Mountainbiken voor dummies: waar te beginnen

beginnen met mountainbiken

Vorig zomer ging ik voor het eerst mountainbiken. Ik kocht een mountainbike (beginnersfout nummer 1) en begon bergopwaarts te fietsen (beginnersfout nummer 2). Veel fietstochten, zadelpijn en een hechting in mijn kin verder ben ik inmiddels geen beginner meer in het mountainbiken. But I’ve learned the hard way. Geen pretje die hechting, de zadelpijn en de uitdroging in het verlaten landschap. Daarom deel ik graag mijn mountainbiketips voor dummies. Zo ga je goed voorbereid van start. En beleef je meer plezier aan je eerste fietstochten in de bergen.

De eerste keer mountainbiken: huur een mountainbike

De beste tip voor de eerste keer mountainbiken is om een mountainbike te huren. Je hebt namelijk geen idee als je voor het eerst een  mountainbike’s gaat kopen. Maar zolang je nooit in de bergen gefietst hebt, kan je weinig met deze informatie. Je zal eerst uit moeten vinden wat je eigen ervaringen en voorkeuren zijn. En dat doe je het beste op een huurfiets. Een goede mountainbike is best een investering en dan wil je natuurlijk wel een fiets waar je voorlopig mee vooruit kan. Door te huren doe je voor een klein bedrag ervaring op en kan je je eventuele aankoop daarop baseren.

Ieder bergdorp heeft wel een fietsverhuur. En als je deze niet kan vinden, informeer dan even bij je hotel of bij de lokale VVV die hebben vaak ook fietsen te huur.

mountainbike kopen

Voordat je gaat mountainbiken: zorg voor gear

In Nederland stap je waarschijnlijk gewoon in je alledaagse kleding op de fiets. En dat kan. Fietsen zijn erop uitgerust en je hebt weinig bescherming nodig. Mountainbiken is echter niet zomaar fietsen, het is een sport. En sport vraagt om sportkleding. Een mountainbike is niet uitgerust met een beschermende kettingkast of een comfortabel zadel. Maar je hoeft ook niet direct een professionele wieleroutfit te kopen. Wat dan wel? Ga voor een fietsbroek, een helm en bij koud weer een paar fietshandschoenen. Dit zijn relatief kleine investeringen die een groot verschil maken.

Een fietsbroek heeft een ‘kussentje  op de plek van het zadel. Hierdoor ervaar je minder ‘zadelpijn’. Een fietshelm beschermd bij een val (onderschat niet de klap die je maakt als je bergafwaarts rijdt) en speciale fietshandschoenen bieden naast warmte ook  nog grip en bescherming. Wanneer je gaat mountainbiken met kinderen, zorg dan voor een kinderfietshelm (ongeacht of ze bij jou op de fiets gaan of op een eigen fiets).

Kleed je sportief

Naast bovenstaande gear doe je er goed aan een thermoshirt (of fietsshirt als je dat bezit) te dragen. Thermokleding voert vocht effectief af. Een paar sportschoenen en sportsokken zijn ook onmisbaar. Tot slot heb je een zonnebril nodig. Niet alleen voor de zon, maar ook voor de wind, regen en insecten onderweg. Kortom, bescherm je lichaam en je ogen.

Tot slot trekken wij onze kinderen altijd een rugbeschermer aan. Deze beschermd naast de rug ook het sleutelbeen. De rugbeschermers die wij hebben aangeschaft voor de wintersport zijn heel geschikt voor het mountainbiken, dus daar slaan we twee vliegen in één klap.

eerste keer mountainbiken

Zorg goed voor jezelf

Een drinkfles met water en een energiereep zijn wel het minimale wat je voor onderweg bij je zou moeten hebben. Een kleine rugzak met wat te eten, drinken, opvouwbare regenjas en EHBO set zijn helemaal ideaal. Wij Nederlanders denken vaak vrij makkelijk over de fietssport. Of eigenlijk, vaak zien we het niet eens als sport. Tijdens je eerste fietstocht in de alpen zal je echter al snel ontdekken dat de meeste mensen hier heel anders tegenaan kijken. In Alpenlanden wordt fietsen echt als sport gezien. En zijn de mensen doorgaans goed op de hoogte van de risico’s waardoor ze meer voorzorgsmaatregelen nemen. Het fietsen is hierdoor sportiever en veiliger.

mountainbiken voor dummies

Mountainbiken voor dummies in een notendop

Mountainbiken voor dummies is simpel beginnen.

Huur een fiets (laat je adviseren en wees niet te eigenwijs), koop een fietsbroek, fietshelm en een paar handschoenen.
Kies een (simpele!) route.
Pak voldoende eten, drinken en een regenjas in en begin te fietsen.
Neem op tijd pauze, maar liever niet tijdens een beklimming. Probeer je pauze uit te stellen totdat je de top bereikt hebt. Je wordt niet alleen beloond met het mooiste uitzicht, maar je stapt na je pauze ook een stuk lekkerder op je fiets.
En heb je jouw eerste keer mountainbiken toch iets te rustig aangepakt? Dan ga je morgen gewoon een stapje verder. Of twee.

 

 

Mountainbike » Mountainbiken voor dummies: waar te beginnen

verder lezen op bergfamilie.nl

Laat een opmerking achter..

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.