Zomer in Flachau, alles wat je moet weten voor de ultieme vakantie in Flachau

Ben jij jouw vakantie in Flachau aan het plannen? En zoek naar leuke activiteiten accommodaties en tips? Dan helpen we je graag verder. Dit artikel staat namelijk bomvol informatie, tips en activiteiten voor de zomer in Flachau.

Waterspeelplaats bij Flor's in Flachau

Zomer Flachau: Flori’s Erlebnisweg.

Zomervakantie in Flachau in het kort

De meeste Nederlanders kennen Flachau vooral als wintersport bestemming. Logisch, want Flachau is een walhalla voor wintersporters. Het kleine bergdorp heeft 2900 inwoners maar ontvangt elke winter ruim 800.000 gasten. En daarvan komt een groot deel uit Nederland.

Wat veel Nederlanders echter nog niet weten, is dat zomervakantie in Flachau ook mogelijk is. En dat Flachau ook in de zomer veel te bieden heeft. Daarbij is een vakantie in Flachau perfect te combineren met een vakantie in Italië, Slovenië of Kroatië. Met een paar dagen vakantie in Flachau maak je de stop op doorreis naar het Zuiden extra bijzonder!

Ideale bestemming voor: families met kinderen van alle leeftijden
Activiteiten: wandelen, downhill mountainbiken, fietsen, zwemmen, klimmen en meer
Bereikbaar: 970 km vanaf Utrecht. Ook per trein goed bereikbaar.
Prijsniveau: gemiddeld.
Accommodaties: onder meer boeken via Booking.com, De Jong Intra en TUI.

Een van de vele speeltuinen op de berg in Flachau.

Vakantie in Flachau: van alles te beleven

Een vakantie in Flachau staat in het teken van beleven. Sportief beleven om precies te zijn. Want wat je ook gaat doen, een zomervakantie in Flachau zal je sportief uitdagen. En je zal ervan genieten, ook als je doorgaans niet zo sportief aangelegd bent (ervaring spreekt hier). De bergen, het water, de natuur, alles om je heen maakt je enthousiast om de omgeving te verkennen. En dat kan op verschillende manieren. Hieronder vertellen we je over onze favoriete activiteiten tijdens de zomervakantie in Flachau.

een van de vele speeltuinen in flachau

Wandelen in Flachau

In de omgeving van Flachau zijn veel leuke wandelwegen aangelegd. De wegen zijn gekenmerkt met de kleuren blauw, rood en zwart. Voor wintersporters hoeven we niet uit te leggen wat deze kleuren betekenen maar voor de niet wintersporters een korte toelichting:

blauw = makkelijke wandeling die je zonder ervaring kan maken.
rood = uitdagende wandeling met steile stukken, geschikt voor ervaren wandelaars.
zwart = zeer uitdagende wandeling met steile beklimmingen, overweeg een gids mee te nemen.

Leuke wandelwegen voor beginners zijn:

  • de waterwandeling
  • Flori’s Erlebnisweg
  • De beklimming van de Lackenkogel.

Hieronder staat een korte beschrijving van deze drie wandelingen.

De water wandeling (geschikt voor het hele gezin, geschikt voor beginners)

Deze wandeling gaat door Flachau en een klein stuk over de berg en door het bos. Je start bij de grote parkeerplaats (voor de speeltuin) en volgt de blauwe bordjes met de waterdruppel erop. De wandeling duurt ongeveer 1,5 uur. Deze wandeling is ook leuk om te maken op een regenachtige dag. Regenjassen aan, waterdichte schoenen of laarzen en een stop bij restaurant Holzwurm onderweg (aan de Hermann Maier piste) maken deze wandeling een bijzondere ervaring.

Wandeling 'de waterweg'

Wandeling ‘de waterweg’

Flori’s Erlebnisweg (zeer geschikt voor kinderen, geschikt voor beginners)

Voor beginners biedt deze wandeling meer uitdaging dan de water wandeling. De hoogteverschillen zijn wat groter. Door de grote hoeveelheid speeltuinen onderweg is deze wandeling zeer geschikt voor (kleine) kinderen. Goede wandelschoenen zijn een must.

Je kan deze wandeling starten door de lift omhoog te nemen of door met de auto bergopwaarts te rijden tot aan restaurant Waldgasthof. Achter Waldgasthof start de wandelroute Flori’s Erlebnisweg. Aan het begin van de route kan je een kaartje pakken om onderweg een prijsvraag op te lossen. Dit levert na afloop van de wandeling een kleine verrassing bij Waldgasthof op. Op de route (ca 2 uur met kleine kinderen) kom je verder geen berghutten tegen, dus neem in je wandelrugzak wat te drinken en eten mee voor onderweg.

Wel kom je onderweg een Kneipp (waterbad) tegen. En een houten vlot over een meertje. Stop voor deze wandeling daarom een microvezelhanddoek in je rugzak. Zo hoef je niks te missen van het waterplezier!

zomervakantie in Flachau

Flori’s Erlebnispfad heeft veel speeltuinen onderweg

Beklimming van de Lackenkogel (geschikt voor het hele gezin, alleen voor ervaren wandelaars)

De beklimming van de Lackenkogel is vanaf mei mogelijk. Wel kan er in de meivakantie nog sneeuw liggen. Om de top te bereiken zijn sneeuwschoenen dan noodzakelijk. Tijdens de zomervakantie is de Lackenkogel geheel sneeuwvrij. Je kan vanuit het dorp aan deze wandeling beginnen. Je loopt dan vanaf de kerk verder omhoog (volg de borden Lackenkogel of Sattelbauer). Vanaf restaurant Sattelbauer is het nog 2 uur wandelen naar de top van de Lackenkogel.

Uiteraard kan je ook met de auto naar bergrestaurant Sattelbauer rijden en vanaf daar je wandeling starten. De wandeling gaat grotendeels door beschut bos. Na een uur bereik je de Lackenalm, een grote open vlakte met een mooie uitkijkpost. Zorg voor voldoende eten en drinken tijdens de wandeling. Door de hoogte is een liter water per persoon zeker nodig.

lackenkogel

Wandelweg naar de Lackenkogel, één van de mooiste wandelingen in Flachau

Zwemmen in de zomer in Flachau

Water staat in de Enns Pongau (het gedeelte van de Pongau waar Flachau zich bevindt) centraal. Je vindt dan ook veel zwemmeren en zwembaden tijdens je vakantie in Flachau.

Tijdens je vakantie in Flachau zwem je in de mooiste bergmeren

In Flachauwinkl (gemeente Flachau) vind je een kleine (ijskoude) Badesee. In het naburige Eben im Pongau is een iets grotere Basesee. Beide zwemmeren zijn kraakhelder en gevuld met schoon water. Het water wordt dagelijks gecontroleerd op zuiverheid. Daarbij betreft het stromend water, waardoor het altijd koud maar ook altijd zuiver is.

Bij de Badesee is een restaurant voor een simpele hap, koud bier, ijsjes of een goed glas wijn. Een parasol kan je ter plaatsen huren maar de rest moet je zelf meenemen.

Eben im Pongau Badesee

Zwemmen in Flachau doe je in één van de kraakheldere meren

Bezoek deze zwembaden tijdens je vakantie in Flachau

En in buurgemeente Altenmarkt is het enorme zwembad Therme Amadé te vinden. Deze thermen heeft meerdere zwembaden binnen en buiten en een uitgebreid saunalandschap. De drie glijbanen zijn helaas niet allemaal voor kinderen toegankelijk, maar dat mag de pret niet drukken. Zwembad Thermen Amadé is makkelijk vanaf Flachau te bereiken per fiets, bus of met de auto.

Wasserwelt Wagrain, het zwembad in Wagrain is ook goed te bereiken vanuit Flachau. Het zwembad heeft een overdekt gedeelte met twee baden. Het leukste aan dit zwembad zijn echter de buitenbaden en glijbanen. Vanaf de ligweide heb je een weids uitzicht over de pistes van Wagrain en in de buitenzwembaden vermaken de kinderen (en jezelf) zich de  hele dag. De vele glijbanen dragen hier uiteraard aan bij. Neem een boek mee en je komt op deze mooie plek helemaal tot rust.

Zwembad Flachau buiten

Zwembad Flachau: hier het buitenbad met glijbanen in Wagrain

Tot slot zijn er diverse hotels met zwembad beschikbaar in Flachau. Zo beschikt hotel Central over een binnenzwembad en buitenzwembad waar de gasten kosteloos gebruik van mogen maken.

Klimparken in Flachau

Wil je beginnen met klimmen? Of ben je gewoon op zoek naar avontuur voor het hele gezin? Of heb je zin in een dagje uit? In de omgeving van Flachau vind je veel leuke klimparken. De parken zijn toegankelijk voor kinderen vanaf 6 jaar. Klimmen gebeurt altijd veilig en op verschillende niveaus.

In Flachauwinkl is een klimpark aan de Badesee, dit is vanuit Flachau het snelst bereikbare klimpark. Het klimpark ligt aan de doorgaande weg tussen Flachau en Flachauwinkl in. Dit klimpark is toegankelijk voor kinderen vanaf 10 jaar. Je betaald 29 euro per persoon voor 2 uur klimplezier.

In Altenmarkt – Zauchensee ligt een klimpark in het bos. Dit park is iets groter dan het klimpark in Flachauwinkl en ligt in een bosrijkere omgeving. Je klimt hier letterlijk door het bos heen. Het klimpark in Altenmarkt biedt wat meer uitdaging dan het park in Flachauwinkl. Het park is toegankelijk voor kinderen (en volwassenen) met een minimale lengte van 1,30 meter. De entree bedraagt hier 18 euro voor kinderen en 20 euro voor volwassenen. Daarvoor mag je de hele dag klimmen.

In Flachau (achter de Spar) ligt sinds kort ook een kleine klimtuin. Deze doet niet onder voor het klimpark in Flachauwinkl. Wel ligt deze (net als het parcour in Flachauwinkl) op een vlak en open veld. Deze klimtuin is nieuw en prijzen zijn bij ons nog niet bekend. Afspraken zijn te maken via Alm Aktiv. De klimtuin is toegankelijk voor kinderen vanaf 8 jaar.

Rittisberg in Ramsau am Dachstein

Tot slot is er een fantastisch klimpark in Ramsau an Dachstein (in de overweldigende omgeving van de Dachstein Gletsjer). Dit is vanuit Flachau ongeveer 45 minuten rijden, maar absoluut het mooiste klimpark wat deze omgeving te bieden heeft. Het park biedt voldoende klimmogelijkheden en uitdagingen om het hele gezin een hele dag te vermaken. Daarbij kan hier geklommen worden door kinderen vanaf 3 jaar. Kortom: klimplezier voor het hele gezin!

Meer weten? Lees dan ons uitgebreide artikel over klimmen bij de Rittisberg.

Zomer Flachau: fietsen en mountainbiken

Zomer Flachau: fietsen en mountainbiken

Mountainbiken en fietsen tijdens je vakantie in Flachau

Door heel de Pongau zijn uitgebreide fietspaden en mountainbikeroutes aangelegd. De fietspaden zijn verhard. De mountainbike routes zijn deels onverhard. Mountainbikeroutes lopen tevens meer bergopwaarts dan fietsroutes. Fietsroutes kunnen eventueel op een Hollandse fiets met versnellingen afgelegd worden. Al adviseren wij om een degelijke mountainbike te huren voor fietstochten in de alpen. Vergeet hierbij ook je fietshelm niet!

Vanuit Flachau zijn fietstochten naar Reitdorf, Altenmarkt en Eben im Pongau goed te ondernemen.
Mountainbiketochten brengen je onder andere naar: Reitdorf, Wagrain en Schladming.
Onze favoriete mountainbike route vanuit Flachau is de Winklerseeroute.

Tip1: Ga je voor het eerst fietsen in de bergen? Overweeg dan een E-bike te huren. Deze kan je onderweg overal opladen en het bespaart je veel energie bergopwaarts.

Tip2: Wanneer je voor het eerst in de bergen fietst, houdt dan acht op je afdaling. De zwaartekracht doet tijdens het afdalen uitstekend zijn werk en je zal veel moeten remmen.

activiteiten in flachau

Mountainbike route van Flachau richting Eben im Pongau (over Reitdorf)

Zomer Flachau: minigolf

In de speeltuin aan de grote parkeerplaats in het dorp is een minigolfbaan. Deze is vanaf half mei geopend en biedt een ontspannen ochtend of middag voor het hele gezin. Je huurt alles wat je nodig hebt ter plaatsen. Ook kan hier iets gegeten en gedronken worden. En na het minigolf spelen de kinderen in de speeltuin terwijl je zelf kan nagenieten in de zon.

de minigolfbaan in Flachau

De minigolfbaan in Flachau

Liever een andere minigolfbaan? Dan is er nog een in Radstadt te vinden.

Overige activiteiten in Flachau bij de Achterjet

Voor wie nog meer vermaak wil, is nog meer vermaak aanwezig. Bij de Achterjet is een amusementspark. Hier vinden activiteiten plaats als karten, paardrijden en er is een zomer rodelbaan (de Lucky Flitzer).

Verder worden hier tijdens de zomervakantie extra activiteiten als boogschieten en quad rijden georganiseerd.

vakantie activiteiten in flachau

Rodelen op de Lucky Flitzer rodelbaan

Onze favorieten accommodaties in Flachau

De leukste appartementen in Flachau vind je hier. Dit is onze eigen selectie van accommodaties waar we zelf goede ervaring mee hebben.

Appartement voor vakantie in Flachau

Wintersporters die naar Flachau willen, boeken doorgaans een jaar van tevoren. Wie tot de zomer wacht met het boeken van zijn wintersport, is doorgaans te laat. Flachau is geliefd. Toch zou je in de zomermaanden geen moeite moeten ondervinden met het boeken van een geschikt appartement in Flachau. Waar in de winter 800.000 gasten het bergdorp bezoeken, komen er in de zomermaanden een kleine 400.000 gasten. Keuze genoeg dus voor de zomer in Flachau. Je boekt je accommodatie eenvoudig via onderstaande tool.


Booking.com

Restaurants in Flachau, waar kan je lekker eten in Flachau?

Restaurants zijn er genoeg. Waarschijnlijk zijn niet alle restaurants open tijdens je bezoek in de zomervakantie. We vertellen je een paar van onze favoriete restaurants in Flachau. Je hoeft alleen maar te kiezen.

Hoagascht

Restaurant Hoagascht ligt naast de Spar. De menukaart is hier al jaren dezelfde en eigenlijk is alles hier lekker. De steak, forel en de pastagerechten zijn favoriet. Maar ook de overige gerechten smaken goed.

Schusterhausl

Restaurant Schusterhausl is dat kleine houten huisje, tegenover de Spar. Een klein restaurant met een enorme keuze aan biefstuk. Of zalm. En dan hebben ze nog twee vegetarische gerechten. Maar daarvoor kom je überhaupt al niet hier. Wel voor de biefstuk dus. En de desserts. Want die zijn om je vingers bij af te likken. Net als de wijn overigens.

Flachau restaurant

Dessert in Schusterhausl

Holzwurm

Alles is Flachau wordt steeds hipper en moderner. Ook Holzwurm. Ooit zaten we hier in een halfvergane berghut soep te eten. Tegenwoordig zitten we hier al loungend cocktails te nippen. Charme versus hippe luxe. We weten nog niet wat we liever hebben maar over het eten kunnen we alleen maar positief zijn. En over de locatie ook. En over de cocktails ook. We keren in ieder geval regelmatig terug.

Biohotel Flachauerhof

The place to be voor iedereen met speciale dieetwensen. Vegane maaltijden of dineren zonder gluten of lactose? Hier kan het allemaal. Er is zelfs genoeg keuze aan desserts.

Uitstapjes vanuit Flachau (voor als het regent ofzo)

Je hoeft Flachau tijdens de zomervakantie niet uit. Maar het kan wel. Als je meer van de omgeving wil zien. Of meer van Oostenrijk. Of omdat het regent en je niet graag gaat mountainbiken of fietsen in de regen. De omgeving is mooi. En alles is dichtbij. Hieronder onze favoriete uitstapjes in de omgeving van Flachau.

Wandelen en spelen op de Grafenberg in Wagrain

Kinderen (en volwassenen) zullen zich volop vermaken bij de Grafenberg in Wagrain. Boven aan de gondel zijn een aantal wandelingen uitgezet langs speeltuinen, springkussen, kabelbanen en meer. Onderweg geniet je van een prachtig uitzicht op het indrukwekkende Hochkönig massief.

Grafenberg Wagrain

De Grafenberg in Wagrain (Grafenbergbahn).

De Johannes waterval bezoeken

De Johanneswaterval in Obertauern is een van de mooiste watervallen in SalzburgerLand. In een uur wandel je er over de kindvriendelijke wandelroute naar toe. Hét hoogtepunt van deze wandeling is natuurlijk de Johannes waterval. Hier stort het water meer dan 60 meter naar beneden. De wandelroute loopt  achter de waterval door. Zorg er daarom voor dat je je regenjas meeneemt. Want zeker als het waait, kan je behoorlijk nat worden als je onder de waterval door loopt.

De Johannes waterval in Obertauern

De Johannes waterval in Obertauern.

Een bezoek aan Kasteel Hohenwerfen

Liefhebbers van middeleeuwse kastelen kunnen in de omgeving van Flachau hun hart ophalen. In deze regio zijn 6 kastelen, die je allemaal kunt bezoeken. Een daarvan is Kasteel Hohenwerfen, ongeveer 20 minuten rijden vanuit Flachau. De burcht is sinds 1987 geopend voor het publiek en hoort tot een de mooiste kastelen van Oostenrijk.

Bij het kasteel vindt bovendien dagelijks een indrukwekkende roofvogelshow plaats. Wij kunnen een bezoek aan kasteel Hohenwerfen van harte aanbevelen.

Roofvogelshow bezoeken

De indrukwekkende roofvogelshow bij Kasteel Hohenwerfen.

Zoveel meer te doen in SalzburgerLand

Hierboven staan een aantal van onze favoriete activiteiten in de omgeving van Flachau. Maar er is nog veel meer te doen. ieronder staan een aantal links naar artikelen van activiteiten die in de omgeving van Saalbach Hinterglemm te vinden zijn. Al deze activiteiten zijn gratis toegankelijk met de SalzburgerLand Card. Deze is onder meer verkrijgbaar bij het toerismebureau:

Vakantie in Flachau: praktische informatie

Enthousiast geworden en wil jij ook in zomer op vakantie naar Flachau? Hieronder staat praktische informatie die je helpen om de perfecte vakantie te boeken.

Zomervakantie in Flachau? Vergeet dit niet mee te nemen.

Een zomer in Flachau is fantastisch. Wij hebben het regelmatig gedaan en zijn ook deze zomer weer in Flachau te vinden. Je kan fantastisch weer hebben en verkoeling moeten zoeken bij het zwembad. Maar… je kan ook veel regen treffen en ’s avonds koelt het behoorlijk af. Geen probleem, je kan je namelijk overal op kleden. Wil je optimaal genieten van je zomervakantie in Flachau, neem dan onderstaande spullen mee. Dan ben je overal op voorbereid.

Bergfamilie.nl » vakantie Oostenrijk » SalzburgerLand » zomer Flachau » Zomer in Flachau, alles wat je moet weten voor de ultieme vakantie in Flachau

verder lezen op bergfamilie.nl

2 opmerkingen

Gera 21 mei 2019 - 19:43

Jagdhof is ook een leuk restaurant. Lekker en betaalbaar en erg leuk voor kinderen. Ze hebben een uitgebreide keuze uit kindermenu’s, er is een speelkelder en buiten nog springkussens :).

Antwoord
A. van Son 7 augustus 2021 - 17:01

Waarom is er, zo lijkt het, zo’n hondenhaat in Flachau. Meerdere wandelingen mogen niet met een hond afgelegd worden, zelfs niet aan de lijn. Het betreft zelfs de rondweg! Ook al zegt het zgn. 10 geboden bord dat honden kort aan de lijn gehouden moeten worden staat er ineens ook een verboden voor honden bord! Oostenrijk WAS mijn vakantieland.

Antwoord

Laat een opmerking achter..

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.