6 redenen om een keer te gaan langlaufen tijdens de wintersport

vader en kind langlaufen in filzmoos

Vroeger gingen we 1 week per  jaar op wintersport. Een week die we doorgaans uitrekten tot 10 dagen. Vraag me nu niet meer hoe, maar dat lukte ons altijd. En ieder jaar weer opperde ik om dan ook een dag te gaan langlaufen. Iets in mij wilde denk ik altijd al wintersporten zonder skilift. Want hoe leuk het omlaag skiën ook is, je komt uiteindelijk altijd weer bij een lift en je brengt de helft van de dag alsnog zittend door. Maar goed, ik wilde dus graag langlaufen. Natuurlijk gebeurde dit uiteindelijk nooit. Want iedereen die kan rekenen weet:

10 dagen skiën -1 dag langlaufen = nog maar 9 dagen skiën.

Langlaufen
Langlaufen is super leuk!

6 redenen om wél te langlaufen tijdens de wintersport

Maar afgelopen winter ben ik dan eindelijk gaan langlaufen. Makkelijk, want wij wonen aan de langlaufloipe, het hele seizoen. Er zijn nog genoeg dagen over om te skiën en ik vind het ook heerlijk om er af en toe alleen op uit te trekken. En nu ik weet hoe het is, kan ik het iedereen aanraden!

Langlaufen = sportiever dan skiën

Je bent meer in beweging, verbrand meer calorieën en zal meer conditie nodig hebben. Als skiën wandelen is, is langlaufen hardlopen. Je zult merken dat je ook heel snel conditie opbouwt met deze sport. En dat je veel meer spieren gebruikt dan bij het skiën. Kortom: de ideale bezigheid voor de sportieve wintersporter.

Langlaufen = nooit koud

Zelfs op de meest koude dagen krijg een langlaufer het nog warm. Niet met een dikke ski jas, of skihandschoenen. Dunne handschoenen, een goed ademende jas en een buff zijn voldoende om warm te blijven. Echt waar.

juiste lengte langlaufstokken
Een stuk sportiever dan skiën.

Langlaufen = genieten van al het moois

Tijdens het langlaufen kom je op de mooiste plekken. Waar je op de piste voornamelijk wintersporters ziet, zie je tijdens het langlaufen voornamelijk de natuur. Zo zagen we eens 2 reeën, maar ook een keer een adelaar. Je komt veel minder mensen tegen en je hebt alle tijd om alles om je heen uitgebreid te bekijken.

Langlaufen = minder gevaar

In februari, wanneer het mega druk is op de piste, dan kies ik graag de langlaufloipe. Op de langlaufloipe zal iemand je niet zo snel omver skiën.. En in het onvoorstelbare geval dat dit wel gebeurd (omdat iemand blind is en jij net om een hoekje gevallen bent ofzo?!?!) zal het zeker niet met 60 km per uur zijn. En ook wanneer je zelf even de controle verliest, is er gelukkig niet zo veel aan de hand. In het ergste geval verlies je je evenwicht, val je om en heb je een deuk in je ego. Gelukkig niks waarvan je doorgaans niet snel hersteld 😉

Langlaufen in Kleinarl
Zelfs in het hoogseizoen is het niet druk.

Langlaufen = veel geld besparen

Een complete uitrusting kost ongeveer 13 euro per dag. En dan heb je ook alles (ski’s, schoenen en stokken). In sommige dorpen (bijvoorbeeld Ramsau am Dachstein) moet je een speciale kaart kopen om te langlaufen. Maar in de meeste wintersport dorpen (bijvoorbeeld Salzburger Sportwelt) kan je gratis gebruik maken van de langlaufloipe.

Langlaufen = voor iedereen

Kinderen die kunnen lopen, kunnen doorgaans gelijk beginnen met langlaufen. In Oostenrijk krijgen kinderen vanaf 4 jaar langlaufles op de kleuterschool. Op de loipe kom ik langlaufers vanaf 3 jaar tot 97 jaar tegen. En misschien ook wel oudere, maar ik vraag niet iedereen zijn leeftijd… Wat ik duidelijk wil maken is dat iedereen kan langlaufen. Zolang je maar beschikking hebt tot een paar langlaufski’s, de juiste maat langlaufstokken en schoenen.

Kind op de langlauf loipe.
Iedereen kan langlaufen

Geen excuus om het niet te proberen

Je bent natuurlijk niet verplicht om het nu te proberen. Er zullen heel wat wintersporters zijn die denken

10 dagen skiën -1 dag langlaufen = nog maar 9 dagen skiën.

En dat begrijp ik 😉 Maar voor de mensen die al jaren twijfelen, die iets nieuws willen proberen of voor de mensen die niet durven skiën, zwanger zijn, zich te oud voelen of andere redenen hebben om de skisport een dagje over te slaan. Schroom niet om de skihuur binnen te lopen, 13 euro uit te geven en wellicht een nieuwe passie te ontdekken.

En wil je geen dag van je skivakantie opgeven? Wacht dan tot het gesneeuwd heeft en ga langlaufen in Duitsland. Bij onze Oosterburen zijn, niet al te ver van de grens, een aantal mooie plekken om te langlaufen.

Langlaufen » 6 redenen om een keer te gaan langlaufen tijdens de wintersport

verder lezen op bergfamilie.nl

7 opmerkingen

Henk 7 februari 2019 - 22:49

Ik had een keer een gecombineerde langlauf/ sneeuwschoen vakantie. Vond het super, maar ben vakanties daarna wel steeds sneeuw schoenwandelvakanties gaan doen. Vond de vrijheid van crosscountry heerlijk

Antwoord
bergfamilie 8 februari 2019 - 10:03

Sneeuwschoenwandelingen zijn ook heerlijk! Daarover binnenkort meer 😉

Antwoord
Melissa 7 februari 2019 - 22:58

Mijn vriend ging vroeger ookelk jaar op wintersport. Zelf ben ik meer van de zon maar wil hij mij wel eens meenemen en laten ervaren

Antwoord
Joanne 7 februari 2019 - 23:53

Klinkt als hele goede argumenten ! Wanneer wij op wintersport gaan in de toekomst gaan wij deze tips zeker meenemen 😉

Antwoord
nicole orriens 8 februari 2019 - 08:25

Langlaufen lijkt me inderdaad een uitstekende en laagdrempelige manier om buiten te bewegen tijdens de wintersport. Op de ski’s hoef ik niet, maar langlaufen zou ik best eens willen proberen.

Antwoord
Heleen 10 februari 2019 - 11:07

Haha misschien moet ik dit eens proberen, met skiën heb ik voornamelijk aanleg voor sneeuwhappen op de grond?

Antwoord
Anjuli 10 februari 2019 - 16:50

Sporten in een winters landschap staat zoiezo nog op men bucketlist. Nooit gedacht aam langlaufen maar lijkt me ook wel leuk om te doen. ? Bedankt voor de interesante tip!

Antwoord

Laat een opmerking achter..

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek de pure kant van winters Oostenrijk

Oostenrijk is prachtig in de winter. Naast skiën en langlaufen zijn er nog talloze andere manier om de pure natuur te verkennen. Wat dacht je van ijsduiken? Of wandelen met lama’s? En natuurlijk mag een bezoek aan een knusse berghut met lokale specialiteiten niet ontbreken! Wat je ook gaat doen, Oostenrijk biedt jou met haar magische landschap en vriendelijke gastvrijheid de ideale omstandigheden om jouw winterdromen uit te laten komen!