5 gezonde redenen om kinderen vaker buiten te laten spelen

schommelen bij de planai in Schladming

Get out, stay out is een regel waarbij wij zoveel mogelijk leven. De reden dat we naar een Alpendorp zijn verhuisd en daar zijn gebleven. Nou is dit voor de meeste mensen een beetje overdreven maar het gevoel kent iedereen volgens mij in meer of mindere mate wel. Sommige hebben het als de eerste sneeuw valt. Andere hebben het zodra de zon begint te schijnen. En weer andere hebben het als het gaat regenen (oké dit bedraagt doorgaans de nieuwste generatie in het bezit van kleine regenlaarsjes). Buiten zijn lonkt. En hoe meer kinderen buiten komen, hoe meer ze buiten willen zijn. Maar als ze weinig buiten komen, wordt het ook steeds moeilijker om ze nog naar buiten te krijgen. Een vicieuze cirkel die jij als ouder kan doorbreken. Maar waarom zou je?

Wij hebben 5 hele gezonde redenen voor je.

1. Buiten spelen = bewegen

Ik heb geen zin om cijfers op te zoeken over de verslechterende gezondheid en toenemende mate van overgewicht bij kinderen. Maar ik weet dat deze cijfers schokkend zijn. Net zoals het uithoudingsvermogen van veel (jonge) kinderen. Door kinderen buiten te laten spelen, komen ze automatisch meer in beweging. Spelen in een bos vraagt nu eenmaal om meer beweging dan spelen op een computer of met een knikkerbaan. En beweging is gezond. Een strand, een park, een bos maar ook een stadsspeeltuin bieden veel uitdaging en motiveren je kind tot allerlei beweging. Enneh.. wees niet te bang voor vallen, stoten en huilen. Ook dit hoort erbij.

Lekker spelen rondom het water in Filzmoos

Spelen is bewegen

2. Buiten spelen is vitamine D opnemen

De meeste ouders kennen vitamine D als druppeltjes in een potje. Deze geef je je kind vanaf de geboorte tot een jaar of 10 (denk ik, ik heb mijn kinderen geen vitamine D uit een potje gegeven dus ik weet het niet precies). Naast het bekende potje is er nog een bron van vitamine D: zonlicht. Buiten krijgt je kind automatisch vitamine D. Vitamine D zijn goed voor sterke botten en helpt bij het voorkomen van diabetes en hartfalen. Nu wil ik zeker niemand aanmoedigen om te stoppen met het verstrekken van vitamine D uit een potje.  Maar een extra (gratis) dosis van de zon, zou ik toch ook niet afslaan…

3. Stress verdwijnt door buiten spelen

Een klein stukje neuropsychologie heel kort door de bocht: Een stedelijke omgeving bevat doorgaans veel prikkels voor kinderen. Het merendeel van de prikkels moet genegeerd worden en dat vraagt om selectieve aandacht van het kind. Deze vorm van aandacht is vermoeiend voor de hersenen (van zowel kinderen als volwassenen). Door tijd door te brengen in de natuur, ervaren kinderen (en volwassenen) een soort van aandacht die ‘zachte fascinatie’ wordt genoemd. Deze fascinatie zorgt voor gevoelens van genot en plezier, in plaats van vermoeidheid (bron).

Kortom, door buiten te zijn ervaren kinderen (en mensen in algemene zin) minder stress en vermoeidheid.

Stress verdwijnt tijdens het spelen

4. Buiten spelen vermindert kans op bijziendheid

De afgelopen 40 jaar is het aantal kinderen met bijziendheid verdubbeld naar 50%. Volgens het Oogfonds neemt de kans op bijziendheid aanzienlijk af als kinderen 2 uur per dag buiten spelen. Door lezen, gamen en spelen met een tablet of telefoon groeit de oogbal. Buitenlicht geeft de ogen het signaal om te stoppen met groeien. Volgens Amerikaans onderzoek neemt de kans op bijziendheid per uur buitenspelen per week met 2% af.

5. Buiten spelen leidt tot betere schoolprestaties

Noors onderzoek laat zien dat kinderen die veel buiten spelen een beter concentratievermogen hebben. Daarbij hebben deze kinderen minder last van hyperactiviteit en onoplettendheid. Volgens de onderzoekers komt dit doordat buiten spelen aan minder regels verbonden is wat de zelfstandigheid van kinderen bevordert.

Wij denken zelf dat het komt doordat buiten spelen een ontspannen uitlaatklep is voor kinderen. Maar wij zijn dan ook geen wetenschappers…

zomervakantie in Flachau

Buiten spelen is gezond

Buiten speel tips

Tenslotte nog een paar handige tips voor wanneer je kinderen veel buiten spelen.

Zorg voor goede kleding

Kleding van kinderen die veel buiten spelen wordt vies en kleding slijt sneller. Zorg daarom voor een setje kleding speciaal voor het buitenspelen. Een goede broek, outdoorjas en een paar extra shirts zijn al genoeg. Koop bijvoorbeeld bij Decathlon een setje outdoorkleding. Die is van goede kwaliteit en gaat verbazend lang mee. Vergeet vooral niet om een goede regenjas aan te schaffen, dan kunnen ze ook bij regen gewoon naar buiten.

Het bos is een speelplaats voor groot en klein.

Vergeet ook de schoenen niet

Goede, stevige schoenen zorgt er voor dat kinderen meer grip hebben, langer droge voeten houden en voorkomen blaren. Koop daarom een paar goede kinderwandelschoenen. Extra voordeel is dat deze waarschijnlijk ook langer mee gaan dan een paar gympen.

Zakmes en drinkfles

De laatste tip gaat over dingen die niet noodzakelijk zijn, maar wel handig. Spelen jouw kinderen graag in het bos of met takken? Voor kinderen vanaf een jaar of 8 zijn er speciale kinder zakmessen te koop. Hiermee kunnen ze buiten veilig op avontuur.

zakmes kind - van je af snijden

Met een zakmes wordt buitenspelen nog leuker

Onze kinderen nemen ook vaak nog een drinkfles mee wanneer ze gaan buiten spelen. Dan hoeven ze niet de hele tijd naar binnen (en hun schoenen uit te trekken) wanneer ze dorst hebben.

Nog meer redenen  om buiten te spelen?

Ja, het is natuurlijk heel erg leuk. Ondertussen kunnen ze niet je hele huis overhoop halen en kan je zelf ook nog een beetje bij kleuren (vergeet deze dagen vooral je zonnebrand en zonnebril niet). Wat is voor jou de belangrijkste reden om met je kind naar buiten te gaan? Laat je het ons weten via het opmerkingenveld hieronder?

 

 

 

Tip » 5 gezonde redenen om kinderen vaker buiten te laten spelen

verder lezen op bergfamilie.nl

Laat een opmerking achter..