- Alles voor je actieve vakantie in de bergen

Outdoor activiteiten: dit zijn de leukste activiteiten voor buiten

Maaike Meerman

Laatste update:

Fietskleding met een extreem hoog draagcomfort
Fietskleding met een extreem hoog draagcomfort

Outdoor activiteiten zijn booming, steeds meer mensen willen graag buiten actief zijn, in de natuur. Nu hoef je niet direct naar de bergen af te reizen om actief te genieten van de natuur. Er zijn genoeg outdoor activiteiten in Nederland mogelijk. In dit artikel delen we onze favorieten outdoor activiteiten in Nederland en daarbuiten. Aan alle activiteiten wordt uitgebreid aandacht besteed op Bergfamilie, dus als je specifieke informatie over één van deze activiteiten zoekt, klik dan op de link om meer te ontdekken.

Outdoor activiteiten om actief buiten te zijn

 1. Wandelen
 2. Hiken
 3. Fietsen en mountainbiken
 4. Klimmen en boulderen
 5. Klettersteigen of via ferrata
 6. Trailrunnen
 7. Paardrijden
 8. Kanoën en kajakken
 9. Suppen
 10. Schaatsen
 11. Skiën en snowboarden
 12. Winterwandelen
 13. Langlaufen
 14. Toerskiën
 15. Sneeuwschoenwandelen
 16. Raften
 17. Canyoning

Outdoor activiteiten in Nederland en daarbuiten

De eerste tien outdoor activiteiten kan je uitstekend in Nederland beoefenen. Voor de overige activiteiten zou je naar de bergen moeten om ze echt te kunnen beleven. Hieronder lichten we alle activiteiten kort toe.

Wandelen: dé outdoor activiteit voor iedereen

Wandelen behoeft eigenlijk geen verdere uitleg. Het is de meest geliefde sport van Nederland en we doen het allemaal massaal. Of je nu een ommetje maakt met de hond of een lange afstandswandeling aflegt, het is allemaal wandelen. Een aparte vorm van wandelen die we graag nog willen voor mensen die het graag iets sportiever willen maken is Nordic Walking. Deze sport is ooit bedacht als zomertraining voor langlaufers en dankzij de stokken heb je een full body workout. Dus mocht je op zoek zijn naar een manier om het wandelen sportiever te maken, kijk dan vooral eens naar Nordic Walking.

Wandelen: de meest populaire outdoor activiteit.
Wandelen: de meest populaire outdoor activiteit.

Hiken: outdoor activiteiten in de bergen

Het verschil tussen wandelen en hiken blijft onderwerp van discussie. In het Duits en Engels bestaat er meer consensus over deze termen en daarom volgen we deze talen in onze definitie. Hiken is wandelen met een rugzak in de bergen. Het beklimmen van bergtoppen, alpine tochten, alpen oversteken, dit is allemaal hiken. Net iets avontuurlijker dan wandelen dus. Maar ook een bergwandeling door Zuid Limburg (al dan niet met eigen tent) valt onder hiken. Je kan het zo avontuurlijk maken als je zelf wilt.

Hiken is naar een bergtop wandelen
Een hike brengt je naar dit soort plekken.

Fietsen en mountainbiken: veelzijdige outdoor activiteiten

Voor ons Nederlanders zijn deze sporten niet vreemd. Fietsen, mountainbiken en e-biken wordt ons met de paplepel ingegoten en zijn heerlijke outdoor activiteiten die je perfect in de natuur kan uitoefenen. Van wielrennen tot downhill biken, het spectrum is enorm en lijkt nog groeiende. Deze outdooractiviteit kan je natuurlijk in vele landen beoefenen. Lees bijvoorbeeld eens onze artikelen over fietsvakantie in Oostenrijk, fietsen in Turkije of fietsen in Frankrijk.

Fietsen en mountainbiken als outdooractiviteit
In nederland kan iedereen fietsen en mountainbiken.

Klimmen en boulderen: geliefd in Nederland en daar buiten

In Nederland is klimmen helaas geen outdoor activiteit, al is het aantal klimmuren wat buitenstaat in opkomst. Het wordt naar onze mening pas een outdoor activiteit als je aan een echt rots hangt, en dat is helaas niet mogelijk. Maar vindingrijk als we zijn, zijn de klimhallen in Nederland rijk vertegenwoordigd. En wij hebben de eerste klimhal zonder mogelijkheden om te boulderen ook nog niet gevonden. Om te kunnen beginnen met klimmen, is een korte instructiecursus noodzakelijk. Maar daarna ben je vrij om zo vaak en zo lang te klimmen als je maar wilt. Een heerlijke sport, die zeer verslavend kan zijn.

Een andere optie om buiten te klimmen (in Nederland en in andere landen) zijn de klimparken die als paddestoelen de grond uitschieten. Sommige klimparken zijn zo groot dat je je hier rustig een hele dag kan vermaken. Ervaring is niet vereist. Kijk goed naar de minimale vereiste lengte van een klimpark, voordat je met het hele gezin afreist. En wanneer het klimpark voorzien is van een tokkelbaan of flying fox, kijk dan ook naar het gewicht wat hiervoor vereist is, voor kleine kinderen (onder 1m40 en beneden de 25 kilo) zijn er vaak nog behoorlijk wat restricties.

Op avontuur in het klimpark
Klimmen en klauteren in een klimpark.

Klettersteigen of via ferrata: één met de bergen

Deze twee begrippen betekenen hetzelfde. Bij het klettersteigen (duits) of via ferrata (Italiaans) wordt het hiken en klimmen gecombineerd. Je beklimt een berg over ijzeren hulpstukken gezekerd aan een klimgordel. Dit is een veilige manier om met de klimsport in aanraking te komen. Kinderen vinden het fantastisch en volwassenen zonder hoogtevrees ook. In Oostenrijk en het Noorden van Italië zijn talloze klettersteigen te vinden. Wil je voor de eerste keer klettersteigen? Ga dan met een gids op pad. Deze legt alles nauwkeurig uit en kan voor het bijhorende materiaal zorgen. Wanneer je precies weet hoe het moet, dan kan je ook zelfstandig op pad.

klimmen in montafon
Klettersteigen in Montafon op de stuwdam.

Trailrunnen: de outdoor activiteit voor duursporters

Trailrunnen is enorm in opkomst. In Oostenrijk zagen we vijf jaar geleden de eerste jonge outdoor liefhebbers met wandelstokken tegen de bergen omhoog rennen. Met drooggetrainde lichamen, minimale bedding en een ultra lichte uitrusting schieten ze geluidloos voorbij. Maar ook in Nederland is trailrunnen mogelijk. Je hebt alleen maar een paar trailrunschoenen en een paar trailrunstokken nodig en je bent klaar om te gaan. Rennen doe je door de bos, op speciale trails. Maar vaak genoeg worden gewone wandelpaden gebruikt. Een goede conditie en hardloopervaring is uiteraard een enorme pré wanneer je aan trailrunnen wil beginnen.

Trailrunnen is hardlopen over trails in de natuur
Trailrunnen vraagt niet om veel materiaal.

Paardrijden: outdoor activiteiten voor dierenvrienden

Een oeroude outdoor activiteit die eigenlijk nooit aan populariteit heeft verloren. Met deze outdoor activiteiten kan je je liefde voor natuur, sport en dieren verbinden. Mensen die nog nooit hebben paardgereden (zoals wijzelf tot 3 jaar geleden) weten niet hoe fantastisch dit eigenlijk is. In Nederland zijn veel mogelijkheden tot paardrijden, maar in Frankrijk zijn er nog veel meer. Hier kan je ook paardrijden door de sneeuw wanneer je hier in de winter komt. Een magische ervaring.

paardrijden in champagny le haut de ultieme outdooractiviteiten
Paardrijden door de Franse natuur.

Kanoën en kajakken: outdoor activiteiten op het water

De eerste outdoor activiteiten in het rijtje die op het water plaatsvinden. Kanoën en kajakken zijn (wat ons betreft) echte mooi weer sporten. Nederland heeft een breed aanbod in deze outdooractiviteiten. Van kajakken door de grachten van Utrecht tot het verkennen van de Friese meren. Deze manier van kanoën en kajakken vraagt wel een flinke portie geduld omdat je alles op eigen kracht moet doen.

Wij geven daarom de voorkeur aan kanoën en kajakken in rivieren met een flinke stroomversnelling zoals in de bergen van Oostenrijk, Frankrijk of Tsjechië (maar vast op nog veel meer plekken). Dat is minder pedellen en meer actie.

Kanovaren op de Enns.

Suppen: ontspannend en inspannend tegelijkertijd

Stand up Paddelen. Het klinkt misschien niet direct als een outdoor activiteit, maar je doet het buiten en het is een stuk intensiever dan het eruit ziet. In Nederland zijn er veel mogelijkheden en eigenlijk is dit één van die outdoor activiteiten die in Nederland leuker is dan in Oostenrijk of andere landen zonder zee. Op een binnenmeer is het gewoon een stuk rustiger dan aan onze kusten. Doe er je voordeel mee en huur eens een sup. Hier lees je alles over beginnen met Suppen en welke verschillende soorten van deze activiteit allemaal mogelijk zijn. Je kan natuurlijk ook direct je eigen supboard kopen zodat je er elke dag op uit kan.

Suppen op de 'Krummschnablsee'
Suppen: rustgevend over het water glijden.

Schaatsen: Nederlandse favorieten outdooractiviteit voor de winter

Ook in de winter is er genoeg buiten te beleven. We beginnen met de favorieten wintersport in Nederland: schaatsen. Wanneer het flink gevroren heeft vraagt het slechts om een relatief kleine investering in een paar schaatsen en je kan los. Mocht je de smaak goed te pakken hebben, dan kan je doortrainen voor de tocht der tochten: de Elfstedentocht. Omdat de kans dat die in Nederland gehouden kan worden niet zo groot is, raden we je aan je in te schrijven voor een alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee in Oostenrijk, daar gaat deze tocht gewoon door van de winter!

Schaatsen is de favoriete outdooractiviteit van veel Nederlanders.
Schaatsen is de favoriete outdooractiviteit van veel Nederlanders.

Skiën en snowboarden: bekendste wintersport activiteiten

Skiën en snowboarden staat bewust buiten het binnenlandse bereik. Ze behoren tot onze favorieten outdoor activiteiten en we hebben dan ook heel wat uren in de Nederlandse skihallen doorgebracht. Maar eerlijk is eerlijk, het komt niet in de buurt van het echte wintersporten (al is het natuurlijk een prima techniek training). Skiën en snowboarden behoeft verder niet veel uitleg.

Outdoor activiteiten met het hele gezin
De perfecte outdoor activiteit voor het hele gezin.

Winterwandelen: wintersporten maar dan anders

Winterwandelen is niet meer dan wandelen in een winterse omgeving. Soms hebben we geluk en krijgt Nederland een strenge winter. Dan zou je in Nederland kunnen winterwandelen. Maar meestal komt het niet zover en kan je alleen winterwandelen in Oostenrijk of andere landen met een sneeuwrijke winter. Dan pluk je wel gelijk de vruchten van de prachtige uitzichten, verlaten natuur en de knusse berghutten. Zorg wel voor een paar goede winterwandelschoenen en een warme outfit.

winterwandelen obertauern
Ga jij winterwandelen?

Langlaufen: wintersport voor duursporters

Langlaufen behoort tot onze favorieten winter outdooractiviteiten. Wanneer het mogelijk is ruilen we onze dagelijkse hardloopronde graag in voor een uurtje langlaufen. Met langlaufen verbrand je niet alleen veel calorieën, je traint ook nog eens je hele lichaam. Daarbij is het gewoon heel erg lekker om te doen. Het is een laagdrempelige activiteit om op te pakken. Voor een paar euro huur je een setje langlaufski’s, schoenen en langlaufstokken en de meeste loipes (pistes voor langlaufers) zijn gratis toegankelijk. Er staat je dus niks in de weg om deze winter nog te beginnen met langlaufen.

Langlaufen is een van de outdooractiviteiten voor duursporters
Langlaufen is snel geleerd.

Toerskiën twee outdoor activiteiten in één

Toerskiën is onze absolute lievelings outdoor activiteit. Het kost wat tijd, en flink wat materiaal, maar het is zo machtig mooi. Met ultra lichte skies met vellen eronder loop je door het verlaten sneeuwlandschap tegen de berg omhoog. Wanneer je de top van de berg bereikt (meestal na meerdere uren) haal je de vellen van je skies, zet je je schoenen vast in je skies en daal je de berg al skiënd af. Je kan daarbij afdalen (en opstijgen) over de piste, maar wanneer je je veilig voelt (en over lawine materiaal en kennis beschikt) kan het natuurlijk ook off piste. Toen tijdens de corona winter de skigebieden dichtgingen hebben vele inwoners van Alpenlanden deze sport omarmt. Het gevolg is dat de sport niet langer gratis is en veel gebieden een ticket voor het toerskiën verlangen als je de pistes gebruikt. Maar eigenlijk maken die paar euro’s ook niet meer uit nadat je duizenden euros in de nodige materialen geïnvesteerd hebt.

toerskiën favorieten outdoor activiteit
Toerskiën in Radstadt.

Sneeuwschoenwandelen: één met de natuur

Rust, stilte, verlaten landschappen en waarschijnlijk zie je ook nog wat wildlife. Sneeuwschoenwandelen is de meest rustige outdoor activiteit in dit hele rijtje. Maar dat zegt niet dat het niet inspannend is! Integendeel, je moet over een goede conditie beschikken. Bij het sneeuwschoenwandelen bindt je speciale schoenen met een groot drijfoppervlak onder je eigen wandelschoenen om zo de diepe, onaangetaste sneeuw te verkennen. Doe dit altijd met gids, die het landschap kent.

Sneeuwschoenwandeling rustige outdoor activiteiten
Sneeuwschoenwandelen door het Murtal. Fotocredits: Weges

Raften: dé watersport onder de outdoor activiteiten

Rafting is een outdoor activiteit voor het hele gezin en voor adrenalinezoekers. Over de hele wereld is rafting mogelijk, zolang er maar stromend, wild water is. Zo waren we raften op Bali, in Frankrijk en in Oostenrijk. Met zo’n 8 man ga je in een grote rubberen raft (soort boot) en daal je een woeste rivier af. Enig vereisten is dat je moet kunnen zwemmen. Ter veiligheid krijg je altijd een helm en een zwemvest. Wetsuits krijg je in sommige landen wel, maar zeker niet overal.

Rafting in Serre Chevalier
Rafting in Serre Chevalier

Canyoning: koning van de outdoor activiteiten

Tot slot deze waanzinnig toffe outdooractiviteit: canyoning. De naam komt van het Engelse woord voor kloof: canyon. En daarmee zegt het alles wat deze sport is: springen, glijden en abseilen door een kloof. Je voortbewegen door (het water in) een kloof is een bijzondere ervaring en werkt behoorlijk verslavend. Het is niet geschikt voor mensen met hoogtevrees want je moet soms vanaf grote hoogte springen. Maar het is altijd een onvergetelijke ervaring.

Canyoning is een van de mooiste outdoor activiteiten.
Canyoning in de Seisenbergklamm
Geniet

Maaike Meerman

Ik ben gek op bergen, natuur en lekker eten. Eigenlijk ben ik altijd buiten en onderweg. In alle seizoenen, in alle weersomstandigheden en op alle manieren. Het liefst onderneem ik activiteiten met de leukste mensen die ik ken, mijn eigen gezin. Maar ik kan heel erg genieten van een vakantie met vrienden of gewoon helemaal alleen.

De afgelopen jaren heb ik ontelbaar veel avontuurlijke activiteiten ondernomen en outdoorkleding en gear getest. Op bergfamilie.nl deel ik al mijn ervaringen.

Eerder Verschenen

Via Ferrata Silvrettasee: familievriendelijke Klettersteig in Montafon

Sport bh wassen: zo was je een sportbh op de juiste manier

Ook Interessant