Bij Oostenrijks wild denk je waarschijnlijk aan herten, wildzwijnen, gemsen en eekhoorns. Oostenrijkse slangen zullen waarschijnlijk niet zo snel in je opkomen. Toch is de Oostenrijkse natuur de thuisbasis voor maar liefst 6 slangen soorten. Waarvan zelfs 2 varianten giftig zijn. Handig dus, om alvast kennis te maken met de slangen van Oostenrijk.
De volgende slangen kan je tijdens een vakantie in Oostenrijk tegenkomen:
- Adder (vipera berus)
- Zandadder (vipera ammodytes)
- Esculaapslang (zamenis longgissimus)
- Gladde slang (coronella austriaca)
- Ringslang (natrix natrix)
- Dobbelsteenslang (natrix tessellata)
Waar kom je slangen in Oostenrijk tegen
Sinds wij in Oostenrijk wonen, hebben we al diverse keren slangen gezien. Na de winter ontwaken ze uit hun winterslaap en lijken ze een beetje gedesoriënteerd als je ze tijdens het bergwandelen tegenkomt. Ze kunnen dan zomaar ongecontroleerd aan je wandelschoenen voorbij glibberen.
In de zomer komen we slangen tegen in grasvelden, in de tuin, bij de beek maar ook tijdens het wandelen en tussen de bessenstruiken hoger in de bergen. En de favoriete plaats van veel inheemse slangensoorten lijkt wel op de rotsen rondom bergmeren in de volle zon.
Oppakken niet aan te raden
De slangen die wij tegen zijn gekomen zijn stuk voor stuk schuw. Ze gaan er vandoor zodra je dichterbij komt. Behalve dan de slangen die net ontwaken uit hun winterslaap, die maken soms een beetje vreemde bewegingen… Gebeten door slangen in Oostenrijk zijn we in ieder geval nog nooit. Maar er zijn wel verhalen bekend van mensen die gebeten worden. Meestal gebeurd dit wanneer ze de slang willen vastpakken.
We raden je dan ook aan om de slangen met rust te laten.
Zo herken je de Oostenrijkse slangen
Per type slang hebben we een afbeelding en korte omschrijving, inclusief leefgebied. Sommige exemplaren lijken een beetje op elkaar dus neem altijd het zekere voor het onzekere en laat de slangen die je tegenkomt zoveel mogelijk met rust.
De adder – giftig!
De adder is er ook in zwarte vorm en wordt tot 80 cm lang. Het is Oostenrijkse meest voorkomende giftige slang. Je vind ze vooral in moerassen, heides en aan bosranden. Wij kwamen er een tegen op een extreem warme zomerdag op een dorre bergtop. In de bergen vind je de adder op almen tussen de bladeren of in lage bosjes. Het gif van de slang is niet direct dodelijk. Wordt je gebeten door een adder? Laat je dan altijd voor de zekerheid door een arts onderzoeken.
De zandadder – giftig!
Tijdens je vakantie in Karinthië kan je kennismaken met de zandadder. De zandadder wordt tot 90 cm lang en is eveneens giftig. De zandadder leeft alleen in het Zuiden van Karinthië en in het Zuid-Westen van Stiermarken. Je vindt ze op zonnige berghellingen, bij de treinrails en in de buurt vam oude, vervallen gebouwen. Vanwege groeiende industrie wordt het leefgebied van de zandadder steeds verder bedreigd. De slang is goed herkenbaar aan de omhoogstaande neus. Een slangenbeet van de zandadder moet altijd in het ziekenhuis onderzocht worden!
Esculaapslang – niet giftig
De esculaapslang wordt wel 2 meter lang maar is niet giftig. De slang komt verspreid door Oostenrijk voor, alleen in het Westen is zij afwezig. Ze verkiest graag wijngaarden, en zonnige rivieroevers of ruïnes als verblijfplaats. Zelf zag ik er ooit een in de buurt van een bergmeer. Jonge dieren kunnen een gevlekte huid hebben, maar de huid is altijd glanzend zoals op de foto hieronder.
Gladde slang – niet giftig
De gladde slang is met haar 75 cm relatief kort. Zij komt door heel Oostenrijk voor maar is niet giftig. Wij hebben de gladde slang weleens in onze tuin aangetroffen. Ze houdt van droge en warme verblijfplaatsen. Je vind de gladde slang in de buurt van de spoorbaan, bij oude bruggen en aan bosranden. Ze voeden zich voornamelijk met kleine hagedissen maar eten ook muizen.
Ringslang – niet giftig
De ringslang kan tot wel 1,80 meter lang worden en is de meest geziene slang in Oostenrijk. Alhoewel we deze slang zelf nog nooit tegengekomen zijn, blijkt ze zowel op het vlakke land als in hooggebergte te verblijven. Meestal wordt ze gespot in de buurt van water aangezien ze leven van amfibieën en vissen.
Dobbelsteenslang – niet giftig
De dobbelsteenslang wordt 1,30 meter lang en ziet er intimiderend uit door haar dikke lichaam. Toch is de dobbelsteenslang niet giftig. Ze leeft voornamelijk van vissen en wordt het meest in de buurt van stromend water gevonden. Toch komt deze slang ook voor in bij de Wörhtersee in Karinthië.
Wat moet je doen als je een slang ziet
Het beste wat je kan doen is de slang rustig zijn weg laten vervolgen. Al is de kans groot dat de slang zichzelf snel uit voeten maakt zodra hij je hoort aankomen. Raak de slangen in geen geval aan. En als je gebeten bent en je weet niet door welke slang? Bezoek dan voor de zekerheid altijd een arts. Wanneer je gebeten wordt, kijk dan even goed hoe de slang eruit ziet. De arts zal dit zeker bij je navragen.
Let daarbij vooral op:
- de lengte van de slang
- de dikte van de slang
- de kleur of kleuren van de slang
- eventueel patroon op de huid
- of de slang een glanzende of matte huid heeft.
De kans dat je in Oostenrijk een slang tegen het lijf loopt is gelukkig niet zo groot. De kans dat je in Oostenrijk door een slang gebeten wordt, is nog veel kleiner. De kans op een beet van teken of muggen is vele malen groter. Maar het kan natuurlijk altijd een keer gebeuren.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met behulp van vipersgarden.at
In Karwendel Oostenrijk op een hete dag bij afdaling over bospad naar de Gleirschklamm op 2 zwarte adders gestuit die op het pad lagen. Ze vluchtten het gras in toen ik dicht bij kwam.
Toch nog even verder gezocht op internet naar foto’s van slangen en het kan het ook de de “gewone” adder zijn geweest die we in het Grossarltal hebben gezien, maar dan de grijze (een mannetje), die qua tekening gelijk is aan de foto van de zandadder op jullie site. We hebben de kop van de slang niet in opgemerkt dus kunnen we niet met zekerheid zeggen dat het een zandadder was.
Met vriendelijke groet!
Duidelijke foto’s van slangen op jullie site. Wij kwamen vandaag een zandadder tegen op een bergpad naar de Modereggalm in het Grossarltal (Salzburgerland). Gelukkig zagen we hem op tijd en schoot hij het gras in na even gestampt te hebben. Wel van geschrokken, en na de bovenstaande info nog meer.
Met vriendelijke groet!