Bergfamilie.nl
- Alles voor je actieve vakantie in de bergen

De leukste activiteiten met tieners in de bergen

Maaike Meerman

Laatste update:

Zomer in Kleinwalsertal
Bergzomer in Kleinwalsertal.

Een bergvakantie met tieners saai? Misschien. De meeste tieners staan niet bepaald te springen om een week wandelen in een verlaten bergdorp. Gelukkig zijn er met tieners genoeg andere activiteiten te beleven in de bergen. Wij gaan niet alleen al jaren met onze kinderen op vakantie in de bergen. We wonen ondertussen ook al zeven jaar in Oostenrijk, met onze twee tieners. Onze tieners willen echt niet meer zo graag over almweides wandelen, dus we hebben onze activiteiten de afgelopen jaren behoorlijk aan moeten passen. Dat was een zoektocht, waarbij we regelmatig buiten onze comfortzone kwamen. Maar het was ook (vooral) een groot feest van ontdekking en verbinding. In dit artikel deel ik de leukste activiteiten die wij met onze tieners in de bergen ondernemen hebben.

Canyoning: met stip op nummer 1

Heb je weleens van canyoning gehoord? Zelf was ik hier tot een paar jaar geleden nog niet bekend mee. Maar tijdens een zomervakantie in het Saalachtal kwamen we met deze bijzondere sport in aanraking en iedereen was er meteen weg van. Bij canyoning beweeg je je voort door (diepe) kloven. Je spring de kloof in (soms wel van 7 meter hoogte, soms langs een waterval), je gaat abseilen of je waadt door het koude water en glijdt daarbij over rotsen. Je hebt wel stalen zenuwen nodig en absoluut geen hoogtevrees, maar dan is het te gek om te doen. Het water in kloven is wel behoorlijk koud (ondanks je wetsuit) dus dit is minder geschikt voor enorme koukleumen.

Klettersteigen: bergwandelen +1

Toen onze kinderen niet meer zo graag uren gingen wandelen, zochten we naar nieuwe manieren om bergtoppen te bereiken. Klimmen is natuurlijk een vrij voor de hand liggende methode, maar er zitten veel risico’s aan en je hebt veel kennis en ervaring nodig. Omdat het bij ons daaraan ontbrak zijn we gaan klettersteigen. Bij klettersteigen volg je een ijzeren route, en ben je de hele weg gezekerd. Er hoeft dus niemand voor te klimmen. De eerste paar keer deden we dit onder begeleiding van een gids. Maar ondertussen klettersteigen we ook zonder gids. Soms wandelen we eerst een stuk naar het begin van de klettersteig en gaan we daarna klimmend naar de top. Maar voor de kinderen is dit altijd een succes.

Raften of kajakken: favorieten watersporten in de bergen

Twee hele verschillende activiteiten, maar beide op wild water. Bij raften zit je met meerdere personen (en een gids) in een boot en geeft de gids commando’s. Eigenlijk doet de gids het meeste werk en zorgt hij er ook voor dat iedereen veilig blijft. Met kajakken ben je veel meer op jezelf aangewezen en zit je alleen of met twee in een boot. Wij gaan wel altijd met een gids op pad, maar deze kan niet even bijsturen. Wij zijn deze sporten pas gaan doen toen onze kinderen goed konden zwemmen. En zelfs toen hebben we nog een paar spannende momenten meegemaakt, want als een kind overboord slaat, dan blijft dat toch even schrikken. Maar de adrenaline wint het van de angst en ook deze activiteiten behoren tot onze favorieten.

(Downhill) biken: dé activiteit voor tieners in de bergen

Onze tieners zijn gek op downhill biken. Dit is de sport waar ik, als moeder, elke keer weer tegenop zie. Het is echt ontzettend leuk om te doen, maar wat vind ik het eng om op hoge snelheid om een vreemde fiets die berg af te denderen. Zelf ga ik liever ‘gewoon mountainbiken’. Bij downhill biken ga je met de lift omhoog en dan over een avontuurlijke route met de fiets omlaag. De speciale mountainbike huur je, want met je eigen fiets is dit niet te doen. Je huurt ook een integraalhelm en beschermingsmateriaal voor je armen, benen, rug, schouders en sleutelbeen. Er zijn downhill parken speciaal voor families waar je rustig kan beginnen. Ik adviseer om te beginnen met een introductieles waarin je leert hoe je op de fietsstaat, de bochten instuurt en remt. Voor sommige mensen komt dit van nature helemaal goed, maar zelf behoor ik helaas tot de soort die dit echt moet leren.

Let op: downhill biken is de meest technische vorm van mountainbiken die er is. Het lijkt wat ‘makkelijk’ omdat je met de lift omhoog gaat en zonder trappen naar beneden komt. Maar een goede fietstechniek en vertrouwen zijn echt een must. Heb je (nog) geen ervaring met mountainbiken? Begin dan op mountainbike trails waarop je zelf moet fietsen, voordat je aan het downhillen slaat.

Klimparken: altijd leuk

Het bezoeken van klimparken lijkt misschien niet direct iets voor tieners. Dat klopt, want veel klimparken zijn gericht op jongere kinderen (vanaf een jaar of vier). Toch zijn er ook klimparken voor tieners waarbij de route net wat avontuurlijker is en er veel abseilen in de route is opgenomen. Bij ons zijn deze klimparken nog steeds een groot succes (met tieners van 13 en 15 jaar). Hoe behendiger iemand is, hoe sneller je door het klimpark heen gaat. De leukste klimparken voor tieners vinden wij het klimpark in het Bregenzerwald en het klimpark van Montafon.

Mountainkarten kan iedereen

Niet alleen leuk, maar leuk met kinderen van alle leeftijden: mountainkarten. Toen de kinderen klein waren gingen we samen op één kart, maar die tijd is natuurlijk echt voorbij. Met de lift omhoog en met een speciale driewieler kart omlaag. We maken er standaard een wedstrijd van waarbij we allemaal tegelijk starten en ik standaard als laatste eindig. De kunst is natuurlijk om zo min mogelijk te remmen (er zitten geen trappers op de kart) en toch niet uit de bochten te vliegen. Je krijgt altijd een helm om je te beschermen, maar ik adviseer ook zeker een zonnebril (tegen het omhoogkomende stof) en een paar handschoenen mee te nemen. Dit is een korte activiteit (in 15 minuten ben je doorgaans echt wel beneden) maar wel een hele leuk waaraan iedereen mee kan doen.

Geniet

Maaike Meerman

Ik ben gek op bergen, natuur en lekker eten. Eigenlijk ben ik altijd buiten en onderweg. In alle seizoenen, in alle weersomstandigheden en op alle manieren. Het liefst onderneem ik activiteiten met de leukste mensen die ik ken, mijn eigen gezin. Maar ik kan heel erg genieten van een vakantie met vrienden of gewoon helemaal alleen.

De afgelopen jaren heb ik ontelbaar veel avontuurlijke activiteiten ondernomen en outdoorkleding en gear getest. Op bergfamilie.nl deel ik al mijn ervaringen.

Eerder Verschenen

Onze top 7 leukste vakantieparken in Oostenrijk

Natuurliefhebber? In Rauris en het Nationalpark Hohe Tauern is de natuur nog puur en ongerept

Ook Interessant

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.