Bergfamilie.nl
- Alles voor je actieve vakantie in de bergen

Mountainbike schoonmaken? Zo ben je binnen 10 minuten klaar

Frank van Delden

Laatste update:

Klaar met het schoonmaken van de mountainbike
De mountainbike is klaar voor een volgende keer.

Een mountainbike schoonmaken veel werk? Als je dit handige stappenplan volgt, ben je binnen 10 minuten klaar. Investeer na ieder gebruik 10 minuten in het wassen van de MTB en de levensduur van je fiets wordt met jaren verlengd.

Mountainbike schoonmaken in 10 minuten

Wil je dat je mooie, nieuwe mountainbike lang mee gaat? Dan moet je hem goed onderhouden. Het wassen van je mountainbike na gebruik hoort daar natuurlijk ook bij. Met deze handige stappen ben je binnen 10 minuten klaar met schoonmaken.

 1. Mountainbike schoonmaken met de tuinslang.
 2. Schrob de MTB met zeep.
 3. Vergeet de banden niet.
 4. Maak de fietsketting en tandwielen schoon.
 5. Versnellingen schoonmaken.
 6. Wrijf de mountainbike droog.

Mountainbike schoonmaken – wat heb je nodig?

Voorbereiding is het halve werk. Ik heb standaard een emmer klaar staan met alle poetsmiddelen er in. Zo kan ik na een fijne trail direct beginnen met schoonmaken. Zorg voor het schoonmaken van de mountainbike dat je de volgende schoonmaakmiddelen bij de hand hebt.

 • Emmer
 • Fiets shampoo, afwasmiddel of allesreiniger
 • Borstels in verschillende maten
 • Verschillende schoonmaakdoeken en sponzen. Schone / nieuwe voor de oppervlakkige delen en wat oude voor de delen met smeer.
 • Tuinslang (mits beschikbaar, anders kan het ook met een emmer water of een gieter)

1. Mountainbike schoonmaken met de tuinslang

Na het rijden van een mooie trail is de kans groot dat je frame en onderdelen onder de modder en vuiligheid zitten. Zeker na een regenbui zullen er grote modderplakken op de mountainbike zitten. Gelukkig kan je deze makkelijk wegspoelen met de tuinslang. Zet de fiets rechtop en spuit met een zachte straal de modder van de MTB. Heb je geen tuinslang? Gebruik dan een emmer met sop en een borstel.

LET OP: gebruik nooit (maar dan ook echt nooit!) een hogedrukreiniger om een mountainbike schoon te maken. Dan spuit je namelijk niet alleen de modder weg, maar ook het smeermiddel van de ketting en de tandwielen.

Mountainbike schoonmaken
Mountainbike schoonmaken? Zo ben je binnen 10 minuten klaar.

2. Mountainbike schrobben met zeep

Als het meeste vuil van je mountainbike is afgespoeld, is het tijd om de mountainbike met zeep te poetsen. Je kunt er voor kiezen om een speciale fietsshampoo te gebruiken, maar gewoon afwasmiddel of groene zeep werkt ook. Begin boven aan met het poetsen. Het vuile water zakt immers naar onderen.

Gebruik een speciale borstel om tussen het frame, de spaken en de voor- en achtervork te poetsen.


3. Controleer de banden en wielen

Vergeet niet om de banden af te spoelen en te schrobben. Controleer dan direct of de fietsband geen beschadigingen heeft en of alle spaken goed vastzitten. Een losse spaak kan er namelijk voor zorgen dat je een slag in je wiel krijgt. Deze controle kan je mooi uitvoeren als je de mountainbike aan het wassen bent met zeep.

mountainbike poetsen
vergeet je banden niet als je een mountainbike gaat schoonmaken.

4. Maak de fietsketting en tandwielen schoon

Maak vervolgens de fietsketting, tandwielen en de cassette schoon. Dit kan met een speciale kettingreiniger, maar het is makkelijker om met een borstel het vuil van de ketting te borstelen. Maak vervolgens de ketting droog met een doek. Als het nodig is, kan je de ketting nu opnieuw smeren. Spuit een dunne olie op de ketting en laat de ketting een aantal rondes langzaam draaien (met het achterwiel van de grond). Heb je wat tijd over? Schakel dan met de versnellingen tijdens het draaien van de ketting. Zo worden de tandwielen ook goed schoon

TIP: je kunt overal goed bij wanneer je de MTB ophangt. Er zijn verschillende hangsystemen verkrijgbaar, die ook voor groot onderhoud erg handig zijn. Maar dit is absoluut geen must.

Meer weten? Lees dan ook ons artikel over fietsketting schoonmaken.


5. Versnellingen en remmen van de mountainbike schoonmaken

De versnellingen, derailleur en de remmen zijn de meest kwetsbare onderdelen van de mountainbike. Maak deze daarom goed schoon! Schrob met een kleine borstel (een oude tandenborstel bijvoorbeeld), het vuil uit de onderdelen. Spuit de onderdelen daarna in met een vocht uitdrijvend middel. Bijvoorbeeld deze spray. Gebruik in geen geval een vette spray! In een vet middel blijft vuil namelijk plakken.

Klaar met het schoonmaken van de mountainbike
De versnellingen en remmen zijn de meest kwetsbare onderdelen.

6. Wrijf de mountainbike droog

Maak tenslotte de mountainbike goed droog. Je kunt hem zelf laten drogen, maar beter is het om de fiets voor het opbergen compleet droog te wrijven met een droge doek. Daarna is de mountainbike helemaal klaar voor de volgende keer! O ja, vergeet niet om gelijk even een doekje langs je fietshelm te halen. Is de modder daar ook weer weg..


Video: MTB schoonmaken in minder dan 15 minuten

Als de stappen hierboven volgt ben je in 10 minuten klaar met het poetsen van je MTB. Heb je nog vragen? Bekijk dan onderstaande video. Die toont bijna real time alle handelingen om je mountainbike grondig schoon te maken.


Meest gestelde vragen over MTB poetsen

Voor de volledigheid hebben we hieronder de meest gestelde vragen over het schoonmaken van je MTB verzameld.

Hoe vaak moet je een mountainbike schoonmaken?

Het beste maakt je de MTB na elke flinke tocht schoon. Door na ieder gebruik een paar minuten te investeren, gaat de mountainbike veel langer mee. Klinkt als veel werk? Met deze handige stappen ben je binnen 10 minuten klaar met poetsen.

Hoe maak je een MTB schoon?


Wil je dat je mooie, nieuwe mountainbike lang mee gaat? Dan moet je hem goed onderhouden. Het wassen van je mountainbike na gebruik hoort daar natuurlijk ook bij. Met deze handige stappen ben je binnen 10 minuten klaar met schoonmaken.

1. Mountainbike schoonmaken met de tuinslang.
2. Schrob de MTB met zeep.
3. Vergeet de banden niet.
4. Maak de fietsketting en tandwielen schoon.
6. Versnellingen schoonmaken.
7 .Wrijf de mountainbike droog.

Wat heb je nodig voor het schoonmaken van een MTB?

Zorg voor het schoonmaken van de mountainbike dat je de volgende schoonmaakmiddelen bij de hand hebt.
1. Emmer
2. Fiets shampoo, afwasmiddel of allesreiniger
3. Borstels in verschillende maten
4. Verschillende schoonmaakdoeken en sponzen. Schone / nieuwe voor de oppervlakkige delen en wat oude voor de delen met smeer.
5. Tuinslang (mits beschikbaar, anders kan het ook met een emmer water of een gieter)

Je kunt overal goed bij wanneer je de MTB ophangt. Er zijn verschillende hangsystemen verkrijgbaar, die ook voor groot onderhoud erg handig zijn. Maar dit is absoluut geen must.

Raften in Oostenrijk

Frank van Delden

Vanuit Oostenrijk schrijf ik over alles wat met bergen, avontuurlijke vakanties, kamperen en outdooractiviteiten te maken heeft. Mijn favoriete activiteiten zijn (toer)skiën, wandelen, (downhill) mountainbiken en fotograferen. Ik wil iedereen graag laten zien hoe veel er te zien, doen en te beleven is in de bergen.

Daarnaast heb ik inmiddels uitgebreide ervaring met het testen van de wandelschoenen, outdoorkleding, outdoorgear en gadgets.

Eerder Verschenen

Oneindig veel liefde… voor de bergen

Review Colmar Mountain Attitude collection: outdoorkleding voor actieve wintersporters

Ook Interessant