Vakantie aan de mooiste meren in Oostenrijk

Bij vakantie in Oostenrijk denken veel mensen aan bergen. Maar één van de mooiste ervaringen van zomervakantie in de bergen, zijn toch wel de bergmeren. De mooiste meren in Oostenrijk bevatten helder, koud en schoon (drink)water. Smeltwater van de bergtoppen daaromheen. En er zijn altijd tal van sportieve activiteiten rondom de meren omdat mensen in de bergen nou eenmaal niet anders gewend zijn dan te sporten.

 

De meren in Oostenrijk behoren tot de schoonste ter wereld! Veilig zwemmen zonder smetvrees dus. In dit overzicht vindt je de mooiste bestemmingen voor een vakantie aan de mooiste meren in Oostenrijk. Dat wordt genieten!

Samenvatting: de mooiste meren in Oostenrijk

Dit zijn de mooiste meren in Oostenrijk. Klik op de naam van het meer voor meer informatie.

 1. Millstätter See in Karinthië
 2. Wolfgangsee in Salzburgerland
 3. Grüner See in Stiermarken
 4. Achensee in Tirol
 5. Erlaufsee in Neder Oostenrijk
 6. Attersee in Salzkammergut
 7. Bodensee in Vorarlberg

1. Milstätter See in Karinthië

De Milstätter See dankt haar naam aan een bijzondere legende: op de bodem van het meer zouden duizend beelden (latijn: mille stataue) liggen. Een hertog liet die er na zijn bekering tot het Christendom in gooien. Ook de grootste plaats aan het meer (Millstatt) dankt haar naam aan deze legende.

Het meer zelf is onbeschrijfelijk mooi. De omgeving doet mediterraan en bijna on-Oostenrijks aan. De omliggende bergen zijn groen en tot aan de toppen begroeid. Het meer is helder en biedt eindeloos veel sport mogelijkheden. In de weekenden kan het hier behoorlijk druk worden omdat veel Oostenrijkers de oevers van het meer opzoeken om hun vrije dagen door te brengen. Al is deze drukte het noemen niet waard in vergelijking met de drukte in rondom de bekende meren in het Zuiden van Karinthië.

Boek hier jouw vakantie aan de Milstätter See in Karinthie

millstatt bezoeken


2. Wolfgangsee in Salzburgerland en Opper Oostenrijk

De Wofgangsee is niet bepaald een van de meest bekende meren in Oostenrijk. Sterker nog, de nabij gelegen Hallstatter See is veel beroemder. Toch hoort de Wolfgangsee echt wel thuis in het lijstje met de mooiste meren van Oostenrijk. Dit grote meer in de regio Salzkammergut bevat helder water van drinwaker kwaliteit en het meer schreeuwt om activiteiten. Watersporters, strandliefhebbers, wandelaars of fietsliefhebbers, iedereen komt hier aan zijn trekken. Het meer ligt ingeklemd tussen Falkenstein, Schafberg, Zwölferhorn en de Postalm (de grootste alm van Oostenrijk). Hier vindt je ruimte en rust maar ook sport en spanning en dat allemaal omringd door prachtige natuur. Onze persoonlijke tip? Vis eten bij één van de vele restaurants in deze omgeving.

Boek hier jouw vakantie aan de Wolfgangsee in Oostenrijk

wolfgangsee is een van de meeste meren van oostenrijk

De Wolfgangsee in de zomer.


3. Grüner See in Stiermarken

De Grüner See is beslist één van de mooiste meren van Oostenrijk. De Grüner See is namelijk, zoals de naam al doet vermoeden, groen. Na iedere winter, smelt de sneeuw van de omliggende bergen tot het water van dit meer. En ieder jaar weer, kleurt het meer vervolgens groen. Laat dit je niet in verwarring brengen, het water in dit meer behoort tot één van de schoonste ter wereld. De kwaliteit van het water doet niet onder voor drinkwater! In de zomer kan je dit prachtige groene meer op haar mooist bewonderen. In de herfst neemt het waterpeil langzaam af en in de winter is het meer ‘leeg’. Wanneer in de lente het smeltwater van de bergen weer het meer bereikt, begint het hele proces weer van voor af aan. Magisch toch?!

Boek hier je vakantie in de buurt van de Grüner See. 

mooiste meren Oostenrijk

De Grüner See is letterlijk groen van kleur.


4. Achensee in Tirol

Zowel op als rondom de Achensee in Tirol staat alles in het teken van watersport. Zeilen, surfen, suppen, duiken en kiten. Dankzij de bijzondere ligging zijn de water en windomstandigheden hier optimaal voor watersporters. Ben je geen watersporter? Dan wordt je het hier waarschijnlijk vanzelf. Rondom de Achensee vind je talloze zeilscholen, surfscholen en kitesurfscholen. En als je dan toch liever wil zonnebaden of bijkomen van al je activiteiten, dan bieden de oevers van Tirools grootste meer daar voldoende mogelijkheden toe.

Boek hier jouw vakantie aan de Achensee

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Nimm dir Zeit und gib ihr einen Sinn…

Een bericht gedeeld door ⛰?Outdoor Outlet??‍♂️⛰ (@hive_outdoor) op


5. Erlaufsee in Neder Oostenrijk

Dit prachtige bergmeer ligt op 827 hoogtemeter en vormt een natuurlijke grens tussen de deelstaten Neder Oostenrijk en Stiermarken. Aan de oevers van de Erlaufsee zijn meerdere zandstranden te vinden, maar er is ook genoeg mogelijkheid om een stukje natuurlijke ligweide te machtigen te midden van een oase van rust. Een uitgelezen plek om ‘die Seele baumeln zu lassen’ zoals de Oostenrijkers zo mooi zeggen. Ofwel: je ziel uit te laten balanceren. De heldere weerspiegeling van het water geeft direct rust. Omdat dit meer lang niet zo bekend is, als de andere bergmeren uit dit overzicht, vindt je hier nog echt rust. Rust en, voor wie wil, totale verlatenheid.

Boek hier vakantie naar de Erlaufsee

Erlaufsee bergmeer in Oostenrijk

De Erlaufsee doet magisch aan.


6. Attersee in Salzkammergut

De Attersee is het grootste meer wat volledig in Oostenrijk ligt. Alleen de Bodensee is groter, maar deze moet Oostenrijk delen met drie buurlanden. Het water van de Attersee is zó helder dat je tot 25 meter diepte met het blote oog kan bekijken. Niet zo gek dus, dat dit mooiste meer van Oostenrijk zeer geliefd is onder duikers. Zelfs als je nog nooit gedoken hebt, is het de moeite waard om het hier eens te proberen. Langs de Attersee zijn talloze duikscholen, dus de sprong is zo gemaakt. Gaat duiken je een stap te ver? Huur dan eens een doorzichtige kajak. Het is geweldig om door de kajak heen de diepte van het meer in te kijken. Er liggen tal van idyllische stadjes rondom de Attersee. maar de mooiste plekken vindt je tussen Linz en Salzburg aan de noordzijde van het meer.

Boek je vakantie aan de Attersee

7. Bodensee in Vorarlberg

We eindigen onze lijst van mooiste meren in Oostenrijk met de Bodensee. Dit meer is natuurlijk niet echt een verrassing. De meeste zullen deze bestemming wel kennen. De Bodensee ligt ingeklemd tussen Oostenrijk, Duitsland, Zwitserland en Vorstendom Liechtenstein. Rondom de Bodensee zijn (met name aan de Duitse kant) veel grote campings te vinden. Aan de kant voor Vorarlberg is het een stuk rustiger, dan aan de Duitse kant. Maar het blijft een bekende en geliefde bestemming. Al is dat natuurlijk niet voor niks. Ook de Bodensee is prachtig. Zij verdient zonder twijfel haar plaats in de mooiste meren van Oostenrijk.

Boek je vakantie naar de Bodensee in Vorarlberg

Bodensee mooiste meren van oostenrijk

De Bodensee is het grootste meer.

Dit zijn de mooiste meren van Oostenrijk

Naar onze mening zijn dit de mooiste meren (die makkelijk bereikbaar zijn) van Oostenrijk. Ontbreekt jouw favoriete meer in dit lijstje? Laat het ons dan weten! We hebben nog (lang) niet alle meren van Oostenrijk bezocht en blijven graag onderzoeken. Dus na een goede tip, gaan we zeker op pad. Hopelijk om deze lijst daarna verder uit te breiden.

erlauf meer in Oostenrijk

Erlaufsee in de zomer www.erlaufsee.at

Een paar tips voor je vakantie aan de mooiste meren van Oostenrijk

Wanneer je een vakantie naar één van deze mooie meren boekt, hebben we nog een paar tips voor je. Kan je gelijk gaan shoppen na het boeken.

 • een anti muggen middel is onmisbaar aan de meren.
 • neem altijd een regenjas en vest of trui mee, het kan bij deze meren behoorlijk afkoelen.
 • de omgeving nodigt uit tot activiteit, zorg voor goede wandelschoenen.
 • neem een zonnebril mee, de zon is fel op hoogte en water weerspiegelt ook nog eens.
 • smeer elke dag aan het meer met een goede zonnebrand, ook bij bewolkt weer.
 • vergeet je fotocamera niet in te pakken, deze plekken zijn zeer fotogeniek.
Bergfamilie.nl » vakantie Oostenrijk » Vakantie aan de mooiste meren in Oostenrijk

verder lezen op bergfamilie.nl

1 opmerking

Albert Neyens 19 juni 2020 - 10:46

De provincie Karinthië telt wel de meeste meren, zowat 1200. Bovendien is Karinthië de meest zuidelijke provincie en heeft een mediterraan klimaat met de meeste uren zonneschijn.

Antwoord

Laat een opmerking achter..

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.