeten met het wegdek. De band is met klittenband makkelijk instelbaar en wisselen tussen de verschillende sporten gaat snel. De gegevensuitwisseling met de Garmin horloges is optimaal. Enig nadeel is dat de band van de hartslagmeter niet apart vervangen moet worden. Wanneer je deze hartslagmeter overweegt voor hardlopen alleen, dan adviseren wij de iets goedkopere Garmin HRM Run.


Hartslagmeter op de pols of liever op de borst?

Wanneer je wil gaan sporten met een hartslagmeter is de belangrijkste keuze die tussen een hartslagmeter op de borst of een hartslagmeter op de pols. Deze keuze is een persoonlijke.

Vaak word gezegd dat hartslagmeting op de borst nauwkeuriger is. Theoretisch klopt deze bewering. Door een hartslagmeter op de borst te dragen, wordt het samentrekken van je hart gemeten. Een hartslagmeter op de pols meet optische technologie op de pols. Aangezien je je arm (en pols) tijdens het sporten veel beweegt, zou deze meting verstoord kunnen worden.

Wij hebben zelf de proef op de som genomen en de prestaties van de hartslagmeters op de pols naast de metingen op de borst gelegd. Uit deze analyse blijkt dat daar soms een kleine afwijking inzit. Maar de afwijkingen waren niet significant. Voor topsporters, of sporters die gewoon graag nauwkeurig hun hartslag meten is een hartslagmeter met band op de borst aan te bevelen. Maar in alle andere gevallen, moet je kiezen wat je zelf aangenaam vindt zitten.

hartslagmeter tijdens mountainbiken
Met één blik op de pols inzicht in je hartslag.

Data uitwisseling via ANT+ of Bluetooth

De beste hartslagmeters zijn voorzien van ANT+. Daarnaast hebben een aantal van de beste hartslagmeters de mogelijkheid om te verbinden via Bluetooth. ANT+ is een draadloze verbinding die al langer bestaat en in de sportwereld veel gebruikt wordt. Het is helaas minder vaak beschikbaar op mobiele telefoons. Wanneer data uitwisseling alleen mogelijk is via ANT+ (en niet via Bluetooth) dan zal je dus altijd een kabel nodig hebben voor uitwisselen van gegevens.

Voor hardlopen is een dunne handschoen met groot ademend vermogen optimaal.
Een meter op de borst is het meest nauwkeurig.

Verschillende soorten hartslagmeters

In bovenstaand overzicht van de beste hartslagmeters hebben we opzettelijk verschillende soorten hartslagmeters opgenomen. Grofweg zijn de ‘winnaars’ op te delen in 3 categorieën.

  • Borstband
  • Sporthorloge
  • Activity Tracker
Wanneer kies je voor een borstband als hartslagmeter

Een borstband is de meest nauwkeurige hartslagmeter. Alleen met een borstband wordt de hartslag daar gemeten waar hij daadwerkelijk plaats vindt. Wanneer je fanatiek sport, aan het opbouwen bent, of je hartslag om andere redenen nauwkeurig in de gaten wilt houden, dan is een borstband de beste keuze.

Het grootste verschil tussen metingen om de pols en om de borst zien we bij high impact training. Hardlopen en fietsen kunnen goed gemeten worden via de pols (doorgaans) maar wanneer je meer functionele training uitoefent (denk aan HIIT, Crossfit, of boksen) dan is de meting via de hartslagmeter op de pols veel minder accuraat.

Een logische verklaring is dat het sporthorloge in dit geval teveel ‘ruis’ krijgt. In deze gevallen is een borstband dus effectiever. Een borstband draag je alleen tijdens de training. Na iedere training moet je hem schoonmaken.

Wanneer kies je voor een sporthorloge?

Een sporthorloge draag je niet alleen tijdens het sporten, je kan deze gewoon de hele dag dragen. Het horloge hoeft ook niet dagelijks gereinigd te worden. Qua gebruikersgemak en comfort scoort het sporthorloge daardoor vele male hoger dan de hartslagmeter op de borst.

Maar de meting is in bepaalde gevallen minder accuraat. Daarentegen staat wel dat de nieuwe generatie sporthorloges (zoals de sporthorloges in dit overzicht van de beste hartslagmeter 2020) veel meer meten dan alleen hartslag. Je krijgt daardoor een complete trainingsfeedback. Hieronder vallen onder andere: hartslag, conditie opbouw, slaapfeedback, en signalen wanneer het tijd is om in beweging te komen.

Daarnaast zijn er sporthorloges met internet, muziek en toegang tot kaarten. De mogelijkheden zijn eindeloos, maar de vraag is welke jij uiteindelijk gaat gebruiken.

Activity Tracker

Een activity tracker is eigenlijk een uitgeklede versie van het sporthorloge. Was begon als stappenteller is uitgegroeid tot een registratie van je dagelijkse activiteiten. Een activity tracker is ook interessant voor recreatieve sporters of zelfs voor mensen die helemaal niet sporten, maar wel aan een minimale portie dagelijkse beweging willen komen.

Via de Activity Tracker volg je je hartslag, aantal stappen en heb je inzicht op hoeveel procent van de gewenste beweging je zit. Het kan je zo helpen bij de beslissing om ondanks de regen toch even lopend naar winkel te gaan.

Hartslagmeter » Beste hartslagmeter 2021: Welke hartslagmeter uit de top 7 kies jij?

verder lezen op bergfamilie.nl