Thuis slaap je waarschijnlijk niet graag wekenlang onder hetzelfde beddengoed. Maar op de camping of tijdens trekkingen, doen we dat opeens wil. Ik woon als fulltime langeafstandswandelaar 6-7 maanden per jaar in mijn tent en mijn donsslaapzak. Hoe ik die slaapzak zo schoon en fris mogelijk houd? Dat leg ik je hieronder uit.
Was je slaapzak voor het eerste gebruik
Dons is een hygiënisch materiaal wat vuil (en zweet) afstoot. Helaas is er ook veel slechts dons in omloop. Is jouw slaapzak niet van geïmpregneerd dons? Was hem dan voor gebruik met Nikwax Down Wash Direct én impregneer daarna het dons met Nikwax Down Proof, een technisch wasmiddel dat waterafstotendheid toevoegt. Met dit middel zorg je dat het dons minder vocht en zweet opneemt. En zo voorkom je vieze geurtjes.
Gebruik een lakenzak
Het is voor de levensduur van je slaapzak niet goed om hem elke week te wassen. Dat is ook niet erg praktisch tijdens het wandelen, want het drogen duurt nog langer dan het wassen. Wat je wél makkelijk kan wassen en drogen: een lakenzak. Zo’n lakenzak of liner is een dunne ‘zak’ die je in je slaapzak stopt, als een laag tussen jou en je slaapzak. Je kan zo’n lakenzak gewoon met je kleding in de (camping)wasmachine stoppen of voor een handwas meenemen onder de douche.
Ga schoon je slaapzak in
Nogal voor de hand liggend: hoe schoner jij je slaapzak in gaat, hoe schoner en frisser hij blijft. Ik weet als geen ander hoe graag je na een vermoeiende dag wandelen vaak naar bed wilt. Slaap ik op een camping, dan kan ik het vaak nog wel opbrengen een douche te nemen. Tijdens het wildkamperen vind ik spetteren in een beekje vaak teveel gedoe als ik moe ben. Ik spreek mezelf dan streng toe: in ieder geval even dat zweet en die zonnebrandcrème van mijn lichaam boenen, desnoods met verfrissingsdoekjes.
Lucht je slaapzak in de ochtend
Houd je slaapzak zo fris mogelijk door hem regelmatig te luchten. Het liefst binnenstebuiten. Hang je slaapzak liever niet in de volle zon, want de uv-straling is slecht voor het materiaal. Ik hang mijn slaapzak tijdens mijn ontbijt en ochtendplons vaak een half uur te luchten. Dat is vaak al genoeg om hem op te frissen.
Was je donzen slaapzak regelmatig
Bij het gebruik van je slaapzak hoopt vuil en olie van onze huid zich op in de stof en de vulling. Vuil trekt water aan, en dat wil je nou juist niet voor je dons. Je doet er daarom goed aan om je slaapzak regelmatig te wassen. ‘Regelmatig’ is natuurlijk een beetje een vaag begrip, maar over hoe vaak het moet zijn de meningen verdeeld. Ik was mijn slaapzak, die ik zonder lakenzak maar met pyjama gebruik, meestal eens per 90-120 nachten kamperen. Dat hangt er ook vanaf hoe diep ik op dat moment in the middle of nowhere zit. Een goed uitgevoerde was- en droogbeurt zorgt ervoor dat het dons weer lekker fluffy wordt en zijn werk beter kan doen.
Zo was je je slaapzak
Lees voordat je de wasmachine ook maar aanraakt altijd eerst de wasinstructies in het label van je slaapzak. Mag hij in de wasmachine, en zo ja, bij welke temperatuur? Gebruik een grote wasmachine of, als je die niet hebt, een bad. Maak de bakjes voor wasmiddel en wasverzachter eerst goed schoon en voeg geen wasverzachter toe. Regulier wasmiddel laat zeepresten achter, die ervoor zorgen dat het dons meer water aantrekt en minder goed isoleert.
Gebruik liever ons favoriete specialistische donswasmiddel, Nikwax Down Wash Direct. Giet de aanbevolen hoeveelheid in het wasmiddelbakje. Kies een programma met lage temperatuur en minimaal centrifugeren. Tijdens het wassen wordt niet alleen vuil verwijderd, maar krijgen ook de waterafstotende en isolerende functies van het dons een boost.
Dons waterafstotend(er) maken
Nikwax Down Wash Direct gebruiken vergroot de waterafstotende werking van het dons. Elke 5 tot 10 wasbeurten, als je merkt dat de waterafstotendheid van je dons afneemt, kan je een sterker hulpmiddel inzetten. Gebruik Nikwax Down Proof, een technisch wasmiddel dat dons impregneert.
Giet de Nikwax Down Proof na de wasbeurt, als de slaapzak nog nat is, in het wasmiddelbakje. Start nog een wasbeurt op 30 graden bij minimaal centrifugeren. Na deze beurt kan je nog een paar centrifugerondes doen, waarbij je de centrifugeersnelheid steeds iets hoger maakt. Die centrifugeertip geldt ook als je alleen Down Wash Direct en geen Down Proof gebruikt hebt.
Je slaapzak drogen
Voor het beste resultaat droog je hem volgens de instructies op het etiket in een grote wasdroger. Voeg tennisballen toe, die het dons tijdens de droogrondes opkloppen en egaal verdelen. Herhaal de droogcyclus tot de slaapzak echt helemaal droog is en er geen klontjes dons (meer) in zitten. Keer hem tussen de wasbeurten door binnenstebuiten en laat de droger even luchten voordat je de volgende droogronde start. Je wilt op lage temperatuur drogen, maar bij meerdere droogbeurten achter elkaar kan het binnen toch vrij warm worden.
Wekenlang dezelfde slaapzak zonder geureffect
Met deze tips blijft je slaapzak lekker ruiken, ook na wekenlang rondtrekken of kamperen. Zo hoef je je niet te schamen, wanneer je je tentje opzet en je slaapzak tevoren haalt 😉