6 redenen om een keer met een e-bike de bergen in te gaan

“Met een e-bike? Zo oud ben ik toch nog niet?” Dat was ongeveer mijn primaire reactie toen ik gevraagd werd om een stuk te mountainbiken met een e-bike. Maar eerlijk is eerlijk, met een elektrische mountainbike door de bergen fietsen is veel leuker dan ik vooraf dacht. Een stuk minder vermoeiend, maar zeker niet minder sportief! Ik kan dan ook iedereen die naar de bergen op vakantie gaat aanraden om een keer een ochtend of middag een e-bike te huren en dit plezier zelf te ervaren.

Wil je ook weten waarom? Lees dan mijn 6 redenen om een fietstocht te maken in de bergen met een e-bike.

1. De mooiste plekjes zijn hogerop

De mooiste uitzichten en de leukste mountainbike trails zijn vaak hogerop in de bergen. Maar voordat je daar eindelijk bent, moet je eerst een flink stuk klimmen. Bergopwaarts fietsen is behoorlijk intensief en verloopt vaak langzaam. Met een gewone mountainbike ben je daardoor al behoorlijk moe voordat je het mooie uitzichtpunt of dat gave bospaadje bereikt.

Met een e-bike heb je hier veel minder last van. Natuurlijk moet je je nog steeds inspannen, maar de trapondersteuning zorgt er voor dat je hartslag niet te veel stijgt en je genoeg lucht over houdt om tot de top door te fietsen. Zo kom je op plekken die op een normale fiets onbereikbaar zijn.

2. Je hebt een veel groter bereik met een e-bike

Met een elektrische fiets kan je niet alleen veel verder omhoog, je kan ook veel meer kilometers afleggen. Zonder extra energie bereik je veel meer mooie plekken en zie je dus meer van de omgeving. Houd de actieradius van je e-bike onderweg goed in de gaten! Een gemiddelde e-bike moet na ongeveer 3-4 uur opnieuw worden opgeladen. Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer plekken waar laadstations zijn, ook onderweg bij de berghutten.

3. Het is niet minder sportief dan mountainbiken

Met een e-bike kom je verder, maar een tocht met de e-bike is echt niet minder sportief dan op een reguliere mountainbike. Hoe harder je trapt, hoe meer ondersteuning je krijgt van de elektromotor. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mensen gemiddeld veel langer en verder op een e-bike fietsen dan op een gewone fiets. Het is misschien wel minder intensief, maar zeker niet minder sportief!

4. Iedereen is even sportief

Een van de grote voordelen van de elektrische fiets is dat er verschillende standen op zitten. Daarmee kan je zelf bepalen hoeveel trapondersteuning je gebruikt. Super handig, want als je partner sneller (of langzamer) is dan jij, dan zet jij hem gewoon op een andere stand. Op die manier is iedereen even sportief en kan je samen van de fietstocht genieten.

5. Afgelegen plekken ontdekken

De trapondersteuning van een e-bike geeft je de kans om de makkelijke, vlakke fietspaden in de dalen in te ruilen voor de bergpaden door het bos. Hier kom je behalve een verdwaald konijn of eekhoorntje echt niemand tegen.

6. Met een e-bike hou je meer energie over voor andere dingen

Op een e-bike de bergen verkennen is sportief, maar je raakt lang niet zo uitgeput als met een reguliere mountainbike. Met name bergopwaarts fietsen is een stuk minder intensief. Op deze manier hou je ook nog energie over voor andere activiteiten. Voor mij is dit misschien wel het grootste voordeel van de elektrische fiets. Waar ik normaal gesproken echt moe was na een lange klim met de mountainbike, heb ik nu nog energie genoeg om te gaan bergwandelen of te zwemmen in een van die mooie bergmeren in Oostenrijk.

E-bikes zijn in Oostenrijk overal te huur

Ben je enthousiast geworden? En wil je zelf een keer met een e-bike de bergen in? Vrijwel overal in Oostenrijk kan je elektrische fietsen huren. Een dag fietshuur kost ongeveer 30-35 euro. Vergeet niet om er een goede fietshelm bij te huren of te kopen. Want bij het afdalen maak je veel snelheid en een val kan leiden tot blijvend hersenletsel! Voor kinderen zijn geldt sowieso dat fietshelmen verplicht zijn! Juist op een E-bike.

 

Mountainbike » 6 redenen om een keer met een e-bike de bergen in te gaan

verder lezen op bergfamilie.nl

Laat een opmerking achter..