Wandelen op de Grafenberg in Wagrain

We hebben talloze malen geskied in Wagrain (onderdeel van Ski Amadé). Vanuit Flachau ski je er zo heen, en het is op de piste net iets rustiger dan in Flachau zelf. Het lag dan ook voor de hand dat we Wagrain in de zomer zouden bezoeken. Onze kinderen hadden de veelbelovende zomerbeelden (speeltuinen, speeltuinen, speeltuinen!) al zien hangen bij de skilift. Dus ik had een belofte van afgelopen winter in te lossen. In deze blog lees je over ons zomerse bezoek aan de Grafenberg in Wagrain. En het enorme speelparadijs op 1700 meter hoogte!

Grafenberg

De Grafenberg

Een rit met de gondel loont zich met kinderen altijd. Waar bij wandelen met een soort lauw enthousiasme wordt gereageerd (als je geluk hebt), wordt een rit met de gondel luidkeels bejubeld. Ook als het de zoveelste rit is. De stemming zit er dus alvast goed in.

Bij aankomst bovenop de Grafenberg gaat het nog verder bergopwaarts qua sfeer want direct bij de uitgang van de lift ligt een enorme speeltuin. Er is zoveel te doen dat de kinderen als wilden rondrennen tussen trampoline, schommels, bootjes op het water en scheikundige experimenten. Ondertussen neem ik zelf de tijd om rond de gondel te lopen om van de uitzichten te genieten.

Het liefst start ik nu direct met de wandeling, maar de enorme speeltuin staat dit niet toe. Ik geef de kinderen een half uur speeltijd (wat natuurlijk uitloopt) alvorens we verder wandelen. Het vooruitzicht van nog meer speeltuinen onderweg (met tekeningen aangegeven op de kaart) zorgt ervoor dat ze hiermee instemmen.

Grafenberg Wagrain

Wandeling op de Grafenberg met kinderen

De Grafenberg in Wagrain is:

  • kindvriendelijk
  • kinderwagen vriendelijk
  • easy peasy
  • ongeveer 1,5 wandelen
  • een dag activiteit door alle speeltuinen onderweg

De wandeling op de Grafenberg is in alles op kinderen gericht. Uiteraard kunnen er ook wandelingen over andere paden gemaakt worden (dus niet langs alle speeltuinen) maar daar is de Grafenberg eigenlijk te duur voor. Je betaald bij een liftkaart voor de Grafenberg voor het speelpark, zonder kinderen adviseren we je om een andere gondel te nemen.

Neem bij de lift een route kaart mee (gratis verkrijgbaar) zodat je een idee hebt van waar je begint en eindigt en dat je onderweg een idee hebt, waar je je ongeveer op de route bevindt. De laatste afdaling met de gondel gaat om 17.00 uur, dus zorg dat je voor deze tijd terug bij de lift bent.

Het pad is breed, verhard (forstweg) en makkelijk te volgen (duidelijk aangegeven). Daarmee is het geschikt voor alle kinderen. Zodra kinderen kunnen lopen, kunnen ze zich hier vermaken. Voor kleine kinderen kan een wandelwagen of buggy meegenomen worden in de gondel. De hele route is geschikt voor wandelwagens.

De wandeling op zich is niet lang (1,5 uur tot 2 uur afhankelijk van het tempo waarin je loopt). Toch is een uitje naar de Grafenberg in Wagrain een dagactiviteit. Alle speeltuinen onderweg vragen veel aandacht. Je loopt steeds een klein stukje en dan wordt er weer uitgebreid gespeeld. De speeltuinen zijn verrassend, ruim en groot. Je zult je hier als volwassenen ook zeker vermaken! (vooral op de enorme schommels halverwege).

wagrain

Eten en drinken op de Grafenberg in Wagrain

Bij elke speeltuin is gelegenheid tot picknicken. Picknicktafels, bankjes, hangmatten er zijn tal van mogelijkheden. Wel vonden we op de wandelroute relatief veel afval terug (lege boterhamzakjes, snoeppapiertjes). Zelf raap ik deze altijd op als ik ze onderweg tegenkom, maar hier waren het er te veel! Zorg dat je zelf een afvalzakje meenemen om je afval weer mee te kunnen namen naar de eerstvolgende prullenbak (onderweg vindt je deze bij de berghutten). Er leven ontzettend veel dieren op de Grafenberg (reeën, herten, hazen, (roof)vogels, slangen, muizen, wildzwijnen,  etc.). Het zou zonde zijn als deze hun maag vullen met ons afval.

Natuurlijk zijn er ook (veel!) berghutten onderweg. Je hoeft dus niet je eigen eten en drinken meenemen. De hutten zijn gemoedelijk en serveren typische Oostenrijkse gerechten. Makkelijker (en lekkerder) wordt het niet.

Wat mee te nemen op de Grafenberg

Zorg voor wandelschoenen voor het hele gezin. Wandelschoenen categorie A zijn voldoende op dit redelijk vlakke verharde pat. Maar categorie B is natuurlijk ook prima.

Verder adviseren we altijd om goede regenkleding mee te nemen tijdens een bergwandeling. Het weer kan sneller omslaan dan je verwacht (altijd).

Ook kan het bovenop de berg warmer (soms) of kouder (meestal) zijn dan in het dal. Laagjes is dan ook het toverwoord voor al je bergwandelingen. In een t-shirt omhoog kan prima. Maar zorg ervoor dat je een vest meeneemt, zeker voor je kinderen.

Een EHBO set voor kleine ongelukjes, een middel tegen teken (het risico is klein, maar toch) een zonnebrandcrème met een hoge factor en een zonnebril zijn noodzakelijk.

Op de Grafenberg zijn veel waterspeeltuinen. Er is een meer met stenen waar je overheen kan springen, trekbootjes en een waterbaan. Wateractiviteiten hebben een magnetische aantrekkingskracht op de meeste kinderen. Een (microvezel) handdoek en een droog shirt kunnen fijn zijn.. (afhankelijk van het type kind).

Een hervulbare drinkfles water. Of je nou wil picknicken of gewoon wat gaat eten bij de berghut. Neem altijd wat water mee.

warmte oostenrijk

Prijzen

Een retour ticket voor volwassenen kost € 24,10 en voor kinderen € 14,50. Best een smak geld om uit te geven nog voordat de dag begint, maar het is het waard. Deze zomer geldt overigens een korting van 20% omdat er op een klein deel van de route gewerkt wordt aan de piste. Hier merk je trouwens niks van.

Met de Ski Amadé Sommerliftln pas en met de SalzburgerLand kaart kan je ‘gratis’ gebruik maken van de Grafenberg gondel.

Locatie

Let op: In Wagrain gaan in de zomer twee gondels vanuit het dorp omhoog (Flying Mozart en Grafenberg) houdt hier rekening mee als je op zoek gaat naar de gondel.  Het dalstation van de Grafenberg gondel vind je aan het einde van de doorgaande weg aan de rechterkant. De gondels zijn rood. Via onderstaand kaartje is de gondel makkelijk te vinden.

Bergwandelen » Wandelen op de Grafenberg in Wagrain

verder lezen op bergfamilie.nl

Laat een opmerking achter..