Montafon: een paradijs voor avontuurlijke families

We zijn de afgelopen jaren op heel wat bestemmingen geweest, maar niet vaak was ons programma zo gevarieerd als in Montafon. In de twee dagen die we in deze regio doorgebracht hebben, gingen we downhill mountainbiken, hiken, zomerrodelen, glijden en natuurlijk genoten we ook nog van authentieke Oostenrijkse ‘gemutlichkeit‘ en het lokale eten. Aan het einde van deze trip kunnen we eigenlijk maar een conclusie trekken: twee dagen is veel te kort voor een vakantie in deze prachtige regio.

Blij in Montafon op de 3 seenweg
Montafon is een paradijs voor een avontuurlijke familie vakantie.

Montafon: 8 dorpen, 1 vakantieregio

Montafon is een vakantieregio die bestaat uit 8 dorpen: Bartholomäberg, Gargellen, Gaschurn-Partenen, Schruns-Tschagguns, Silbertal, St. Anton am Montafon, St. Gallenkirch-Gortiphl en Vandans. Je vindt het Montafondal in Vorarlberg, helemaal in het Westen van Oostenrijk, dicht tegen de Zwitserse grens aan. De Zwitserse invloeden merk je nog steeds. Met name aan het vriendelijke dialect dat de inwoners hier spreken. 

Zelf verblijven we in Schruns, het grootste dorp van de regio en een ideale uitvalsbasis om Montafon te ontdekken.

Direct op avontuur 

Nog voordat we in ons hotel ingecheckt zijn, staat ons eerste avontuur al op het programma. We gaan downhill mountainbiken in het Trailpark Hochjoch, het nieuwe bikepark dat deze zomer voor het eerst open is. Voordat we van start kunnen, moeten we eerst onze uitrusting ophalen. Bij de lokale fietsverhuurder, onderaan de lift, huren we een downhill mountainbikes. Deze hebben brede banden, nauwelijks versnellingen, extra vering en goede remmen. Om onze uitrusting compleet te maken, krijgen we ook nog een fietshelm en extra bescherming voor onze benen en armen mee. Als we onze uitrusting compleet hebben, is het tijd om met de gondel omhoog te gaan.

Downhill Biken in Montafon, uitrusting.
Een speciale Downhill MTB en uitrusting, kan je onderaan de lift huren.

Trailpark Hochjoch: afdalen van 1.850 meter

De flowtrails van Trailpark Hochjoch beginnen bij het bergstation van de Hochjoch gondel bij Silvretta Montafon. Na het uitstappen nemen we eerst even de tijd om van het waanzinnige uitzicht te genieten. We staan met een fiets op ruim 1.850 meter en hebben uitzicht op ontelbaar veel bergtoppen. Dan is het tijd om onze uitrusting nog een keer goed te controleren en onze eerste afdaling te maken.

Nog even van het uitzicht genieten voor we omlaag gaan - downhill mountainbiken Montafon
Nog even van het uitzicht genieten voor we omlaag gaan.

3 trails naar het middelstation

In Trailpark Hochjoch zijn drie flowtrails te vinden. De Hubertus Trail is de makkelijkste. Deze is ruim 4 kilometer lang, en eindigt weer bij het middelstation. Deze trail is blauw gemarkeerd, wat het meest eenvoudige niveau is. De smalle paadjes zitten vol vloeiend hobbels en spannende bochten. De Hubertus trails is dan ook vooral gericht op families. Als kinderen goed kunnen fietsen, kunnen ze hier zelfstandig van af. Zelf vind ik het vooral geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 12.

De twee andere trails Kilka Wald Trail (2,5 kilometer lang) en Wolfsgruaba Trail (ca 225 meter) zijn als rode afdaling gemarkeerd. Deze zijn uitdagender en meer gericht op meer ervaren downhillers.

Niet moeilijk, wel spannend

Afgelopen jaren hebben we al enige ervaring opgedaan met het afdalen over trails. De techniek is niet zo moeilijk maar vraagt wel een portie lef. De beste methode is om te staan op de pedalen en voornamelijk met de achterrem (rechts) te remmen. Verder is het de truc de scherpe bochten zo hoog mogelijk in te sturen. Iets wat ik vooral een mentale uitdaging vind. Het hoog infietsen van zo’n bocht vereist een flinke portie lef. Maar eerlijk is eerlijk, de Hubertus Trail in Montafon is niet al te moeilijk en vooral erg vermakelijk met een paar verrassende elementen. Zeker tijdens een vakantie met actieve tieners kan ik het echt aanraden. Het is gewoon heel gaaf!


Waanzinnige wandelbestemming

Veruit de meeste vakantiegangers komen naar Montafon om te wandelen. Op zich niet zo gek, geologisch gezien is Montafon een wereld van uitersten. Zo zijn er maar liefst vier verschillende landschapstypes, die allemaal compleet anders zijn. Onder de naam Alpenmozaïek Montafon, zijn tal van wandelroutes verzameld in de verschillende delen van Montafon: De steile, stenige Rätikon, het groene Verwall-dalm de hoge bergtoppen van het Silvretta-massief en de lagergelegen wandelroutes in het dal.

Montafon is een waanzinnige wandelbestemming
Montafon is een waanzinnige wandelbestemming

Hiken langs 3 meren

Met zo veel keuze is er voor iedereen wel een mooie hike te vinden. Daarom staan we de volgende ochtend al om 9 uur bij de gondel. We gaan helemaal naar de top om daar de Golmer Seenweg te wandelen. Deze 8,5 kilometer lange hike start bij het bergstation van de Golmerbahn. Het eerste deel van de wandeling gaat over ‘grat’, de bergrug, naar de top. Of we nu links of rechts kijken, het uitzicht is echt fantastisch. We hiken naar twee bergtoppen, de Latschätzkopf en de Kreuzjoch. Het begin van de klim is behoorlijk stevig, maar goed te doen. Sowiese is deze wandelroute is erg geschikt voor families.

Drie verfrissende bergmeren

Nadat we de traditionele familiefoto op de top geschoten hebben, gaan we op weg naar de drie meren waarnaar deze route vernoemt is. Hoewel je bij alle meren kunt stoppen om even af te koelen of pootje te baden, kiezen wij er voor om alleen een lange pauze te maken bij het tweede meer. Het water van het meer is koud en is heerlijk verfrissend op deze warme zomerdag. Nadat we het derde meer gepasseerd zijn, dalen we weer af naar het bergstation, wat zowel het start- als het eindpunt van deze wandeling is.

Waldrutschenpark Golm: glijden naar beneden

Families met kinderen kunnen hun hart ophalen bij Erlebnisberg Golm. Op deze berg is voor families van alles te beleven. Naast de prachtige Golmer 3-meren wandeling, is er ook een tof klimpark, een coaster en het ‘Waldrutschenpark‘. Hier zijn, langs de wandelroute, 7 toffe glijbanen die de wandeling omlaag nog veel leuker maken. De eerste glijbaan is te vinden bij het tweede middelstation en de laatste glijbaan ligt net voor het eerste middelstation. In totaal is deze wandeling 3 kilometer lang, maar omdat de kinderen van de enen naar de andere glijbaan rennen, is het voorbij voordat we er erg in hebben.

Het 'Waldrutschenpark' in Golm.
Het ‘Waldrutschenpark’ in Golm.

Uitdagend klimpark

Zelfs na de 10 kilometer hiken en alle glijbanen, hebben onze kinderen nog wat energie over. Ze zijn dan ook blij dat we ook nog tijd hebben om het Waldseilpark Golm, dat aan de andere kant van het stuwmeer te vinden is, te bezoeken. Na een korte introductie van de klimgordel, is het tijd om zelf te gaan klimmen en de 11 verschillende routes te gaan uitproberen. Op advies van de klimcoach beginnen we met een gevarieerde blauwe klimroute. Hier klimmen we over balken, evenwichts-hindernissen en over kabels en andere obstakels. Daarna gaan we door naar de twee rode en de zwarte route. Deze zijn een stuk uitdagender. De obstakels zitten hoger in de bomen en we moeten zo ongeveer elke spier in ons lichaam gebruiken om de hindernissen te overwinnen. Extra leuk is dat aan het einde van elk parcours een gave zipline is gemaakt. Dat maakt het extra leuk! Al met al kan je je hier rustig 2-3 op een geweldige manier vermaken.

Zo veel meer te beleven in Montafon

Naast downhill mountainbiken, prachtige hikes, de kindvriendelijke wandelingen bij Golm en het klimpark is er nog veel meer te beleven in Montafon.  Hieronder staan een aantal uitgebreide beschrijvingen van de activiteiten die wij de afgelopen jaren in Montafon hebben ondernomen:

Eten en accommodatie in Montafon: onze tips

De zomer in Montafon biedt alle elementen voor een avontuurlijke familievakantie. Ook op gebied van eten en overnachten hebben we een aantal hoogtepunten beleefd. Deze delen we graag met je:

  • We overnachtten in Hotel Zimba. Een luxe hotel, vlakbij de skilift en het dorpscentrum van Schruns. Het hotel beschikt over mooie kamers en heeft fantastische wellness faciliteiten.
  • We eten ’s avonds een 7-gangen menu het restaurant van hotel Zimba. Je kunt dit als halfpension bijboeken, maar je kan hier ook eten als je niet in het hotel verblijft. Het eten hier is werkelijk fantastisch, niet alleen typische Oostenrijkse gerechten, maar ook verrassende internationale gerechten staan op het menu.
  • Lunchen deden we onder meer bij het St Josefsheim. Hier hebben ze een wisselend dagmenu en een kaart met verschillende gerechten.
  • Voor meer informatie over zomervakantie in het Montafon, accommodaties en activiteiten kijk je op de officiële website van de regio.

Onze reis naar Montafon werd mede mogelijk gemaakt door door Montafon TourismusVorarlberg Tourismus en onze enthousiaste kinderen Daan en Nolan.

Bergfamilie.nl » vakantie Oostenrijk » Vorarlberg » Montafon: een paradijs voor avontuurlijke families

verder lezen op bergfamilie.nl

Laat een opmerking achter..

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Bergfamilie.nl is een uitgave van Paper Moon Media KG, Waldherrstrasse 6, Untertauern, Oostenrijk