Zomervakantie in Krimml: vol van natuur en activiteiten

Het Oostenrijkse dorpje Krimml is vooral bekend vanwege de krachtige watervallen. De Krimml watervallen zijn de grootste van Europa en bieden geneeskrachtige werking. Niet zo gek dus dat Krimml in de zomer door toeristen uit de hele wereld bezocht wordt.

Maar naast de watervallen, heeft Krimml in de zomer nog veel meer te bieden. Wij bezochten het dorp en de regio al meerdere keren en in dit artikel hebben we zo veel mogelijk informatie over een vakantie in Krimml verzameld.

Krimmler waterval

De Krimmler watervallen zijn de grootste van Europa!

Zomer in Krimml in het kort

Ideale bestemming voor: families met kinderenen senioren op zoek naar rust en natuur.
Activiteiten: wandelen, e-biken, zwemmen en kuren.
Bereikbaar: 980 km vanaf Utrecht.
Prijsniveau: gemiddeld.
Accommodaties: onder meer boeken via Booking.com.

Zomervakantie in Krimml: natuur in overvloed

De reis naar Krimml vraagt enig geduld. Het is nog bijna 2 uur rijden nadat je de snelweg verlaten hebt. Onderweg passeer je prachtige bergdorpen als Mittersill en Neukirchen. Dorpen die schreeuwen om een bezoek. Maar wie verder doorrijdt wordt niet teleurgesteld. Eenmaal aangekomen in Krimml valt er een schat aan natuurschoon over je heen. En de magische watervallen zijn bijna vanaf iedere plek in het dorp zichtbaar.

Water is alles

Krimml heeft water. Veel water. Helder, koud, natuurlijk en zuiver bergwater. Daar zijn ze in Krimml trots op en dat zie je overal terug. Zo is er een water themapark (Wasserwelten) en is er vijf keer per dag een watershow (met muziek en licht) die in het dorp gespeeld wordt. Overal waar je in Krimml komt, zie je verwijzingen naar water en naar gezondheid. Dit laatste omdat Krimml bekend staat als kuuroord.

Beste regenjas dames: Helly Hansen Verglas

De watervall in Krimml is de grootste van Europa.

De watervallen van Krimml

Een zomervakantie in Krimml gaat natuurlijk niet zonder bezoek aan de beroemde watervallen. Er zijn diverse manieren om de watervallen te bezoeken, maar het mooiste is toch wel door er gewoon naar toe en omhoog te wandelen.

Wanneer je in Krimml zelf verblijft, kan je het beste wandelend naar de watervallen. Zo ontloop je de drukke parkeerplaatsen en de hoge parkeerkosten. Verblijf je bij een van de partnerhotels? Dan heb je gratis toegang tot de watervallen met je gastenkaart en met de Nationalpark Sommercard. Vergeet deze dus niet mee te nemen.

Wanneer je niet in bezit bent van de Nationalpark Sommercard betaal je vier euro entree. Een wandeling naar de bovenste waterval duurt ongeveer 1,5 uur. Onderweg zijn er vele uitzichtpunten waar je de waterval kan bekijken en even op adem kan komen. De klim naar boven is redelijk steil, maar goed te doen. Ook voor kleine kinderen en met de kinderwagen kan je tot aan de bovenste waterval doorlopen. Al is het tweede deel van de wandeling wel behoorlijk steil.

Wasserwelten in Krimml in de zomer

Wasserwelten

Op weg naar de watervallen, kom je langs Wasserwelten. Dit is een themapark over water. Met de Nationalpark Sommercard heb je ook hier gratis toegang. Er is een kleine informatie ruimte binnen die erg leuk is om te bezoeken. Het hoogtepunt voor kinderen bevind zich echter in het buitengedeelte. Hier is speeltuin vol met waterexperimenten.

paradijs voor mountainbikers

Krimml en de omgeving is een paradijs voor mountainbikers

Mountainbiken in Krimml

Krimml is een waar mountainbike paradijs. Het dorp ligt op de route van de Tauernradweg en biedt veel mogelijkheden voor mountainbikers. Tevens kan je vanaf Krimml naar Zuid-Tirol (Italië) fietsen. Deze route staat bekend als de ‘Vredesweg’. De route dankt haar naam aan de periode van de Tweede Wereldoorlog, toen dit een belangrijke vluchtroute was.  Voor een uitgebreid overzicht van alle mountainbike en e-bike routes kan je terecht bij het toerismebureau.

mountainbiken door krimml

E-biken door het Krimmler Achental

E-biken door het Krimmler Achental

Het Krimmler Achental is het dal achter de bovenste waterval. Dit dal loopt (na bereiken van de waterval) nog zo’n 20 kilometer door. Een deel van het dal ligt in het kerngebied van Nationalpark Hohetauern en het dal eindigt bij het uitzicht op de Krimmler Kees: de gletsjer van Krimml.

Het is waarschijnlijk overbodig om te melden dat dit een indrukwekkende omgeving is vol ruige natuur. Maar ik meld het toch even omdat ik geen andere woorden heb om het te omschrijven. We verkenden het per mountainbike omdat het te voet onmogelijk te ondernemen is in een dag. De totale tour is ongeveer 40 kilometer en beslaat 1.000 hoogtemeter. De e-bike is de snelste manier om hier te komen.

Tijdens de e-bike tour heb je tevens de kans om ‘murmeltieren’ te zien of te horen. Murmeltieren zijn een soort grote bergmarmotten die in fluitend geluid maken (echt als vogels) zodra er mensen in de buurt komen. Een ander dier wat wij hebben gezien is de adelaar. Een bijzondere ervaring in een bijzondere omgeving.

Details e-biken door het Krimmler Achental

Wanneer: iedere dinsdag.
Waar: te boeken via het toerismebureau van Krimml of Intersport Paterrer.
Voor wie: volwassenen en kinderen vanaf 8 jaar.
Meenemen: waterfles, gepaste fietskleding en regenjas. Fietshelm optioneel, deze kan ook geleend worden.

Krimmler Achental water

Wandelen door het Krimmler Achental.

Wandelen door het Wildgerlostal en Krimmler Achental

Zomer in Krimml betekent wandelen. Zelfs als je niet zo gek bent op wandelen, zal je de drang niet kunnen weerstaan. Natuurlijk wandel je omhoog (of omlaag) bij de watervallen. Maar maak vooral ook een wandeling door het Krimmler Achental of het Wildgerlostal. Beide worden hieronder kort beschreven. Bij het tourismebureau is een uitgebreid overzicht beschikbaar van alle mogelijke wandelingen in het gebied.

Het Wildgerlostal

Het Wildgerlostal is een hoog gelegen vallei tussen Hohe Tauern en de Zillertaler Alpen in. Je kan je waarschijnlijk voorstellen dat de natuur hier overweldigend mooi is.  Centraal in het dal ligt een helder bergmeer. Op zonnige dagen kan hierin gezwommen worden. Het meer is omgeven door berghutten. Een wandeling om het meer  of een wandeling naar de hoger gelegen Zittauer Hütte behoren tot de mogelijkheden. Beide wandelingen zijn goed te maken voor het hele gezin.

Het Wildgerlostal

Sportieve wateractiviteiten op het meer van het Wildgerlostal.

Krimmler Achental

Wandeltaxi’s rijden af en aan naar het Krimmler Achental. Maar je kan het ook te voet bereiken, het licht achter de bovenste waterval. Je loopt hier een dal in vol stromend water. Je bevind je in het nationalpark en in de zomermaanden merk je dat aan alles. De wandelroutes staan hier heel duidelijk aangegeven. Er zijn routes van 30 minuten en wandelingen van meerdere dagen.

Overige bezienswaardigheden in Krimml

Het dorp heeft tal van evenementen in de zomermaanden en in de herfst. De meest bijzondere lichten we hieronder voor je uit.

Bezoek de markt met regionale producten

Tijdens de zomermaanden vindt iedere woensdag vanaf 10.00 uur de markt plaats. Regionale producten, lekkernijen en versgebakken brood. Het brood wordt gebakken in een traditionele steenoven, dus een beetje geduld is geboden, maar dan heb je ook echt wat. Producten die je niet mag missen op de markt zijn de Zirbenhouten snijwerken en honing uit eigen imkerij.

de markt in krimml

Regionale zirbenproducten op de markt in Krimml.

Openluchtbioscoop

Iedere maandag avond om 21.00 uur is er een openluchtbioscoop. Houten banken worden uitgesteld op het glooiende grasveld in het dorpscentrum waar vervolgens op groot scherm films vertoond worden. Meestal familiefilms. Bij slecht weer wordt de bioscoop naar binnen verplaatst maar dit is sowieso een bezoek waard. De openluchtbioscoop is kosteloos te bezoeken voor iedereen!

bioscoop krimml

De Openluchtbioscoop vindt iedere maandagavond plaats in Krimml.

Watershow

Vijf keer per dag is er een watershow bij de fonteinen in het dorp. De laatste show is om 21.00 uur en dit is tevens de mooiste om te bezoeken. Omdat deze show plaatsvind in het donker zijn de lichteffecten duidelijk zichtbaar.

Zwembad

In Krimml ligt een klein maar fijn buitenzwembad. Ideaal om even af te koelen na op een warme zomerdag of na een intensieve wandeling of fietstocht. Het zwembad is gratis toegankelijk met de Nationalpark Sommercard.

Minigolf

Oostenrijk ligt vol met minigolfbanen. De ideale gelegenheid om met je familie eens wat nieuws te proberen op een ontspannen manier. Je bent buiten, zal veel lachen, maar inspannend wordt het niet. Ook de minigolf kan gratis bezocht worden met de Sommercard.

Kruidentuin

De kruidentuin van Krimml, vol met kruiden voor de gezonde longen.

Geheimtip voor gezonde longen

Krimml is een kuuroord. Jarenlange studie heeft de gezondheidseffecten van de beroemde watervallen bewezen. Wie elke dag 1 uur lang de waterdampen inademend, merkt na 3 maanden een spectaculaire verbetering. Dit geldt met name voor astma patiënten. Deze patiënten kuren in de zomermaanden dan ook dagelijks onderaan de waterval. Maar je kan zelf ook de gezondheidseffecten van de waterval ervaren. Ga maar eens voor de onderste waterval zitten, op een van de bankjes die daar staan. Al na 6 minuten zullen je hartslag en bloeddruk dalen. Om de longgezondheid verder te ondersteunen wordt in Krimml een speciale thee samengesteld. Deze thee bestaat uit kruiden waarvan is aangetoond dat deze bepaalde effecten op de luchtwegen hebben. De thee is te koop bij het toerismebureau.

‘Urige’ berghutten

Krimml staat vol met wat ze in Oostenrijk ‘urige Berghütten’ noemen. Het woord urig betekent ongeveer zoiets als rustiek, gezellig. Je herkent ze aan de rustieke bouw (veelal hout) en de typische Oostenrijkse inrichting. Deze hutten zijn allemaal een bezoek waard! Het eten is er traditioneel en smaakvol en de sfeer gezellig en warm. Regionale specialiteiten zijn onder andere de huisgemaakte kazen, karnemelk en melkproducten (karnemelk met cranberries of zwarte bessen is van harte aan te bevelen) of kaasgerechten zoals Käsepressknödel en Kasnockn. Ook de zoete gerechten met zwarte bessen (zoals onderstaande Heidelbeerenschmarrn) blijven favoriet.

specialiteiten in krimml

Kaiserscharrn met zwarte bessen.

Hotels en appartementen in Krimml

Wanneer je een hotel of appartement in Krimml zoekt, kan je via booking.com het snelst de beschikbaarheid controleren. Zelf verbleven wij tijdens onze zomervakantie in Krimml in (het gloednieuwe) hotel Post. Dit is een partnerhotel van de Nationalpark Sommercard waardoor wij tevens gratis toegang genoten tot vele hoogtepunten in de omgeving. Het hotel biedt geen halfpension, maar wel een dagmenu tegen slechts € 16,-. Het grote voordeel van de partnerhotels is tevens dat ze zijn ingesteld op gasten met allergieën. Hierdoor is de keuken zeer flexibel in het bereiden van aangepaste menu’s.

Op dinsdag wordt er tevens een yoga cursus geboden in het hotel. En op de bovenste etage is een saunalandschap op te ontspannen na een actieve dag in de buitenlucht.

Leuke (dag)uitstapjes vanuit Krimml

Je kan je in Krimml prima een week vermaken. Maar je kan er ook voor kiezen om wat meer van de omgeving te zien. Of om een indoor activiteit te zoeken wanneer het regent. Daarom hieronder onze favoriete uitstapjes vanuit Krimml op maximaal 1 uur rijden.

Alles leren over de natuur in Nationalparkwelten

Op zoek naar een activiteit voor een regenachtige dag? Dan is het Hoge Tauern Nationalpark Museum een prima optie. Het museum bevindt zich in Mittersill, ongeveer drie kwartier rijden vanaf Krimml. Het museum is leuk op kinderen en volwassenen. Je leert er namelijk van alles over het ontstaan en de natuur van het grootste Nationale Park van centraal Europa.

Hohe Tauern museum

NationalparkWelten: het Hohe Tauern museum

Wandelen op eeuwige sneeuw bij de Weißsee gletsjer

Op zo’n drie kwartier rijden ligt de Weißsee gletsjer. Hier kan je zelfs midden in de zomer door de sneeuw wandelen. Maar de gletsjer heeft veel meer te bieden. Zo zijn er prachtige wandelingen door rotsachtig terrein en langs een sprookjesachtig meer.

Meer praktische informatie over deze gletsjer lees je in ons artikel: Een bezoek aan de Weißsee gletsjer in de zomer

Weißsee Gletsjermeer bij Uttendorf.

 

Zoveel meer te doen in SalzburgerLand

Hierboven staan een aantal suggesties voor activiteiten tijdens de zomer in Krimml. Maar er is nog veel meer te doen in de omgeving van het gemoedelijke dorpke. Hieronder staan een aantal links naar artikelen van activiteiten die in de omgeving te vinden zijn. Al deze activiteiten zijn gratis toegankelijk met de SalzburgerLand Card. Deze is onder meer verkrijgbaar bij het toerismebureau:

Zomer in Krimml: praktische informatie

Enthousiast geworden en wil jij ook in zomer op vakantie naar Krimml? Hieronder staat praktische informatie die je helpen om de perfecte vakantie te boeken.

  • De meeste accommodatie zijn te vinden op Booking.com.
  • Op zoek naar een fijn hotel? Dan kunnen wij hotel Post van harte aanbevelen.  Het eten is van uitstekende kwaliteit en het hotel is ook geschikt voor mensen met een allergie aan de luchtwegen of astma. Het wordt geheel stofvrij gehouden.
  • Krimml is goed bereikbaar per auto. Vanaf Utrecht is het 980 km rijden. Vergeet het vignet voor Oostenrijk niet.

Absoluut niet vergeten tijdens je zomervakantie in Krimml

Gaat jouw volgende zomervakantie naar Krimml? Dan ga je een geweldige tijd tegemoet. Maar om van alles optimaal te kunnen genieten zal je op wisselvallig weer voorbereid moeten zijn. Je kan natuurlijk stralend helder zonnig zomerweer treffen, maar het kan ook anders. Op zich niks aan de hand, met onderstaande voorbereiding.

Tot slot: vergeet plastic flesjes met water, tissues voor in de bosjes en fastfood in plastic verpakkingen. Krimml is een prachtig natuurgebied en we hopen dat het nog lang open blijft voor bezoekers. Laat daarom geen afval achter. Voor meer tips: lees je onze 10 tips voor duurzamer reizen.

 

vakantie Oostenrijk » SalzburgerLand » Zomervakantie in Krimml: vol van natuur en activiteiten

verder lezen op bergfamilie.nl

Laat een opmerking achter..