Via Ferrata Silvrettasee: familievriendelijke Klettersteig bij de stuwdam in Montafon

Ben je op vakantie in Montafon en op zoek naar avontuur? Dan kunnen we de ‘Via Ferrata Silvrettasee’ aanraden. Afgelopen zomer deden wij deze familievriendelijke klettersteig bij de stuwdam op de Bielerhohe. Ondanks dat het niet zo mooi weer was, genoten we met volle teugen van deze sportieve uitdaging.

Via Ferrata Silvrettasee klettersteig

De familievriendelijke klettersteig bij de Silvrettasee.

Ontelbaar veel bochten op de Silvretta Hochalpenstraße

Klettersteig Silvrettasee ligt langs de Silvrettahochalpenstraße, de weg tussen Partenen in Montafon en Galtür (in Tirol). De route gaat over de Bielerhöhepas en is ruim 22 kilometer lang. In totaal zijn er maar liefst 34 haarspeldbochten, die je bijna allemaal moet rijden om bij de stuwdam te komen. Wanneer je onderweg een paar keer stopt om van het uitzicht en de natuur te genieten, heb je al snel 45 minuten nodig voor de reis naar deze leuke klettersteig.

Wanneer je het geluk hebt, dat het mooi weer is, is de route over de Silvrettahochalpenstraße prachtig. Wij hadden helaas de pech dat het enorm bewolkt was en we niet zo veel van de natuur en het uitzicht konden genieten. Maar zelfs dan is het een leuke route.

Foto: Golm Silvretta Lünersee Tourismus GmbH | Christoph Schöch

Klettersteigen tegen een stuwdam

De klettersteig bevindt zich op een bijzondere plek, we klimmen hier namelijk niet over rotsen, maar tegen een stuwdam. Op de stuwdam zijn tal van grepen, kabels, ladders en andere hindernissen aangebracht. Hoogtepunt van deze klettersteig is toch wel ‘de schommel’. Hier zweef je een stuk langs de muur aan een lang touw.

Silvrettasee Staumauer Klettersteig

Klettersteigen tegen een historische stuwdam.

110 meter klimmen in een uur

In totaal is de Klettersteig bij de Silvrettasee 320 meter lang (110 hoogtemeter). Met de reis van- en naar de stuwdam is het een activiteit waar je makkelijk 3-4 uur zoet mee kan zijn. Voor de route zelf moet je rekenen op ongeveer 1 uur klimtijd. Zeker wanneer je op de route over de Silvretta Hochalpenstraße uitgebreid de tijd neemt om van de bergen, natuur en het uitzicht te genieten. Wat een bijzondere ervaring is dit! De klettersteig is niet bijzonder technisch en redelijk makkelijk, maar de tocht is spectaculair in ieder opzicht. Het idee om op een stuwdam te klimmen, de uitgezette route en de bemoedigende bordjes met tekst onderweg maken het tot een bijzondere belevenis.

klimmen in montafon

Ze klimmen hier zo maar even omhoog.

Lunchen bij het Madlenerhaus

Heb je honger gekregen van het klimmen? Dan kunnen wij een lunch bij het Madlenerhaus echt aanbevelen. De kaisersscharrn die we hier vervolgens aten behoren tot één van de beste die we ooit gegeten hebben. En ook de rest van de kaart ziet er erg aanlokkelijk uit.

De Kaiserschmarrn zijn heerlijk!

De Kaiserschmarrn zijn heerlijk!

Klettersteig Silvrettasee: praktische informatie

Ben je op vakantie in Montafon en op zoek naar sportief avontuur? Dan is de ‘Klettersteig Silvrettasee’ echt een aanrader. De route is geschikt voor sportieve kinderen vanaf een jaar of 8 (minimale lengte 1,40 meter). Ga je met jongere kinderen op pad? Neem dan sowieso een gids mee.

Duur van een bezoek

Reken voor de hele klettersteig-route op ongeveer 1 uur. Maar met de reis er naar toe, kan je je hier makkelijk een halve dag vermaken.

Moeilijkheid, uitrusting en gids

De klettersteig bij de Silvrettasee valt in categorie B. De route is ook voor beginners goed te doen. Er zitten een aantal licht uitdagende passages tussen, maar over het algemeen is de route eenvoudig.

Om deze via ferrata te doen is een goede uitrusting noodzakelijk. Deze bestaat uit een klimgordel, klettersteigset en een helm. Vergeet ook niet om goede wandelschoenen aan te trekken. Beschik je zelf niet ver een goede uitrusting? Dan kan je die huren bij een van de vele sportwinkels in de buurt. Vraag naar een ‘Klettersteigset’.

Wanneer je al ervaring hebt in het klettersteigen, dan kan je deze route prima zonder gids doen. Ben je een beginner, dan is het aan te raden om een gids te boeken. Wij hadden een gids van ‘bergfuhrer montafon‘, het collectief van berggidsen in de regio.

Je kunt er ook voor kiezen om via het toerismebureau een klim met gids en materiaal te boeken. Dat kan vanaf 20 euro per persoon. Reserveren kan via deze website.

Klettersteig Montafon in de mist

Wij deden de Via Ferrata met gids.

Openingstijden

Deze Via Ferrata route is alleen in de zomermaanden (juli, augustus, september, oktober) geopend de rest van het jaar ligt er te veel sneeuw. Hou rekening met de actuele weersomstandigheden. Bij onweer, harde, regen en storm is het onverstandig om te gaan klettersteigen. Twijfel je of het weer goed genoeg is? Bel dan de informatielijn: +43 50 6686 133.

Kosten

Het beklimmen van de Klettersteig is kosteloos. De enige kosten waar je rekening mee moet houden zijn de tolkosten voor de Silvretta Hochalpenstraße (16,50 euro per auto) en eventueel de huur van klimmateriaal en gids.

Klettersteig uitrusting

Een klettersteigset kan je ter plekke huren.

Bereikbaarheid en parkeren

Om bij de stuwdam en de start van de klettersteig te komen, Kan je het beste parkeren op parkeerplaats van de Madlenerhutte, de berghut langs de Silvretta Hochalpinstraße. Deze staat duidelijk aangegeven op de bergpas. Parkeren is gratis.

Vanaf de parkeerplaats is het zo’n 10 minuten wandelen naar de start van de route.

vakantie Oostenrijk » Vorarlberg » Montafon » Via Ferrata Silvrettasee: familievriendelijke Klettersteig bij de stuwdam in Montafon

verder lezen op bergfamilie.nl

Laat een opmerking achter..