Bergfamilie.nl
- Alles voor je actieve vakantie in de bergen

Dit is er allemaal te doen tijdens een actieve zomer in de Écrins | Frankrijk

Maaike Meerman

Laatste update:

Biken Ecrins
Biken Ecrins

Afgelopen zomer bezochten we de Écrins in Frankrijk. Deze prachtige regio in de Franse alpen in een geliefde bestemming voor een actieve vakantie in Frankrijk. Wij bezochten de regio al eerder en wisten toen direct: hier komen we nog eens terug. Dus dit jaar vertrokken we vol goede moed en met een zo ongeveer al onze outdoor gear richting de Écrins. Wat volgden waren dagen vol actie en avontuur. Het het eraan toeging, dat lees je in dit reisverslag.

Zomer in de Écrins: prachtige bergregio in Frankrijk

Over de Écrins bestaat nogal wat verwarring. Zo kom je de termen Écrins, National Park Écrins, Pays des’Écrins en Écrinmassief allemaal door elkaar tegen. Om gelijk maar wat duidelijkheid te scheppen: Écrins is de naam van de regio, die groter is dan alleen het National Park Écrins en het Écrinsmassief is een imposant bergmassief in deze regio. Pays des Écrins is de naam van het toerismebureau in de regio. Nu we deze verwarring opgelost hebben, zullen we het in dit de rest van dit artikel weer gewoon over de Écrins hebben.

Wandelen naar Glacier Blanc

De grootste trekpleister in het National Park is de gletsjer Glacier Blanc. Een wandeling naar de gletsjer mag dan ook niet ontbreken tijdens een actieve vakantie in de Ecrins. We staan ’s morgens vroeg op om de drukte een beetje voor te zijn. Ondanks de vroege ochtend, zijn we zeker niet de enige op de trail. Onderweg komen we opvallend veel Nederlandse families tegen. Het eerste deel van deze hike is redelijk stijl. Het eerste uur leggen we ruim 400 hoogtemeters af, daarna wordt het wat rustiger en daalt het stijgingspercentage.

Na 1,5 uur flink doorwandelen bereiken we Refuge Glacier Blanc, aan de voet van de gletsjer. Precies op tijd, want het begint net te regenen. Na een stevige lunch regent het nog steeds, een mooi excuus voor ons om nog een stuk bosbessentaart te bestellen. Dan moeten we er toch echt aan geloven, met de regenjassen aan dalen we weer af. Onderweg zien we nog een verdwaalde bergmarmot en een uur later staan we weer bij de auto. Wat gaan we nu doen? Onze jongste zoon kijkt ons vragend aan, barstend van energie. Dus gaan we op weg naar de zilvermijn.

Verkoeling in de zilvermijn

De zilvermijn ligt in het dorp L’argentière-la-Bessée in de Fournelkloof. Vanaf de middeleeuwen tot 1906 werd hier zilver gemijnd, totdat de mijn ontoegankelijk werd door een modderstroom. Eind jaren negentig is de mijn herontdekt en heropend voor publiek. Wat zich precies in de mijnen heeft afgespeeld wordt nog onderzocht, maar een groot deel is al ontdekt en te bezoeken. Een ideaal uitje voor verkoeling (in de mijn is het slechts 10 graden) of juist op een regenachtige middag als vandaag. We doen een internationale tour, die inhoud dat de Franse gids na 10 minuten Franse uitleg ook nog een zin in het Engels toevoegt. Met mijn minimale kennis van de Franse taal kan ik gelukkig nog net een verhaal voor mijn zoon vertalen. Daarnaast is de mijn gewoon indrukwekkend om te zien. Twee uur later staan we weer buiten, in de Fournelkloof. Het is inmiddels droog en we kijken de kloof in. Mensen in de wetsuits zijn door bezig met klettersteigen. Wanneer ik de gids vraag wat ze aan het doen zijn, blijken ze te canyoningen. Spontaan besluit ik dat wij dit ook gaan doen hier. Wanneer het weer warmer is, dat wel.

Klimmen in de d’Ailefroide kloof in Pelvoux

De volgende dag staat één van onze favorieten activiteiten op het programma: via ferrata (ookwel: klettersteigen). En niet zomaar een via ferrata, maar één boven een kloof. Onze gids Angele staat op de parkeerplaats op ons te wachten en overhandigt ons het materiaal (klimgordel, klettersteigset en een klimhelm). Ze maant ons aan snel te zijn, zodat we kunnen klimmen voordat het druk wordt. Deze via ferrata is namelijk erg geliefd is. En snel zijn we. Een paar minuten later zijn we aan het klimmen. Het begint vrij makkelijk en onze twaalfjarige zoon klimt vrolijk voorop. Op een gegeven moment wordt de kloof smaller (en frisser) en wordt de route een stuk moeilijker. Gelukkig hebben we wat klimervaring, anders zou ik dit deel best spannend hebben gevonden met kinderen. Angele legt rustig uit hoe we het beste kunnen klimmen en gaat nu voorop. We kijken onze ogen uit, het wilde water stroomt onder ons door en het uitzicht is werkelijk fenomenaal.

Wanneer we bij het einde van het eerste deel aankomen besluit Angele nog een stuk van de route te doen, in totaal zijn we dan twee uur onderweg. Dit deel wordt echter wel wat uitdagender waarschuwt ze ons. Maar wij hebben er zin in, dus we stemmen meteen in en gaan de kloof weer in. Hier klimmen we op een rode route (vergelijkbaar met de moeilijkheidsgraden op de piste). Het vraagt inderdaad een stuk meer armkracht, maar het is nóg mooier en we genieten met volle teugen. Wanneer we om 10 uur klaar zijn en teruglopen naar de parkeerplaats zien we hele groepen klimmen. Nu zijn we extra blij dat wij zij vroeg waren en de kloof helemaal voor onszelf hadden!

Canyoning in de Ecrins

Zo vastbesloten als ik was dat ik in de Fournelkloof canyoning wilde doen, zo onzeker voel ik me als ik 5 meter de diepte inkijk en de gids roept: JUMP! Ik wil wel, maar wat nou als het misgaat? De kloof is smal en straks breek ik een been ofzo?! Ik adem in en spring. Na wat een eeuwigheid duurt, kom ik proestend weer boven. Adrenaline giert door mijn lichaam, ik doe een vuistgebaar boven mijn helm om aan te geven dat ik oké ben. Dit is geweldig!

Canyoning in de Fournelkloof is als spelen in een grote natuurlijke waterspeeltuin. We springen, glijden en vinden onze weg door het water. De gidsen van Bureau Montagne Briançon laten ons de mooiste plekjes zien en ook de volwassenen worden weer even kind. Een met de natuur. Meer kan ik hier eigenlijk niet over zeggen, je zou het echt zelf moeten ervaren.

Air boat en raften in de Écrins

Bij Riviere Odyssee kan je geen specifieke wateractiviteiten boeken. Wel kan je een waterervaring boeken. Op het tijdstip dat je aankomt beoordelen de gidsen de waterstand, jouw energie en de capaciteiten van jouw groep. Aan de hand daarvan wordt ter plekke een trip samengesteld. In ons geval was dit een airboat kajak. Een soort kleine raft voor 1 persoon. Raften hebben we ondertussen al behoorlijk vaak gedaan, maar deze ervaring was voor ons nieuw. Na een uitgebreide uitleg van zo’n 30 minuten mochten we het wilde water op. Even later gleden we over een slalom, door wilde stromen en over een kalme rivier. Riviere Odyssee biedt hiermee een bijzondere waterervaring, zoals we nog niet eerder meegemaakt hebben.

Downhillbiken in Puy Saint Vincent voor een sportieve zomer in Écrins

In Puy Saint Vincent liggen de mooiste bike trails. Wie wil biken, komt hier volledig aan zijn trekken. Onderaan bij de lift huren we volledige outfit en vier downhill bikes en dan kan het avontuur beginnen. We starten op de Family Trail, welke geschikt is voor kinderen vanaf 6 jaar. Hier kunnen we rustig even aan de techniek wennen en opwarmen. Daarna liggen er blauwe, rode en een zwarte trail op ons te wachten. Verder dan rood komen we niet, de tieners zijn moe en ik ben ondertussen zo ver buiten mijn comfortzone dat ik alleen maar heel snel ergens op een terras wil zitten. Maar wat hebben we genoten van onze laatste ochtend in de Écrins! Dit is beslist één van de mooiste regio’s voor een fietsvakantie in Frankrijk.

Onze tips voor een actieve zomer in Écrins

Het mag ondertussen duidelijk zijn, we hadden de tijd van ons leven tijdens onze actieve vakantie deze zomer in de Écrins. Uiteraard hebben we onze beste tips voor je verzameld:

  • Wij verbleven in hotel Saint Roch, aan de piste (of langs de downhill trails) in Puy Saint Vincent. Dit hotel is volledig Nederlands dus je wordt hier in je eigen taal aangesproken. De kamers zijn wat basic maar het eten is fantastisch!
  • Wil je volgende zomer in de Écrins kamperen? In Ailefroide ligt een prachtige camping, midden in de natuur. Hier verzamelen zich fanatieke klimmers en boulderaars. We stonden zelf niet op de camping, maar het zag er fantastisch uit.
  • Klimmen met Angele van “Entre ciel et terre escalade“. Wij deden de via ferrata in de Ailefroide kloof, maar je kan ook op andere plekken met haar klimmen en zelfs in bomen klimmen.
  • De lekkerste lunch aten we bij restaurant Glacier Blanc (niet te verwarren met de gelijknamige berghut) in Pelvoux. Hier serveren ze een enorme variatie aan crepes en galettes, maar ook vis en vlees staan op het menu.
  • Wil je een stadje bezoeken? Ga dan naar Briançon, dit ligt nog net in de Ecrins het is een verrassend leuke stad om een halve dag doorheen te struinen of te combineren met een bezoek aan Parc Aventure (een leuk klimpark aan de rand van de stad).
Geniet

Maaike Meerman

Ik ben gek op bergen, natuur en lekker eten. Eigenlijk ben ik altijd buiten en onderweg. In alle seizoenen, in alle weersomstandigheden en op alle manieren. Het liefst onderneem ik activiteiten met de leukste mensen die ik ken, mijn eigen gezin. Maar ik kan heel erg genieten van een vakantie met vrienden of gewoon helemaal alleen.

De afgelopen jaren heb ik ontelbaar veel avontuurlijke activiteiten ondernomen en outdoorkleding en gear getest. Op bergfamilie.nl deel ik al mijn ervaringen.

Eerder Verschenen

Review: opblaasbare slee van Decathlon getest

Langlaufen in Alta Badia: mijn eerste ervaring op de langlaufski’s

Ook Interessant

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.