4 fijne bestemmingen voor een vakantie met kinderen in Zwitserland

Ben je op zoek naar een bestemming voor een leuke vakantie in Zwitserland met kinderen? Ga je voor het eerst naar de Zwitserse bergen op vakantie? Of ben je juist op zoek naar iets nieuws? Wij wonen in de bergen en trekken er ’s zomers bijna elke dag op uit om de leukste plekken te verkennen en op bergfamilie.nl te beschrijven. In dit artikel hebben we vier ultieme bestemmingen voor een vakantie in Zwitserland met kinderen verzameld. Kijk snel welke bestemming het beste bij jou past.

Vakantie in Zwitserland met kinderen: 4 familiebestemmingen

Hieronder staan vier inspirerende bestemmingen voor een vakantie in Zwitserland met kinderen. Van elke bestemming vind je een uitgebreide beschrijving, tips en een aantal foto’s.

  1. Aletsch Arena: topbestemming voor een vakantie in Zwitserland met kinderen
  2. Rondom Luzern: ontdek de stad, de bergen en het meer.
  3. Ascona-Locarno: Italiaanse invloeden in het Zuiden van Zwitserland.
  4. Saas Fee: familievakantie in het hart van Zwitserland.

Aletsch Arena: in alle rust genieten van de bergen

Een van de mooiste plekken voor een vakantie met kinderen in Zwitserland is de Aletsch Arena. In de dorpen rondom de indrukkende Aletsch gletsjer (de grootste gletsjer van Europa) is het niet alleen heerlijk rustig, er is ook van alles te doen. Natuurlijk kan je prachtige wandelingen maken rondom de gletsjer, maar er zijn nog veel meer wandelmogelijkheden voor families. Met de Aletsch Entdeckerpass kan je ook nog eens gratis met alle kabelbanen in de omgeving.

En heb je een dag geen zin om te wandelen? Dan zijn er genoeg andere activiteiten! Wat dacht je van een bezoek aan een klimpark, paragliden of een dag met een e-bike de bergen in. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om te zwemmen of spelen in een van de prachtige bergmeren in de regio.

Oneindig veel wandelmogelijkheden rondom de gletsjer (Foto: Aletsch Arena)
Oneindig veel wandelmogelijkheden rondom de gletsjer (Foto: Aletsch Arena)

De dorpen Riederalp, Bettmeralp en Fiesch zijn autovrij horen bij een select gezelschap van officieel erkende familiebestemmingen in Zwitserland. Dat merk je aan het ruime aanbod aan kindvriendelijke accommodaties. Er zijn ook genoeg spannende activiteiten voor kinderen te vinden in Aletsch Arena. Een afdaling met de mountaincarts mag bijvoorbeeld zeker niet ontbreken tijden je vakantie. Op een skelter daal je hoge snelheid de berg af. Plezier gegarandeerd!

Vakantie in Zwitserland met kinderen: De spectaculaire afdaling met de mountaincarts.
De spectaculaire afdaling met de mountaincarts. (foto: Christian Pfammater)

Vakantie in Aletsch Arena in het kort

Ideale bestemming voor: families met kinderen van alle leeftijden die op zoek zijn naar rust.
Activiteiten: wandelen, (e-)mountainbiken,  zwemmen, klimmen en meer..
Zomerkaart: de Aletsch Entdeckerpass (voor kinderen gratis, als de ouders een pas kopen)
Bereikbaar: 910 km vanaf Utrecht.
Accommodaties: onder meer via Booking.com.
Tips: een bezoek aan de Aletsch gletsjer, het ‘Murmeltierlernpfad’ en natuurlijk de Mountaincarts.
Meer informatie: lees je hier.


Luzern en het Vierwoudstedenmeer: combineer stad en bergen

In het hart van Zwitserland ligt de indrukwekkende Vierwaldstattersee, een van de mooiste meren van Zwitserland. Aan de oever van dit meer ligt de stad Luzern. Wist je dat er rondom deze bijzondere stad tal van leuke dingen voor families te vinden zijn?

Vakantie in Zwitserland met kinderen
Heerlijk wandelen rondeom het meer van Luzern. (Foto: Elmar Bossard | Luzern Tourismus)

Zo is Mount Rigi letterlijk een van de hoogtepunten van de regio en echt een aanrader voor families met kinderen van alle leeftijden. Bj een bezoek aan deze berg maak je onderweg gebruik van de bus, boot en de kabelbaan. Het laatste stuk naar de top gaat ook nog met een toeristentrein die al 150 jaar dezelfde route aflegt. Een echte belevenis dus. Ook de Arnisee en de uitdagende viermerenwandeling zijn leuk om met kinderen af te leggen.

Wil je meer dan alleen wandelen? Ga dan naar Sörenberg of Engelberg, hier zijn speciaal voor kinderen tot ongeveer 12 jaar routes vol speelplaatsen uitgezet waar ze kunnen spelen en genieten van de bergen.

Vakantie rondom Luzern in het kort

Ideale bestemming voor: actieve families met kinderen van alle leeftijden
Activiteiten: wandelen, spelen.
Zomerkaart: in Sörenberg is een gastenkaart waarmee je gratis met de kabelbaan mag.
Bereikbaar: 800 km vanaf Utrecht.
Accommodaties: onder meer via Booking.com of boek een huisje bij Landal
Tips: een bezoek aan Mount Rigi en de Arnisee zijn leuke voor het hele gezin.
Meer informatie: vind je in dit leuke artikel.


Ascona Locarno: de kastelen van Bellinzona en het Lago Maggiore

Helemaal in het Zuiden van Zwitserland ligt de streek Ascona Locarno. Hier spreken ze Italiaans en de zon schijnt er ook bijna net zo vaak als in het buurland. Ascona Locarno is een van de meest gevarieerde streken van het land. Je vind hier hoge bergen, gletsjers, maar ook cultuur en het prachtige Lago Maggiore, een groot meer op de grens van Zwitserland en Italië.

Omdat de regio super divers is, is het een van onze favoriete bestemmingen voor een familievakantie in Zwitserland. Zo zijn er veel speciale familiewandelingen waarbij je op zoek gaat naar een schat en onderweg tal van speelplekken tegen komt.

Familievakantie in Zwitserland: het Lago Maggiore
Heerlijk afkoelen bij het Lago Maggiore

Wanneer je een dag geen zin in activiteiten hebt, of als het heel warm is, dan kan je afkoeling zoeken in het prachtige Lago Maggiore. Overal langs de oever van dit enorme vindt je stranden, deze staan erg goed aangegeven. Onze favoriete plek was bij het zwembad van Tenero, daar kon je zowel in het meer, als in een zwembad zwemmen. Natuurlijk was het uitzicht op de omliggende bergen formidabel.

Cultuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Bellinzona, het stadje is vooral bekend vanwege drie reusachtige kastelen die er staan. Deze middeleeuwse burchten horen bij de best bewaarde kastelen van Zwitserland en zijn in 2000 door de UNESCO erkend als cultureel werelderfgoed. Kinderen zullen het geweldig vinden om over de muren van het kasteel te lopen en zich een echte ridder te voelen.

Vakantie met kinderen in Zwitserland: Bellinzona
De prachtige kastelen in Bellinzona.

Vakantie in Ascona-Locarno in het kort

Ideale bestemming voor: liefhebbers van bergen, cultuur en Italiaanse sferen.
Activiteiten: wandelen, watersport, zwemmen en cultuur.
Zomerkaart: deze regio heeft geen zomerkaart.
Bereikbaar: 960 km vanaf Utrecht.
Accommodaties: onder meer via Booking.com.
Tips: een bezoek aan de kastelen van Bellinzona
Meer informatie: vind je in dit leuke artikel.


Saas Fee: familievakantie in het hart van Zwitserland

Wil je de bergen optimaal beleven? Dan is Saas Fee jouw bestemming. Het charmante Saas Tal ligt tussen tal van 4.000-ers en dus echt midden tussen de bergen. Naast dat er oneindig veel wandelmogelijkheden zijn, en je er zelfs kan zomerskiën, is er ook voor families enorm veel te doen. Met een kinderboerderij, speciale kinderwandel- en fietsroutes, een klimpark, heel veel speelplekken en een rodelbaan is het een waar kinderparadijs. Zeker weten dat ze hier fijne herinneringen aan overhouden.

Zelf vinden we de geocache wandelingen en het kleine bike park (met speciaal voor kinderen aangelegde trails) er super tof uitzien. Maar je kunt er ook voor kiezen om ‘Murmeli’ (Alpenmarmotten) te gaan spotten of de gave rodelbaan Feeblitz af te razen.

Familievakante in Zwitserland: Saastal
De ruige natuur in het Saastal.

Vakantie in Saas Fee in het kort

Ideale bestemming voor: liefhebbers van hoge bergen op zoek naar een actieve vakantie.
Activiteiten: wandelen, mountainbiken en klimmen.
Zomerkaart: met de SaastalCard zijn de gondels en het OV gratis te gebruiken.
Bereikbaar: 925 km vanaf Utrecht. Ook per trein goed bereikbaar (reis via ..) .
Accommodaties: onder meer via Booking.com.
Tips: de rodelbaan is een van de hoogtepunten van de regio.
Meer informatie: vind je in dit leuke artikel.


Andere leuke bestemmingen voor een vakantie in Zwitserland met kinderen

Hierboven staan onze favoriete bestemmingen voor een vakantie in Zwitserland met kinderen. Maar er is in het Alpenland nog veel meer te ontdekken. Fijne bestemmingen voor een familievakantie in Zwitserland kan je eenvoudig herkennen aan het label ‘Family Destination’. Om voor dit label in aanmerking te komen worden strenge eisen gesteld op het gebied van accommodatie, restaurants, speelplekken en services.

25 bestemmingen voor een familievakantie in Zwitserland

In totaal hebben 25 verschillende bestemmingen dit label gekregen. Voor de volledigheid hebben we ze hieronder op een rij gezet. Ze zijn allemaal leuk in de zomer. Bovendien behoort een groot aantal tot de meest kindvriendelijke skigebieden van Zwitserland.

Fiesch Bellwald Bettmeralp
Riederalp Blatten-Belalp Crans-Montana
Nendaz Lenk Grächen
Saas Fee Zermatt Sörenberg
Engelberg Hasliberg Ascona – Locarno
Baunwald Flims – Laax – Falera Savognin
Arosa Davos Klosters
Pontresina Zuoz Wildhaus
Malbun  

Betaalbare accommodatie vind je bij Landal

Een familievakantie in Zwitserland is een geweldige ervaring, maar zeker niet goedkoop. De kosten voor accommodatie, horeca en boodschappen liggen een stuk hoger dan in de buurlanden. Wil je graag naar Zwitserland op vakantie met kinderen, maar schrik je een beetje van de kosten? Overweeg dan een verblijf in een van de parken van Landal Zwitserland.

Zij bieden twee prachtige vakantieparken van Landal Zwitserland op toplocaties aan. Je vindt deze bungalowparken op de volgende locaties:

  • Landal Lenzerheide: een vakantiepark op ruim 1.500 meter hoogte, midden tussen de bergen. Hier zijn accommodaties beschikbaar tot maximaal 8 personen. Wandelingen en fietsroutes beginnen direct bij het park en natuurlijk is er ook een zwembad.
  • Landal Vierwaldstättersee: vanaf dit park heb je een prachtig uitzicht over het enorme meer en de bergen er achter. De stad Luzern is dichtbij en op het meer is ook watersport mogelijk. Er zijn accommodaties voor maximaal 12 personen en er is een zwembad en luxe wellness faciliteiten.

Tips voor een bijzonder familievakantie in Zwitserland

Tot slot nog een aantal tips om optimaal te kunnen genieten van de vakantie met kinderen. In onderstaande artikelen geven we, uit eigen ervaring, een aantal fijne tips voor een zomervakantie in de bergen:

Zwitserland » 4 fijne bestemmingen voor een vakantie met kinderen in Zwitserland

verder lezen op bergfamilie.nl

Laat een opmerking achter..