Wat is de beste route vanuit Nederland naar Zwitserland met de auto voor jou?

Reis jij komende winter of of zomer van Nederland naar Zwitserland met de auto? En wil je graag weten wat de snelste route naar Zwitserland is? In dit artikel hebben we alles wat je moet weten over de reis naar Zwitserland voor je verzameld. Je vindt hier de snelste route, alternatieven om files te vermijden en beste plekken om te overnachten onderweg.

De beste route naar Zwitserland

Zo mooi is het uitzicht in Zwitserland.

Snel naar:

Snelste route naar Zwitserland

De kortste en snelste route naar Zwitserland, gaat dwars door Duitsland, en staat bekend als de ‘Linksrheinische Route’. Dit is in vrijwel alle gevallen de snelste route, ongeacht wat je bestemming is en ongeacht of je uit het Noorden of het Zuiden van Nederland wegrijdt. Alleen als je naar het uiterste Oosten of Westen van Zwitserland rijd zijn er alternatieve routes die sneller zijn.

De snelste route naar Zwitsersland is als volgt:

A67 (Venlo) A61 (Koblenz), A6 (Karlsruhe), A5 (Freiburg / Basel).

Het grootste deel van de route gaat over 2- en 3-baanswegen en doorgaans staat er niet heel veel file. Alleen als er wegwerkzaamheden zijn, of er een ernstig ongeluk heeft plaatsgevonden moet je rekening houden met veel extra reistijd. Vooral op de A5 tussen Heidelberg, Karlsruhe en Basel kan het (in de zomer) druk zijn op de knelpunten Karlsruhe, Heidelberg en Weil am Rhein.

Wil je in Duitsland in een hotel overnachten? Dan is Freiburg de beste plek, dit is vlak voor de grens met Zwitserland, op zo’n 6 uur rijden vanaf Nederland. Let wel op dat je voor sommige Duitse steden een milieusticker nodig hebt. Voor een meerdaagse tussenstop kan je ook een korte vakantie in een van de parken van Landal Duitsland overwegen.

Hotel Freiburg vlakbij de grens met Zwitserland

Freiburg is de laatste plek voor een overnachting in Duitsland.

Door Frankrijk naar Zwitserland

Als je naar het Oosten van Zwitserland wilt, bijvoorbeeld naar de omgeving van Genève of naar een bestemming in Wallis zoals Chamonix, Zermatt of Saas Fee, dan kan je overwegen om via België, Luxemburg en Frankrijk naar Zwitserland te rijden. Deze route is doorgaans rustiger dan door Duitsland, maar wel iets langer. Hou er ook rekening mee dat een deel van de route door Frankrijk over tolwegen gaat. Dit kost ca. 10 euro voor een enkele reis.

De route door België, Luxemburg en Frankrijk is ook een alternatief als je naar Wallis reist, of bijvoorbeeld op de route naar Toscane, en is als volgt:

A2 (Maastricht)E25 (Luxemburg), A31 (Dijon), A34/A40 (Geneve).

Route naar Frankrijk via Zwitserland

Bron: Google Maps

Door Oostenrijk en Liechtenstein naar West-Zwitserland

Als je naar het Westen van Zwitserland reist, bijvoorbeeld naar bekende skigebieden als Laax, Davos, Sankt Moritz of Scuol, dan is de kortste route via Oostenrijk en Liechtenstein. Deze route is 10 minuten sneller dan de route via Basel. Nadeel is wel dat je dan wel verplicht bent om een vignet voor Oostenrijk aan te schaffen.

De route naar West-Zwitserland via Oostenrijk is als volgt:

A3 (Keulen/Frankfurt), A67 Karlruhe, A8 (Stuttgart/Ulm), A7 (Memmingen), A96 Lindau/Bregenz, A14 (Vaduz).

De route naar Zwitserland via Liechtenstein is redelijk rustig

De route naar Zwitserland via Liechtenstein is redelijk rustig.

Tolwegen & vignet in Zwitserland

In Zwitserland ben je verplicht om een vignet te kopen. Je kunt er voor kiezen vignet bij de grens kopen, of vooraf via vignetbestellen.nl aanschaffen. Het vignet is een 14 maanden geldig en kost zo’n 35 euro (40 CHF). Let op, het Zwitserse vignet is altijd geldig tussen 1 december van het vorige jaar tot en met 31 januari van het volgende jaar.

Vergeet niet om de aankoopbon van het vignet in Zwitserland goed te bewaren. Deze moet je bij een controle kunnen overleggen.

Er zijn twee tunnels waar tol wordt geheven: de Grote-Sint-Bernardtunnel (26,90 euro) en de Munt-la-Scheratunnel (15 euro). Voor de Sint-Gotthardtunnel wordt geen tol geheven.

Niet vergeten als je met de auto naar Zwitserland gaat

Tot slot hebben we nog twee praktische tips voor als je naar Zwitserland gaat.

Leg je gevarendriehoek voorin

In Zwitserland is het verplicht om een gevarendriehoek binnen handbereik te hebben. Deze mag niet in de kofferbak zitten, maar moet voorin bij de bestuurder liggen. Veiligheidshesjes en EHBO sets zijn in Zwitserland niet verplicht in de auto, maar in Duitsland of Frankrijk wel. Deze moet je dus ook in je auto hebben.

Winterbanden en sneeuwkettingen

In Zwitserland zijn auto’s niet verplicht om met winterbanden te rijden in de winter, maar wordt het automobilisten wel aangeraden. Wanneer je bij winterse omstandigheden (sneeuw, ijzel, vorst) zonder winterbanden rijdt en het overige verkeer hindert (omdat je banden geen grip hebben) kan je wel een boete krijgen. Bovendien kan je bij een ongeval aansprakelijk worden gesteld omdat je jezelf en het verkeer onnodig in gevaar hebt gebracht.

Voor sneeuwkettingen geldt ongeveer hetzelfde. Je bent alleen verplicht om ze om te doen bij winterse omstandigheden. Dit staat dan duidelijk met een bord aangegeven. Heb je ze niet omgelegd als dat eigenlijk wel zou moeten, dan kan je een boete krijgen of aansprakelijk gesteld worden.

Beste winterbanden - auto over de weg door de sneeuw

Winterbanden zijn niet verplicht, maar wel aan te raden.

Wat zijn jouw ervaringen?

We zijn ook heel erg benieuwd naar jullie ervaringen. Wat is jouw favoriete route naar Zwitserland. Rij je liever door Duitsland of Frankrijk. Plan je een overnachting? Of rij je je de hele weg in een keer? We zijn heel benieuwd naar jullie opmerkingen of tips. Laat je het ons weten via het opmerkingenveld onder het artikel?

Zwitserland » Wat is de beste route vanuit Nederland naar Zwitserland met de auto voor jou?

verder lezen op bergfamilie.nl

2 opmerkingen

Gabriëlle 26 juli 2019 - 11:01

Ik rij eigenlijk altijd liever door Duitsland, geen tolwegen en je kunt een stuk harder rijden. Handig artikel!

Antwoord
Lisanne 27 juli 2019 - 12:01

Wat handig! Een autovakantie naar Zwitserland staat namelijk nog op de planning. Nu weet ik hoe ik zo snel mogelijk met de auto daar terecht kom.

Antwoord

Laat een opmerking achter..