Welke lengte voor langlaufstokken kopen?

Langlaufen gaat niet zonder langlaufstokken. In tegenstelling tot het skiën, wordt bij langlaufen 1/3 van je vooruit beweging door de armen gemaakt, met de langlaufstokken dus. Het is daarom van groot belang dat je comfortabele stokken in de juiste lengte koopt. Om de lengte van je stokken te bepalen, geldt een simpele vuistregel. Afhankelijk van je langlauftechniek (skaten of klassiek) bepaal je aan de hand van onderstaande tabel de juiste lengte voor langlaufstokken.

Daarbij geven we je graag nog wat andere tips voor het kopen van langlaufstokken.

juiste lengte langlaufstokken

Ben je een beginner? Kies dan voor iets kortere stokken.

De juiste lengte langlaufstokken voor klassieke stijl

Wanneer je gaan langlaufen in het spoort, dan moeten de stokken tot je schouder komen. In de tabel hieronder hebben we per lichaamslengte de ideale stoklengte gezet. Maar let op: wat voor jou persoonlijk het meest prettig is, ervaar je zelf het beste. Ben je een absolute beginner in het langlaufen? Kies dan iets (5 cm) kortere stokken. Dat maakt het makkelijker om te starten.

lichaamslengte (CM) lengte langlaufstokken
120 100
130 110
140 120
150 130
160 135
165 145
170 150
175 155
180 160
185 165
190 170
200 175

De juiste lengte langlaufstokken bij skaten

Wanneer je bij het langlaufen gebruikt maakt van de skating techniek (niet in het spoor), dan neem je bij voorkeur iets langere stokken. 10 cm boven de schouder is hier de vuistregel. Per lichaamslengte hebben we dit benaderd in onderstaande tabel.

lichaamslengte (CM) lengte langlaufstokken
120 110
130 115
140 125
150 135
160 145
165 150
170 155
175 160
180 160
185 165
190 170
200 180
Waarom langere langlaufstokken bij skaten?

Bij het skaten maak je meer gebruik van het afstoten met de stokken dan wanneer je volgens de klassieke methode zal langlaufen. Met kortere stokken, zal je snel het gevoel hebben dat het aan afzetvermogen ontbreekt. Vandaar de wat grotere lengte bij de methode.

Wat als je zowel de klassieke methode als de skate methode gebruikt?

Wanneer je beide methode van langlaufen gebruikt, dan kan je het beste twee paar stokken kopen. Een paar langlaufstokken zijn doorgaans geen grote investering (al kan je het hier natuurlijk zo gek maken als je zelf wil). Zo voorkom je dat je met te lange of te korte stokken onderweg bent.

langlaufen - stoklengte bepalen

Tijdens het langlaufen komt er best wat druk op de stokken.

Waar koop je langlaufstokken

In Nederland is het nog niet zo makkelijk om langlaufstokken te kopen. Het grootste aanbod vindt je online. Een paar langlaufstokken voor kinderen koop je al vanaf 10 euro. Voor volwassenen zijn er stokken te koop vanaf 30 euro.

Waarom is de juiste lengte zo belangrijk

Zoals eerder gezegd komt bij het langlaufen een deel van de beweging uit de armen. Je gebruikt de stokken om je af te zetten naar voren. Om de kracht en belasting zo nauwkeurig mogelijk over te brengen is het cruciaal om over de juiste stoklengte te beschikken.

Met te korte stokken of te lange stokken gaat veel energie verloren, wordt je eerder moe en ben je gevoeliger voor blessures. Genoeg redenen dus om bovenstaande tabellen te raadplegen en vooral ook om de stokken uit te proberen.

stokken voor langlaufen

Ga je skaten? Kies dan voor iets langere langlaufstokken.

Telescopische stokken voor langlaufen? Liever niet!

Dan zijn er ook nog telescopische stokken verkrijgbaar. Deze stokken zijn voorzien van een handig systeem waardoor ze in lengte verstelbaar zijn. Deze telescopische stokken worden vooral gebruik voor (winter) wandelen, toerskiën en sneeuwschoenwandelen. Deze stokken lijken misschien ook ideaal voor het langlaufen. Je kan ze tenslotte aanpassen aan de gewenste lengte, die naarmate je techniek wisselt of vordert, kan veranderen. Toch raden wij je af om gebruik te maken van telescopische stokken bij het langlaufen. Deze stokken kennen namelijk twee nadelen.

Telescopische stokken zijn licht en onvoldoende stijf voor langlaufers

De verstelbare stokken zijn niet gemaakt voor de druk en belasting die tijdens het langlaufen ontstaat. Je loopt daarbij het risico de stokken te buigen of te breken.

 

 

 

Langlaufen » Welke lengte voor langlaufstokken kopen?

verder lezen op bergfamilie.nl

Laat een opmerking achter..

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek de pure kant van winters Oostenrijk

Oostenrijk is prachtig in de winter. Naast skiën en langlaufen zijn er nog talloze andere manier om de pure natuur te verkennen. Wat dacht je van ijsduiken? Of wandelen met lama’s? En natuurlijk mag een bezoek aan een knusse berghut met lokale specialiteiten niet ontbreken! Wat je ook gaat doen, Oostenrijk biedt jou met haar magische landschap en vriendelijke gastvrijheid de ideale omstandigheden om jouw winterdromen uit te laten komen!