- Alles voor je actieve vakantie in de bergen

Reisverslag: outdoor vakantie met tieners in Katschberg Lieser-Maltatal

Maaike Meerman

Laatste update:

Wij gingen met onze tieners een weekend naar de regio Katschberg Lieser-Maltatal in Karinthië. Waar Karinthië bekendstaat om haar mediterrane klimaat en vele meren, is deze regio actief, met hoge bergtoppen en groene natuur. Wij probeerden in één weekend de veelzijdigheid van deze regio te ontdekken. En daarin zijn we behoorlijk geslaagd, al zeg ik het zelf.

Natuur als outdoor paradijs in Lieser Maltatal

Tieners houden van actie en barsten van energie. Gelukkig kunnen ze die energie in het Lieser Maltatal heel goed kwijt. Op zaterdag rijden we al vroeg de Malta Hochalmstrasse op, met de nog slaperige pubers achterin de auto. Wanneer we de auto een parkeerplaats oprijden om een prachtige waterval te bewonderen komen ze toch de auto uit. Wonend in Oostenrijk, zijn onze kinderen best wat watervallen gewend, maar deze is wel heel indrukwekkend. De telefoons komen tevoorschijn om het natuurgeweld vast te leggen. Een half uur later parkeren we de auto bovenaan de Hochalmstrasse en zijn de jongens wakker genoeg om een wandeling te maken. Helaas is de beoogde wandelroute deels gesloten waardoor we de hut niet kunnen bereiken. Voor onze tieners geen nood, ze volgen het fluitende geluid en we nemen een ander wandelpad. Dat leidt ons naar de wild fluitende alpenmarmotten. Verrekijkers komen tevoorschijn terwijl ze plaatsnemen op de almweide en speuren naar de luidruchtige dieren. We vinden ze, net aan de sneeuwgrens. Daarna wandelen we terug naar de eerste berghut die we tegenkomen waar we genieten van een brettljausn. Een van de beste brettljausn die we in tijden geproefd hebben!

Klimparadijs Maltatal

Wandelen is best leuk, maar klimmen is volgens onze kinderen veel leuker. Dus de tweede dag ontmoeten we om 09.00 uur gids Franz bij de Fallbach klettersteig. Hier gaan we klettersteigen naast de enorme watermassa. Franz vertelt ons dat dit één van de moeilijkste klettersteigen van Oostenrijk betreft. Ik schrik, dat wist ik niet. Ik had wel gezien dat het niet makkelijk zou worden, maar één van de moeilijkste, dat had ik niet begrepen. We besluiten vanwege de kinderen (onze jongste zoon is 150 cm) en de regen alleen het eerste deel van de klettersteig te doen. Dit deel is uitdagend genoeg en onderweg kijken we onze ogen uit. We komen steeds dichter bij de waterval. De kinderen doen het gelukkig best goed, al heeft onze jongste zoon wat moeite met de afstanden. Ondanks dat het allemaal goed gaat, ben ik blij dat we besloten hebben het tweede deel niet te doen. Dit was adrenaline genoeg voor nu. We maken wat foto’s naast de waterval en wandelen dan voorzichtig naar beneden.

Franz neemt ons de rest van de ochtend mee in de klimtuin van Kletterparadies Maltatal. Hier is een hele leuke en gemoedelijke familieklettersteig (waar we genieten van een prachtig uitzicht over de vallei) en hier zijn ontzettend veel klimroutes voor klimmers van alle niveaus. De klettersteig hier is een stuk makkelijker waardoor er onderweg genoeg tijd is om te praten, te lachen en ervaringen uit te wisselen. Als moeder van twee tieners zijn dit voor mij de mooiste momenten. Het hele gezin is met elkaar aan een gezamenlijk doel aan het werken: in dit geval de top bereiken. We zijn met elkaar verbonden, op elkaar aangewezen en gaan volledig op in dezelfde activiteit.

Natuur als ontspanning op de Katschberg

Na het klimmen, is het tijd voor wat ontspanning. Dat doen we onderaan de Katschberg, in Rennweg. Hier rijden we met de elektrische Tschu Tschu Bahn het beschermde natuurgebied Pöllatal in. We maken een korte, ontspannen wandeling tot aan de berghut. Hier bestellen we onze lunch om vervolgens langs de beek terug te wandelen. Deze wandeling is slechts vijf kilometer en redelijk vlak, dus perfect om bij te komen na een inspannende activiteit.

Voer voor tieners: het Porsche museum en kustenaarsstad Gmünd

Omdat onze eerste middag in Katschberg Lieser Maltatal regenachtig verloopt en omdat onze kinderen graag oldtimers zien, willen een van de musea in Gmünd bezoeken. We kiezen voor het Porsche museum, wat gratis te bezoeken is met de Mountain & Valley Card (die we gratis ontvingen bij onze accommodatie). Tot mijn verbazing bekijken onze kinderen de film over het leven van Ferdinand Porsche met grote interesse. De hele 20 minuten gaan ze op in de informatie. En daarna gaat het los. Ze bekijken alle auto’s die er in museum te vinden zijn, vinden hun favorieten, zoeken op internet wat ze zouden kosten en dromen van hun eigen Porsche. Ik sta met verbazing te kijken.

In Gmünd kijken we onze ogen uit, het stadje is kleurrijk en gezellig. Opvallend is het grote aanbod in ijssalons. Dus we eten ijsjes, gebak en drinken koffie.

Een bezoek aan Eselpark Maltatal

Na Gmünd bezoeken we ook nog Eselpark Maltatal. Deze kindvriendelijke attractie is vooral heel leuk voor jonge kinderen die van dieren houden. Ook het Eselpark is gratis toegankelijke met de Mountain & Valley Card. Onze jongste zoon is 12 en gek op dieren, maar vind de ezels toch wat onvoorspelbaar. De oudste puber is 15 en heeft niet zoveel met dieren, maar begint de ezels enthousiast te aaien. Alle dieren in het park kunnen overigens geaaid worden, ook de kamelen, lama’s en geiten. Ik zie duidelijk dat de afgelopen dagen in de natuur mijn kinderen een soort rust heeft gebracht die ze dichter bij de natuur gebracht heeft. De haast is weg, de telefoons zitten al uren onaangeroerd in de rugzak en ze zijn echt aanwezig in dit moment.

Verbinding aan / uit

Zodra we in de auto stappen op weg naar huis, gaan de koptelefoons op en komen de telefoons weer tevoorschijn op de achterbank. Onze vakantie in Karinthië zit erop, ze gaan terug naar hun dagelijkse routine. In mijn hoofd begin ik gelijk met het plannen van de volgende vakantie. Want van dit soort momenten wil ik er zeker meer.

Bonustips voor een vakantie in Katschberg Lieser-Maltatal

Wij verbleven tijdens ons bezoek aan Katschberg Lieser-Maltatal in Pirker’s Natur & Biohotel. Dit familiehotel (met zwembad!) heeft een ideale uitvalsbasis om de regio te verkennen. Alle genoemde activiteiten waren slechts enkele minuten rijden vanaf het hotel. Het hotel heeft een speciale kinderspeelhoek in het restaurant voor de allerkleinste. Daarbij ontvang je bij een verblijf de Mountain & Valley Card waarmee veel uitjes gratis te maken zijn.

Vanuit Nederland kan je naar Katschberg Lieser-Maltatal reizen via de A10 en de Tauerntunnel, maar je kan ook een stuk omrijden via Obertauern. Bij mooi weer is deze route absoluut de moeite waard.

zomervakantie in Italië, beleef het in Alpe Cimbra!

Maaike Meerman

Ik ben gek op bergen, natuur en lekker eten. Eigenlijk ben ik altijd buiten en onderweg. In alle seizoenen, in alle weersomstandigheden en op alle manieren. Het liefst onderneem ik activiteiten met de leukste mensen die ik ken, mijn eigen gezin. Maar ik kan heel erg genieten van een vakantie met vrienden of gewoon helemaal alleen.

De afgelopen jaren heb ik ontelbaar veel avontuurlijke activiteiten ondernomen en outdoorkleding en gear getest. Op bergfamilie.nl deel ik al mijn ervaringen.

Eerder Verschenen

Hoe gezond is wandelen? 11 redenen om elke dag een ommetje te maken

Verschillende soorten wandelstokken, hoe zit dat?

Ook Interessant

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.