- Alles voor je actieve vakantie in de bergen

5 redenen om herfst in Oostenrijk te ervaren

Maaike Meerman

Laatste update:

herfstvakantie in Oostenrijk
Schitterende herfstkleuren..

Wist je al dat herfst in Oostenrijk een fantastische ervaring is? Echt heel anders dan de zomer en de winter. Frisse temperaturen (maar doorgaans warmer dan in Nederland), prachtige herfstkleuren en heldere lucht zorgen voor adembenemende uitzichten en  nachten vol sterren.

Herfst is misschien wel ons favoriete seizoen voor een vakantie in Oostenrijk. Door de tijdelijke rust tussen twee toeristenseizoenen voelt het alsof de bergen in de herfst van de bewoners zijn. De evenementen, restaurants en hotels richten zich in deze periode ook met name op de locals. En dat zorgt voor een totaal andere ervaring.

herfstvakantie in Oostenrijk
Schitterende herfstkleuren..

Herfst is hét ideale wandelseizoen

Van alle seizoenen maken we doorgaans de mooiste bergwandelingen in de herfst. Niet voor niets wordt de herfst gezien als hét seizoen om te wandelen in Oostenrijk. Want terwijl het in Nederland koud en miezerig weer is, is het in de bergen vaak nog prima weer. Ook de temperaturen zijn ideaal om te gaan wandelen. Niet te warm, niet te koud. Precies goed!

Bovendien zijn alle paden (nog) goed begaanbaar en is het uitzicht mooier dan in andere seizoenen. Tel daarbij de talloze paddenstoelen op die overal uit de grond schieten en het herfstgeluk is compleet. Kortom, als je wilt wandelen in Oostenrijk, is de herfst het beste seizoen.

herfst alles alm wandeling
Prachtige herfstkleuren medio oktober. (Alles Alm wandeling).

Ontelbare evenementen tijdens de herfst in Oostenrijk

Heb je al eens gehoord van boerenherfst, Almabtrieb of Kirchtag? Ieder Oostenrijks dorp viert (minste één van) deze evenementen tijdens de herfst. De evenementen in de herfst staan in het teken van de oogst. Dat betekent dus vooral bier drinken, wijn proeven, kaas eten en vlees bereiden. Niet voor niets zijn de bekende Oktoberfeesten ook altijd in de herfst.

De almabrieb is ook iets bijzonders om mee te maken. Het vee wordt dan van de berg naar het dal gehaald. De koeien worden met bloemen versierd en door de kapel begeleid naar het dorp. Daar staan ze ’s winters weer in de stal.

De ‘Kirchtag’ ofwel: de verjaardag van de kerk wordt doorgaans gevierd met (jawel) een biertent, muziek en heel veel lekkernijen. Kortom, de herfst is de ideale tijd om kennis te maken met de beste tradities die Oostenrijk heeft.

Er zijn veel leuke (boeren)evenementen.
Er zijn veel leuke (boeren)evenementen.

Herfst in Oostenrijk is rustig

Oostenrijk is in de zomer en winter druk bezocht. Maar is de herfst is het heerlijk rustig. Het is een typisch tussenseizoen waarin het land echt van de bewoners is. In de herfst gaan de Oostenrijkers zelf volop op pad. Het lijkt wel of iedereen hier sportief is. We zien mensen wandelen, hardlopen, trailrunnen, mountainbiken en skiken (de zomervariant van langlaufen). Het zijn mensen van alle leeftijden.

Toch is het, door gebrek aan toeristen, opvallend rustig. Geen wachtrijen bij de gondels. Stilte in de berghutten. Je kunt op de bonnefooi een vakantie naar Oostenrijk ondernemen en de prijzen zijn ook nog eens laag in de herfst. Kortom, je profiteert aan alle kanten.

Boven de wolken is het echt prachtig
Het is overal rustig tijdens de herfst.

De herfstkleuren zijn prachtig

Je kent het wel van de Nederlandse bossen. Oranje, geel, rood, groen, bruin. En dan noemen we nog niet eens al die subtiele kleurnuances die er bestaan. Herfst barst van de kleuren. Gek genoeg is de lucht ook extreem helder en soms extra blauw. En de wolken zijn witter dan wit. Alsof ze licht geven. Ik heb geen verstand van het weer in Oostenrijk, dus ik kan het niet verklaren. Maar ik weet wel dat het ontzettend mooi is. En dat de winterdepressie geen kans zolang ik ben omgeven door deze intense kleuren.

Wandelen in Oostenrijk.
De herfstkleuren zijn prachtig!

Kijken naar de sterrenhemel tijdens de herfst in Oostenrijk!

We zien nooit zoveel sterren als tijdens de herfst in Oostenrijk. In de Oostenrijkse bergen is veel minder lichtvervuiling dan in Nederland of in grote steden. Tel daar de heldere lucht bij op en je kan je voorstellen dat we ontzettend veel sterren zien tijdens de herfst. Omdat de temperaturen nog aangenaam zijn, is dit het ideale moment om ’s avonds op het balkon te zitten met een glas wijn en sterren te kijken. Een paar dagen geleden zagen we zelfs het Noorderlicht in Oostenrijk (twee dagen nadat het Noorderlicht in Nederland zichtbaar was geweest). Daarnaast is herfst het seizoen voor vallende sterren.

Dus heb je nog wensen die je graag in vervulling ziet gaan? Dan moet je zeker naar Oostenrijk in de herfst!

sterren kijken tijdens de herfst in Oostenrijk.
Prachtige sterrenhemels.

Tip: kies het begin van de herfst

Wil je ook een keer de herfst in Oostenrijk ervaren? Plan je vakantie dan aan het begin van de herfst. In september en oktober is het weer het beste en zijn de meeste hotels ook nog open. In november beginnen de voorbereidingen voor het wintersportseizoen en is vrijwel alles gesloten. Hieronder hebben we nog een aantal inspirerende artikelen op een rij gezet:

Injijni

Maaike Meerman

Ik ben gek op bergen, natuur en lekker eten. Eigenlijk ben ik altijd buiten en onderweg. In alle seizoenen, in alle weersomstandigheden en op alle manieren. Het liefst onderneem ik activiteiten met de leukste mensen die ik ken, mijn eigen gezin. Maar ik kan heel erg genieten van een vakantie met vrienden of gewoon helemaal alleen.

De afgelopen jaren heb ik ontelbaar veel avontuurlijke activiteiten ondernomen en outdoorkleding en gear getest. Op bergfamilie.nl deel ik al mijn ervaringen.

Eerder Verschenen

De herfst komt er aan! Met deze tips ben je altijd in je (weers)element

Opnieuw leren skiën in Oostenrijk: 5 tips voor herintreders in de wintersport

Ook Interessant

1 gedachte over “5 redenen om herfst in Oostenrijk te ervaren”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.