- Alles voor je actieve vakantie in de bergen

Zomer in Kleinwalsertal: een familievakantie om nooit te vergeten

Maaike Meerman

Laatste update:

Zomer in Kleinwalsertal
Bergzomer in Kleinwalsertal.

Zomer in Kleinwalsertal staat bol van outdoor mogelijkheden. De vandaag een gemoedelijke wandeling naar een berghut, morgen een spannende klettersteig. Er zijn wandeltochten van meerdere dagen, e-bike touren, mountainbike routes en ook trailrunnen wint steeds meer terrein. Welke activiteiten je ook wilt ontdekken, in Kleinwalsertal ben je aan het juiste adres. Wij verbrachten twee dagen in deze bijzondere regio in Vorarlberg. Twee dagen lang dompelden we ons om in een uitbundige bergwereld vol activiteiten. En dat zag er zo uit.

We verblijven in Riezlern, één van de dorpjes in het Kleinwalsertal. Riezlern is een sfeervol dorp, met een echte outdoor vibe. De Walserbus rijdt ongeveer drie keer per uur door het dorp en er zijn vele outdoorwinkels, bergsport shops en kleine restaurants en cafés in het dorp.

Heel veel voordeel met de Allgäu-Walser Card

Bij aankomt in ons hotel (Haller’s Posthotel in Riezlern) ontvangen we de kosteloos de Allgäu-Walser Card. Met deze kaart kunnen we gratis gebruik maken van het busnetwerk waardoor we de auto bij het hotel kunnen laten staan. Daarbij zijn veel uitjes, waaronder de gondels en stoeltjesliften gratis toegankelijk met deze kaart. Kijk voor meer informatie en alle uitjes die door de kaart ondersteund worden op deze website.

Familievakantie in Kleinwalsertal

Natuur bewust beleven, dat kan in het Kleinwalsertal. Onder de naam Natuur bewust beleven (‘Natur bewust erleben’) is de regio een initiatief gestart om haar bewoners en bezoekers op nieuwe manieren kennis te laten maken met de natuur. Zo worden er evenementen in dit thema georganiseerd, zijn er speciale themadagen en zijn er wandelingen ontwikkeld waar de natuur bewust beleeft kan worden. Voor kinderen zijn er speciale initiatieven zoals het ‘natuur onderzoekers avontuur’.

Natuur bewust beleven
Zomer in Kleinwalsertal: Natuur bewust beleven.

Fijne familiewandeling voor natuurverkenners

Met de bus rijden we van ons hotel in Riezlern naar Mittelberg voor een familievriendelijke wandeling. Gewapend met een ‘Waldforscherbuch‘ een vergrootglas en een stapel potloden beginnen we aan het ‘Waldforscher Abenteuer‘. Deze korte wandeling loopt door het Gemstalertal langs de Schwarzwasserbach. De route loopt volledig door het bos en langs het water. Onderweg wandelen we lang 11 informatiepunten waar we, met het boekje, vragen moeten beantwoorden en zo spelenderwijs over het leven van de wilde deren in deze prachtige omgeving leren.

Zomer in Kleinwalsertal is dicht bij de natuur

De wandeling is maar 5,5 kilometer lang maar onze jongste zoon gaat zó op in het verhaal en de opdrachten dat we ruim twee uur onderweg zijn. Rennend van informatiebord naar informatiebord en speurend naar dieren om te bekijken onder het vergrootglas. Ook de insecten in de buurt van het water moeten eraan geloven.

Halverwege deze wandelroute staan maar liefst twee berghutten. Maar onze zoon heeft geen tijd voor iets banaals als eten, hij gaat volledig op in zijn nieuwe rol als natuur onderzoeker. Wanneer de laatste vragen beantwoord zijn, zoeken we een plek aan het water om een beetje te pootje baden en de puzzle in te vullen. We zijn letterlijk en figuurlijk een stuk dichter bij de natuur gekomen.

Klettersteigen op de Walser Klettersteig

De tweede dag staan een spannende activiteit op ons programma, een absolute favoriet van onze tieners: klettersteigen. We doen de Walser Klettersteig, een niet al te moeilijke route aan de Kanzelwand. Deze sportklettersteig staat bekend als familie vriendelijk met een moeilijkheidsgraad van B-C.

Vanaf het bergstation van de Kanzelwandbahn wandelen we in 15 minuten naar het startpunt van de klettersteig. Omdat iedereen al ervaring heeft met het klettersteigen, gaat de gids snel door de instructies in. Beide karabiniers aanhaken, afstand houden en ten allen tijden gezekerd blijven.

Familievriendelijke Klettersteigroute

De Walser Klettersteig begint makkelijk. Het is meer uitdagend wandelen met snelle steiging. Maar na zo’n 30 minuten wordt het spannender. We moeten flink klimmen en hebben nu ook wat meer kracht nodig. De gids legt uit dat dit een typische sportklettersteig is. Lichamelijk worden we een beetje uitgedaagd en dat is leuk.

Het hoogtepunt van de klettersteig is een soort brug waarover we moeten ‘koorddansen’. Voordat we aan dit stuk beginnen, wisselen we posities. De kinderen mogen nu voorop. Dat laten ze zich geen tweede keer zeggen en daar gaan ze. Ze schieten de brug over en we hebben moeite om ze nog bij te houden.

Niet veel later bereiken we de top. We zijn best trots dat we dit zo soepel gedaan hebben. Vanaf de bergtop hebben we een waanzinnig uitzicht over de Allgäuer Alpen, de Lechtaler Alpen en het Kleinwalsertal zelf. Zittend op de top eten we wat en drinken we wat terwijl we het uitzicht in ons opnemen. Zomer in Kleinwalsertal is sportief genieten!

Zwemmen in Riezlern

Wanneer de kletterteig erop zit, is het net na het middaguur en wijst de thermometer 30 graden aan. Dat is warm! We besluiten na de lunch te zwemmen in het zwembad van Riezlern. Met de Allgäu-Walser Card krijgen we hier 50% korting. We zoeken een schaduwrijke plek onder één van de bomen en springen zo snel mogelijk het frisse water in.

De kinderen vertrekken ondertussen naar de glijbaan. Het zwembad wordt deze warme middag goed bezocht, en dat begrijpen we wel. Het is de ideale plek om bij te komen van inspannende activiteiten op een warme zomerse dag als vandaag.

Zomer kleinwalsertal: zwembad Riezlern
Afkoelen bij het zwembad in Riezlern.

Eten en accommodatie in Kleinwalsertal: onze tips

De zomer in Kleinwalsertal biedt alle elementen voor een avontuurlijke familievakantie. Ook op gebied van eten en overnachten hebben we een aantal hoogtepunten beleefd. Deze delen we graag met je:

  • We overnachtten in Haller’s Posthotel. Een familiehotel wat helemaal in het teken staat van outdoor vakantie. Hier helpen ze je aan de beste tips voor wandelingen, fietstochten en andere activiteiten in Kleinwalsertal.
  • We eten ’s avonds in het restaurant van Haller’s Posthotel. Je kunt dit met halfpension bijboeken, maar je kan hier ook eten als je niet in het hotel verblijft. Het eten hier is werkelijk fantastisch, niet alleen typische Oostenrijkse gerechten, maar ook verrassende internationale gerechten staan op het menu.
  • Lunchen deden we onder andere bij Cantina Vertical (tegenover de Kanzlerwandbahn). Hier serveren ze uitmuntende sandwiches en smoothies. En enorme grote stukken taart.
  • Voor meer informatie over zomervakantie in het Kleinwalsertal, accommodaties en activiteiten kijk je op de officiële website van de regio.

Onze reis naar Kleinwalsertal werd mede mogelijk gemaakt door door Kleinwalsertal Tourismus, Vorarlberg Tourismus en onze enthousiaste kinderen Daan en Nolan.

Injijni

Maaike Meerman

Ik ben gek op bergen, natuur en lekker eten. Eigenlijk ben ik altijd buiten en onderweg. In alle seizoenen, in alle weersomstandigheden en op alle manieren. Het liefst onderneem ik activiteiten met de leukste mensen die ik ken, mijn eigen gezin. Maar ik kan heel erg genieten van een vakantie met vrienden of gewoon helemaal alleen.

De afgelopen jaren heb ik ontelbaar veel avontuurlijke activiteiten ondernomen en outdoorkleding en gear getest. Op bergfamilie.nl deel ik al mijn ervaringen.

Eerder Verschenen

Review HOKA Women’s Anacapa 2 Low GORE-TEX – wandelschoenen voor alle omstandigheden

Dít is de mooiste winterwandeling van Stubaital en zó kan je hem zelf doen

Ook Interessant

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.