- Alles voor je actieve vakantie in de bergen

Dít is de mooiste winterwandeling van Stubaital en zó kan je hem zelf doen

Maaike Meerman

Laatste update:

stubai winterwandeling
De wandelroute gaat geheel door het bos.

Steeds vaker gaan we tijdens de wintersport wandelen. Niet zomaar wandelen, maar winterwandelen. Over besneeuwde wandelpaden dwars door de natuur. Door te winterwandelen in Oostenrijk ontsnappen we aan de drukte en beleven we de natuur van nog dichterbij. Dichterbij de natuur, maar ook dichter bij elkaar. Meestal kiezen we voor een wandeling van ongeveer 2 uur. Zo kunnen we de wandeling combineren met een andere activiteit en is het voor de kinderen ook overzichtelijk. Tijdens sommige winterwandelingen nemen we een rodel (slee) mee. Dan kunnen we na afloop naar beneden rodelen. Zo ging het ook bij deze bijzondere winterwandeling in Stubaital. Maar alles aan deze wandeling was anders dan verwacht. Lees maar mee.

winterwandeling stubai
De winterwandeling begint bovenaan de gondel.

Winterwandeling Maria Waldrast in Mieders

Deze wandeling moet je doen als je in Stubai bent! Aldus de overtuigende woorden van de medewerker van het toerismebureau. Ze wijst mij een wandeling aan in een boekje, waarbij letterlijk staat de Maria Waldrast ronde de mooiste wandeling van Stubai is.

Twee dagen later rijden we daarom naar het kleine skigebied Mieders. We nemen de gondel omhoog, naar 1.700 meter en hier start onze wandeling. Het uitzicht is vanaf het begin af aan adembenemend. En dat ondanks dat het zicht zeer beperkt is vanwege laaghangende bewolking. We wandelen direct het besneeuwde bos in en alle onrust verdwijnt. Dennengeuren, knerpende sneeuw en een wit besneeuwd landschap, meer is er niet. Al ontdekken we tijdens het wandelen velen dierensporen in de verse sneeuw. Helemaal alleen zijn we dus niet..

stubai winterwandeling
De wandelroute gaat geheel door het bos.
Pelgrimstocht

In het informatieboekje had ik al gelezen dat het doel van deze wandeling een klooster is, dé Maria Waldrast. Maar pas tijdens het wandelen beseffen we, dat we bezig zijn aan een Pelgrimstocht. Maria Waldrast is een bedevaartsoord, een plek van kracht en bezinning.

Onderweg merk je dit omdat er diverse kapellen zijn gebouwd. Doordat ze onder een dikke laag sneeuw liggen, hebben deze kapellen iets magisch. Verder komen we weinig wandelaars tegen onderweg. Voor ons loopt nog een gezin, maar verder gebeurd er weinig op deze route.

kapellen op de wandelroute
Er staan meerdere kapellen langs de route.
Maria Waldrast klooster

Na precies een uur wandelen door het winterse landschap bereiken we het klooster. Vanaf een afstand zien we het liggen, tussen de wolken. We hebben gehoord dat je bij het klooster terecht kan voor huisgemaakte apfelstrudl. Helaas is er niemand aanwezig als wij aankomen.

Je kan vanaf hier naar het dal rodelen. Maar we zijn nog lang niet uitgewandeld, de route was zó mooi. Dus besluiten we met de rodel terug te lopen naar het beginpunt van de wandeling. Daar was echter ook nog een rodelbaan naar het dal.

Op de terugweg zien we diverse nieuwe (verse) dierensporen. Zoonlief denkt de sporen van een vos te herkennen… Zal die dan gewacht hebben tot wij voorbij waren met oversteken?

Maria Waldrast
Het klooster.
Lunchen bij restaurant Koppeneck

Op de terugweg wordt er behoorlijk in de sneeuw gespeeld. En dus duurt deze langer. Maar dat is geen probleem, we lunchen gewoon bij restaurant Koppeneck, gelegen naast het bergstation van de gondel.

Het blijkt geen verkeerde keuze, de lunch is opvallend goed. In Tirol is eten een belangrijk onderdeel van de cultuur en dat merk je hier ook weer. We bestellen nog een apfelstrudl en dan is het echt tijd om terug te gaan. Of eigenlijk: om de ski’s te halen. Want we willen nog veel meer van Mieders zien.

grostl
Heerlijk eten in de Koppeneck berghut.

Onze tips voor winterwandelen in Stubaital

Deze winterwandeling naar het Maria Waldrast klooster is absoluut de moeite waard. Wanneer je ook maar één winterwandeling wil maken tijdens je wintervakantie in Stubaital, dan kunnen we deze wandeling aanraden.

Het pad wordt in de winter goed geprepareerd, dus je hebt geen sneeuwschoenen nodig. De afstand is slechts klein, dus je hoeft ook geen eten mee te nemen. Wat je wel echt bij je moet hebben:

Vergeet je tijdens zonnige dagen niet in te smeren met een wintersport zonnebrand. De zon is op deze hoogte extra fel!

Geniet

Maaike Meerman

Ik ben gek op bergen, natuur en lekker eten. Eigenlijk ben ik altijd buiten en onderweg. In alle seizoenen, in alle weersomstandigheden en op alle manieren. Het liefst onderneem ik activiteiten met de leukste mensen die ik ken, mijn eigen gezin. Maar ik kan heel erg genieten van een vakantie met vrienden of gewoon helemaal alleen.

De afgelopen jaren heb ik ontelbaar veel avontuurlijke activiteiten ondernomen en outdoorkleding en gear getest. Op bergfamilie.nl deel ik al mijn ervaringen.

Eerder Verschenen

Zomer in Kleinwalsertal: een familievakantie om nooit te vergeten

Winterwandelen in Oost-Zwitserland (kanton Glarus)

Ook Interessant

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.