- Alles voor je actieve vakantie in de bergen

Slaapzak wassen: zo doe je het goed!

Maaike Meerman

Laatste update:

dons slaapzak wassen
Was een dons slaapzak met het juiste wasmiddel.

Slaapzak wassen, zeker niet onze favoriete bezigheid! Maar vlak voor, of nog beter net na het kampeerseizoen, een must om onze goede slaapzakken zo lang mogelijk mee te laten gaan. De kunst is, om het snel en effectief te doen. En daar helpen we je graag bij op weg. In dit artikel hebben we alle onze ervaring en tips voor het reinigen van slaapzakken verzameld.

Slaapzak wassen: stap-voor-stap uitleg

Heb je geen zin om het hele artikel te lezen? Geen probleem met de stappen uit deze korte samenvatting ben je er ook.

 1. Koop een speciaal wasmiddel:
  • Deze voor donzen slaapzakken
  • Dit middel voor synthetische slaapzakken
 2. Zorg dat je wasmachine helemaal schoon is
 3. Doe de slaapzak met de rits volledig open in de machine.
 4. Voeg het wasmiddel toe.
 5. Was vervolgens volgens het waslabel. Geen waslabel? Kies dan een handwasprogramma op 30 graden.
 6. Droog in de wasdroger op een lage temperatuur met drie of vier droger ballen.
 7. Geen droger? Droog de slaapzak dan liggend in een goed geventileerde ruimte.
 8. Berg de slaapzak op de juiste manier op.

Waarom is het belangrijk?

Of het nu gaat om een donzen slaapzak of een synthetische slaapzak. En of je nu een week was kamperen of een huttentocht in Oostenrijk van twee weken maakte. Je slaapzak moet na gebruik gewassen worden!

Een slaapzak wassen doe je niet alleen zodat deze weer lekker ruikt en fris aanvoelt, maar ook om te zorgen dat deze optimaal functioneert en langer meegaat. Wist je dat sommige mensen nooit hun slaapzak wassen in de veronderstelling dat hij dan langer meegaat? Maar daarmee bereiken ze juist het tegenovergestelde. Bij het gebruik van je slaapzak komen vuil, lichaamsvocht en vet in de slaapzak terecht. Wanneer deze niet verwijderd worden, wordt uiteindelijk de functionaliteit van je slaapzak aangetast en krijg je het koud! Een keer wassen, en je slaapzak blijft schoon, fris en warm. Daarom dus!

Hoe vaak moet je een slaapzak wassen?

Wanneer je slaapzak een week of langer gebruikt is, is het tijd om hem te wassen. Volg onderstaande instructies en je slaapzak is weer als nieuw! Wil je je slaapzak minder vaak wassen? Gebruik dan een lakenzak. Op die manier blijft je slaapzak veel langer schoon.

Gebruik een lakenzak
Gebruik een lakenzak, dan hoef je minder vaak te wassen

Welk materiaal? Dons of synthetisch?

Wat voor slaapzak je ook gaat wassen. Kijk eerst van wat voor materiaal je slaapzak is gemaakt. De meeste mensen zullen wel weten wat voor materiaal slaapzak ze hebben. Weet jij het niet? Kijk dan op het waslabel. Dat zit in je slaapzak en/of in de zak van de slaapzak.

Hieronder staat voor zowel syntethische als dons slaapzakken de was instructies.

Dons wassen

Veel mensen vermijden het wassen van een dons gevoerde slaapzak uit angst dat het dons zijn veerkracht en daarmee het isolerende vermogen (dat zorgt dat je het niet koud krijgt) verliest. Met de juiste kennis en het juiste wasmiddel is deze angst echter ongegrond.

 1. Maak het wasmiddelenbakje van je wasmachine schoon, resten van reguliere wasmiddelen kunnen je slaapzak negatief beïnvloeden.
 2. Doe de slaapzak in de wasmachine en voeg een speciaal wasmiddel voor dons toe. Ik gebruik daarvoor Nikwax Down Wash Direct. Dat is geschikt voor normaal dons én waterafstotend dons. Het reinigt de slaapzak en revitaliseert het dons met haar waterafstotende en isolerende eigenschappen. Bovendien is dit wasmiddel ook nog eens milieuvriendelijk.
 3. Was vervolgens volgens het waslabel. Geen waslabel? Kies dan een handwasprogramma op 30 graden.
 4. Wanneer je de slaapzak uit de wasmachine haalt, ziet deze eruit als een doorweekte vod. Het droogproces za de slaapzak weer tot leven wekken. Droog de slaapzak in de droger op een lage temperatuur, met behulp van drogerballen. Je zult verbaast zijn hoe ‘vol’ je slaapzak na de droogbeurt is.
 5. Laat de donzen slaapzak na het wassen drogen nog een dag op een droge plek luchten voordat je hem weer inpakt. Je slaapzak is nu schoon en het dons heeft weer een optimaal isolerende werking. Kortom: je blijft weer warm en droog in je slaapzak.

Heb jij een donzen slaapzak die ‘leeg’ voelt. Maak je geen zorgen. Wanneer je die een keer wast met Nikwax Down Wash Direct heb je grote kans dat het dons weer helemaal opleeft.

Wasmiddel voor donzen slaapzakken
Was een donzen slaapzak met het juiste wasmiddel.

Synthetisch materiaal wassen

Een synthetisch gevoerde, lichtgewicht slaapzak heeft iets minder aandacht nodig dan een slaapzak van dons. Maar je hebt wel nog steeds een speciaal wasmiddel nodig om de technische eigenschappen te waarborgen.

 1. Maak het wasmiddelenbakje van je wasmachine schoon, resten van reguliere wasmiddelen kunnen je slaapzak negatief beinvloeden.
 2. Een synthetische slaapzak was je het beste uitwassen met een technisch wasmiddel. Zelf gebruik ik hiervoor Nikwax Tech Wash. Dit middel is speciaal ontwikkeld voor het reinigen van technische kunstvezels en voor het behoud van functionele eigenschappen. Zo voorkomt het dat de vulling van je slaapzak een elkaar gaat plakken. Bovendien is het een milieuvriendeliijk wasmiddel. Wel zo duurzaam. Sommige mensen wassen slaapzakken ook met een normaal wasmiddel. Wij raden dat af. Maar mocht je dat toch willen doen, kies dan voor een vloeibaar wasmiddel en niet voor waspoeder.
 3. Centrifugeer eventueel iets langer om het water goed uit je slaapzak te verwijderen.
 4. Haal de slaapzak voorzichtig uit de machine, hij kan nu zwaar aanvoelen en je wilt niet dat hij scheurt.
 5. Droog de slaapzak na het wassen. Dit kan in de droger, of aan de waslijn als je genoeg ruimte hebt om hem goed uit te hangen.
 6. Wanneer de slaapzak goed droog is, kan je hem weer opbergen.
Wasmiddel voor syntethische slaapzakken
Was een synthetische slaapzak met speciaal wasmiddel.

Op de hand uitwassen?

Wil je liever je met de hand je slaapzak uitwassen? Dat raad ik niet aan, maar kan wel. Je zou je slaapzak op de hand kunnen wassen als je een (ruime) badkuip hebt. Gebruik daarvoor dezelfde outdoor wasmiddelen en zorg ervoor dat je slaapzak goed nat wordt.

Hoe lang moet een slaapzak in de droger?

Hoe lang moet een slaapzak in de droger? In de droger duurt het zo’n 3 tot 5 uur voordat je slaapzak volledig droog is. Daarna moet de slaapzak nog zeker een dag in een droge omgeving liggen of hangen voordat je hem op kan bergen. Zo voorkom je dat er toch nog vocht in de slaapzak achterblijft.

In de droger droogt je slaapzak extra snel en dit komt het materiaal ten goede. Wanneer je geen droger hebt, kan je de slaapzak liggend drogen. Klop hem tussendoor een aantal keer flink op (bijvoorbeeld met een mattenklopper).


Vergeet alles weer goed op te bergen

Ben je klaar met het wassen en drogen van je slaapzak. Berg hem dan op de juiste manier op. Idealiter bewaar je de slaapzak in een iets grotere opbergzak dan de meegeleverde opbergzak. Heb jij geen grotere zak. Rol de slaapzak dan niet op, maar prop hem in de zak. Op die manier blijven de vezels in de slaapzak veel langer goed.

Raften in Oostenrijk

Maaike Meerman

Ik ben gek op bergen, natuur en lekker eten. Eigenlijk ben ik altijd buiten en onderweg. In alle seizoenen, in alle weersomstandigheden en op alle manieren. Het liefst onderneem ik activiteiten met de leukste mensen die ik ken, mijn eigen gezin. Maar ik kan heel erg genieten van een vakantie met vrienden of gewoon helemaal alleen.

De afgelopen jaren heb ik ontelbaar veel avontuurlijke activiteiten ondernomen en outdoorkleding en gear getest. Op bergfamilie.nl deel ik al mijn ervaringen.

Eerder Verschenen

Dit maakt de Wildkogel-Arena tot een paradijs voor actieve natuurliefhebbers

Test: zo koop je de beste fietsbril – top 7

Ook Interessant

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.