Stift Stams: een van de mooiste kloosters van Tirol

Wanneer je over de A12 van Innsbruck naar Landeck rijdt kom je langs het prachtige Stift Stams, een van de mooiste kloosters van Oostenrijk. Ben je op vakantie (of op doorreis) in Tirol, dan is een korte stop absoluut de moeite waard. In de rijk versierde basiliek kijk je je ogen uit en in de omgeving kom je helemaal tot rust.

Stift Stams
Stift Stams een prachtig klooster in Tirol.

Rondleiding door de basiliek

Stift Stams is bijna 800 jaar oud. Het werd in 1272 opgericht en is de jaren heen steeds uitgebreid. Tijdens de laatste grote verbouwing in de 17e eeuw zijn de twee prachtige torens aangebouwd. Het klooster wordt nog altijd gebruikt en is onder andere in gebruik als opleidingsinstituut voor religieus onderwijs.

Het hoogtepunt van een bezoek aan Stift Stams is de prachtige basiliek, een prachtige oude kerk vol mooie beelden, plafondschilderingen en andere kunstwerken. De Basiliek is alleen toegankelijk middels een rondleiding. Die wordt twee keer per dag georganiseerd. Heb je daar geen tijd voor, dan is het voorportaal van de basiliek wel gewoon toegankelijk.

Stift Stams basiliek.
De entree van de basiliek is prachtig.
Stift Stams: de basiliek is prachtig.
De basiliek is prachtig.

Het kloostermuseum en de klooster winkel

In Stift Stams bevindt zich ook een klein museum. Daar wordt de geschiedenis van het klooster en Tirol middels schilderijen, kunstvoorwerpen en video tot leven gebracht. Het museum is klein, maar leuk genoeg om een uur of wat door heen te struinen. Er hangen prachtige schilderijen en als je van geschiedenis houdt, is er genoeg om van te genieten.

Museum Stift Stams: De kerkelijke geschiedenis van Oostenrijk.
De kerkelijke geschiedenis van Oostenrijk.
Een van de mooie schilderijen in het Klooster (Stift Stams)
Een van de mooie schilderijen in het Klooster

Stift Stams: praktische informatie

Stift Stams is een perfect uitje voor een dag met minder mooi weer in Oostenrijk. Voor iedereen die Stift Stams zelf een keer wil bezoeken staat hieronder alle praktische informatie zoals openingstijden, het adres, parkeren en de toegangsprijzen. Meer informatie en de meest actuele openingstijden zijn te vinden op de officiële website van het klooster.

Openingstijden van Stift Stams

Het museum en en de kerk zijn het hele jaar door dagelijks geopend. De openingstijden zijn op maandag tot zaterdag van 9:00 uur tot 11:00 uur en van 13:00 uur tot 16:00 uur. Op zondag is het museum van Stift Stams geopend van 13:00 uur tot 16:00 uur. Op feestdagen kunnen aangepaste openingstijden gelden.

Tussen juni en september worden er twee maal dagelijks rondleidingen door het klooster en de basiliek georganiseerd. De rondleidingen starten om 11:00 uur en om 16:00 uur. Ook de rest van het jaar worden er rondleidingen georganiseerd. Kijk voor aanvangstijden hier.

Het mooie klooster 'Stift Stams'.
Het mooie klooster ‘Stift Stams’.
Duur van een bezoek

Reken voor een bezoek op ongeveer 1-2 uur. Wanneer je alleen het museum en de ingang van de basiliek bezoekt, heb je aan 1 uur genoeg.

Adres en parkeren

Het adres van Stift Stams is: Stiftshof 1, 6422 Stams.
Het klooster ligt vlak langs de snelweg A12.
Je kunt parkeren op de grote parkeerplaats vlak bij het klooster. Deze is niet te missen.

Kosten van entree

De entreeprijzen zijn:

  • Rondleiding inclusief een bezoek aan het museum:
    • volwassenen:  € 12,50
    • kinderen (tot 18 jaar): gratis
  • Alleen een bezoek aan het museum:
    • Volwassenen: € 7,-
    • kinderen (tot 18 jaar): gratis

Voor senioren en studenten gelden aangepaste tarieven. Kijk op www.stiftstams.at voor de meest actuele tarieven.

vakantie Oostenrijk » Tirol » Innsbruck » Stift Stams: een van de mooiste kloosters van Tirol

verder lezen op bergfamilie.nl

Laat een opmerking achter..

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.