Slot Ambras in Innsbruck: parel onder de Oostenrijkse kastelen

Slot Ambras in Innsbruck is één van de hoogtepunten tijdens een stedentrip aan de hoofdstad van Tirol. Het imposante kasteel is niet alleen een bezoek waard vanwege haar prachtige uitstraling, maar ook vanwege de bijzondere collectie kunst en rariteiten die het herbergt.

Deze zomer waren we met onze kinderen in Innsbruck. En een bezoek aan Slot Ambras mocht uiteraard niet op het programma ontbreken. Dus fietsten we door Innsbruck naar de heuvel waarop het Renaissance kasteel gebouwd is en namen we een kijkje binnen. Een cultureel uitje voor het hele gezin!

Het prachtige Schloss Ambras

Het prachtige Schloss Ambras is al in het jaar 1100 gebouwd.

Slot Ambras: een prachtig renaissancekasteel

Slot Ambras ligt aan de rand van de stad, een klein stukje heuvel op. Het kasteel werd in de 16e eeuw gebouwd in opdracht van aartshertog Ferdinand II en is tot de jaren ’50 van de vorige eeuw altijd in handen gebleven van de Habsburgers. De vorstenhuis dat jarenlang aan de macht was in Oostenrijk, Hongarije en zelfs een tijdlang in Nederland.

Ferdinand II was een verwoed verzamelaar van kunst. Delen van zijn verzameling wordt nu nog tentoongesteld in het slot. Vooral de uitgebreide verzameling schilderijen van de Habsburgers is bijzonder om te zien. Maar ook de prachtig versierde zalen zijn zeker een bezoek waard.

Prachtige zalen in Schloss Ambras

Prachtige zalen in Schloss Ambras

Verzameling van bijzondere spullen

Ferdinand II verzamelde ook curiosa. Ook dit rariteitenkabinet kan je bezoeken. In de ‘Kunst und Wunderkammer‘ worden voorwerpen uit Afrika en Azië, middeleeuws speelgoed en bizarre schilderijen tentoongesteld. Zo hangt er onder meer een schilderij van een volledige behaarde vrouw en staan er prachtige schaakspellen tentoongesteld.

Leuk voor kinderen: harnassen, ridders en koningen

Naast de verzameling schilderijen en het rariteitenkabinet, staan er ook honderden harnassen tentoongesteld in het slot. De eerste zalen staan vol met verschillende harnassen uit de Middeleeuwen. Nooit eerder zagen wij zo’n grote verzameling harnassen bij elkaar. Allemaal blinkend gepoetst en vergezeld door angstaanjagende wapens.

Even verderop lopen we ook nog langs diverse wandschilderingen van historische koningen, hertogen en baronnen. De ontstaan van de Oostenrijkse adel wordt hierdoor duidelijk in beeld gebracht. Dit maakt een bezoek aan het kasteel ook heel leuk voor kinderen.

Harnassen in Schloss Ambras

In Schloss Ambras staan oneindig veel harnassen.

Harnassen in Schloss Ambras

De kinderen kijken hun ogen uit.

Ook de eindeloze schilderijen van koningen en ridders worden nauwkeurig bekeken.

Ook de eindeloze schilderijen van koningen en ridders worden nauwkeurig bekeken.

Slot Ambras: praktische informatie

Ben je op vakantie naar Innsbruck? Dan kunnen wij een bezoek aan de ‘Schloss Ambrass’ echt aanbevelen. Ook wanneer je in Tirol op vakantie bent op zoek bent naar een activiteit voor een regenachtige dag, is een bezoek aan dit kleine kasteel echt een aanrader. Wil je de Kasteel Slot Ambras zelf een keer bezoeken? Hieronder staat alle praktische informatie. Je vindt er openingstijden, informatie over bereikbaarheid en de toegangsprijzen. Voor de meest actuele openingstijden en prijzen kan je ook terecht op de officiële website.

Openingstijden van Kasteel Slot Ambras

Het slot is het hele jaar open. Je kunt het dagelijks bezoeken van 10:00 uur tot 17:00 uur. Rondom het kasteel ligt ook nog het Schlosspark een prachtige tuin, die gratis te bezoeken is.

Duur van een bezoek

Reken voor een bezoek op ongeveer 1-2 uur.

Schloss Ambras: cultuur in Innsbruck met kinderen

Reken voor een bezoek op ongeveer 1-2 uur.

Bereikbaarheid

Het adres van de Kasteel Slot Ambras is: Schloßstraße 20, 6020 Innsbruck. Bij het slot zijn een aantal kleinere parkeerplaatsen. Hou er rekening mee dat de parkeerplaatsen in het weekend en de zomervakantie snel vol kunnen zijn.

Je kunt er ook voor kiezen om Innsbruck per fiets te verkennen. Op die manier kan je een bezoek aan dit prachtige kasteel combineren met andere attracties in de stad. Schloss Ambras is zo’n 20-30 minuten fietsen vanaf de binnenstad. Vrijwel de hele route gaat over fietspaden.

Kosten van entree

De entreeprijzen zijn:

  • familiekaart (2 volwassenen en maximaal 3 kinderen): € 22,00
  • volwassenen:  € 12,00
  • kinderen t/m 18 jaar: gratis
  • Gratis met de Innsbruck Card en de Ski + City Card. Deze geeft ook toegang tot andere attracties in en rond de stad, zoals de Alpenzoo, de Hofkirche en Swarovski Kristallwelten.
vakantie Oostenrijk » Tirol » Innsbruck » Slot Ambras in Innsbruck: parel onder de Oostenrijkse kastelen

verder lezen op bergfamilie.nl

Laat een opmerking achter..