‘Alles Alm’: familie wandeling naar de Johannes waterval in Obertauern

De ‘Alles Alm’ wandelroute in Obertauern is een familievriendelijke wandelroute. Hoogtepunt van de wandeling is de Johannes waterval, waar het water, onder donderend geraas, meer dan 60 meter naar beneden stort. Onderweg kom je langs verschillende speeltuinen waar de kinderen kunnen spelen en klimmen. Wij maakten deze wandeling dit voorjaar en waren behoorlijk onder de indruk. Wil je weten waarom? Lees dan snel verder…

Johannes waterval

De prachtige Johannes waterval.

Samenvatting wandelroute naar de Johannes waterval

Aantal kilometers: ca. 7 km.
Aantal hoogtemeters: 275 meter.
Duur: ca. 2 uur (ronde).
Classificatie: eenvoudig.
Geschikt voor kinderen: ja. Uitermate.
Geschikt voor kinderwagen: Vrijwel de hele route kan met een kinderwagen afgelegd worden. Alleen het stuk onder de waterval door is niet met een kinderwagen te doen.

De wandeling begint en eindigt bij de Gnadenalm.

De wandeling begint en eindigt bij de Gnadenalm.

Leuke familiewandeling: ‘Alles Alm’

‘Alles Alm’ is een leuke wandeling in de buurt van het bekende skigebied Obertauern. De wandelroute gaat over brede glooiende paden langs 10 plekken waar kinderen kunnen spelen en kunnen leren over de natuur. Onderweg heb je een prachtig uitzicht op het Hohe Tauern massief. Wij waren er begin juni, toen er nog sneeuw op de bergtoppen lag en er enorm veel smeltwater door de beken stroomde. Een prachtig gezicht. Extra leuk is dat je deze wandeling kunt uitbreiden met een bezoek aan de Johanneswaterval, één van de mooiste watervallen in SalzburgerLand. De ‘omweg’ langs de waterval kost je ongeveer 45 minuten extra, maar is absoluut de moeite waard.

alles alm

Onderweg heb je een prachtig uitzicht op de omliggende bergen.

10 speeltuinen

De ‘Alles Alm’ leidt je langs 10 verschillende speelplaatsen die elk een ander thema hebben. Bij elke speelplaats kunnen kinderen leren over de natuur. Natuurlijk kunnen ze er ook naar hartenlust klimmen en klauteren. De glijbaan, waterspeeltuin, het ‘marmottenhuis’ en het reuzen memoriespel waren bij onze kinderen het meest populair.

 

Waterspeeltuin bij de Gnadenalm in Obertauern

Halverwege de route kom je langs een leuke waterspeelplaats.

Schommelen met een heerlijk uitzicht op het Tauern massief.

Het reuze memorie spel onderweg.

Het reuze memorie spel onderweg.

Vergeet je regenjas niet!

Hét hoogtepunt van deze wandeling is natuurlijk de Johannes waterval. Hier stort het water meer dan 60 meter naar beneden. De wandelroute loopt  achter de waterval door. Zorg er daarom voor dat je je regenjas of zelfs regenpak meeneemt. Want zeker als het waait, kan je behoorlijk nat worden als je onder de waterval door loopt.

Vergeet ook niet om wat te eten en een drinkfles in je wandelrugzak te doen. Onderweg kom je weliswaar twee hutten tegen, maar met hongerige kinderen is het altijd aan te raden iets te eten bij je te hebben.

De Johannes waterval in Obertauern

De Johannes waterval is erg indrukwekkend.

Onder de johannes waterval

Een goede regenjas is onder de waterval geen overbodige luxe.

Eenvoudig, kind- en kinderwagenvriendelijk

De wandelroute ‘Alles Alm’ is zo’n 7 km lang. Wij deden er 3 uur over om hem af te leggen, maar dat was ook omdat we vaak en lang gestopt zijn om te spelen. Het wandelpad is breed en vlak en kan ook prima met de kinderwagen worden afgelegd. Erg steil is het niet. Het grootste deel van de weg is vlak, hooguit een beetje glooiend. Alleen het stuk van en naar de waterval is wat steiler.

Herfst in Oostenrijk, blauwe lucht

Een groot deel van de wandeling gaat over brede, vlakke paden.

Meer uitdaging? Kies voor de panoramaronde.

Wil je de wandeling wat uitdagender maken? Neem dan de ‘panorama rundweg’ naar de waterval. Deze gaat over wat steilere paadjes dwars door het bos. Onderweg kom je ook nog eens langs een paar mooie watervallen. Deze ‘omweg’ kost je zo’n 3 kwartier, maar is zeker met actieve kinderen de moeite waard. De panoramaronde staat heel duidelijk aangegeven, gewoon de gele bordjes volgen.

Als je deze route kiest is het wel aan te raden om te zorgen voor goede wandelschoenen. Onderweg moet je namelijk over smalle bospaadjes met wortels en een beek oversteken.

panoramaroute alles alm

Voor actieve kinderen is de panoramaronde een aanrader.

Praktische informatie en locatie

De ‘Alles Alm’ familiewandeling naar de Johannes waterval begint en eindigt bij de Gnadenalm. Dit restaurant ligt pal aan de B99, de provinciale weg van Radstadt naar Obertauern. De locatie van de Gnadenalm staat langs de weg heel duidelijk aangegeven. Rij je toch liever met je navigatiesysteem aan, voer dan het volgende adres in:  Gnadenalmstraße 20, 5562, Obertauern, Oostenrijk. 

Tijdens de zomer rijden er ook bussen vanuit Radstadt en Obertauern.

Bergwandelen » ‘Alles Alm’: familie wandeling naar de Johannes waterval in Obertauern

verder lezen op bergfamilie.nl

Laat een opmerking achter..