5 bijzondere wandelingen met kinderen in SalzburgerLand

Het aantal wandelingen en wandelwegen in SalzburgerLand is onuitputtelijk. Iedereen die we spreken heeft meerdere favoriete wandelingen. Zelfs mensen die hier al hun hele leven wonen raken niet uitgewandeld. In het voorjaar is het één van de meest besproken onderwerpen.

Een vakantie in Oostenrijk staat doorgaans in het teken van wandelen.  De afgelopen jaren hebben wij behoorlijk wat wandelingen met onze kinderen (8 en 10 jaar) gemaakt. En hoewel alle bergwandelingen echt mooi zijn, hebben we hieronder onze 5 favorieten geselecteerd. Deze top 5 kindvriendelijk wandelingen in SalzburgerLand is gebaseerd op  onze ervaring als gezin.

kitiwapf dierenpad in Eben wandeling met kinderen in Salzburgerland

1. Kitiwapf Dierenpad in Eben im Pongau

Midden in SalzburgerLand ligt Eben im Pongau. Een klein bergdorp waar de tijd even heeft stilgestaan. De bergen zijn hier niet erg hoog, maar wel heel mooi. De wandeling over het Kitiwapf dierenpad is kindvriendelijk, maar ook heel mooi om te maken zonder kinderen.

Parkeer onderaan de piste van Monte Popolo in Eben voor een spectaculaire start van deze wandelroute. Onder de stoeltjeslift wandel je tegen de piste aan omhoog. Laat je niet afschrikken, dit is gelijk het pittigste en zwaarste stuk van deze wandeling. Als je bovenaan de dalafdaling staat volg je de bordjes ‘Kitiwapf’ en wordt je over een brede wandelweg langs de dieren naar berghut Moosalm geleid. Onderweg zijn er diverse mogelijkheden om het brede pad te verlaten en door het bos heen te sluipen.

Deze ‘sluiproutes’ zijn mooi, maar een stuk uitdagender dan het brede pad. Aangekomen bij de Moosalm (ongeveer een uur wandelen) heb je de optie om de route verder af te leggen naar de Reitlehen Alm of om op het terras van de Moosalm plaats te nemen.

De Moosalm is in Eben een begrip en serveert de lekkerste vleespastei (fleischkrapfen) uit de omgeving. Kinderen genieten hier van kaiserschmarrn en uiteraard is de Moosalm een perfecte stopplek voor degene die een toiletbezoek nodig achten.

Wil je na de Moosalm nog verder omhoog naar de Reitlehenalm? Dan moet je nog ongeveer een uur wandelen om je doel te bereiken. De route gaat hier niet meer over een pad, maar door het bos. De borden geven de route duidelijk aan. Onderweg zijn de bergen (vanaf juni) bezaaid met paddenstoelen. Kenners kunnen zich hier te buiten gaan.

De weg terug naar het dorp, wordt via dezelfde route afgelegd.

glijbanen wandeling in maria alm met kinderen wandelen in Salzburgerland

Eén van de glijbanen in Maria Alm

2. Glijbaanpark in Maria Alm

Maria Alm is een idyllisch dorp met waanzinnige uitzichten. Deze wandeling is niet zozeer inspannend, noch hoeft er veel gewandeld te worden. Deze route van de top van Hochkönig naar het dal van Maria Alm, kan namelijk bijna geheel via glijbanen afgelegd worden.

Ook voor deze route parkeer je onderaan bij de skilift (gondel). Je kan een kaartje kopen en de gondel omhoog nemen, maar je kan er ook voor kiezen om de route omhoog wandelend af te leggen.

Eenmaal boven aangekomen moet je wel even van het uitzicht genieten. Dat is echt waanzinnig! En dan begint de pret. Zowel volwassenen als kinderen kunnen vanaf de top met de eerste glijbaan maar liefst 25 meter omlaag glijden. En dat is nog maar het begin. In totaal zijn er zes ultra lange glijbanen. En je kan ze zo vaak afglijden als je maar wilt.

Maar bewaar wat energie voor de laatste glijbaan, want die is het leukst (en meest gezelligst, maar meer verklappen we niet). Op de top en bij de laatste glijbaan zijn berghutten aanwezig voor de nodige versnaperingen en toiletbezoeken. Maar we adviseren je tijdens deze wandeling zelf wat te eten en drinken in je wandelrugzak te stoppen omdat je zomaar eens heel lang bij een glijbaan moet wachten.

Oh en lange broeken en lange mouwen zijn fijn bij deze wandelroute. Ze helpen brandwonden als gevolg van het (vele) glijden te voorkomen. Onze kinderen adviseren tevens een trainingsbroek voor extra glij snelheid en plezier ?

De Johannes waterval

De waterval is letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt van deze wandeling.

3. Alles Alm en de Johanneswaterval in Obertauern

Obertauern is vooral bekend als extreem sneeuwzekere wintersportbestemming. Wat veel mensen niet weten is dat je er in de zomer prachtige wandelingen kunt maken. Wij liepen dit voorjaar de ‘Alles Alm’-wandeling, misschien wel meest familievriendelijke wandelroute in heel SalzburgerLand. Deze wandeling is geschikt voor jong en oud, niet te steil en kan zelfs met een kinderwagen afgelegd worden.

De route begint en eindigt bij de Gnadenalm. Hier is een grote parkeerplaats, waar de start van de wandeling goed staat aangegeven. De wandelroute leidt je langs 10 verschillende plekken waar kinderen kunnen klimmen, klauteren en leren over de natuur. De glijbaan, waterspeeltuin, het ‘marmottenhuis’ en het reuzen memorie spel waren bij onze kinderen het meest populair.

Tijdens deze wandeling heb je een prachtig uitzicht op de bergtoppen van het Hohe Tauern massief. De Johannes waterval waar het water, onder denderend geraas, meer dan 60 meter naar beneden stort is letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt van de wandeling. De ‘omweg’ langs de waterval kost je ongeveer 45 minuten extra, maar is absoluut de moeite waard. Neem wel je regenjas mee, want de wandeling gaat zelfs onder de waterval door.

Reserveer ongeveer een halve dag voor de wandeling en een bezoek aan de waterval. Langs de route zijn maar liefst 5 verschillende berghutten en meer dan genoeg plekken om even een pauze te houden.

met kinderen wandelen in Salzburgerland naar de Kleinarlerhuette

De wandeling naar de Kleinarlerhütte is een bijzondere belevenis

4. Kleinarler hütte in Kleinarl

Deze route is misschien wat minder geschikt voor kleine kinderen omdat er geen speelplaatsen zijn onderweg. Wel is het uitzicht en de beleving van deze route onovertroffen.

Met de auto rijdt je tot de Hirschleiten in Kleinarl. Vanaf de parkeerplaats loop je over de autoweg verder omhoog. Op een gegeven moment krijg je de mogelijkheid om af te buigen het bos in (rechtsaf) en dit is waar al het moois begint.

De route voert je dwars door de ongerepte natuur van deze uithoek van SalzburgerLand. De wandeling gaat redelijk steil omhoog en het pad is ontstaan op boomwortels en mos. Een goede conditie en goede wandelschoenen zijn daarom een vereiste. In rustig tempo wandel je in twee uur naar de Kleinarler Hütte, een nostalgische berghut op een alm.

Onderweg kom je genoeg rustplaatsen en mooie picknick plekken tegen, maar tot aan de Kleinarler Hütte zelf is er geen berghut. Neem dus voldoende eten en drinken voor tijdens het wandelen mee. De hut zelf ligt op een waanzinnige plek. Op het terras van de hut worden je inspanningen ruimschoots beloond met een adembenemend uitzicht en het goede degelijke eten van hut. Overnachten in de hut is ook mogelijk. Zo kan je je tocht vanaf hier verder voortzetten omhoog naar het Gipfelkreuz of de volgende ochtend vertrekken naar de Tappenkarsee.

Maar je kan natuurlijk ook gewoon genieten van het uitzicht en je brettljaus’n om vervolgens dezelfde route naar beneden af te leggen.

De beloning op de top: een prachtig uitzicht over de Tappenkarsee

De beloning op de top: een prachtig uitzicht over de Tappenkarsee

5. Tappenkarsee in Kleinarl

De laatste wandeling uit onze top 5 is de wandeling naar de Tappenkarsee in Kleinarl. Deze wandeling is meer geschikt voor wat oudere kinderen. De weg is namelijk behoorlijk steil en zelfs een beetje uitdagend. Niks om je zorgen over te maken overigens, maar minder geschikt voor de allerkleinsten. Je legt circa 600 hoogtemeters af en de wandelroute is ongeveer 10 kilometer lang.

Parkeer de auto bij de Jägersee in Kleinarl, helemaal aan het einde van het dorp en wandel langs de beek naar de Schwabalm. Het eerste stuk is vlak en duurt ongeveer 1 uur. Je kunt er ook voor kiezen om over de tolweg naar de Schwabalm te rijden. Hier begint de werkelijke klim naar de Tappenkarsee, een prachtig meer op zo’n 1.800 meter hoogte. Het meer staat bekend om zijn heldere en schone water.

Langs deze wandelroute zijn geen speelplaatsen, maar je loopt wel door de ongerepte natuur. Onderweg moet je een beek oversteken en kom je langs een prachtige waterval. Bij de Tappenkarsee zelf vind je een berghut, die bekend staat om zijn lekkere eten. Wij kunnen vooral de wildgerechten van harte aanbevelen.

De wandeling naar de Tappenkarsee is een echte bergwandeling en geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 10 jaar. Bergschoenen, wandelsokken en een wandelshirt, of -broek zijn geen overbodige luxe.

Wandeling Alles Alm

Er zijn oneindig veel wandelpaden in Salzburgerland.

Andere wandelingen met kinderen in SalzburgerLand

De afgelopen jaren is er in SalzburgerLand behoorlijk geïnvesteerd in kindvriendelijke wandelroutes. Veel van deze wandelingen zie je terug op bergtoppen, waar je met de skilift kan komen. Dit is zeker voor de kleine kinderen een bijzondere ervaring en echt een belevenis!

We hebben in dit artikel bewust voor wandelingen gekozen die in het teken staan van wandelen. De wandelingen die voornamelijk langs speelplaatsen gaan hebben we in dit artikel bewust niet genoemd. Wil je daar meer over weten? Lees dan de artikelen over onze favoriete bergspeeltuinen in SalzburgerLand:

muhlbach wandeling

Wat neem je mee als je gaat wandelen in SalzburgerLand

Wanneer je op vakantie gaat naar SalzburgerLand bereid je dan voor op het bergwandelen. Misschien ben je het in eerste instantie niet van plan. Maar als je er eenmaal bent, is het echt onweerstaanbaar. Om de bergen in te trekken heb je niet veel nodig. Met onderstaande spullen, ben je in ieder geval klaar om te beginnen.

Valt mee toch? Met deze spullen heb je in ieder geval de mogelijkheid om een wandeling te maken. En dat hoeft ook niet gelijk uren te duren. Zo zijn bovenstaande wandelingen allemaal kort (de eerste wandeling leg je in maximaal 2 uur af, en dat is dan de heenweg en terugweg).

Welke wandeling maakte jij in SalzburgerLand?

Heb jij een mooie wandeling gemaakt in SalzburgerLand, laat het ons weten. We zijn altijd op zoek naar tips en inspiratie. Laat een berichtje achter in ons opmerkingenveld hieronder en dan nemen we snel contact met je op!

 

vakantie Oostenrijk » SalzburgerLand » 5 bijzondere wandelingen met kinderen in SalzburgerLand

verder lezen op bergfamilie.nl

2 opmerkingen

Deborah 24 oktober 2018 - 15:06

Oh wat zalig. Bij het lezen van je blog krijg ik zin in dit soort vakantie’s!!

Antwoord
Henk 25 juli 2019 - 22:37

We zijn dit jaar naar Brixen in Thale in tirol geweest, beviel goed, dus wie weet schuiven we volgende keer op naar het Salzburger land.v/ Dank alvast voor de tips!

Antwoord

Laat een opmerking achter..