- Alles voor je actieve vakantie in de bergen

Spelen, glijden en genieten op de familieberg Golm

Frank van Delden

Laatste update:

glijbaanpark Montafon
Vervelen is er niet bij!

Montafon is echt een topbestemming voor een vakantie in Oostenrijk met kinderen. Wij bezochten de regio deze zomer en werden verrast door de enorme hoeveelheid sportieve activiteiten die de regio te bieden heeft. De familieberg in Golm was de absolute favoriet van onze kinderen. Niet zo gek, want hier is echt van alles te beleven Met als hoogtepunten een lange glijbanenwandeling en de spannende zomerrodelbaan helemaal naar het dal.

glijbaanpark Montafon
Het glijbaanpark van Montafon op Berg Golm.

Met de gondel omhoog

Een bezoek aan de familieberg in Golm begint met een ritje met de gondel. Je kunt er voor kiezen om helemaal naar boven te gaan, of om uit te stappen bij een van de twee middelstations. Bij elke middelstation zijn andere activiteiten te vinden.

  • Middelstation 1: de start van de Golm-Alpine-Coaster, de zomerrodelbaan
  • Middelstation 2: de start van het Waldrutschenpark, de lange glijbanen wandeling
  • Bergstation: Golmi’s Forschungspfad, een familievriendelijke wandeling.

Wanneer je ruim de tijd hebt, kan je vanaf helemaal boven langzaam afdalen en zo alle activiteiten combineren. Op die manier kunnen families zich makkelijk de hele dag vermaken in Golm.

De gondel brengt ons tussen de wolken in Golm Montafon
De gondel brengt ons tussen de wolken.

Het Waldrutschenpark: vol gas naar beneden glijden

Voor ons was het Waldrutschenpark, een wandeling langs verschillende glijbanen, het voornaamste doel van ons bezoek aan de familieberg Golm. Deze wandeling begint bij het twee middelstation en gaat langs 7 spectaculaire glijbanen helemaal door tot aan het eerste middelstation. In totaal is deze wandeling 3 kilometer lang, maar hij is voorbij voordat we er erg in hebben.

De 7 glijbanen zijn tussen de 30 en 80 meter lang, snel, vol bochten en gelukkig ook leuk voor volwassenen. Sommige zijn zelfs zo leuk dat we ze twee of zelfs drie keer doen.

De Alpine-Coaster: de perfecte afsluiter

Wanneer je alle glijbanen hebt gehad, kan je er voor kiezen om het laatste stuk af te dalen over de Golm-Alpine-Coaster. Op deze zomerrodelbaan, ga je over een soort achtbaanrails de berg af. De snelheid kan je zelf bepalen door te remmen (of dat te laten). Op de rodel worden topsnelheden gehaald van zo’n 40 kilometer per uur. Kinderen vanaf 8 jaar (met een minimale lengte van 1.40 meter) kunnen zelfstandig in de rodel, kleinere kinderen kunnen met hun ouders samen op de rodel.

De rodelbaan in Golm is 2,6 kilometer lang en super tof. De baan is snel, zit vol bochten en het uitzicht onderweg is (op heldere dagen) prachtig.

De spectaculaire rodelbaan in Golm.
De spectaculaire rodelbaan in Golm.

Ideaal familie activiteit: zelfs op regenachtige dagen

Ben je op vakantie in Montafon en op zoek naar een leuke activiteit voor het hele gezin? Dan is een bezoek aan familieberg Golm echt een aanrader. Je kunt er prachtige wandelingen maken en de glijbanen en rodelbanen maken het tot een onvergetelijke belevenis.

Naast wandelen, glijden en rodelen is er nog veel meer te doen. Zo is er een klimpark, een tokkelbaan (Flying Fox) en meer dan genoeg plekken om te spelen.

Wij bezochten de berg op een middag waarop het flink bewolkt was en af en toe een regende. Zelfs op dagen met minder mooi weer is een bezoek zeker de moeite waard. De in- en uitstappunten van de glijbanen zijn met grote doeken overdekt, waardoor ze ook bij regen gewoon open zijn. Een regenjas of regenpak is dan natuurlijk wel aan te raden.

Glijbaan, gondel, zomer, regen
Ook een prima uitje bij regen: de glijbanen zijn overdekt.

Erlebnisberg Golm: praktische informatie en tips

Wil je familiberg Golm zelf een keer bezoeken tijdens je wandelvakantie in Oostenrijk? Hieronder staat praktische informatie zoals openingstijden, het adres en de toegangsprijzen. Meer informatie en de meest actuele informatie is (in het Duits) te vinden op de website Montafon.

Openingstijden

De gondel in Golm is tussen begin juni en eind september dagelijks geopend van 08:30 uur tot 17:00 uur. De Alpine Coaster, de spannende rodelbaan, is open van 09:30 uur tot 17:00 uur. Bij hevige storm of extreme regen, kunnen bepaalde attracties gesloten zijn.

Adres en parkeren

Het adres van de Golmerbahn is Seilbahnstraße 1, 6773 Vandans. Onderaan de gondel is een ruime parkeerplaats met meer dan voldoende parkeerplekken. Parkeren is gratis.

Meenemen naar Erlebnisberg Golm

De wandelingen op de familieberg in Golm eisen een weinig (minimale) inspanning. Je legt alleen de route omlaag af, en een groot deel nog glijdend ook. Kinderen zullen de meeste glijbanen meerdere keren willen afglijden en lopen daarom nog wat vaker op en af. Wandelschoenen in categorie A volstaan hier.

Wij nemen bij dit soort glijbanenwandelen altijd een handdoek mee. Dat glijdt een stuk sneller en zorgt er ook nog eens voor dat de wandelkleding een stuk minder vies wordt.

Daarnaast is het aan te raden om een shirt met lange mouwen mee te nemen om wondjes door het glijden te voorkomen. En een gladde broek die lekker glijdt op het staal van de glijbaan. Een trainingsbroek is hiervoor ideaal. Zo voorkom je ook dat je goede wandelbroek slijt.

Verder raden we aan om de volgende zaken je wandelrugzak te stoppen:


Vakantie in Schladming-Dachstein

Frank van Delden

Vanuit Oostenrijk schrijf ik over alles wat met bergen, avontuurlijke vakanties, kamperen en outdooractiviteiten te maken heeft. Mijn favoriete activiteiten zijn (toer)skiën, wandelen, (downhill) mountainbiken en fotograferen. Ik wil iedereen graag laten zien hoe veel er te zien, doen en te beleven is in de bergen.

Daarnaast heb ik inmiddels uitgebreide ervaring met het testen van de wandelschoenen, outdoorkleding, outdoorgear en gadgets.

Eerder Verschenen

Review: zonnebril Julbo Monterosa 2 getest

Korte huttentocht naar berghut La Gliere in La Plagne

Ook Interessant