Prachtige winterwandeling in Obertauern: naar de Südwiener Hütte

Deze winterwandeling in Obertauern is een hele bijzondere. De Südwiener Hütte is een begrip in Obertauern en de omgeving. Je kan de hut zowel in de zomer als in de winter bereiken. Dit kan al wandelend, winterwandelend, met toerski’s of met sneeuwschoenen. De route is waanzinnig en de hut heeft een bijzondere sfeer op een prachtige locatie. Wij hebben deze winterwandeling gemaakt tijdens de totale verlatenheid in deze regio (door Covid-19).

winterwandeling in Obertauern naar de sudwiener hutte

De Südwienerhütte in Obertauern.

Winterwandelen in Obertauern

Wanneer je wil winterwandelen in Oostenrijk, mag deze wandeling zeker niet ontbreken. Iedereen in de omgeving heeft het over deze wandeling. Een goede basis conditie is vereist. De Südwiener Hütte ligt namelijk op 1.820 hoogtemeter. De wandeling naar de hut toe heeft een wandeltijd van 3 tot 4 uur. De route is ruim 16 kilometer lang en heeft een hoogteverschil van 1.198 meter. Maar al je inspanningen worden onderweg ruimschoots beloond!

winterwandelen obertauern

De winterwandeling start op het vlakke wandelpad bij de Gnadenalm.

Start de winterwandeling in Obertauern bij de Gnadenalm

De route begint bij de Gnadenalm in Obertauern. Je kan hier parkeren (voor een dag, of voor twee dagen wanneer je in de hut wil overnachten). Parkeren is gratis. Voor extra energie kan je voor vertrek bij de Gnadenalm wat eten en drinken, maar houdt rekening met genoeg wandeltijd. Je wil onderweg waarschijnlijk ook nog een pauze nemen om van het uitzicht te genieten!

hoogtemeters winterwandelen

Na de Hintergnadenalm beginnen de hoogtemeters.

Eerst vlak, dan volgen de hoogtemeters

Vanaf hier volg je het wandelpad langs de Hintergnadenalm en de Pleisslingalm naar de Südwiener Hütte. Het eerste deel van de wandeling is redelijk vlak, maar vanaf de Hintergnadenalm loopt het snel omhoog. Je maakt dan direct veel hoogtemeters dankzij de haarspeld bochten. Neem af en toe de tijd om te stoppen en van het uitzicht te genieten (en op adem te komen). Je lichaam moet waarschijnlijk wennen aan de hoogte en winterwandelen vraagt meer energie dan je denkt.

gemoedelijk

De wandeling is geschikt voor gezinnen.

Onze winterwandeling naar de Südwiener Hütte

De route is breed en vrijwel zonder gevaren. Dankzij het brede pad is de winterwandeling ook uitermate geschikt voor kinderen. Onze kinderen (8 en 10 jaar) vonden deze winterwandeling geweldig! Ze rende vrijwel de hele route voor ons uit en betraden zo af en toe de verse sneeuw naast het wandelpad. Er werden sneeuwballen gegooid en natuurlijk werd er uitgebreid gesproken over de mogelijkheden om hier door het poederdek te skiën.

uren speelplezier op de alm

Bij de Sudwienerhütte is er tijd en ruimte om uit te rusten.

Winterwandeling in Obertauern voor families

Zelf wandelden we rustig achter de kinderen aan. Regelmatig stilstaand om te genieten van het adembenemende uitzicht. We picknicken naast de wandelroute op onze jassen in de zon onder een boom. De in een thermosfles meegebrachte koffie en cake smaakten nog nooit zó lekker.

Bij de Südwienerhütte

Na nog een ruim uur wandelen na de picknick bereikten we de Südwiener Hütte. De Wirtin zat al op het bankje in de zon en begroet ons enthoussiast. Dankbaar namen we plaats op het terras. De kinderen hebben geen tijd om rustig te zitten maar bouwen een sneeuwpop. Waarop de Wirtin binnen een wortel haalde om het geheel af te maken.

Twee drankjes later beginnen we aan de terugtocht. De afdaling gaat een stuk sneller. 1,5 uur later staan we weer bij de auto. Wat een gave dag!

wandelstokken

Wandelstokken kunnen extra balans bieden in de sneeuw.

Winterwandeling naar de Südwiener Hütte: onze tips

Wil je zelf deze winterwandeling in Obertauern naar de Südwiener berghut maken? Dat kan, mits je over een beetje normale conditie beschikt. Enige wandelervaring is wel fijn voordat je aan deze winterwandeling begint. De wandeling is geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 8. Mocht de winterwandeling onderweg toch iets teveel van het goede blijken? Geen probleem. Geniet van het uitzicht. Neem je tijd en keer terug naar het dal.

Ga goed uitgerust op pad

Zowel volwassenen als kinderen moeten goed uitgerust zijn voor deze wandeling. Je uitrusting bestaat uit:

Zorg voor eten en drinken onderweg

De minimale tijd tussen twee hutten in is ruim twee uur. Tijdens deze twee uur krijg je gegarandeerd honger en dorst. Ideale snacks voor onderweg zijn thee, water, fruit, groenten, mueslirepen, nootjes en chocolade (niet te puur want dat smaakt niet wanneer het vriest).

Ga vroeg van start

Vertrek op tijd. Zoals we eerder schreven is de Südwiener Hütte een populaire bestemming onder de lokale bevolking. Vooral toerskiërs maken veel gebruik van de route en de enorme hoeveelheid sneeuw. Hoe eerder je vertrekt, hoe rustiger het onderweg is.

Reserveer als je wilt overnachten

Wil je een nachtje slapen in de Südwiener Hütte? Dat kan! Maar reserveer dan wel even, anders heb je kans dat het vol is. Reserveren kan via suedwienerhuette@gebirgsverein.at

De hut is op dinsdag gesloten.

 

 

Bergfamilie.nl » Wintervakantie » Winterwandelen » Prachtige winterwandeling in Obertauern: naar de Südwiener Hütte

verder lezen op bergfamilie.nl

Laat een opmerking achter..

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Bergfamilie.nl is een uitgave van Paper Moon Media KG, Waldherrstrasse 6, Untertauern, Oostenrijk