Wanneer heb je een lakenzak nodig en hoe gebruik je deze?

Jarenlang lagen onze lakenzakken op de vliering. We hadden ze gekocht voor een rondreis door Azië en daarna niet meer gebruikt. Tenminste, tot vorig jaar. Toen de berghutten na de eerste lockdown weer open mochten, werd er overal gevraagd om je eigen lakenzak mee te brengen. He, die hadden we nog liggen. Maar onze oude lakenzakken bleken, na bijna 10 jaar op zolder, niet meer zo modern te zijn als verwacht. Dus besloten we een nieuwe lakenzak te kopen. En voor deze zomervakantie kochten we weer een paar nieuwe. Want ja, we hadden ze weer nodig. Dit maal voor een huttentoch in Vallee des Belleville. Wanneer je een lakenzak gebruikt, dat leggen we uit in dit artikel.

lakenzak in rugzak

Wij hebben tijdens huttentochten altijd een lakenzak mee.

Gebruik een lakenzak voor (extra) hygiëne

Wij gebruikte onze lakenzak in de Chinese nachttrein (waar je een opgemaakt bed krijgt, maar ik met toch afvroeg wanneer die lakens voor het laatst veschoont waren). Maar ook in een verouderd hotel in een afgelegen Tibetaans dorp (met vlekken in het beddengoed) en in een berghut in Patogonië. Eigenlijk slaap ik altijd in mijn lakenzak wanneer ik me niet zeker voel over de hygiënische status van het bed wat op me wacht. In de regelmaat zijn dit bestemmingen buiten Europa, maar daarover later meer.

Een lakenzak geeft extra warmte

Met een lakenzak kan je de temperatuur van je beddengoed of slaapzak met zo’n 5 graden verhogen. Tijdens het camperen is het dus fijn een lakenzak mee te nemen voor koude nachten. Hiervoor zijn met name zijde lakenzakken en lakenzakken van merinowol heel geschikt.

lakenzak gebruiken voor extra warmte

Een lakenzak geeft extra warmte in je slaapzak.

Sommige lakenzakken geven juist verkoeling

In een zeer warme en klamme omgeving kan een lakenzak juist verkoeling geven en je lichaam droog houden. In ons overzicht van beste lakenzakken staan hiervoor specifieke modellen genoemd. Je kan er in zeer warme omstandigheden ook voor kiezen om alleen in je lakenzak te slapen (dus zonder slaapzak).

Het houdt je slaapzak langer schoon en fris

Een slaapzak wassen is best een klusje. Het vraagt om een speciaal wasmiddel en een lange droogtijd. Niet iets wat je onderweg, tijdens het reizen, even doet. Met een lakenzak blijft je slaapzak langer fris. Een lakenzak is dun en droogt snel. Je kan hem dus makkelijk onderweg even wassen. Als je langere tijd reist, is een lakenzak daarom ideaal!

Maar ook als je de slaapzak na kort gebruik niet wil wassen, biedt een lakenzak uitkomst. Bij thuiskomst hang je de slaapzak uit, en hij kan weer opgeborgen worden. De lakenzak gaat dan natuurlijk wel in de was.

Hoe vaak neem jij een lakenzak mee?

Tot slot is het dus op dit moment verplicht om een lakenzak of slaapzak mee te nemen als je een berghut in Oostenrijk of Frankrijk bezoekt. Wij zijn dus weer standaard op pad met een lakenzak. Als is het maar om na één nachtje niet direct te slaapzak te hoeven wassen. Ben je overtuigt van het nut van een lakenzak? Kijk dan hier even wat de beste lakenzak voor jou is.

 

Slaapzak » Wanneer heb je een lakenzak nodig en hoe gebruik je deze?

verder lezen op bergfamilie.nl

Laat een opmerking achter..