Bergfamilie.nl
- Alles voor je actieve vakantie in de bergen

Grensoverschrijdend genieten op het ‘Schmugglerpfad’ in Gargellen

Frank van Delden

Laatste update:

De smokkelaarswandeling in Gargellen

Ben je op vakantie in Montafon en op zoek naar een leuke, uitdagende wandeling? Dan kunnen we het ‘Schmugglerpfad’ in Gargellen echt aanbevelen. Wij liepen deze grensoverschrijdende hike op de grens van Oostenrijk en Zwitserland met onze kinderen en genoten van het prachtige uitzicht en de natuur onderweg. Wil je meer weten over deze bijzondere bergwandeling? Lees dan snel verder.

De smokkelaarswandeling in Gargellen
De smokkelaarswandeling in Gargellen

Samenvatting ‘Schmugglerpfad’ in Gargellen

Aantal kilometers: 8,6 km (ronde).
Aantal hoogtemeters: ca 615.
Duur: 4-6 uur.
Classificatie: gemiddeld met wat uitdagende stukken.
Geschikt voor kinderen: ja, voor kinderen vanaf een jaar of 10.

Grat wandeling Gargellen
Een echte bergbelevenis!

Grensoverschrijdende wandeling

Het Schmugglerpfad bestaat uit een aantal bergpaden waarover smokkelaars vroeger de grens tussen Oostenrijk en Zwitserland overstaken. Over de historische smokkelroute werd koffie, tabak, zeep, suiker en zout gesmokkeld terwijl kleding, boter, spek en leer de andere kant op ging. Ook werden er ieder jaar meer dan 400 stuks levend vee (voornamelijk koeien) op deze manier uit Oostenrijk naar Zwitserland gesmokkeld.

De smokkelaars droegen tot wel 40 kilo smokkelwaar op hun rug en waren erg geslepen. Zo werden de koffiebonen ongeroosterd vervoerd, zodat de douaniers ze niet zouden ruiken en werden de zolen achterstevoren onder de schoenen gespijkers. Op die manier liep de douane wanneer ze de sporen volgden van de smokkelaars weg, in plaats van er achteraan.

Welkom in Zwitserland: Schmugglerpfad
Een grensoverschrijdende wandelroute.

Eerst met de lift omhoog

De route begint boven aan de Schafbergbahn, de gondel in Gargellen. Deze brengt je snel naar het startpunt van de wandeling op 2.123 meter. Zeker wanneer je met kinderen bent is dit al een leuke belevenis op zich. Wat zijn de bergen hier mooi!

Die hard-bergwandelaars kunnen er trouwens ook voor kiezen om ook dit stuk te wandelen. Reken dan op zeker 2-3 uur extra wandeltijd en 700 extra hoogtemeters.

Schmugglerpfad met de gondel omhoog
Met de gondel omhoog.

Wandelroute voor sportieve wandelaars

Het Schmugglerpfad is een uitdagende, maar niet al te moeilijke wandelroute. De route is ruim 8,5 kilometer lang en onderweg leg je ruim 600 hoogtemeter af. De route is niet echt geschikt voor onervaren bergwandelaars, maar iedereen met een beetje ervaring in de bergen kan deze wandeling zonder al te veel problemen afleggen.

Verdwalen is er trouwens niet bij. De route staat heel goed gemarkeerd. De wandeling start bij het bergrestaurant Schafberg Husli (boven aan de gondel). Volg daar vandaan de borden naar het St. Antönier Joch (2.379 meter). Hiervandaan loop je langs de prachtige Gafiersee naar de bergtop Gafierjoch (2.415 meter). Dit is het hoogste punt van de wandelroute. Daarna daal je weer langzaam af naar het startpunt van de wandeling.

De wandelroute staat erg goed aangegeven.
De route staat erg goed aangegeven

Super afwisselend

Het Schmugglerpfad is een van de mooiste wandelingen in het Montafondal. Vooral omdat het landschap en de wandelpaden super afwisselend zijn. Onderweg wandelen we over smalle bergpaadjes, moeten  soms een klein sneeuwveld oversteken en ‘klimmen’ soms korte stukken over de rotsen. Bij de enige steile passage is een staalkabel aangebracht voor extra zekerheid. Wij deden de wandeling met onze kinderen van 10 en 12 jaar en ook zij konden deze route zonder problemen afleggen. Het is wel belangrijk dat je goede wandelschoenen draagt en ook voor kinderen zijn goede kinderwandelschoenen noodzakelijk.

Sneeuwveld oversteken in Gargellen
Op sommige plaatsen ligt nog (een beetje) sneeuw.

Spektakel: met de mountainkart omlaag

De wandeling eindigt waar die begonnen is, namelijk bij het bergstation van de gondel. Hier kan je er voor kiezen om met de gondel terug naar het dal af te dalen. Maar veel leuker is de afdaling met de mountainkarts. Op een driewieler met handremmen leg je een 6 km lang parcours af. Spektakel gegarandeerd! De mountainkart kan je ter plekke huren, maar omdat ze behoorlijk populair zijn, is het aan te raden om deze vooraf te reserveren. Dat kan bij de kassa in de sportwinkel bij het dalstation van de gondel.

 

Mountaincart in Gargellen
Spektakel: met de mountaincart omlaag

Tip: begin met een goed ontbijt

Wil je de wandeling over het Schmugglerpfad extra bijzonder maken? Op dinsdag, zaterdag en zondag kan je een bergontbijt in de Schafsberghüsli boeken. Hier kan je kiezen uit het meest uitgebreide ontbijtbuffet wat we ooit hebben gezien. Bovendien is het uitzicht vanaf het terras van het restaurant prachtig. Beter kan een wandeldag voor ons niet beginnen.

Meenemen naar het Schmugglerpfad

De wandeling over het Schmugglerpfad in Gargellen neemt zo’n 5-6 uur in beslag. Omdat het een echte bergwandeling is, is het belangrijk dat je goed voorbereid op pad gaat. Zorg daarom dat je in ieder geval de volgende zaken mee hebt:

Wil je nog meer tips over de wat je in je wandelrugzak moet stoppen? Lees dan onze handige wandel checklist.

Heb je een goede verrekijker? Neem die dan ook zeker mee. Wanneer je geluk hebt, kan je onderweg steenbokken, gemzen, alpenmarmotten en diverse roofvogels spotten.

 

 

 

Watersporten in Oostenrijk

Frank van Delden

Vanuit Oostenrijk schrijf ik over alles wat met bergen, avontuurlijke vakanties, kamperen en outdooractiviteiten te maken heeft. Mijn favoriete activiteiten zijn (toer)skiën, wandelen, (downhill) mountainbiken en fotograferen. Ik wil iedereen graag laten zien hoe veel er te zien, doen en te beleven is in de bergen.

Daarnaast heb ik inmiddels uitgebreide ervaring met het testen van de wandelschoenen, outdoorkleding, outdoorgear en gadgets.

Eerder Verschenen

Wandeltour met LOWA: de Rossbrand in Filzmoos

Nikwax voor thermokleding: zo vind je jouw perfect match

Ook Interessant

1 gedachte over “Grensoverschrijdend genieten op het ‘Schmugglerpfad’ in Gargellen”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.