Bergfamilie.nl
- Alles voor je actieve vakantie in de bergen

Stinkende wandelschoenen? Niet met deze tips!

Maaike Meerman

Stinkende wandelschoenen voorkomen

Op de terugweg van een wandeling in de auto zitten en denken dat er iets ligt te ontbinden in de kofferbak. Of in de bus stappen en het liefst meteen weer uitstappen omdat de walmen van jouw voeten je neus en die van je medepassagiers bereiken. Of thuis de gang inlopen en je afvragen of er ergens een zak uien ligt te vergaan. Stinkende wandelschoenen en bijhorende schaamte kunnen je plezier goed bederven. Met de warmere wandeldagen van het jaar voor de deur is het tijd voor een lesje stinkende wandelschoenen voorkomen.

Voordat ik je tips gaan geven over hoe stinkende schoenen te voorkomen en genezen, eerst even dit: de onaangename geuren worden veroorzaakt door micro organismen. Onder meer bacteriën en schimmels, waaronder gisten, gedijen goed op plekken waar het vochtig en warm is. In je wandelschoenen bijvoorbeeld, zeker in de zomer wanneer je voeten extra zweten. Moet je dan maar passief lijden? Niet met onze favoriete Nikwax anti-zweetgeurmiddeltjes en onze bonustips!

Stinkende wandelschoenen buiten de tent.
Met deze tips hoef je je wandelschoenen niet buiten te laten staan.

Voor stinkende wandelschoenen met GoreTex membraan

Als je wandelschoenen met GoreTex membraan beginnen te stinken, of liever eigenlijk nog voor dat gebeurt, geef je ze een wasbeurt met Footwear Cleaning Gel. Veeg eerst met een zachte borstel zoveel mogelijk opgedroogde modder van je schoenen en verwijder de rest met de borstel onder de kraan. Haal de Footwear Cleaning Gel uit de voorraadkast. De flacon heeft een borsteltje waarmee je de zeep over de buitenkant van de schoen verdeelt. Spoel je schoenen af en laat ze drogen aan de lucht.

Stinken je wandelschoenen? Vul je schoenen met lauw water en wat Footwear Cleaning Gel. Goed mengen tot het een sopje is en dan even laten staan. Er zijn geen regels voor hoe lang, maar met een half uur zit je sowieso goed. Zo maak je de binnenkant van je schoen en het GoreTex membraan schoon, wat zweetgeurtjes voorkomt. Je schoenen kunnen weer beter ademen, waardoor zweet niet binnen opgesloten blijft.

Stinkende wandelschoenen voorkomen.
Stinkende wandelschoenen voorkomen op warme dagen.

Voor stinkende sportschoenen en sandalen

Voor alle wandelschoenen zonder GoreTex membraan gebruik je een ander anti-zweetlucht-middel: Nikwax Sport Shoe and Sandal Wash. Of je op warme dagen nou wandelsandalen of sportieve, niet waterdichte wandelschoenen draagt: na een tijdje gaan ze ruiken. Je wast de binnen- en buitenkant heel makkelijk met Sport Shoe and Sandal Wash. Op de flacon zit een borsteltje waarmee je het middeltje makkelijk inmasseert. Schoenen van binnen en buiten vochtig maken en borstelen maar. Haal de veters uit je veterschoenen om overal goed bij te komen. Tip: fotografeer voordat je dat doet even hoe de veter in de schoen zat, zodat je hem precies zo weer terug kan rijgen. Als je toch bezig bent, kan je de veters ook direct een wasbeurt geven.

Ga zo de hele schoen bij langs. Kan je de binnenkant van de neus van je sportschoenen niet bereiken? Vul de schoen met een laagje water, giet er wat Sport Shoe and Sandal Wash in en gebruik een langere (tanden)borstel. Spoel als je klaar bent al het wasmiddel uit en van de schoenen.

Frisse wandelschoenen in 5 minuten.
Frisse wandelschoenen in slechts 5 minuten.

Klaar met wassen? Goed drogen

Klaar? Laat ze op een goed geventileerde plek drogen. Zet ze liever niet op een hete plek, zoals bij de kachel of bij 30 graden in de zon. Je kan het drogen versnellen door proppen krantenpapier in de schoenen te doen. Stop de eerste prop zoveel mogelijk in de neus, om te voorkomen dat dat deel van je schoen nat blijft. De proppen nemen vocht op. Vervang ze als ze nat zijn door nieuwe proppen, laat ze goed drogen en rouleer tot je schoenen droog zijn.

Schone voeten, schone sokken, schone schoenen

Je kan heel moeilijk voorkomen dat je voeten op warme dagen gaan zweten, maar goede sokken helpen enorm. Waar katoenen sokken vocht opnemen, voeren synthetische en wollen wandelsokken vocht af. Hoe minder lang jij met natte sokken in je wandelschoenen sopt, hoe minder geurtjes daar ontstaan. Ik merk een enorm verschil tussen synthetische en wollen wandelsokken.

Lucht en droog je schoenen goed

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Lucht je wandelschoenen daarom goed na elke wandeling. Laat ze niet in een tas of in de auto liggen. Zit de inlegzool los in de schoen? Haal deze eruit en leg hem naast de schoen te drogen, zodat ook het gedeelte van de schoen onder die zool goed droogt. Hoe minder vocht en warmte, hoe minder geurtjes.

Draag je je schoenen een tijdje niet? Stop ze niet in een doos, plastic zak of dichte kast, maar zet ze op een geventileerde plaats. Als je ze daarvoor te veel vindt stinken, kan je ze beter eerst een goede wasbeurt geven.

Geniet

Maaike Meerman

Ik ben gek op bergen, natuur en lekker eten. Eigenlijk ben ik altijd buiten en onderweg. In alle seizoenen, in alle weersomstandigheden en op alle manieren. Het liefst onderneem ik activiteiten met de leukste mensen die ik ken, mijn eigen gezin. Maar ik kan heel erg genieten van een vakantie met vrienden of gewoon helemaal alleen.

De afgelopen jaren heb ik ontelbaar veel avontuurlijke activiteiten ondernomen en outdoorkleding en gear getest. Op bergfamilie.nl deel ik al mijn ervaringen.

Eerder Verschenen

Review GO-OFF Blitz fietshelm met vizier

Dít zijn de 8 allerleukste routes om te wandelen met kinderen in Saalbach

Ook Interessant

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.