Weer Oostenrijk: zo krijg je de beste weersvoorspelling voor Oostenrijk

Zou er een onderwerp zijn waar vaker over gesproken wordt dan het weer? Natuurlijk wil je voor de vakantie naar Oostenrijk weten, wat voor weersomstandigheden je kunt verwachten. Omdat het weer in Oostenrijk behoorlijk divers kan zijn, leggen we je in dit artikel uit waar je op moet letten als je weersvoorspelling voor Oostenrijk leest.

warmste jaar herfst warmterecord

Prachtig herfst weer in Oostenrijk.

Weer Oostenrijk: grote regionale verschillen

Eigenlijk kunnen we niet over ‘het weer in Oostenrijk’ spreken. De bergen en de lengte van het land van West naar Oost (600 kilometer) maken het onmogelijk om een accurate weersvoorspelling voor het heel Oostenrijk te maken. Sterker nog, door de bergen zijn de regionale verschillen enorm. Op één moment kan het in het ene dal regenen, terwijl in het aangrenzende dal volledig zonnig is. Je hebt dus weinig aan een weersvoorspelling voor Oostenrijk. Het is beter om te kijken naar de weersverwachting voor jouw regio.

Het weer in Oostenrijk: drie hoofdregio’s

Grofweg is Oostenrijk qua weer in te delen in drie hoofdregio’s. Bij het maken van de weersvoorspelling wordt in deze regio’s grotendeels gewerkt met dezelfde data en modellen. Kijk daarom naar eerst in welk deel van Oostenrijk jouw vakantiebestemming ligt.

 1. Noord Alpen (Vorarlberg, Tirol en SalzburgerLand)
 2. Zuid Alpen (Karinthië en Oost Tirol)
 3. Wenen en ‘laagland’ Oostenrijk

Let op: er kunnen nog steeds grote verschillen optreden tussen de verschillende dorpen in deze regio’s. Daarover later meer.

Winter weer Oostenrijk

Ook sneeuwval is sterk lokaal afhankelijk.

Het weer in Oostenrijk: weersvoorspelling voor de Noord Alpen

In de Noordelijke Alpen bevinden zich de meest populaire vakantiebestemmingen en skigebieden. Deze regio bestaat grofweg uit de deelstaten Vorarlberg, Tirol en SalzburgerLand. Hier valt in de winter doorgaans de meeste sneeuw.

In de zomer is het hier afwisselend erg mooi weer, maar kan het ook behoorlijk fris zijn. Met name ’s avonds kan het hier behoorlijk afkoelen.

Hieronder staat de weersvoorspelling voor dit deel van Oostenrijk de komende 7 dagen.

OOSTENRIJK NOORD ALPEN WEERSVERWACHTING

 

Het weer in Oostenrijk: weersvoorspelling voor de Zuid Alpen

In het Zuiden van Oostenrijk is het weer vaak compleet anders dan in het Noorden. Karinthië en Oost Tirol liggen op de grens met Italië. Het weer in deze deelstaten doet ook wat mediterraan aan. Dat betekent dat de zon veel vaker schijnt (veel zonuren) en de temperaturen hoger oplopen.

In de winter sneeuwt het hier minder vaak dan in de Noord Alpen, maar als het sneeuwt dan sneeuwt het ook goed. Ook in de winter kan je hier veel zonuren verwachten.

In de zomermaanden zijn de Zuid Alpen dan ook een geliefde regio voor kampeerders.

Hieronder staat de weersvoorspelling Oostenrijk: Zuidelijke Alpen voor de komende 7 dagen.
OOSTENRIJK ZUIDALPEN WEERSVERWACHTING

Het weer in Oostenrijk: weersvoorspelling Wenen en het Oosten

In het Oosten van Oostenrijk heerst een landklimaat. Hier gelden warme zomers en koude winters. In de zomer is het hier echt warm, terwijl het in de winter steenkoud kan zijn. Ga je op vakantie naar Wenen, Neder Oostenrijk, Burgenland of de lagere delen van Steiermarken en weten wat voor weer er verwacht wordt? Kijk dan naar de weersverwachting voor dit deel van Oostenrijk.

WENEN & LAGER GELEGEN OOSTENRIJK WEERSVERWACHTING

Welke app is het beste voor de weersvoorspelling Oostenrijk?

Regelmatig krijgen we de vraag welke weer app voor Oostenrijk het meest betrouwbaar is. Er zijn heel veel apps waarop de weersvoorspelling voor Oostenrijk wordt weergegeven. Helaas zijn ze niet allemaal even accuraat.

Zelf hebben we beste ervaringen met bergfex. Hiervan is een app voor de zomer en voor de winter. En naast weersverwachtingen kan je in de app ook zoeken naar wandelroutes, pistekaarten bekijken en de actuele situatie bekijken via de webcams. De bergfex app is gratis verkrijgbaar voor Android en iPhone. Met de betaalde versie krijg je bovendien een 14 daagse weersvoorspelling (in het Duits).

Mooi zomers weer in Oostenrijk

Mooi zomers weer in Oostenrijk.

Bereid je sowieso goed voor

Hou er rekening mee dat het weer in Oostenrijk van het ene op het andere moment kan omslaan. Om zoveel mogelijk van je vakantie te kunnen genieten, raden we een paar must haves voor op je paklijst aan. Het hangt natuurlijk een beetje af van wat je precies van plan bent.. Maar wil je er veel op uit trekken? Zorg dan in ieder geval voor onderstaande items.

 • wandelschoenen en wandelsokken.
 • een regenjas deze wil je altijd bij je hebben want het weer kan zo omslaan.
 • een fijne wandelrugzak.
 • hervulbare drinkflessen
 • zonnebrillen voor iedereen.
 • zwemkleding en een microvezel handdoek
 • een warme trui, vest of outdoorjas.
 • Vergeet je tekenpen ook niet, met name in de maanden juli en augustus kunnen er veel teken zijn.

 

verder lezen op bergfamilie.nl