- Alles voor je actieve vakantie in de bergen

Gore-tex schoenen onderhouden doe je zo – 5 snelle stappen voor succes

Maaike Meerman

Laatste update:

Gore-tex schoenen onderhouden doe je zo – 5 snelle stappen voor succes
Gore-tex schoenen onderhouden doe je zo – 5 snelle stappen voor succes

Veel wandelschoenen zijn (deels) gemaakt van Gore-tex materiaal. En dat is fijn, want dankzij het Gore-tex membraan zijn de schoenen waterdicht maar wel ademend (zweet kan wel naar buiten afgevoerd worden). Maar om je wandelschoenen in goede conditie te houden, is het belangrijk om ze regelmatig schoon te houden. Waarom? Omdat het membraan ‘verstopt’ kan raken door vuil waardoor het niet meer goed functioneert. En omdat je goede wandelschoenen met een beetje onderhoud een stuk langer meegaan. Want: onderhouden is overhouden.

Gore Tex schoenen onderhouden doe je zo!
Gore Tex schoenen onderhouden doe je zo!

Gore tex schoonmaken in 5 snelle stappen

Hieronder delen we een eenvoudig stappenplan voor het onderhoud van Gore-tex schoenen.

1. Droog je wandelschoenen na een wandeling

Na een wandeling is het belangrijk dat je de binnenkant van je schoenen goed laat drogen. Zoals we hierboven al beschreven mag dat niet bij de verwarming of in de zon. Door warmte drogen de rubberen schoenzolen uit en zouden ze zelfs kunnen scheuren. Zelf droog ik mijn wandelschoenen buiten op de veranda in de schaduw. Maar binnen op kamer temperatuur schijnt ook prima te kunnen. Je kan de zooltjes uit de schoenen halen als deze nat zijn, zo drogen ze sneller. Zet ze rechtop in je schoon om het drogen te versnellen.


2. Schoenen schoonmaken met een borstel

Gebruik een zachte borstel om je schoenen schoon te borstelen van zand en modder. Je kan eventueel ook met water je schoenen schoonmaken. Wanneer je je schoenen met water schoonmaakt, kan je dit beter voor het drogen doen. Maak ook de zolen van de schoenen schoon.

Gore text onderhoud - stap 2: borstelen

3. Kies een schoonmaakmiddel voor Gore-tex en leer

Eén keer per vijf wandelingen hebben je wandelschoenen een uitgebreide schoonmaakbeurt nodig met een speciaal schoonmaakmiddel. Er zijn speciale middelen die het Gore-tex membraan reinigen, zonder het ademende of waterafstotende vermogen aan te tasten. Ik gebruiken wij  dit middel Maar er zijn vast ook andere geschikte middelen verkrijgbaar. Belangrijk is dat het het middel de poriën van het Gore-Tex membraan reinigt, maar ze wel intact laat. Controleer ook altijd of het middel geschikt is voor het schoonmaken van Gore-tex en / of leren schoenen.

3. Kies een schoonmaakmiddel voor Gore-tex en leer

4. Wandelschoenen waterdicht maken

Gore-tex wandelschoenen zijn waterdicht. Maar door intensief gebruik en schoonmaken van de schoenen wordt dit vermogen aangetast. Het is daarom belangrijk om na het schoonmaken van Gore-tex te zorgen voor het waterdicht maken van wandelschoenen. Dit is gelukkig een makkelijk klusje, als je het juiste middel hiervoor maar hebt.

Om Gore-tex wandelschoenen waterdicht te maken gebruiken wij dit middel. Deze spray heeft zich op onze wandelschoenen bewezen effectief te zijn. Zelfs na drie seizoenen intensief gebruik, kon ik twee weken geleden nog een waterval oversteken. Zonder natte sokken te krijgen. Ik was zelf ook aangenaam verrast ;-). Een spray kost € 17,95 maar gaat een meerdere seizoenen mee. Je hebt maar weinig nodig. Wanneer je het op je schoenen spuit als ze nog nat zijn (van de behandeling met het schoonmaakmiddel) dan kan je het met een doek goed over de schoen verdelen. Wanneer je de schoenen laat drogen kan je eventueel onder de kraan controleren of je voldoende impregneermiddel gebruikt hebt. Maar onze ervaring is dat (bij regelmatig waterdicht maken van wandelschoenen) een dun laagje volstaat.


5. Schoenzool van je wandelschoen vervangen

Tot slot kan je de zool van je schoenen laten vervangen wanneer deze versleten is en de rest van je schoen nog intact is. Wanneer je de zool van je schoenen schuin afloopt, betekent dat dat je een verkeerde wandeltechniek hebt. Dit kan aan je schoenen liggen. Laat schuin afgelopen zolen daarom niet vervangen voordat je weet of  je niet eigenlijk beter een andere wandelschoen kan gebruiken. Vervang je schoenen of je schoenzolen tijdig. Wij hebben ooit gehad dat een zool er tijdens een wandeling afviel (door ouderdom of uitdroging). Een zeer ongemakkelijke situatie!

Hoe vaak moet je Gore tex schoenen onderhoud doen?

Als je dan eindelijk echt fijne wandelschoenen gevonden hebt, wil je er natuurlijk zoveel mogelijk kilometers op wandelen. Ik las ooit dat wandelschoenen 1.500 kilometer meegaan. En ik denk dat ik dat mijn eigen ervaring ook zo is (al heb ik nooit kilometers bijgehouden). Mijn favoriete wandelschoenen gaan deze zomer hun derde seizoen tegemoet!

Idealiter onderhoud je wandelschoenen na elke wandeling. Maar dat doet in de praktijk waarschijnlijk niemand. Bijna net zo goed: na ongeveer 5 wandelingen en voordat je ze weer voor langere tijd opbergt.

Na elke wandeling moet je eigenlijk je schoenen even schoon borstelen. En je moet ze altijd van binnen laten drogen. Niet bij de verwarming, ook niet in de volle zon, maar op een droge niet al te warme plek. Om je schoenen sneller te laten drogen, kan je de zool een beetje omhoog trekken.

Wanneer je dat trouw doet, ben je na 5 wandelen ook zo klaar met de het schoonmaken van je Gore-tex wandelschoenen.

Zo gaan je Gore tex schoenen veel langer mee!
Zo gaan je Gore tex schoenen veel langer mee!

Tot slot: wandelseizoen voorbij? Berg je wandelschoenen op

Het lijkt zo voor de hand liggend, maar toch vergeten we het vaak. Wanneer het wandelseizoen voorbij is, en de schoenen na de vliering of zolder gaan, maak ze dan nog één keer (extra) goed schoon. We kwamen ooit ziek thuis na een vakantie van 6 weken bergwandelen. Daarbij brachten we de wandelschoenen in de schoenenzakken naar de vliering om ze er een paar maanden later beschimmeld vanaf te halen.

Dat wil je natuurlijk voorkomen. Dus waag je na afloop van je vakantie of wandelseizoen in nog één keer aan het onderhoud van je wandelschoenen. Volg bovenstaande stappen, waarbij je dan ook nog de binnenkant van je schoenen schoonmaakt. Ja echt, de binnenkant moet ook deze laatste keer. En op een wel heel bijzondere manier.

De binnenkant van je gore tex schoonmaken met azijn

We hebben al verschillende middelen geprobeerd, maar het beste effect heeft de combinatie van lauw water met azijn. Vul je wandelschoen met lauw water, doe er een beetje azijn bij. En laat de schoenen even zo staan. Schenk na een uur (of twee) het water uit de schoen en laat je schoenen nu helemaal droog worden.

Op deze manier houdt je het ademde vermogen (de poriën van je schoen) schoon en open. Zo voorkom je dat je zweetvoeten krijgt tijdens het wandelen.

Nu zijn je wandelschoenen klaar om opgeborgen te worden

Wanneer je schoenen helemaal droog zijn aan de binnenkant en aan de buitenkant. Dan kunnen ze de vliering op. Zorg dat ze niet te warm en droog staan. Dan haal je ze volgend seizoen in optimale conditie tevoorschijn.

Geniet

Maaike Meerman

Ik ben gek op bergen, natuur en lekker eten. Eigenlijk ben ik altijd buiten en onderweg. In alle seizoenen, in alle weersomstandigheden en op alle manieren. Het liefst onderneem ik activiteiten met de leukste mensen die ik ken, mijn eigen gezin. Maar ik kan heel erg genieten van een vakantie met vrienden of gewoon helemaal alleen.

De afgelopen jaren heb ik ontelbaar veel avontuurlijke activiteiten ondernomen en outdoorkleding en gear getest. Op bergfamilie.nl deel ik al mijn ervaringen.

Eerder Verschenen

Review: STOX wandelsokken met compressie

Drinkfles kopen? 9x de beste waterfles van dit moment

Ook Interessant

2 gedachten over “Gore-tex schoenen onderhouden doe je zo – 5 snelle stappen voor succes”

  1. In mijn The North Face schoenen is na een duinwandeling zand gekropen. Het zand zit tussen de Goretex-laag en de buitenlaag, en voelt van binnen als een grote zwelling. Hoe krijg ik het zand weg, zonder mijn schoen open te snijden? Schudden werkt niet.

    Beantwoorden
    • Dat klinkt alsof de Gore-tex laag los zit van de laag daaronder? In dat geval betekent het dat er delaminatie plaats heeft gevonden (de binding tussen de lagen heeft losgelaten). Dit kan optreden wanneer wandelschoenen niet tijdig of met de juiste middelen gereinigd worden. Als dat eenmaal gebeurt, kan je het niet meer ongedaan maken. Je kan het wel voorkomen door regelmatig te reinigen en wanneer nodig te impregneren. Sorry voor dit onbevredigende antwoord…

      Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.